Hopp til hovedinnholdet

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)
SPØRSMÅL OG SVAR: Få svar på alle dine spørsmål om ungdom på reise her, og del gjerne erfaringer med andre i kommentarfeltet.

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente på fly (colourbox.com)
SPØRSMÅL OG SVAR: Få svar på alle dine spørsmål om ungdom på reise her, og del gjerne erfaringer med andre i kommentarfeltet.

Fly aleine som 13-åring?

Hei! Jeg skal reise alene snart til Norge (bor i utlandet) og jeg er 13 år. Må jeg reise med ‘jeg reiser alene-lapp’ da? Har jo bestilt voksen-billett siden jeg er over 12 år.

SVAR

Du og foreldrene dine må kontakte flyselskapet og høre hva som er gjeldende regel for reiser med deres fly. De fleste flyselskapene har klare regler for hva de gjør for barn som reiser alene og er under 18 år. De færreste flyselskaper godkjenner at noen under 18 flyr alene uten at de har skriftlig godkjennelse fra foreldre eller foresatte. Flere flyselskaper krever at du må ha oppfølging om du er under 15 år, og hos flere av flyselskapene koster dette ekstra.

Reise til USA med en venn som 15-åring?

Hallo! Jeg og en kompis av meg har tenkt å reise til USA i ferien. Vi er begge 15 år og tenkte å reise ned for være treffe faren hans som allerede er der. Kan vi reise dit uten en som er over 18 år? Hvis vi kan, trenger vi at flyvertinnen må passe på oss?

Vennlig hilsen gutt, 15

SVAR

Foreldrene deres har ansvaret for dere så lenge dere er under 18 år og bor hjemme. Les artikkelen barneloven som sier mer om dette. Det er derfor en sak som dere må diskutere med deres foreldre og eventuelt komme til en løsning sammen. Det handler ikke bare om at de synes det er greit, men også at de har ansvar for dere.

De ulike reiseselskapene opererer med ulike regler knyttet til unge under 18 år, det gjør også hotellene. Og om dere skal reise til USA, krever det kanskje bytte av flyselskap. Husk å sjekke reglene for å reise som umyndig med alle selskaper.

Mange reiseselskaper krever uansett en bekreftelse fra foresatte ved en eventuell reise for passasjerer under 18. Men hvordan de vil at denne bekreftelsen skal presenteres, varierer igjen fra selskap til selskap.

Jente 16 år med behov for å reise og oppleve ting

Jeg har et lite problem som nesten ingen forstår, nettopp fordi de ikke har det sånn selv. Tingen er at jeg har veldig lyst til å reise. Eller, lyst er ikke rett ord; jeg har BEHOV for å reise! Jeg føler at jeg trenger å oppleve ting, og dette trenger jeg å gjøre uten foreldre. Jeg har vurdert å studere et år i utlandet, men av forskjellige årsaker lar ikke et så langt opphold seg gjøre før om et år, og da er det for sent. Jeg har også vurdert å jobbe som frivillig gjennom en organisasjon, men siden dette koster opp mot 30 000 kroner for to uker, er ikke foreldrene mine så keen på å la meg dra, uansett om jeg hadde betalt selv. Jeg har kommet med flere forslag; reise på vanlig sydentur med ei venninne, helgetur på spahotell, ungdomsreiser, men jeg får ikke lov til noen ting. Det er så frustrerende, for jeg føler at jeg må vekk snart. Jeg må oppleve noe nytt, jeg må få utfordringer! Jeg klarer ikke å forklare hvordan det føles, men jeg kjenner at jeg virker trenger å oppleve noe spennende og utfordrende. Jeg begynner å miste motivasjon til å gjøre noe som helst ... Hvordan kan jeg snakke med dem om dette, uten at jeg får et blankt "nei"?

SVAR

Vet du hva jeg synes du skal gjøre? Jeg synes du skal vise foreldrene dine dette spørsmålet du har sendt inn til oss og dette svaret fra oss. I det du skriver setter du nemlig veldig gode ord på tankene dine. Det er nok ikke så lett for foreldrene dine å sette seg inn i hvilke tanker du har, men ved å lese dette du har skrevet vil dere helt sikkert få i gang praten.

Det er ikke så vanlig å få reise utenlands på egen hånd når man er 16 år. Grunnene til at foreldrene dine har sagt nei, kan nok være flere. Det kan hende de er redde for at det skal skje deg noe når du reiser alene, det kan hende de synes det er for dyrt å sende deg ut på denne måten, det kan hende de er redde for at du skal oppleve noe ubehagelig som du ikke selv har kontroll over, og det kan hende de ikke tror du har tenkt godt nok gjennom hva det innebærer å reise alene på denne måten. Disse tingene er det derfor viktig at dere snakker om. På denne måten vil du forstå mer av hva de tenker, og de vil forstå mer av hva du selv tenker. Få til en fin og saklig samtale der ingen av dere er stresset. Ikke hiss deg opp, forklar tankene dine på rolig og gjennomtenkt måte, og la dine foreldre forklare sine argumenter uten å avbryte. Det er lov å være uenig. Husk også at det er større sjanse for å bli tatt på alvor om du unngår å bli sint eller irritert.

Dersom du ikke får lov til å reise ut ennå, kan det være fint å lage seg et mål om å reise ut når du blir 18. Denne planleggingen kan du begynne allerede nå. Skaff deg en deltidsjobb for å spare penger. Lån deg reisebøker om stedet du vil reise til fra biblioteket. Sjekk opplegg for frivillig arbeid i utlandet i artikkelen under dette svaret (noen opplegg er gratis). Sjekk om språkreise kan være noe for deg, eller kanskje et år på folkehøgskole med reiselinje? Eller kanskje du vil studere utenlands etter videregående? Les om forskjellige utenlandsstudier hos ANSA. Osv. Det å planlegge, kan gjøre at du føler tiden går raskere.

Det å ha noe å glede seg til og planlegge kan hjelpe mye på motivasjonen og humøret. Lag deg gjerne en "reiseinspirasjonsplakat" som du henger på rommet ditt, lag en oversikt over hvor mye penger du klarer å spare underveis, nedtelling av måneder osv. Prøv å se det positive: Tenk hvor moro det blir å reise ut når du endelig får muligheten!

Lykke til med planleggingen!

17 år og vil reise med to venner til Thailand

Vi er tre gutter som har tenkt å reise til Thailand i januar til neste år da er vi 17 år. Selv har jeg vært der tre ganger før, så jeg er ganske kjent i området der vi skal. Foreldrene våre syns det er greit at vi reiser. Men er det lov? Kan ungdom reise alene?

SVAR

Foreldrene deres har ansvaret for dere så lenge dere er under 18 år og bor hjemme. Les artikkelen om barneloven som sier mer om dette.

Det er derfor en sak som dere må diskutere med deres foreldre og eventuelt komme til en løsning sammen. Det handler ikke bare om at de synes det er greit, men også at de har ansvar for dere.

De ulike reiseselskapene opererer med ulike regler knyttet til unge under 18 år, det gjør også hotellene. Og om dere skal reise til Thailand, krever det kanskje bytte av flyselskap. Husk å sjekke dette med alle selskaper i tilfelle det blir noe av turen deres før dere blir 18.

Mange reiseselskaper krever uansett en bekreftelse fra foresatte ved en eventuell reise for passasjerer under 18. Men hvordan de vil at denne bekreftelsen skal presenteres, varierer igjen fra selskap til selskap.

Lykke til på veien, og god tur når den tid kommer.

Hva kan vi ha med inn på flyet?

Det er lett å starte med det som ikke er lov å ha med på fly:

Det er forbudt å ta med flytende væsker i håndbagasjen på flyet. Flytende væske omfatter vann, brus, gele, lipgloss, deodoranter, parfyme, barberskum, hårgele, sjampo, solkremer, tannpasta og lignende. Om du likevel ønsker å ta med for eksempel toalettsaker i håndbagasjen må artiklene pakkes i en lukkbar, gjennomsiktlig plastpose som maksimalt rommer en liter.

I tillegg til posen med toalettartikler kan du ta med medisiner og helsekostprodukter som du kan sannsynliggjøre er nødvendig for reisen.

Vurder nøye om du kan plassere det du trenger av flytende væsker i håndbagasjen, dersom du også reiser med innsjekket bagasje.

Du kan ikke ha med spisse gjenstander av metall: Saks, kniv eller lignende. Det kan også inkludere vinopptrekker av metall.

Du kan ta med mobiltelefon, men på de fleste flyselskaper må du skru mobilen helt av eller alternativt ha på i flymodus. Det samme gjelder PC og lignende. Det er viktig å ikke ha på elektroniske apparater når flyet går opp eller ned. Respekter dette.

Drikke du får kjøpt etter at du har sjekket inn og vist bagasjen din, kan du ta med deg på flyet. Noen flyplasser har vannkraner med drikkevann, så for å spare penger kan det være smart å ha med en tom drikkeflaske.

Ulike flyselskaper har ulik praksis i forhold til det å spise og drikke medbragt, da de tjener penger på det de selger og at de ikke ønsker søppel og smuler og søl etter andres medbragte mat og drikke. Det er veldig sjelden det er akseptert å ha med egen alkohol til å nyte på flyreisen.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no.
Sist oppdatert:
18.02.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Trengs det noe visum for å besøke USA?
Hei Utenriksdepartementet (UD) har laget en nettside for å presentere land- og reiseinformasjon på en enkel og brukervennlig måte. På landsider....
Aldersgrense hotell 
Hei I utgangspunktet er det ingen aldersgrenser for å ta inn på et hotell, men noen hoteller opererer med en 18-års-grense. Dere må da med andre ...
Kan jeg ha med sprit i håndbagasje på fly? Kan toll ta den fra meg (18år)?
Hei!Dersom du kun reiser innenlands vil du ikke gå igjennom tollen. Det er Avinor og flyselskapene som bestemmer hva du får lov å ha med i bagas...
Kan jeg ta med snus til Italia? 
Hei Det bør gå greit å ta med snus til Italia. Har du muligheten til det, er det best å ha snus i innsjekket bagasje. Snus er forbudt i EU og de...
Hva er aldersgrensen for reise med Color Line til Kiel? 
Hei Slik jeg leser informasjonen på nettsidene til Color Line, er aldersgrensen for turer som regnes som transport 16 år og for 2-døgns cruise er ...
Kan jeg ta med snus til Irland og England?
Hei gutt 16 år! Jeg kan dessverre ikke gi deg et sikkert svar på om du som mindreårig tar med tobakk til England (Heathrow) og Irland. Jeg tror d...
Kan man reise aleine til utlandet når man er under 18 år?
Hei Hei - og takk for at du skriver til oss!Du har helt rett i at du trenger skriftlig tillatelse fra foresatte for å reise med fly til utlandet nå...
Jeg er under 18 år og skal reise til USA uten egne foreldre
Hei Takk for at du skriver til oss! Slik jeg forstår deg er det allerede avtalt og i orden at du skal være med din kjæreste og hennes foreldre til...
Jeg har lyst til å reise og oppleve verden, men jeg er ikke gammel nok. 
Hei Så gøy å høre at du har lyst til å reise og oppleve. Det finnes mange spennende steder rundt i verden, og jeg skjønner at du blir utålmodi...
Jentegjeng 17 vil reise til Polen eller Praha
Hei Hvis dere skal til Polen eller Praha er det vel fly dere skal reise med. De ulike flyselskapene kan ha egne regler om aldersgrenser, men i utgan...
Reise til Spania? 16, 17 og 18 år
Hei De ulike reiseselskapene har ulike aldersgrense for reiser. Ta kontakt med reiseselskapenet eller flyselskapet for mer informaajon. Foreldrene e...
Kan jeg handle på taxfree?
Hei jente (13) JA, du kan handle på taxfree, men du kan ikke kjøpe noe du ellers ikke kunne kjøpt som 12åring, som tobakk og alkohol.  Du kan ...
Kan jeg reise til danmark alene når jeg er 16?
Hei Hvis du skal på reise, er det kanskje fly du skal reise med? De ulike flyselskapene kan ha egne regler om aldersgrenser, men i utgangspunktet er...
Hvordan skal jeg klare å fly alene?
Hei Takk for spørsmålet! Jeg forstår at dette er skummelt. Å fly alene for første gang er jo et stort skritt og det kan ofte virke stressende! ...
Kan jeg reise med kjæresten? Han er 18, jeg 16 år.
Hei   Så lenge du er under 18 år, er det foreldrene dine som er ansvalig for deg og som slik kan avgjøre om du får reise til utlandet.   Jeg...
Er det noen måte hun kan bli i lande?
Hei Det er opp til foreldrene å bestemme om kjæresten din kan være igjen i Norge. Hun bør snakke med foreldrene sine, slik at de sammen kan finne...
Foreldrene mine nekter meg å besøke kjæresten min en lang flyreise unna.
Hei Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Du har en kjæreste i Nord-Norge, og har lyst til å besøke han, men det v...
Reise på egen hånd til Japan? 
Hei, og takk for spørsmålet ditt!  Så gøy at du har lyst å reise til Japan! Hvis du vil reise på språkskole gjennom et selskap, har du flere...
Kan vi reise til USA med fly alene når vi er 16 og 18 år?
Hei Foreldrene deres har ansvaret for dere så lenge dere er under 18 år og bor hjemme. Les artikkelen barneloven som sier mer om dette. Det er derf...
Skal reise alene for sørste gang, og gruer meg litt.
Hei Så gøy at du skal ut å reise for første gang, det blir sikkert kjempespennende.Jeg forstår at det kan være litt skummelt, men det er helt n...
Se alle