For mange betyr sommerferie reiser til andre steder. Reising er koster ofte mye penger, og for familier som har dårlig råd, kan det fort virke som at «alle andre reiser på kule ferier». Om du føler det sånn er du absolutt ikke alene. Det er mange som ikke kan ta seg råd til å legge av sted på ferieturer.

Heldigvis finnes det mange billige og faktisk gratis alternativer du og familien din kan gjøre når dere har ferie.

Ferie for alle

Ett av tilbudene som finnes er "Ferie for alle". Det er et tilbud fra Røde Kors om gratis ferie til familier med dårlig råd. For at en familie skal kunne bli med på opplegget må familien ha strevd med svak økonomi over tid. I tillegg må minst ett barn i familien være i barneskolealder.

Oppdagelsesturer

Ferieoppholdene ledes av frivillige i Røde Kors, og arrangeres på egnede leirsteder rundt om i Norge og litt i Sverige og Danmark. Ferieturen er gratis for hele familien og varer i omtrent en uke. På ferieoppholdet arrangeres det mange morsomme aktiviteter som for eksempel båtkjøring, klatring, grottevandring, fisking, strandslottkonkurranse og spøkelsestur.

Alle ferieoppholdene er rusfrie, og det er ansatte i kommunen som melder familier på familieleir. Røde Kors samarbeider med skolehelsetjenesten, barneverntjenesten, sosialtjenesten og andre offentlige instanser.

Ti tips til billige ferieplaner

Her ser du andre forslag til aktiviteter som ikke koster så mye som du kan gjøre sammen med familien din.

  1. Bak en kake. Finn frem en deilig oppskrift på favorittkaken din og bak den sammen. Det blir garantert god stemning!
  2. Pakk en piknik-kurv og sykle eller gå til et fint sted i nærområdet. Man trenger ikke nødvendigvis å reise langt for å få feriefølelse.
  3. Spill badminton eller volleyball. Prøv å samle en hel gjeng og ha turnering.
  4. Det finnes flere museer som er gratis. Sjekk tilbudet i nærområdet ditt.
  5. Hvis du bor i nærheten av Oslo, kan du ta båt ut til Hovedøya og få skikkelig feriefølelse. Her bruker man samme reisekort som man bruker på trikken, t-banen og bussen. En vei koster ca. 30 kroner. Andre steder i landet har også steder i nærheten som turister elsker å besøke. Vær turist på hjemstedet ditt og utforsk mulighetene.
  6. Meld deg som frivillig på en festival, da får du fri adgang på alle konsertene.
  7. Hvis dere har telt er det virkelig å anbefale og dra på telttur. Gå eller sykle til et idyllisk sted og slå leir. Igjen, det er ikke nødvendig å dra så langt for å få en fin opplevelse.
  8. Hvis du er interessert i å reise og har råd til selve turen, finnes det flere plasser du kan jobbe og bo og spise gratis. Hvor spennende virker det ikke å bo på en gård i utlandet?
  9. Det er også flere organisasjoner som gjør at du kan bytte hus med familier i andre byer eller land. På den måten bor dere helt gratis. Sjekk ut nettsider som hyttebytte.no, bolibytte.no og Intervac Home Exchange.
  10. Hvis du eller foreldrene dine er medlem av Turistforeningen har dere mulighet til å låne en rekke fine hytter i naturen. Et årsmedlemskap koster 200 kroner for deg mellom 13 til 18 år.