Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør Barneombudet?

Barneombud Inga Bejer Engh (foto: barneombudet.no)
BARNEOMBUDET: Inga Bejer Engh er barneombud. Hun er jurist, og har tidligere jobbet som dommer og statsadvokat.

Du vet vel at vi her i landet har et eget barneombud? Les mer om hva de jobber med, og fortell oss hva dine viktigste ønsker for et barneombud er.

Offentlig og kvalitetssikret
Barneombud Inga Bejer Engh (foto: barneombudet.no)
BARNEOMBUDET: Inga Bejer Engh er barneombud. Hun er jurist, og har tidligere jobbet som dommer og statsadvokat.

Barneombudet er «vaktbikkja» som har i oppgave å passe på at barn og unges rettigheter blir overholdt og fulgt. De skal passe på at barn og unge blir sett på som like mye verdt som voksne, og at de blir hørt i saker som angår dem

Bestemmer selv

Norges første barneombud ble utnevnt i 1981. Det var også det første i verden. Hvert sjette år utnevnes et nytt ombud av Kongen i statsråd. Barneombudet er altså både en person og et kontor.

Kontoret er opprettet gjennom en egen lov, så verken Stortinget eller Regjeringen kan bestemme hva barneombudet skal si eller mene.

Hvilke saker jobber Barneombudet med?

Barneombudet jobber med mange ulike temaer, alt fra skole, barns helse, fattigdom, asylbarn og barn i kontakt med barnevernet.

Barneombudet jobber med å overvåke at alt går riktig for seg, og at lovene vi har for barn er gode nok. De passer også på at de som bestemmer har god nok informasjon om barns rettigheter, og de passer på at FNs barnekonvensjon følges i Norge.

De passer også på at barn og unge får si sin mening i saker som handler om dem.

Dersom Barneombudet er misfornøyd med noe, så kan de skrive til myndighetene eller kontakte pressen for å si ifra om hva som må gjøres for å endre på det.

Trygg digital hverdag

I perioden 2019 til 2021 har Barneombudet fire satsingsområder. I denne perioden skal ombudet jobbe spesielt med disse områdene:

  • Arbeide for å forebygge utenforskap blant barn og unge
  • Arbeide for best mulig psykisk helsehjelp til barn og unge
  • Arbeide for å bedre situasjonen for barn og unge i barnevernet
  • Arbeide for en tryggere digital hverdag for barn og unge

 

Hva kan Barneombudet gjøre for meg, da?

Barneombudet kan ikke ta avgjørelser i enkeltsaker, men de kan gi barn, ungdom, foreldre og andre råd og veiledning. Barneombudet er opptatt av at du skal være klar over dine rettigheter.

Har du noen spørsmål om hvilke rettigheter du har, så vil Barneombudet gjerne at du tar kontakt.

Besøk Barneombudets hjemmesider

Skrevet av:
Barneombudet, i samarbeid med ung.no
Kilder:
Sist oppdatert:
05.02.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Frida
1
05.08.2009 14:17:00
Jeg er 15år og har nylig flyttet fra Moren min pga hadde det ikke så bra der. Nå bor jeg hos min far,stemor og lillebror. Det hele begynte med at jeg kom til Oslo og begynte på skole. jeg ble godt likt på starten av mange, men så etter at jeg ble kjæreste (...) De roper hore, dritt kjerring, ringer meg å får en kompis spørre om hvor mye jeg skal ha for et ligg osv.. dette har vart i over 2 måneder. De fikk også med seg 2 andre kompiser fra skolen, uheldigvis går de i klassen min og. Jeg liker virkelig ikke dette:( han ene kastet en trekantet linjal mot ansiktet og den traff nesten øye mitt, det skjedde i timen og læreren gjorde ingenting med det. jeg var utrolig lamslått av skrekk og hadde lyst til å gråte,men gjorde det ikke. bare for å vise de ikke kunne knekke meg så fort. pappa og stemoren min har snakket om dette og jeg har sakt jeg ikke vil mere og flytte tilbake der jeg trives og har det bedre,men virker ikke som har tar meg alvorlig. Han sier han vil hjelpe, men det holder ikke for meg når jeg gruer meg hver dag til å gå på skolen. jeg har det virkelig ikke lett. håper på hjelp. (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
lala
0
20.06.2009 19:13:54
Hei! Jeg lurte på en ting.. Min bror er varetektfengslet siden 9 juni og frem til 25 juli. 26 juli får vi vite hva som skjer videre, om han blir dømt og hvor lenge, sannsynligvis vil han bli dømt. Han har 3 barn, gutt på 4 år, jente på 3 år og gutt på 1 år. Kona hans jobber ikke. Han har leilighet som han har kjøpt og står på hans navn. Så.. Hvis han blir dømt til noen mnd eller uansett hvor lenge det skulle være, kan barnevernet blande seg inn og ta barna siden far er i fengsel og mor ikke jobber? Hva skjer hvis far blir dømt til mnd eller år, mor jobber ikke men har tenkt å melde seg inn på Sosialen..hva skjer med barna, og evt jobben og leiligheten til bror hvis dere vet noe om det også? HÅEPR PÅ SNARLIG OG POSITIV SVAR! (red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
Emilie
3
24.11.2008 11:54:41
Venninnen min blir slått hjemme og har det ikke noe bra, hun har nå blitt kastet ut og bor hos meg, alt barnevernet gjør er å støtte moren hennes, noe som ikke hjelper for tryggheten til venninnen min. Dette har foregått i lang tid. Og jeg håper barneombudet kan ta sånne saker mer på alvor og faktisk støtte barnet i denne saken.

Spørsmål og svar

Lillebroren min blir plaget på skolen. Hva kan jeg gjøre?
Hei Du skriver at du har en lillebror som blir mobbet på skolen. Dette er ikke greit og jeg forstår at dette er veldig vanskelig for deg. Jeg tenke...
Har det vanskelig på skolen
Hei Du har rett til å ha det bra på skolen. For å få hjelp må du si ifra. Si fra til skolen om at du blir plaget. Send en e-post til rektor, el...