Retusjering av reklame – vi trenger din mening!

I reklame blir ofte utseendet til modellene endret og pyntet på. Nå vil politikerne ha en tydeligere merking av retusjerte bilder, og ung.no trenger DIN stemme for å finne det beste merket.

IKKE EKTE: De fleste reklamebilder er fikset på. Stem på din favorittmerking i bunnen av artikkelen (mobil) eller i høyremargen (desktop). (Foto: BFD)

Visste du at personene du ser i reklamene ikke er like perfekte i virkeligheten som på bildene?

Det er ganske vanlig at reklamen fikses på, eller «retusjeres», slik at personene ser tynnere og penere ut. Personer i reklamen kan også ha kviser eller dårlig hud, men dette er fjernet på bildene slik at du skal få mer lyst til å kjøpe produktene i reklamen.

Fakta

Retusjert betyr at bildet justert.

Viser ikke virkeligheten

Problemet med at personene i reklamen er fikset på, er at reklamen ikke viser virkeligheten slik den er. Kanskje gjør dette at du og andre sammenligner deg med idealer som er umulige å oppnå?

Mange har ting de ønsker at skal være annerledes. Det er helt vanlig å ønske seg penere hud, tykkere hår, større muskler eller tynnere kropp, selv om du er bra nok som du er. Da kan det hjelpe å vite at det vi ser på reklame ofte ikke er ekte.

For godt til å være sant

Retusjert reklame kan også skape feil forventninger til produktet det reklameres for, fordi du får inntrykk av at det kan gi bedre resultater enn det faktisk gjør.

Politikerne synes dette er problem, og de ønsker å gjøre noe med saken. De vil at retusjert reklame skal merkes, slik at vi skjønner om personen i reklamen er ekte eller er fikset på.

Hvilken merking er best?

Hvilket av de tre merkene synes du forklarer best at personen i reklamen er retusjert? Gi ditt svar i avstemmingen nederst i artikkelen (eller i høyremargen om du er i desktopvisning).

Alternativ 1
Alternativ 2
Alternativ 3

Skrevet av BFD, i samarbeid med ung-redaksjonen

Sist oppdatert: 03.03.2022

Kilder:

Barne- og familiedepartementet

Offentleg og kvalitetssikra
IKKE EKTE: De fleste reklamebilder er fikset på. Stem på din favorittmerking i bunnen av artikkelen (mobil) eller i høyremargen (desktop). (Foto: BFD)

Fakta

Retusjert betyr at bildet justert.

Hvilken merking er best?

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente