Avhengigheten starter tidlig

Over 85 prosent av voksne som røyker begynte i tenårene. Det er en periode i livet det er lettere å bli avhengig, selv om man ikke snuser eller røyker daglig. Ungdomsskolealderen er derfor svært viktig når det gjelder tobakksskadeforebygging - noe undervisningsprogrammet FRI har som utgangspunkt.

FRI er et gratis undervisningsprogram som strekker seg over 3 år i ungdomsskolen.

Nærmere 120 000 ungdommer deltar hvert år i FRI, noe som tilsvarer omlag 50 prosent av landets ungdomsskoleelever. Dette er det største tobakksforebyggende programmet for ungdom som er satt i gang i Norge noensinne, og er i regi av Helsesdirektoratet.

FRI styrker mestring

Mestring, selvstendighet og frihet til å ta egne valg er grunnverdiene i FRI. Tanken bak er å vise hva det vil si å være et fritt og selvstendig menneske. FRI handler om å ikke begynne med røyk eller snus, og metodene styrker også aktive ungdommers evner til å ta selvstendige valg på flere livsområder. For eksempel i forhold til alkohol eller rusmidler.

FAKTA

  • FRI til å ta egne valg
  • FRI til å være den du er
  • FRI til å tenke selv
Se film om FRI (16 sekunder)

Vinn premier

I FRI får du drive med ulike praktiske, interaktive oppgaver, som quiz, konkurranser, spill, rollespill, tester og annen moro.

Hvis du vil kan du skrive kontrakt på at du ikke skal røyke eller snuse i løpet av skoleåret. Hver skoleklasse får en fin premie fra FRI som loddes ut blant de som har holdt kontrakten sin.

Be læreren din om å melde på klassen din

Det er læreren som melder på klassen din. Det gjør han eller hun på lærersidene til FRI. For læreren er det greit å vite at FRI består av fem skoletimer som skal fordeles utover skoleåret.

Kilde: Helsedirektoratet.no og Fristedet.no