Hvordan få kjæresten til å slutte å snuse?

Hei. Kjæresten min snuser (han er 15) og jeg vil ikke at han skal det. Når jeg spør han hvorfor så svarer han bare med at han ikke klarer å konsentrere seg og sitte stille hvis han ikke snuser. Kan det være sant? For isåfall finns det noen måter jeg kan få han til å slutte?

-jente 15 år

Svar:

Ja, det stemmer nok helt sikkert at kjæresten din blir urolig og ukonsentrert hvis han ikke snuser. Sånn er det for de fleste som er avhengige. Hvis de ikke snuser på en stund får de rett og slett abstinenser både i kroppen og følelsene. Så lenge han fortsetter å snuse kommer det til å være sånn. Det er mulig å bli kvitt avhengighet, men det krever at man bestemmer seg og jobber for det.

Dessverre er det nesten umulig å overtale noen til å prøve å slutte hvis de ikke vil det selv. Noen ganger er folk redde for å prøve å slutte fordi de er redde for å mislykkes, mens andre rett og slett ikke har lyst til å slutte fordi de koser seg med snusen. Jeg vet ikke hvordan det er for kjæresten din.

Hvis man føler seg presset av andre er det naturlig å bli trassig og miste lysten til å gjøre det de ber deg om. Du har sikkert opplevd det selv, kanskje når foreldre sier "NÅ må du gjøre lekser". Man vil jo helst bestemme selv når man skal gjøre leksene.

Den beste måten å få noen til å slutte er altså ikke å mase, men du bør selvsagt fortelle at du ønsker at han skal slutte. Din mening er viktig og han bør ta hensyn til deg. Du kan også si at du vil hjelpe ham alt du kan og at du kommer til å bli stolt av ham og glad om han slutter. Du kan si at du vil at dere skal snakke om snusinga og stille åpne spørsmål som får ham til å bli mer bevisst på hva han gjør: Hva er det som er så bra med å snuse? Hva kunne du ha lyst til å bruke pengene på isteden? Hvordan er det å være avhengig?

Du bør være litt tålmodig og la ham tenke på saken. Her er en lenke til artikkel med tips for snusslutt.

Lykke til!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

 

 

Kjøpe e-sigaretter til foreldre som bør slutte med røyk?

Hei, jeg er en gutt på 13 år. Mammaen og pappaen min røyker, (ikke så mye da), og jeg vil at de skal slutte, og mammaen min har bursdag 6.juni, og da ville jeg gi henne en El- sigarett, men jeg er ikke gammel nok til å kjøpe en til henne, så, hva gjør jeg?

-Gutt 13 år

 

Svar:

Du lurer på hva som er farlig med røyk og hva du kan gjøre for at foreldrene dine skal slutte å røyke. Først må jeg få lov til å si at foreldrene dine er heldig som har en sønn som bryr seg og som har lyst til å hjelpe. Jeg skjønner godt at det er viktig for deg at de slutter å røyke.

Ofte er det slik at det er vanskelig å slutte å røyke hvis man ikke selv ønsker dette. Nå vet jeg ikke om foreldrene dine ønsker å slutte eller ikke. Men selv om foreldrene dine kanskje vil slutte, kan det være vanskelig å få dette til. Jeg tror at det beste du kan gjøre er å fortelle foreldrene dine at du er bekymret for dem fordi de røyker og at du er redd for at det skal skje noe med dem. Kanskje du kan vise dem dette svaret, så kan dere snakke om det etterpå?

Du kan for eksempel spørre dem hva de syns er bra med røyken og hva de ikke liker ved å røyke.

De fleste som røyker ser både positive og negative sider ved egen røyking. For å bli motivert til å slutte er det lurt å skrive en liste over de positive og de negative sidene ved røykingen. Det kan være godt å få oversikt over argumentene for og mot, og kanskje det til og med blir lettere å ta valget om å slutte.

Det finns dessverre ikke en måte å slutte på som passer og fungerer for alle. Det er individuelt hvordan man ønsker å gå fram.

Noen ønsker å slutte brått mens andre syns det er best å finne en dato og forberede seg fram til den. Noen velger å bruke medisiner som er laget for røykeslutt mens andre ønsker ikke å bruke disse. Her kan du og foreldrene dine lese om tips til røykeslutt.

Dere kan også lese om helseskader ved å røyke her.

Noen voksne som ikke klarer å slutte med nikotin begynner å bruke snus eller e-sigaretter istedenfor røyke. E-sigarett er et ganske nytt produkt som mest sannsynlig er et mindre skadelig enn røyk. Her kan du lese om e-sigaretter.

Det er ikke sikkert at foreldrene dine kommer til å slutte å røyke med en gang selv om du gjerne vil det. Noen røykere må bruke litt tid på røykeslutten sin.

Det er viktig at du er klar over at det ikke er din oppgave å få foreldrene dine til å slutte å røyke. Det må de som voksne selv ta ansvaret for å gjøre.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

 

Røykepress på skolen, hva skal jeg gjøre?

I det siste har de fleste fra skolen min begynt å røyke sigaretter. Det var ikke slikt i fjor og jeg vil at det skal sluttes. Hva skal jeg si eller gjøre?

-jente 14 år

Svar:

Så leit å høre at mange på skolen din har begynt å røyke! Det er ekstra skadelig å røyke når man er så ung, så jeg er helt enig med deg i at de burde slutte! Det er ikke bare bare å overtale noen til å la være å røyke. Jeg tror derfor det vil være lurt å fortelle en voksen om dette så du kan få hjelp.

Det er ikke lov til å snuse eller røyke i skoletida, heller ikke de voksne som jobber på skolen har lov til å bruke tobakk på skolens område. Siden det er mange som bryter denne loven, kan du jo vurdere om du skal si i fra til skoleledelsen. Lærerne har taushetsplikt, så de trenger ikke å fortelle noen at det var du som sa i fra.

Du kan be om time hos helsesykepleier og fortelle henne om dette. Jeg tror hun gjerne vil vite om det at så mange røyker. Det er jo veldig viktig for elevenes helse. Tenåringer som røyker er oftere syke enn andre og de har oftere psykiske plager også.

Helsesykepleier kan komme og undervise om tobakk, eller tilby hjelp til dem som er avhengige sånn at de klarer å slutte.

Et annet tips er å spørre læreren din om klassen, eller hele skolen, kan meldes på FRI-programmet. Hvis dere er med i FRI kan dere lære mer om røyk og alle som ikke røyker kan vinne fine premier som trådløse hodetelefoner og høyttalere. Jeg legger ved en artikkel om FRI.

Lykke til!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

 

 

Få venninna mi til å slutte å dampe e-sigarett?

Hei jeg er en jente som er bekymret for en av mine beste venner. Hun har hatt med seg en el-røyk på skolen i dag og hun er bare 14 år. Jeg lurer på hva jeg kan gjøre for at hun ikke skal bruke den og hva som er farlig med den

-jente 14 år

 

Svar:

"El-røyk" kalles ofte "e-sigarett" og "vape". Du er bekymret fordi venninnen din bruker e-sigarett og lurer på hva du kan gjøre. Det at du bryr deg om konsekvensene viser at du er en god venn!

Det er alltid vanskelig å overtale noen til å gjøre noe annet enn det de selv har lyst til. Istedenfor å komme med mange gode argumenter for det du mener, kan det være lurt å stille åpne spørsmål sånn at hun må tenke selv (åpne spørsmål er spørsmål som du ikke bare kan svare "ja" eller "nei" på). De fleste liker å finne sine egne argumenter for eller mot å gjøre det vi gjør.

Du kan stille spørsmål som dette:

- "hvordan vil det bli hvis du blir avhengig?"

- "hva tror du skjer om du blir oppdaget?"

- "hva tror du el-røyken gjør med kroppen din?"

- "hva er det du liker med el-røyken?"

De fleste bryr seg ganske mye om hva venner synes. Du kan fortelle henne at du blir bekymret når hun bruker e-sigarett og at du skulle ønske hun sluttet med det. Det er ikke sikkert hun bestemmer seg for å slutte med en gang. La henne få litt tid til å tenke på det. Og så kan du kanskje ta det opp igjen om en dag eller to hvis hun fortsetter å bruke e-sigarett.

Det er 18 års aldersgrense, og totalforbud mot å bruke e-sigaretter på skoler (forbudet gjelder både for ansatte og elever på skolen). Det kan hende venninnen din ikke vet dette, men det kan også hende at hun synes det er ekstra spennende å bruke e-sigarett nettopp fordi det er forbudt. Det er ikke forsket så mye på e-sigaretter, men vi vet at det kan være helseskadelige stoffer i dem, og at man kan bli avhengig av e-sigaretter med nikotin. E-sigaretter irriterer lungene og det kan teoretisk påvirke lungenes utvikling å bruke dem. Lungene er ikke ferdig utviklet før man er rundt 20 år.

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med venninnen din om dette, kan du fortelle om bekymringen din til en lærer eller helsesykepleier. Da kan den voksne ta på seg ansvaret for å snakke med henne, eller foreldrene hennes. Lærere og helsesykepleiere har taushetsplikt og vil derfor ikke fortelle henne at du har snakket med dem hvis du ber dem om å holde det hemmelig.

Jeg håper dette svaret var til nytte!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

 

 

Mamma later som hun har slutta å snuse?

Mamma sier at hun har slutta å snuse, men jeg vet at hun fortsatt snuser, hva gjør jeg?

-Gutt 17 år

Svar:

Så fint du skriver til oss og spør om råd. Mammaen din er heldig som har en sønn som bryr seg og vil hjelpe.

Hvorfor mammaen din ikke har klart å slutte å snuse, er vanskelig å si. For mange som snuser, eller har snust før, kan spesielle situasjoner gjøre at man får veldig lyst på snus. Noen får lyst på snus av stress på jobben, noen blir fristet av andre som snuser, noen får lyst på snus hvis man er sliten eller er litt trist en dag. Av og til kan man få kjempelyst på snus selv om det er lenge siden man har sluttet. Snusen kan bli så fristende at man ikke klarer å stå imot. Det er ofte avhengigheten som gjør det så vanskelig å slutte, selv om man har veldig lyst til å klare det.


Det er flott at du har lyst å hjelpe mammaen din. Jeg vet ikke om du har fortalt henne hva du tenker om at hun snuser? Hvis du ikke har hatt en åpen prat om dette kan du si at du ønsker å prate med henne om noe du tenker på. Mange foreldre vi har kontakt med ønsker å slutte for barna sine og barna er sånn sett en viktig motivasjonsfaktor for snusslutt.


Det kan kjennes som et nederlag å ikke nå målet som man har satt seg om å bli snusfri. Å ikke klare å nå målet, gjør at man kan miste motivasjonen og føle at man ikke strekker til. For mange som slutter med snus, er det slik at det tar tid å finne motivasjon igjen til å prøve på nytt. Mange trenger flere forsøk for å kunne klare det helt. Selv om man ønsker sterkt å slutte er det altså for de fleste vanskelig.


Om du spør og maser mye, kan det være at mammaen din føler seg presset og kanskje får mer dårlig samvittighet og mindre motivasjon. Kanskje kan det hjelpe om du spør henne hva hun synes er positivt med snusen og hva hun synes er negativt. På den måten setter du kanskje i gang en prosess der mammaen din begynner å tenke mer igjennom hva snusen betyr, på godt og vondt. For mange kan dette føre til litt flere tanker om det å slutte. Slik kan man ”så et frø” uten å mase om snusslutt.


Det er også viktig for meg å si at det ikke er ditt ansvar å få mammaen din til å slutte. Selv om du veldig gjerne ønsker at hun skal være snusfri, så er det mammaen din som må velge å slutte.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

 

 

Det lukter røyk av meg fordi mamma røyker

Hei, moren min røyker ganske mye hver dag som egentlig aldri har plagd meg før folk på skolen har sagt at JEG lukter røyk. Mamma røyker alltid under kjøkkenvifta når jeg er der, men når jeg ikke er hjemme røyker hun i stua osv. som setter igjen lukter. Hva skal jeg gjøre?

-jente 15

Svar:

Det plager deg at mammaen din røyker, fordi det lukter røyk av deg. Du har fått en kommentar på dette og synes det er ubehagelig. Det forstår jeg godt. Du forteller at mammaen din ønsker å ta hensyn til deg ved å røyke under kjøkkenvifta, men når du ikke er hjemme hos henne, røyker hun i stua. Dette gjør at det lukter en del røyk hjemme hos deg og mammaen din.

Det kan være vanskelig å få mammaen din til å slutte å røyke hvis hun ikke selv har lyst til det. Så med andre ord kan det være vanskelig for moren din å slutte hvis det er du som vil det mest. Det beste du kan gjøre for moren din, er nok å fortelle henne at du bryr deg om henne og at du ikke liker at det lukter røyk av klærne dine.

Kanskje kan du spørre henne hva hun tenker om at hun røyker? Hva hun liker med å røyke og hva hun ikke liker? De fleste som røyker, ser både positive og negative sider ved egen røyking. For den som røyker, kan det være godt å få oversikt over grunner for å røyke og grunner for å slutte. Å snakke om røyk på den måten kan for mange føre til litt flere tanker om det å slutte, uten at det oppleves som masing om røykeslutt.

Dersom du synes det er vanskelig å snakke om dette med moren din, kan du vise henne det du har skrevet her på Ung og svaret du har fått. Du kan også fortelle henne at hun kan gå inn på slutta.no og lese om passiv røyking.
Vennlig hilsen røykesluttveileder

 

Vil at vennen skal slutte, hjelper det å ta røykpakka?

Hei. En i klassen min jeg er veldig glad i, snuser og røyker, jeg har prøvd lenge å få han til å slutte, men han har ikke hørt på meg før i dag. Så jeg tok røyken hans fra han i dag og jeg har sagt at han skal få den tilbake når jeg er overbevist at han har klart å slutte, men spørsmålet mitt er, gjorde jeg det riktige?

-Jente 14 år

Svar:

Du er en god venn og ønsker ikke at en du er glad i skal snuse eller røyke. Særlig det å røyke er jo veldig farlig for helsa. Å være avhengig av snus er heller ikke sunt. Du lurer på om det var riktig av deg å ta fra vennen din røyken. Det synes jeg er vanskelig å svare på fordi jeg finner argumenter både for og imot.

På den ene siden kan det hende at du motiverer ham til å slutte fordi han ønsker å gjøre deg glad, eller at han ønsker å vise deg at han er tøff nok til å klare det.

Når du tar fra ham røyken hjelper du ham ved å fjerne fristelsen akkurat der og da. Hvis man vil slutte å røyke, så er det nemlig ikke så lurt å gå rundt med en røykpakke på seg. Da blir det veldig lett å ta seg en røyk når suget kommer.

På den annen side kan det at du tok røyken hans oppleves som stressende. Du presser ham kanskje til å gjøre noe han ikke har lyst til selv, eller som han tror han ikke klarer. Det at du har tatt fra ham én pakke med røyk betyr heller ikke at han ikke kan skaffe seg en annen pakke med røyk. Å ta røykpakken hans er altså en kortvarig løsning.

Til syvende og sist, må han selv bestemme om han vil slutte eller ikke. Å overtale noen til å slutte å røyke går sjelden bra. Jeg anbefaler deg likevel å fortelle ham at du ønsker at han skal slutte fordi du er så glad i ham og bryr deg om helsa hans. Si at du veldig gjerne vil hjelpe og spør ham hvordan du kan hjelpe. Hvis han sier at han ikke har lyst, så ikke diskuter med ham. Det er lite sannsynlig at han kommer til å bli overtalt. Jeg legger ved en artikkel med råd og tips for røykeslutt som du kan vise til vennen din. Kanskje han kan ha nytte av å snakke med helsesykepleier om avhengigheten sin.

Hvis han faktisk klarer å slutte, synes jeg ikke at han bør få røykpakken tilbake. Å belønne en som slutter å røyke med å gi ham røyk kan føre til at han sprekker. Det er selvsagt hans eiendel, så kanskje du kan spørre ham om du kan få ødelegge røyken eller gi den bort til noen andre som røyker? Kanskje du kan gi ham noe annet i belønning for å slutte å røyke?

Lykke til til både deg og vennen din!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

 

 

Hva skal jeg si til mamma som ikke vil slutte å røyke?

Hei, jeg har en mamma som røker hver eneste dag! Jeg sier til henne at hun må slutte, men det gjør henne bare sint! Jeg tror hun røyker sånn ca mer en en pakke per dag. Og det virker ikke som om hun bryr seg, fordi jeg vet jo hvor skadelig røyk er, og hun har røyket i sånn over 20r år++ så jeg synes hun har vært heldig... Og jeg har sagt at hun må slutte o.s.v men hun vil ikke høre! Og jeg begynner og bli redd for at hun skal bli alvorlig syk! Og jeg blir jo sint på henne fordi hun bare gir blaffen, og pappa sier og at hun må slutte men han har på en måte gitt opp på og si det, men jeg gir ikke opp enda, men på en måte jeg kan ikke tvinge henne til og slutte, hun må ville det selv, og akkurat nå så vil hun ikke det! Så har dere noen råd om hva jeg kan si til mamma? Fordi vi er veldig glad i henne og vil henne kun det beste!

-Jente 13 år

 

Svar:

Jeg forstår godt at du er bekymret for mammaen din. Du har tatt innover deg alvoret i situasjonen, og ønsker at hun skal slutte for helsas skyld.

Som du skriver, går det dessverre ikke an å slutte for andre, man må ønske det selv. Det høres ut som om mammaen din ikke ønsker å slutte, eller at hun ikke tror at kan få det til. Kanskje hun har forsøkt å slutte før og har mistet troen på at det er mulig for henne å klare det?

For å klare å slutte, må man ha en indre motivasjon, et ønske om å nå det målet. På slutta.no ligger det mange nyttige artikler om røykeslutt, og tips til å klare å slutte. Kunne det vært en idé om du og pappaen din sammen tok en prat med mammaen din? Sammen kan dere fortelle henne hvor glade dere er i henne, og at dere virkelig ønsker at hun skal prøve å slutte. Det kan være lurt om hun får en time hos fastlegen sin for å snakke om røykingen.

Jeg synes det er fint at mammaen din har en datter som deg, som bryr seg så mye om henne, og som ønsker å støtte henne og hjelpe henne. Lykke til, og hvis hun likevel fortsetter å røyke, så tenker jeg at dette uansett får være hennes valg. Du skal ikke føle at det er ditt ansvar å få henne til å slutte.

Vennlig hilsen veileder hos www.slutta.no

Kan jeg nekte å gi kjæresten min snus?

Jeg har en kjæreste som er ett halvt år eldre enn meg..(født året før meg) han snuser, og jeg har veldig lyst å hjelpe han med å slutte! I morgen vil han at jeg skal ta med snus til han. Kan jeg si nei? Jeg har sååå lyst at han skal slutte. Tips til hva jeg kan gjøre?

-Jente 14 år

Svar:

Du lurer både på om du kan si nei til kjæresten din og på hvordan du kan hjelpe ham å slutte med snus. Jeg svarer på disse spørsmålene hver for seg.

1. Du kan alltid si nei til kjæresten din. Uansett hva han ber deg om så har du ingen plikt til å oppfylle ønskene hans. Kjærester skal respektere hverandre. Hvis du sier "Jeg har ikke lyst til å hjelpe deg med å få tak i snus", så er ikke det noe å diskutere. Selv om du kanskje ga ham snus i går så er det helt greit å si nei i dag.

Jeg vet at det å si nei er lettere sagt enn gjort. Du vil jo at kjæresten din skal være glad og er kanskje redd for at han blir sur på deg. Hvis du føler du trenger noen råd om hvordan du skal få til å si nei, kan du diskutere saken med voksne eller folk på din alder på korspahalsen.no .

2. For å slutte å snuse må man ville det selv. Jeg tenker det viktigste du kan gjøre er å fortelle ham at du hadde blitt glad om han sluttet, og så kan du si at du vil hjelpe ham så godt du kan. Du har sikkert flere grunner til at du ikke liker snus og kan godt fortelle ham dem, men det er sjelden lett å overbevise noen om å gjøre noe de ikke vil. Det kan være lurt ikke å presse for hardt på med det du synes. Istedenfor å liste opp dine argumenter kan du spørre ham hva han selv synes om snusinga si. En god prat kommer ofte når begge kan si hva de mener og tenker. Kanskje han egentlig begynner å bli lei av å snuse, eller kanskje han syns snus er bare bra? Hvis han ikke har lyst til å slutte, må du respektere det. Som sagt, så skal kjærester respektere hverandre.

Hvis han kan tenke seg å slutte kan du tipse ham om å laste ned en gratis app som heter Slutta. Fra Slutta-appen kan han få informasjon om snus og gode råd for å slutte. Når han slutter kommer han sannsynligvis til å få fysiske abstinenser i noen dager eller uker, det varierer fra person til person hvor intenst det er. Han kan for eksempel få hjertebank og hodepine, bli utålmodig, ukonsentrert, stressa, frustrert og lei seg. Som kjæreste kan du da hjelpe ham ved å være ekstra forståelsesfull og gjøre hyggelige ting for ham. Og du bør selvsagt rose ham masse for at han slutter å snuse!

Lykke til med samtalen!

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk