Hopp til hovedinnholdet

Alt om russ og russetiden

Russebil (colourbox.com)

Hvilken farge får du egentlig på russedressen? Og kan du være russ på vg2? Her får du svar på det meste du trenger å vite om russetiden!

Russebil (colourbox.com)

Russetiden starter tradisjonelt med en vrengefest i slutten av april, og varer frem til 17.mai. Akkurat når i april russetiden starter, varierer fra år til år, fordi kalenderåret er forskjellig hvert år, og det kan også variere fra skole til skole.

Det har etter hvert blitt veldig vanlig å starte russetiden langt tidligere enn i april, med russekroer og diverse fester og kåringer flere måneder i forveien. Det kommer som regel informasjon om dette god tid i forveien, og ofte har skolene egne sider på Facebook eller lignende som informerer om ulike arrangementer.

Hvem er russ, og hvordan blir man det?

Russ er noe du kan velge å være når du er ferdig med videregående skole - uavhengig av om det er før du går ut i læra i andre klasse, eller når du er ferdig med tre år i tredjeklasse.

Russetiden er noe du helt selv bestemmer om du skal være med på, og det er ikke noe som skjer i skolens regi. Du står også fritt til å bestille russeklær og annet russeutstyr når du vil.

Det er likevel tatt noen grep for å unngå at de som ikke er avgangselever skal være såkalte "snylteruss".

Det aller viktigste er nok at du er avhengig av å ha en form for russe-ID for å delta på de store russearrangementene. Disse utstedes kun én gang i livet, så det er viktig å tenke nøye igjennom hvilket år du vil være russ. Det spiller ingen rolle om du er lærling og går andre året eller om du går alle tre årene på videregående skole når du søker om russe-ID.

Kan man være russ to ganger?

Russetiden er tradisjonelt en feiring av endt skolegang, og skal derfor i utgangspunktet kun feires én gang. Som sagt kan russe-ID kun bestilles én gang i livet, noe som gjør det vanskelig å være med på russearrangementer flere ganger.

Men det er fullt mulig å bli med russen ut en dag eller to, hvis du syns det er gøy, du kommer bare ikke inn på de store russearrangementene uten gyldig russe-ID.

Hvilken farge skal jeg ha på russeklærne?

De forskjellige fargene på dressene representerer tradisjonelt forskjellig valg av fag, yrkeslinje og skole. Blåruss er elever som tar studiespesialisering med økonomi, eller salg og service (hvis man gjør dette kan man velge selv om man vil være rød –eller blåruss). Rødruss er elever som tar allmennfag (idrett, media og kommunikasjon, realfag, formgivning (i tre år) eller musikk, dans og drama. Svartruss er blant annet elever som utdanner seg innen yrkesfag, men dette varierer fra skole til skole. Grønnruss er elever som går skole innenfor landbruk og naturbruk.

 • Det er likevel sånn at man står helt fritt til å bestille akkurat den fargen man ønsker på russeklærne selv. Russetiden er ikke noe som skjer i regi av skolen, og ingen kan pålegge deg å følge tradisjonene som finnes. De fleste velger nok likevel å gjøre det, for ikke å bli sett rart på av andre medruss. Hva som er viktigst for deg bestemmer du imidlertid selv.

 • Når det gjelder eventuell skrift og merker (patches, klistremerker) på russeklærne, er det helt opp til deg selv hva du ønsker å "pynte" klærne med. Noen ønsker å ha mange merker, mens andre kun ønsker navn og skole. Dette er helt valgfritt, og du kan også velge å ha en helt "blank" dress eller bukse.

  Hva koster russetiden?

  Det kommer helt an på hva du velger å legge i russetiden. Det er store forskjeller avhengig av hvor mye klær man bestiller, om du kjøper en billig eller dyr bil/buss, om du skal være med på alle arrangementene, om du skal ha lys- og lydanlegg og lignende.

  Noen ting er relativt billig, nettopp for at de fleste skal kunne ha råd til å være med på feiringen. Russebukse og russekort er eksempler på ting som ikke nødvendigvis koster så altfor mye. Det er også fullt mulig å være "trikkeruss" eller "sykkelruss", hvis du synes bil eller buss er for dyrt, eller du rett og slett ikke har lyst til å være med på bil eller buss.

  Dekknavn

  Om du vil ha russebil, russebuss eller ikke noe i det hele tatt er et individuelt valg, som du må ta selv. Hvis du er med på et kjøretøy er det vanlig en del steder å komme opp med et dekknavn. Dekknavn slippes som regel lenge før russetiden, for å vise at man er medlem av et bestemt kjøretøy. Medlemmene på bilen/bussen lager ofte blant annet Facebook-grupper for å "reklamere" for sin buss og gjeng, og flere lager også egne dekklåter. Hvis man melder seg på "Årets dekknavn" og "Årets dekknavnslåt" kan man få en pris for beste dekknavn og sang. Dekknavn er derfor et navn man har på kjøretøyet sitt, for å vise at man 'er et kjøretøy' som skal kjøre sammen i russetiden – uten å røpe konseptet sitt.

  Konsept

  Konsept er det de som er sammen på bil eller buss velger skal være "temaet" for kjøretøyet og gruppa under russetiden. Som oftest avslører man dette navnet i forkant av vrengefesten og før russetiden "offisielt" starter.

  I tillegg til årets dekknavn og årets dekknavnslåt, finnes det også en rekke andre kåringer man kan vinne på bakgrunn av konseptet. Man kan vinne årets – lyd, lys, interiør, eksteriør og en rekke andre ting. De største landsdekkende kåringene er enten på Tryvann, Lillehammer eller i Stavanger. Det er også lokale kåringer, men disse varierer litt fra sted til sted.

  Husk at det ikke er noen krav om at man må ha dekknavn og konsept. Det er helt opp til dere som er på bil eller buss sammen om dere vil delta på slike kåringer. Det er på langt nær slik at alle som har buss eller bil deltar på denne typen arrangementer.

   

  Når og hvordan bør du planlegge?

  Det viktigste du kan planlegge før og under russetiden, er et budsjett. Det kan være kjipt å være midt i russetiden og ikke ha mer penger igjen. Sett opp et realistisk budsjett som passer deg og forsøk å overholde dette. Prøv å huske på alle småtingene som koster penger når du setter opp budsjettet, som for eksempel nattmat, drikke, bensin, inngangsbilletter osv.

  Hvis du skal være med på et kjøretøy, er det viktig at du og de du skal være sammen med, er enige om hvor mye tid og penger dere skal legge i bilen eller bussen, og deretter lager en avtale på det. Det er som regel både tidkrevende og dyrt, så å sette opp en tidsplan og et budsjett dere skal følge, kan være en veldig god idé. I tillegg er det en stor fordel å ha en internkontrakt dere imellom. Les mer om dette her.

  Husk også at en del bedrifter stiller opp som sponsorer i russetida, som regel mot at de får ha reklame - ofte en logo - på bilen eller bussen. Hvis dere er flinke til å skaffe sponsorer, kan dere slippe unna en del av utgiftene selv.

  Russ (colourbox.com)

  RUSS: Det er mange måter å feire russetiden på.

  Er det noe man MÅ være med på som russ?

  I russetiden er det helt opp til deg selv hva du velger å være med på - og om du velger å være med på noe i det hele tatt. Du må ingenting, og kan gjøre det som passer deg.

  Unntaket er kanskje hvis du er på bil eller buss med noen. Da er dere antakelig nødt til å inngå noen avtaler for at det skal fungere for alle. For eksempel må dere finne ut av hvem som skal kjøre, hvem som skal hentes hvor, hvor dere skal møtes, hvilke treff bilen/bussen skal være med på, hvor mye penger dere skal legge i kjøretøyet, hvem som tar ansvar for å fylle og legge ut for bensin osv.

  Hvis du lurer på noe mer angående russetiden, kan du lese mer på ung.no/russ eller stille spørsmål på ung.no/oss


  Kilde: Russen.no


  Signatur Redaksjonen, ung.no

  Var dette til hjelp?
  Var dette til hjelp?

  Kommentarer fra brukere Kommentarer


  Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

  Legg inn en melding!

  Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

  (HTML-tagger fjernes)
  Hmm
  1
  03.01.2019 22:36:24
  Hvordan kan jeg få venner som faktisk vil hjelpe til? Tjener til van men ingen hjelper til og hu ene droppa ut... hvorfor kan jeg ikke ha ordentlige venner? (Red.: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få råd og hjelp)
  hhjh
  2
  10.09.2018 18:02:41
  hjfhifhff
  2019
  1
  02.08.2018 14:52:57
  Hei jeg bare lurer om Russ blir borte i 2019 / Russefeiringen
  Maren melkesjokolade
  6
  24.04.2018 21:17:00
  Kan man velge farge på drakta? Og russekorte?
  Kalle 18
  3
  17.04.2018 22:28:02
  Er det låv med russebuss i tromsø
  En person som lurer på stuff
  1
  06.04.2018 12:00:53
  Må man ha russeklær for å være russ?
  Hei hei.
  4
  12.03.2018 16:14:08
  Sender en tanke til alle 99-russene der ute, de siste russene i rekken født på 90-tallet! Er stolte av at dere har klart å holde ut på skolen så lenge, det gjorde ikke jeg. Gratulerer! Feir det, men med måte. :)
  kingm
  1
  06.08.2017 03:21:11
  er det regler for russemerker?
  growd
  3
  27.05.2017 20:05:50
  Koselig fin tid for dem, pisser og dritter i hagen vår, kastet flasker i husvegg osv. barna våre som må stå opp tidlig får ikke sove, høre og se på noe så fælt.... har ikke disse ungene foreldrer ? hvor lenge må vi tåle det??
  Kramperuss
  1
  31.08.2017 15:11:09
  jeg som kramperuss blir med på russetiden år etter år så dette blir du nok aldri kvitt. gleder meg til barna dine blir russ, da kan vi jo feste sammen
  Zev
  5
  27.03.2017 20:49:56
  Jeg valgte å være svartruss selv om jeg skulle egentlig være rød, fordi jeg synes det er så kjedelig med rødruss over alt. Jeg bryr meg ikke hva de andre sier. Buksa er dekt med strykemerker uansett!
  swag123
  2
  20.03.2017 19:21:33
  Går det ann å vær adoptert russ?
  02-er
  8
  17.05.2017 17:47:16
  Hva er adoptert russ?
  chinghconboi
  7
  17.11.2016 19:17:43
  føler som jeg er dne eneste i drammen som skal gå svartruss... det som er ille er at svartruss blir sett ned på... jeg syntes det er nnoe drit...
  usikker
  3
  27.09.2016 16:50:48
  hei, jeg er 99 og går i første klasse. burde jeg bli russ med 00 eller 99, er det rart å være russ med 00 når man er 99?
  swa123
  5
  20.03.2017 19:22:07
  du er russ med 99erene
  Dinasaurus rex
  7
  03.04.2016 22:06:53
  Er det mulig å bytte russenavn?
  Flexter
  7
  11.02.2016 16:52:59
  Er det lov til å ta en logo fra et eller annet kompani eller annen gruppe? Liksom om jeg hadde valgt å ta logoen til Burgerking og tatt eksakt den logoen de eier, hva hadde skjedd?
  Russ
  7
  13.02.2016 16:27:14
  Det er i utgangspunktet ikke love å bruke andre sin logo uten tillatelse fra eieren. Mange bedrifter har "varemerkerett"men synes ikke det er så farlig å bruke burgerking logoen så lenge det ikke er for kommersielle bruk eller du ikke tjener noe på det. Nå vet jeg ikke hvordan du har tenkt å bruke den men det må være noe stort for at legger merke til det, det verste som kan skje er at du bli bedt om å fjerne den eller får bot til et par tusen uansett er det lurt å spør om tillatelse for å være på den sikre siden
  mr.white
  3
  27.08.2015 15:41:02
  om en russ (kompis av deg som er russ) sier til deg ''du skal på vannet i morgen hahaha'' og jeg mot argumenterer over at jeg er russ 2 året siden jeg skal ut i praksis neste år som vil si at jeg er russ eller eventuelt kan være det. har han rett til å kaste en anen russ i vannet? hva er straffbart osv.. håper på et bra eller konkret svar innenfor spørsmålet :)
  donkey boy
  3
  22.05.2015 07:23:25
  Ha ha ha
  Swegboyyy
  2
  18.05.2015 22:59:16
  Yassssss
  voksen russ
  8
  16.05.2015 22:16:41
  Hei, neste år skal jeg gå voksenopplæring, ta almenn påbygg, kan jeg då bli russ (er 25 år) eller er det skipet seilt for meg?
  islandske jenta
  7
  21.04.2015 01:24:50
  Om du må ha russebuksene på deg gjennom hele russetiden?
  Anon
  2
  17.04.2016 23:28:27
  Ja
  Babee
  1
  20.04.2015 21:58:12
  Hei,når begynner folk på østlandet å gå i russeklær? Er veldig forvirret for er mange som sir forskjellige ting,bor i Halden å lurer veldig på dette for er russ i år
  Amandaah
  4
  01.11.2014 22:31:06
  Hei! Jeg skulle egentlig vært russ i år, men går nå 1 videregående for 3 gang? Går det likevel ann å være russ i år, vil være det med kullet mitt
  Anonym
  3
  06.10.2014 16:36:16
  Er det mange som er på van som bruker gensere med logo? Eller er dette bare teit?
  Jobro
  1
  03.03.2015 18:02:00
  De fleste på van har gensere med logo ;)
  anonym
  4
  06.05.2014 12:28:33
  Er det mulig for en fremmed person å ta på seg russeklær? takk
  Eirik
  2
  12.09.2014 12:14:44
  Hvem som helst kan kjøpe russeklær, men du er ikke offisielt russ før du har id som beviser at du er russ = Russepasset/russeid
  Anonym
  6
  01.05.2014 13:54:37
  Kan man kjøpe russebukser uten å være russ?
  123
  3
  13.05.2014 22:08:28
  ja du kan, men husk på du kommer til å bli peppret med mye dersom de oppdager det. Nå ser ikke jeg poenget til å ødellegge for dem som faktisk er russ i år. Det har skjedd mye tull pga folk tar på seg gamle russbukser, kjøper nye bare for å sniker seg inn hvor de ikke hører til
  john
  8
  23.04.2014 09:02:11
  Til Årets Russekull og Russepresidenter i Trondheim Russetiden nærmer seg med raske skritt og håper dere ikke dropper de hvite russefrakkene til fordel for russeklær som hettegensere, snekkerbukser og collegejakker. Bortkasta penger å kjøpe masse russestasj og klær fra Russeservice og andre leverandører, når man kan gjøre det lett, enkelt, billig og kreativt med å designe russefrakken. Det er mere sjarmerende og ekte. Vi trøndere er kreative så vi vil designe noe av russeutstyret selv, og ikke bare ha kjedelig ferdigordnet collegegenser, bukser og hettegenser . Som alle andre russ i landet bruker. Trondheimsrussen har alltid skilt seg ut med russefrakkene og russen i hele Norge er misunnelig på oss. At vi har skilt oss ut og har egne tradisjoner som de hvite russefrakkene .Det er bare Trøndere som bruker den og den skal bæres med stolthet. At andre russ i landet kaller oss «harry» fordi vi bruker russefrakk, skal ikke påvirke oss til å slutte å bruke russefrakken, som er Trøndernes identitet og tradisjon i russetiden hvert eneste år. Man skal være stolte over den tradisjonen vi har med russefrakk. Trondheimsrussen bør ta russefrakken tilbake og få flest mulig til å bruke den. Sjarmen med å være russ er å skille seg ut og ikke være som alle andre russ i landet. Så ta på dere russefrakken med stolthet på russefester og samlinger . Forsvar russefrakken vår. Vil se masse av russefrakker i Trondheim i mai..
  TONJE
  6
  04.05.2013 14:52:40
  HEY ER MULIHET BLI RUSS 20 13 SELOM JEG FOLKEHØGSKULE JEG HAR EGENKLIG GRUNN VELDIG LYST TIL DA BLI RØD RUSS HAR VELDIG
  Stina
  12
  22.04.2013 13:20:07
  Jeg skal gå privat skole på hånes kan man bli russ da ?
  jada..
  36
  12.03.2013 20:04:34
  russ er bare piss. for det 1 er det lemge føre examen er tatt. for det 2 er hall parten av knutene en oppfordring til at folk skal vere horer og utro. drekking. er skamlig.
  jens
  14
  31.08.2014 00:45:46
  Nå har jo du sikkert et ganske kult liv da.
  Alice
  10
  24.09.2012 12:52:52
  Hei - jeg har gått vg1 to ganger (naturbruk og deretter design & håndverk) og går nå på folkehøgskole. Jeg har hatt problemer med å finne ut hva jeg vil gjøre etter skolen; det er derfor jeg har gått flere ganger. Alle vennene mine skal være russ i 2013, og jeg har alltid hatt så gruelig lyst til å bli russ! Men i 2013 går ikke jeg engang på vgs. Høsten 2013 skal jeg begynne på høgskole. Kan jeg fortsatt bli russ, eller er det ingen mulighet for det i det hele tatt? :/
  Silje
  9
  27.08.2012 18:24:56
  Jeg går nå vg2 men gikk har gått vg1 to ganger. Jeg har fullført alle årene. På skolen min tillater de ikke at russen er en annen farge enn rød, da det blir krig imellom studenter på sammen skole, noe det IKKE skal. Men jeg har også et lite problem. Avdelingslederen på skolen min sier at de ikke tillater at vg2 er russ da man ikke er gamle nok. Men selv om jeg sier til han at jeg er født i 94, og er like gamle som de andre som skal være russ, mener han at jeg ikke er gammel nok i år, og ikke får lov til å være russ. Mange andre sier at det er russestyret som bestemmer, og de vil gjerne ha meg med i russetiden demmes, og at jeg bare MÅ være med. Hva mener dere? Skal jeg høre på avdelingslederen som mener jeg ikke er gammel nok, selv om jeg er like gammel som de andre? Eller skal jeg høre på russestyret og bare kjøre på, og være russ i år med mine venner? :_
  Veronica
  11
  14.08.2012 20:19:25
  Jeg kom ikke inn på skolen i år... fordi jeg sliter så mye psykisk at jeg ikke fikk konsentret meg på skolen lenger. ALle karakterene mine har gått ned. Nå sitter jeg uten skoleplass, og det er siste året på vg. Jeg vil være russ med VENNENE mine i 2013... Hva skal jeg gjøre? Veit det er et idiotisk spm, men ja. Har gledet meg sånn til å bli russ, og nå kan jeg det kanskje ikke? (Red. Du kan sende inn spørsmål på ung.no/oss for å få råd og hjelp).
  Jente
  7
  27.04.2012 19:32:58
  Russetida er for KOOOOORT :-) hvem bestemte at russetida er så kort?
  Russejentemamma2012
  17
  06.03.2012 10:44:36
  Russetiden skal være en tid med fest og morro for de som vil det. Men det er noen som ikke fullfører skolegangen sin og likevel feirer russetiden. Dette er feil mener jeg overfor de som faktisk fullfører.Festen er for de som har fullført skolen, ikke en fest for allmenheten.
  Russ12
  11
  08.01.2012 17:15:35
  ''russetiden er bare tull. jeg skjønner ikke hvorfor folk skal feste og ta helt av bare fordi de slutter på VGS. Det er bare sløsing av penger også'' vell det er ditt problem Steinar, ikke andres problem. Jeg har ikke allverdens med peng jeg heller i russetiden, men lar meg ikke stoppe av den grunn, jeg har til jeg greier meg i russetiden. De skal og flytte eksamen før Russetiden slik at det blir en ording på det. Om du trur all russen er idioter så tar du helt feil, det er de idiotene som er det fra før av. Jeg hadde aldri hatt samvittighet til å kidnappe noen eller hive dem på sjøen, hadde jeg sitt noen av med russen gjøre det hadde jeg annmeldt de på flekken. Men jeg gleder meg til noen av russeknutene og dele ut russekort til barn :) Men vist det er noen mindre som spruter vann så spruter jeg tilbake, då var det de som begynnte ikke russen :)
  4
  9
  15.12.2013 19:24:11
  endelig en russ med vett i skallen
  Steinar
  31
  24.05.2011 11:03:50
  russetiden er bare tull. jeg skjønner ikke hvorfor folk skal feste og ta helt av bare fordi de slutter på VGS. Det er bare sløsing av penger også....
  Silje
  6
  22.03.2011 01:03:44
  Dette virket litt utdatert, særlig med tanke på hvilke farge russen er. Nå er det vanlig at de som har gått på yrkesfag på VGS i to år er blå- eller svartruss, og de som har gått både yrkesfag og studespesialisering i tre år er rødruss. Det er også vanlig at de som går yrkesfag er blåruss når de er ferdig med de to første årene, og rødruss når de er ferdig med påbygningsåret. Det er egentlig juks med tanke på at russetiden skal være once in a lifetime. Blårussen (og svartrussen) har fått rykte på seg til å være tulleruss, i hvert fall i Tromsø. Jeg var rødruss i fjor, og hadde det knallfint!

  Spørsmål og svar

  Svartruss, rødruss,grønnruss og blåruss, hvilke linjer må en gå da ?
  Hei, og takk for spørsmål. "Blåruss er elever som tar allmennfag med økonomi, eller salg og service. Rødruss er elever som tar allmennfag (idret...
  Spørsmål om russetid, russebil og økonomi
  Hei!   Hva man gjør i russestyret kommer helt an på hvor mange som blir tatt opp i russestyret og hvilken tittel/oppgave man har. Du kan gjøre a...
  Hei, jeg er russ i 2019 og vi er en vennegjeng som skal ha buss. Vi har hørt at 2020 russen ikke får lov til å buss. Er dette sant??
  Hei Det er nok ikke sant, men at det kan komme en del mer restriksjoner på hvordan bussene kan se ut kan hende. Du får bare avvente til du nærmer ...
  Hvordan foregår russedåpen?
  Hei, Takk for spørsmål!Helt mot slutten av russetiden har man veldig ofte det man kaller for russedåp. Her det vanlig at man tar med russeluen man...
  Forskjell på å være blåruss i forhold til rødruss?
  Hei, og takk for spørsmål! Det er ingen praktisk forskjell på å være rødruss og blåruss. Tradisjonelt har elever som velger å være blåruss ...
  Finner ikke ut hvor jeg kan skaffe russe-ID.
  Hei Russe-ID er nødvendig for å komme inn på noen av de største treffene, som tryvann og lilehammer.Jeg kan ikke svare deg spesifikt på hvordan ...
  Hva betyr konsept og dekknavn?
  Hei Dekknavn er vanligvis et navn bussene bruker før de avslører det endelige navnet på bussen. Konsept er temaet for bussen. Det vi si at det er ...
  Hvilke stillinger er det på en russebuss?
  Hei Hvilke stillinger dere ønsker er egentlig litt opp til dere, men noen er selvfølgelig viktigere enn andre. Jeg tror det er viktig at dere vurde...
  Jeg lurer på hvordan jeg skal ta kongla på tryvann?
  Hei Takk for at du skriver til oss. I russetiden er det mange som syntes det er gøy å ta forskjellige knuter og å fullføre "oppdragene" som kreves...
  Hvordan blir russetiden i 2020?
  Hei Jeg tror nok ikke at de som er russ i 2020 skal feire etter sommerferien. Da blir jo mange studenter, drar på reise eller begynner i jobb. Kansk...
  Rulle med russen, aldersgrense? 
  Hei Det er ikke kommet noen nye regler knyttet til dette. Utgangspunktet er at det ikke finnes noen aldersgrense for å rulle med russen. Det er imi...
  Kan jeg være russ første året som lærling?
  Hei, Takk for spørsmål!Det vanligste er som du sikkert vet å være russ når man er ferdig med videregående skole. Altså etter to år hvis man g...
  Hva betyr vandreruss?
  Hei Vandreruss betyr at man har verken buss eller bil. Vandre er et annet ord for «å gå» :) Under ligger mer informasjon om russetid.  Ungdom...
  Er det lov å drikke alkohol på bussen?
  Hei Etter alkoholloven § 8-9 første ledd nr. 5 er det forbudt å drikke eller servere alkohol uten bevilling på gate, torg eller vei, i park eller...
  Farge på russedress.
  Hei, og takk for spørsmål! De som feirer russetid velger selv hvilken farge de vil bestille på russeklærne, uansett hvilken linje de har gått....
  Når begynner russetiden 2018?
  Hei! Jeg forstår det sånn at du lurer på når russetiden starter i år, altså 2018. Russetiden starter på litt forskjellige steder, basert på h...
  Blir man russ etter 2.året på yrkesfag?
  Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer.  Svaret er at begge deler går. Russetiden er ikke i regi av selve skolen, men noe man ...
  Kan du inngå bindende kontrakter når du er under 18 år? 
  Hei Er du under 18 år, mindreårig, kan du ikke inngå bindende kontrakter. De som er verge for den mindreårige, oftest foreldrene, kan likevel go...
  Kan rektor nekte oss å gå i russegenser?
  Hei Takk for spørsmålet.  Det er vanskelig å nekte dere å gå i russegenser, fordi rektor mangler lovhjemmel for å forby dette. Oppland fylke...
  Når kan jeg bli Russ? Hvor gammel må jeg være?
  Hei, og takk for spørsmål!   Hvorvidt man velger å være russ eller ikke er helt opp til en selv - uansett hvilket utdanningsprogram man går. M...
  Se alle