Russen kjøper ofte effekter for millioner av kroner i russetida, men de færreste tenker på at vanlige forbrukerrettigheter gjelder også for dem. De fleste russeeffekter bestilles gjennom skolen eller på nett, og da gjelder også angreretten.

Hvordan angre på kjøpet

Når du kjøper en vare over internett, eller bestiller gjennom russestyret på skolen, gjelder angrerettloven. Den gir deg i utgangspunktet fjorten dagers returrett om selger har gitt deg all riktig informasjon og angrerettskjema. Angrerettskjema leveres normalt i pakken sammen med det du har kjøpt, eller i ordrebekreftelse på mail for eksempel. Har du ikke fått informasjon om angrerettloven eller skjema, utvides fristen til tre måneder.

Angrerettloven gir deg mulighet til å prøve klærne, men du kan ikke sende dem tilbake etter at du har tatt dem i bruk. Du kan altså ikke angre på kjøpet etter at du har brukt klærne på skolen eller på russetreff. I tillegg kan angreretten bli begrenset hvis varen er laget spesielt for deg. Dette gjelder eksempelvis for russekort. Du har fortsatt muligheter til å angre, men må betale for materialene og tidsbruk. Dette må stå klart i avtalen.

 

FAKTA

Råd til deg som angrer på et kjøp:

 • Gi beskjed med en gang om du vil angre, helst skriftlig
 • Klag skriftlig om du finner en feil, e-post holder
 • Er du under 18 år kan du ikke kjøpe varer på avbetaling. Kun kontant.
 • Klag til Forbrukerrådet om du får trøbbel

 

Hvem betaler returfrakten?

Kjøper du gjennom internett eller russestyret sendes bestillingen din per postordre, og du må selv betale for returfrakten om du angrer. Annerledes er det om firmaet som selger russeutstyret selv kom på skolen og tok bestillingen din. Da må de betale retur.

Blitt lurt?

Kjøp av russeklær og andre effekter som russekort, regnes som forbrukerkjøp. Du kan klage på dem på samme måte som du klager på mobiltelefonen din om den ikke virker.

Forbrukerrådet får henvendelser og klager fra russ som mener de har blitt lurt, for eksempel hvis de ikke har fått russekortene sine i tide. Da kan du ha rett til å få pengene tilbake.

Vær klar over at du må være over 18 år for å sette deg i gjeld. Det betyr at du ikke kan betale på etterskudd, men kontant eller med vanlig bankkort. Kan du ikke det, må du få en av foreldrene dine til å hjelpe deg.

Tipsliste til deg angrer på et kjøp

 1. Gjør et nettsøk før du velger selger

  Sjekk om andre har hatt problemer med firmaet eller arrangøren. Bruk bankkort. Når russefestivalen går konkurs, kan du be banken om pengene tilbake, hvis du har brukt kredittkort eller bankkort med VISA eller MasterCard-del. Det samme gjelder også om du har blitt svindlet.

 2. Klag innen 14 dager

  Det gjelder alle typer saker. Send en e-post til selger. Får du ikke svar innen 14 dager, så kan Forbrukerrådet hjelpe deg. For å få pengene tilbake og fortgang i saken bruk den korte russetid som argument.

 3. Bruk en kontrakt mellom dere i russegruppa

  Lag en avtale internt i russegruppa hvis dere kjøper noe eller leier noe sammen. Den bør ta opp hvem som betaler, og hvem som eier hva. Få det på papiret med signatur. Husk at er du under 18 år, må en av dine foresatte signere.

 4. Bruk angreretten

  Kjøper du en vare eller tjeneste i en nettbutikk, har du angrerett. Er du ikke opplyst om angreretten, får du lengre frist. Send en e-post når du angrer.

 5. Kontakt Forbrukerrådet for hjelp

  Ta kontakt med Forbrukerrådet på telefon eller e-post hvis du trenger hjelp. De kan gi deg råd og veiledning.

 6. Få hjelp av foreldrene dine

  Gi foreldrene dine rett til å løse saken for deg ved å gi dem fullmakt. En fullmakt er enkel å lage. Et papir med din underskrift, dato og navn på den du gir rett å ta ditt sted i saken din mot en navngitt person.