Vi i ung.no får en del spørsmål fra ungdom som har avtalt å være med på russebuss, men så angret seg i ettertid. Noen lurer på om de kan komme seg ut av en signert avtale, mens andre lurer på hva som skjer med pengene de allerede har brukt på russebuss-prosjektet.

Mange kan bli revet med når venner og klassekamerater skal ha russebuss, og sier ja til å være med, uten å ha tenkt seg godt nok om. Hvis du ikke er helt sikker på at dette er noe du ønsker, bør du være forsiktig med å inngå en avtale om å være med på en russebuss som krever at du betaler mye penger. Det er nemlig ikke alltid like lett å komme seg ut av en slik avtale.

Vi har samlet noen svar andre ungdom har fått på sine spørsmål.

 

Kan jeg komme meg ut av avtalen?

"Hei, Jeg er med på en russebuss for øyeblikket, jeg har signert under på den internkontrakt (6 av 25 som har gjort det totalt). Jeg har kommet fram til at russebuss er noe jeg ikke ønsker lenger, og vil forlate den. Men i kontrakten vår står det "Dersom et medlem bestemmer seg for å forlate prosjektet vil denne personen fortsatt være bundet til denne kontrakten på samme måte som andre medlemmer." Dette betyr i praksis at jeg må betale innbetalinger i lang tid framover selv om jeg ikke er medlem av bussen lenger. Er det noen måte jeg kan slippe unna dette, bare forlate prosjektet og slippe å fortsette med innbetalinger?"

FAKTA

Vergemålsloven paragraf 2 sier at den som er under 18 år ikke kan inngå bindende avtaler.

 

Svar fra juristen:

"En skriftlig avtale er som hovedregel bindene for de partene som signert avtalen. At avtalen er bindende i denne sammenheng, vil si at man ikke lenger kan trekke avtalen tilbake.

Du har opplyst at du er 17 år gammel. Det følger av vergemålsloven paragraf 2 at den som er under 18 år ikke kan inngå bindende avtaler. Det er imidlertid visse unntak fra dette. Du kan kjøpe og selge varer du har skaffet deg ved egne midler når du er over 15 år. Det betyr i realiteten at du holdes ansvarlig dersom du selger noe du har kjøpt for egne midler såfremt varen ikke er av stor verdi. Da vil det kunne være snakk om å heve avtalen.

Jeg antar at du i ditt tilfelle vil kunne heve avtalen fordi du ikke var myndig da du inngikk kontrakten og fordi kontrakten innbærer innbetaling av større pengebeløp over en lengre periode.

Dersom du fortsetter å betale inn penger og pengebeløpene er ment å gi en eierandel i russebussen, vil du kunne kreve tilbake penger når russebussen realiseres i form av salg etc."

 

Russebussen oppløst – får jeg pengene tilbake?

"Hei! Jeg ble medlem av en russebuss sammen med mine venninner. Her er det lagd en kontrakt, men som jeg IKKE har skrevet under. For en måneds tid siden valgte et par av jentene å trekke seg fra bussen, som førte til vanskeligheter. Flere ble demotiverte, og dette igjen førte til at jeg trakk meg. Etter litt tid har bussen nå blitt oppløst. Jeg har bedt om å få pengene mine tilbake (her er det snakk om rett under 7 000kr), men jentene nekter og sier jeg ikke har krav på det. Spørsmålet mitt er om jeg har krav på pengene mine tilbake, spesielt ettersom bussen er oppløst? Er det evnt. noen paragrafer/lover som omhandler en sak som dette? Med vennlig hilsen jente 17."

 

Svar fra juristen:

"Selv om du ikke har underskrevet på en skriftlig kontrakt så kan det være at du er bundet av en muntlig avtale med de andre som var med på russebussen. En muntlig avtale er like bindende som en skriftlig avtale, men det kan være vanskeligere å bevise hva som er avtalt når avtalen kun er muntlig. Om du har krav på å få tilbake pengene dine kommer altså an på hva dere har avtalt.

Du skriver at russebussen er oppløst. Jeg forstår deg slik at det da ikke er noen av dere som lenger er med på russebussen, og at pengene dere har betalt inn allerede er brukt.

Hvis dere har kjøpt en buss og eier denne sammen med like deler skal et eventuelt overskudd fra et salg av bussen også deles med like deler.

Men hvis det ikke blir et overskudd ved salg av bussen har nok ikke de andre som var med på bussen noen plikt til å betale tilbake pengene dine til deg.

Jeg kan dessverre ikke gi deg et klart svar på spørsmålet ditt, fordi det kommer an på hva dere som var med på bussen har avtalt dere imellom, og på om det er penger eller verdier igjen til fordeling."

 

Trakk meg, får jeg igjen pengene?

"Har jeg krav på å få penger tilbake fra russebussen siden jeg trakk meg? Jeg har hjelpt til på dugnader for inntekter til russekontoen, jeg har lagt inn måndetlig penger inn på konto, har jeg krav på å få det tilbake?? Pluss foreldrene mine har hjelpt til å stått vakter, kan de kreve penger? Da jeg ikke er med i russebilen lenger?"

 

Svar fra Forbrukerrådet:

"Hvilke plikter du har avhenger av hva du har avtalt med dine russevenninner.

Hvis du ikke har en avtale om at du skal ha tilbake penger dersom du trekker deg, så kan du neppe kreve noe tilbake i ettertid."