Over hele landet, gleder tusenvis av ungdommer seg til russetiden. De fleste er spente og har brukt penger på klær og russeutstyr. Om noe skulle skje som ødelegger dette, er det selvfølgelig veldig kjedelig. Da kan det være greit å vite hva man kan gjøre dersom uhellet er ute.

Russeklærne eller russeutstyret kommer ikke

Du har rett på at klærne eller russeutstyret du har bestilt, kommer til avtalt tid. Hvis utstyret ikke dukker opp, er det viktig at du tar kontakt med selger med en gang. Send en mail eller melding til butikken du kjøpte fra, og forklar hva som har skjedd.

Hvis selger ikke gir deg russeutstyret ditt i tide, kan du ha rett på å få pengene dine igjen. Russeutstyr har kort levetid, slik at har du ikke fått dem i april, så klag. Husk at så lenge du ikke har gjort spesialtilpasninger på klærne du har bestilt, vil du i alle fall kunne angre du bestiller gjennom russestyret eller på nettet.

Hvis utstyret ikke kom til avtalt tid, så klag til den du har kjøpt det av og be om pengene tilbake. En mail holder.

Varene blir ødelagt på veien

Noen ganger kan man få varer som er blitt ødelagt på veien. Også når dette skjer, er det veldig viktig at du klager til selger.

Send en mail til selger, gjerne med bilder, hvor du forklarer hva som er ødelagt. Du har rett til at selger reparer det du har kjøpt. Om selger ikke klarer å reparere eller bruker alt for lang tid, kan du ha rett til å få pengene tilbake.

De spesiallagde klærne er feil

I forkant av russetiden er det mange som bestiller klær med en spesiell logo eller klær som er spesiallagd for et spesielt tema. Hva gjør man hvis klærne som kommer ser helt annerledes ut enn det man bestilte? Logoen ser for eksempel ikke lik ut som tegningene, eller rosafargen er annerledes enn hva det så ut på nettsidene.

Du har rett på at varene skal være slik dere har bestilt. Hvis klærne er helt annerledes enn du bestilte, er det igjen viktig å si ifra til selgeren. Ta gjerne bilder av klærne slik de så ut ved levering og forklar hva som er feil på mail.

Selgeren har som utgangspunkt mulighet til å fikse klærne eller utstyret først. Be derfor om at varene fikses så snart som mulig.

Hvis selgeren ikke har mulighet til å fikse varene før russetiden starter, be om pengene igjen slik at du kan bestille nye varer hos noen andre.

Et russearrangement blir avlyst

Russetiden byr på mange morsomme events og arrangementer. Hvis du har forhåndsbetalt billett til for eksempel et russetreff og arrangementet skulle bli avlyst, er det greit å vite hvilke rettigheter du har.

I slike tilfeller er det som utgangspunkt arrangørens vilkår som bestemmer hva du har krav på. Hvis disse vilkårene er uklare, ta kontakt med arrangøren.

Blir et arrangement avlyst, er det viktig å gå i dialog med arrangøren om forslag til løsning, for eksempel å få billettprisen tilbake. Send gjerne mail.

Hvis arrangøren tilbyr å bruke billetten en ny dato, kan dette være en god løsning. Passer ikke denne datoen, be om å få tilbake pengene.

Kjøp av billetter fra privatperson

Det er ikke lov å selge billetter til for eksempel en russefestival til høyere pris enn den prisen arrangøren har på sine nettsider. Får du tilbud om svartebørsbilletter fra nettbutikker og privatpersoner, så takk nei. Et unntak er selvfølgelig hvis kompisen din på russebussen er blitt syk og du vet at billetten er ekte.

Ved siden av at det er ulovlig, er det stor risiko for at billetten er falsk om du kjøper fra andre enn arrangøren. Tar du sjansen, så bør du sikre deg at adressen til nettbutikken eller privatpersonen stemmer. I tillegg kan du sikre deg på andre måter ved å betale med kredittkort. Da kan du nemlig kreve penger fra banken om du skulle bli lurt og du ikke får igjen penger fra selger.

Ved kjøp av billetter til russearrangementer bør du altså helst kjøpe fra arrangøren. Hvis du vil kjøpe fra en privatperson, sørg for å få fullt navn på den du kjøper fra, og dobbeltsjekk at billettene er ekte.

Ta kontakt med Forbrukerrådet

Russetiden skal være en morsom og helst problemfri tid. Hvis du likevel skulle være så uheldig å få trøbbel med varer som ikke kommer, varer som er feil eller andre kjedelige opplevelser, er det viktig å klage til den det gjelder, helst på mail eller SMS.

Forhåpentligvis vil dialog med den du handlet av løse saken. Det gjør det i de fleste tilfeller.

Fungerer ikke dette, ta gjerne kontakt med Forbrukerrådet. Vi kan gi generell veiledning om det du lurer på hver dag fra 9 – 14 på telefon 23 400 500.