Kjøp og salg av russebuss/russebil

25.08.2020 Redaksjonen, ung.no i samarbeid med Forbrukerrådet

Det er mange ting å huske på når du skal kjøpe og selge russebuss- eller bil. Sjekk ut hvilke feller du bør unngå å gå i.

Russebusser og -biler.
AVTALE: Husk at en skriftlig avtale som en hovedregel alltid er bindende.

Undersøk bilen godt

Det er veldig kjedelig om du ender opp med ha bussen eller bilen stående på et verksted hele russetiden. Derfor er det veldig viktig at du undersøker den nøye før du kjøper den.

Det kan være lurt å ha med seg en du stoler på og som har litt peiling på kjøretøy. Ta en runde for å se om det er synlige skader. Er det mange av de, kan det være en idé å se seg om etter en annen bil.

Prøvekjør bilen

Kjøper du en russebil , er det veldig viktig å ta en kjørerunde med bilen før du bestemmer deg for å kjøpe den.

Ved kjøp av russebuss er det andre ting å tenke på. Siden du sannsynligvis ikke har sertifikat for å kunne kjøre buss, og dermed ikke mulighet til å prøvekjøre den, er det ekstra viktig å få hjelp til å vurdere tilstanden. Her er det igjen lurt å spørre noen man stoler på.

Mulig å bygge om?

Mange bygger om russebussen eller russebilen sin. Derfor burde du undersøke om ombyggingen av kjøretøyet er godkjent, og sjekke at det er lov å kjøre med den på veien før du velger å kjøpe bussen.

Alle bør skrive under på kontrakten

Er dere flere som skal kjøpe sammen, er det viktig å huske på at det kun er eier som står ansvarlig. For å unngå problemer i ettertid, er det lurt at alle som skriver under på kjøpskontrakten, er over 18 år eller får godkjennelse fra foreldrene.

Du må sende inn en salgsmelding når du kjøper russekjøretøy, og du må være over 18 år for å sende inn salgsmelding til Statens vegvesen.

Sørg for å ha en god intern avtale mellom alle medlemmene på bussen eller bilen. Er dere så uheldige at det oppstår problemer, er det bra med en avtale som sier hvordan dette skal løses dere imellom.

Økonomiske heftelser?

Etter å ha sjekket bilens tilstand, burde dere også sjekke om det er noen økonomiske heftelser på bussen eller bilen. Dette sjekkes på nettsiden til Brønnøysundregistrene.

Husk å tegne forsikring fra du signerer kjøpskontrakten, dette er lovpålagt. Flere forsikringsselskaper tilbyr egne forsikringer for russekjøretøy.

Sjekkliste for et sikkert bilkjøp

  • Bruk skriftlig kontrakt, for eksempel Forbrukerrådets.
  • Undersøk bilen nøye. Bruk Forbrukerrådets tilstandsrapport.
  • Hvis du ikke er bilkyndig, eller kjenner noen som er det, anbefaler vi en salgstest som du blant annet kan få hos NAF (dette koster penger).
  • Undersøk bilens km-stand og årsmodell.
  • Undersøk om bilens servicehefte er komplett utfylt.
  • Undersøk om bilen har hatt skade.
  • Sjekk at bilen er EU-godkjent (men det erstatter ikke salgstest).
  • Undersøk om det er heftelser på bilen.
  • Sjekk hvem som er bilens rette eier. Informasjon om dette finner du på Statens vegvesen sine nettsider.
  • Sjekk om det følger en garanti med bilen.

Skal du selge russebil?

Skal du være med å selge en russebuss eller bil, er det viktig å undersøke den så nøye som mulig før salget. Det er fordi du som selger har plikt til å opplyse om feilene ved bussen eller bilen.

Hvis du på forhånd opplyser i kontrakten om mulige feil, er det vanskeligere for kjøper å kreve noe fra deg etter salget.

Du må også levere inn salgsmelding til Statens Vegvesen. Denne kan det være lurt å fylle ut sammen med kjøper.

Russebusser og -biler.
AVTALE: Husk at en skriftlig avtale som en hovedregel alltid er bindende.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Russetid

Les mer