Hopp til hovedinnholdet

A-Å

Skal du kjøpe eller selge russebuss eller russebil?

Russebusser og -biler.
AVTALE: Husk at en skriftlig avtale som en hovedregel alltid er bindende.

Om du er en av de som nettopp er ferdig med russetiden, eller skal være russ neste år, kan det være at du skal selge eller kjøpe russebuss eller russebil.

Offentlig og kvalitetssikret
Russebusser og -biler.
AVTALE: Husk at en skriftlig avtale som en hovedregel alltid er bindende.

Og hvis du er det, er det flere ting du må tenke på.

Det er lurt å være godt forberedt slik at du slipper å måtte sitte igjen med store utgifter etter at du har kjøpt eller solgt en buss eller en bil. I begge tilfeller er det lurt å være så godt forberedt som mulig, sånn at du kan unngå problemer i ettertid. Noe av det viktigste du gjør når du kjøper eller selger, er å skrive kontrakt.

 

Viktige ting å huske på når du skal kjøpe russebuss eller russebil

Det er flere ting du må være oppmerksom på når du skal kjøpe bil eller buss.

Det er veldig kjedelig om du ender opp med ha bussen eller bilen stående på et verksted hele russetiden. Derfor er det veldig viktig at du undersøker den nøye.

Her kan det være lurt å ha med seg en man stoler på og som har litt peiling på kjøretøy. Ta en runde for å se om det er synlige skader. Er det mange av de, kan det være en idé å se seg om etter en annen bil.

Kjøper du en russebil, er det veldig viktig å ta en kjørerunde med bilen FØR du bestemmer deg for å kjøpe den.

Ved kjøp av russebuss, er det også andre ting å tenke på. For eksempel vil man her sjelden ha sertifikat for å kunne kjøre buss. Du har dermed ingen mulighet til å prøvekjøre den. Da er det ekstra viktig å få hjelp til å vurdere tilstanden, og her er det igjen lurt å spørre noen man stoler på.

Mange bygger om russebussen eller russebilen sin. Derfor burde du undersøke om ombyggingen av kjøretøyet er godkjent og at det er lov å kjøre med den på veien før du velger å kjøpe bussen.

Er dere flere som skal kjøpe sammen, er det viktig å huske på at det kun er eier som står ansvarlig. For å unngå problemer i ettertid, er det lurt at alle som skriver under på kjøpskontrakten, er over 18 år eller får godkjennelse fra foreldrene. Du må sende inn en salgsmelding når du kjøper russekjøretøy, og du må være over 18 år for å sende inn salgsmelding til Statens vegvesen.

Sørg for å ha en god intern avtale mellom alle medlemmene på bussen eller bilen. Er dere så uheldige at det oppstår problemer, er det bra med en avtale som sier hvordan dette skal løses dere imellom.

Etter å ha sjekket bilens tilstand, burde dere også sjekke om det er noen økonomiske heftelser på bussen eller bilen. Dette sjekkes på nettsiden til Brønnøysundregistrene.

Husk å tegne forsikring fra du signerer kjøpskontrakten, dette er lovpålagt. Flere forsikringsselskaper tilbyr egne forsikringer for russekjøretøy.

 

Viktige ting å huske på når du skal selge russebuss eller russebil:

Skal du være med å selge russebuss eller bil, er det viktig å undersøke den så nøye som mulig. Det er fordi du som selger har en plikt til å opplyse om feilene ved bussen eller bilen. Hvis du på forhånd opplyser i kontrakten om mulige feil, er det vanskeligere for kjøper å kreve noe fra deg etter salget. Du må også levere inn salgsmelding til Statens Vegvesen. Denne kan det være lurt å fylle ut sammen med kjøper.

Sjekkliste for et sikkert bilkjøp

  • Hvis du ikke er bilkyndig, eller kjenner noen som er det, anbefaler vi en salgstest som du blant annet kan få hos NAF (dette koster penger).

  • Undersøk bilens km-stand og årsmodell.

  • Undersøk om bilens servicehefte er komplett utfylt.

  • Undersøk om bilen har hatt skade.

  • Sjekk at bilen er EU-godkjent (men det erstatter ikke salgstest).

  • Undersøk om det er heftelser på bilen.

  • Sjekk hvem som er bilens rette eier. Informasjon om dette finner du på Statens vegvesen sine nettsider.

  • Sjekk om det følger en garanti med bilen.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Spørsmål om russebussprosjekt
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Jeg skjønner godt at du ikke ønsker å betale dette.  Slik jeg forstår det, har du skrevet under på en kontr...
Spørsmål om avtaleinngåelse/tilbakebetaling av penger
Hei En avtale kan inngås på flere forskjellige måter. Den klassiske måten er at den ene parten kommer med et tilbud som den andre aksepterer. Om ...