Alt om russebuss og russebil

Hva må dere tenke på ved kjøp av russekjøretøy, hvordan sørger dere for at russebussen eller bilen blir godkjent, og hvilke krav stilles til innredning? Her får dere svar.

Sist oppdatert: 14.02.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

To dekorerte russebusser står parkert på et landstreff
RUSSEBUSS: Ikke glem å tenke sikkerhet i russetiden. Det er strenge sikkerhetskrav til russebusser, på lik linje med andre kjøretøy. Foto: Jonas Haarr Friestad/Stavanger Aftenblad

Dersom dere skal ha buss eller bil i russetiden, er det lurt å starte planleggingen tidlig. Det er mye dere må tenke på, blant annet når det gjelder kjøp, ombygging og godkjenning.

Sjekk dette før dere kjøper

Før dere kjøper buss, van eller bil er det flere ting dere bør sette dere inn i og sjekke. Statens vegvesen råder dere til å sjekke at:

  • Selgeren faktisk eier russebussen eller russebilen som selges. Sjekk at selgers legitimasjon samsvarer med salgsmeldingen og vognkort del 2.
  • Russebussen eller russebilen er i samsvar med vognkortet. Sjekk antall sitteplasser, understellsnummer, godkjent tilhengerfeste og liknende.
  • At russebussen eller russebilen ikke har feil og mangler, som bremsesystem og rustskader. Dette er feil som kan dukke opp på busser og biler som ikke vedlikeholdes og brukes jevnlig. Sjekk gjerne sammen med en fagperson.
  • Det er utstedt en kontrollseddel (mangel-lapp) om feil og mangler som må fikses. Reparasjoner kan som hovedregel bare utføres av et godkjent verksted.
  • Russebussen eller russebilen har blitt godkjent i en EU-kontroll og ikke skylder noen avgifter.
  • Ingen bank eller annen utlåner har pant i russebussen eller russebilen. Da unngår dere å få gammel gjeld med på kjøpet. Dere kan sjekke dette i Brønnøysundregistrene.

Du kan lese mer på Statens vegvesens sider om kjøp og salg av russebuss og russebil.

Kontroll av russekjøretøy

Alle busser (ikke bare russebusser) må EU-godkjennes hvert år. Dette kan gjøres hos et godkjent verksted, på Statens Vegvesens trafikkstasjon eller hos NAF.

Mange av trafikkstasjonene tilbyr også gratis kontroll av russebusser og russebiler. De sjekker blant annet styring, bremser, seter, bilbelter, nødutganger evt. oljelekkasjer i motor og drivverk, eksosanlegg og eventuelle rustskader. Godkjent kontroll gir dere en oblat til å ha i kjøretøyet.

Har dere bygd om bussen så mye at det krever ny godkjenning, må dere bestille time for hallkontroll. En slik godkjenning må dere betale for.

Hvis bussen deres er avskiltet, må dere får den godkjent før registrering dersom den ikke har vært godkjent i løpet av de siste 12 månedene. Ta kontakt med en trafikkstasjon for å få avklart om den skal inn til kontroll eller ikke.

Innredning og ombygging

Innredning er for mange noe av det viktigste med russebussen eller russebilen. Men før dere legger ned for mye arbeid, kan det være greit å huske på at dere må tenke på mer enn at det bare skal se bra ut.

Hvis dere ønsker å gjøre store endringer på kjøretøyet, for eksempel bygge en bar, et bord eller vegger må det godkjennes av en trafikkstasjon. Spør gjerne Statens vegvesen før byggingen starter, om det dere planlegger lar seg godkjenne.

Dette sier regelverket om innredning i russebusser og russebiler:

God feiring, og kjør forsiktig!

Stengt

Førerkort
To dekorerte russebusser står parkert på et landstreff
RUSSEBUSS: Ikke glem å tenke sikkerhet i russetiden. Det er strenge sikkerhetskrav til russebusser, på lik linje med andre kjøretøy. Foto: Jonas Haarr Friestad/Stavanger Aftenblad

Stengt

Førerkort

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?