De vi ser opp til påvirker oss både når det gjelder hvordan man skal leve, hva man skal ha på seg og hvordan man skal se ut. Mange finner seg et forbilde de ser opp til, og som de prøver å etterligne.

Hva er et forbilde?

Noen har konkrete forbilder, mens andre etterligner personer uten at de egentlig helt vet det selv. Forbilder kan være alt fra fotballstjerner, til band, til reality-deltakere, til bloggere, men felles for dem alle, er at man kan følge dem via tv, blader, serier, sosiale medier med mer.

Det betyr at man hele tiden kan få små innblikk i livene deres, og på den måten bli inspirert eller påvirket av dem i det meste vi gjør.

Noen av kjendisene har til og med gjort det til et levebrød å være en som påvirker andre.

FAKTA

- Det kan være vanskelig å se at noen lever i en drømmetilværelse hvis du selv føler at livet er så som så. - Det at man faktisk kan lykkes og det at det er mulig å oppnå drømmen sin, kan gjøre at du selv blir inspirert til å stå på og ikke gi deg før du har nådd målet.

Vil være som dem

Det er vanskelig å helt vite hvorfor vi er så fascinert av pene bloggere, idrettsstjerner, kjendiser og livet i Hollywood. Kanskje er det fordi kjendisene gjerne er vellykkede; de lever ut drømmene sine som skuespillere, sangere eller sportsstjerner, bor i store villaer og lever et liv mange unge drømmer om å en gang få?

En annen viktig ting å være klar over, er at noen kjendiser rett og slett lever av å være påvirkere, eller influensere, som de ofte blir kalt. Det betyr at jobben deres, det de får betalt for, er å fremme produkter og tjenester, og målet er at du som ser det skal la deg påvirke og dermed kjøpe disse produktene eller tjenestene.

De som blir påvirkere, er ofte allerede kjent og har en stor følgeskare, slik at de er i posisjon til å påvirke hvordan man skal se ut, hva man skal ha på seg, hva man bør spise/drikke osv.

Hvordan påvirkes du?

Vi påvirkes på forskjellige måter, både negativt og positivt. De negative sidene ved å ha forbilder man ser opp til kan være at det blir for mye fokus på å oppnå noe uoppnåelig.

For eksempel kan det gjelde kropp og utseende. Noen begynner å trene for mye eller feil for å få drømmekroppen til idrettsstjernen eller kjendisen. Andre prøver ut farlige dietter fordi en blogger skrev at det var lurt. Eller du bruker alt for mye penger på produkter fordi noen du ser opp til var med i en reklame for det.

I tillegg kan det for noen virke inn på selvfølelsen: det kan være vanskelig å se at noen lever i en drømmetilværelse, uten at den nødvendigvis er så sann, hvis du selv føler at livet er så som så.

Andre negative sider kan være at det å ha et slikt idol, noen du virkelig liker og ser opp til, kan føre til at man kan bli litt besatt av personen. For noen kan dette resultere i at man tenker på personen støtt og stadig, og at man rett og slett sliter med å konsentrere seg om andre ting.

Det er viktig å huske på at det man ser i media og på nett ikke er hele virkeligheten. Bilder kan være redigerte, sponsede, inneholde produktplassering og reklame. Innlegg kan være betalt for, og "virkeligheten" oppstilt.

Livet som kjendis, uansett hva man er kjent for, er ikke like glamorøst, problemfritt og virkelig som det ser ut.

Mye positivt også

Men det følger også med mange positive ting ved det å ha et forbilde. Det at man faktisk kan lykkes og det at det er mulig å oppnå drømmen sin, kan gjøre at du selv blir inspirert til å stå på og ikke gi deg før du har nådd målet. Kanskje vil du satse ekstra i idretten din fordi du ser at andre lykkes, eller du tør å prøve ut nye aktiviteter på fritiden fordi det virker moro.

I tillegg kan det være godt å ha noe man virkelig er opptatt av. Et forbilde i form av en kjendis, en blogger eller en annen person du ser opp til kan være noe som fyller hverdagen med noe du synes er interessant.

 

Hvem er DINE forbilder?