Overalt får vi informasjon om hvordan vi ”burde” se ut. På Instagram kan vi se slanke, solbrune og veltrente kropper, glatt hud og store, hvite smil. Håret ligger på den ”riktige” måten, og det samme gjør sminken. Det skal god selvfølelse til å stå imot dette.

Det kan hjelpe at du og vennene dine prater om å stå imot presset om å være "perfekt" og at du selv og de rundt deg sier at du er bra akkurat som du er.

Økt utseendepress ved sykdom eller skade

Noen av oss er født med et utseende som skiller seg ut fra det som er mest vanlig, eller har en sykdom eller en skade andre legger merke til. For ungdom som har det slik, kan utseendepresset være ekstra tøft.

Ung Face IT er et nettbasert selvhjelpsprogram som er laget for å hjelpe ungdom som opplever at de ser annerledes ut til å få det bedre med seg selv. Akkurat nå testes programmet ut i Norge og du kan delta.

Når andre legger merke til utseendet ditt

Føler du deg annerledes på en negativ måte kan det påvirke deg og din psykiske helse. Det gjør noe med selvtilliten din og selvbildet. Noen ungdommer som opplever at de ser annerledes ut, forteller at de blir stirret på, eller at de får kommentarer på hvordan de ser ut.

Det kan være vanskelig å takle. Ungdom som har opplevd dette har fortalt at det føles så tungt at de noen ganger lar være å være med på aktiviteter de liker. Dersom det du føler og tenker om utseendet ditt gjør at du lar være å gjøre ting du egentlig har lyst til, er det lurt å gjøre noe med det.

Det er bare du som vet hvordan du har det

Det er vår egen oppfatning av hvem vi er, og hvordan vi opplever at vi ser ut, som påvirker hvordan vi har det med oss selv. Kanskje det bare er du selv som ser ”feilene” på kroppen din. Det betyr ikke at de ikke føles viktige. Tenk på kjente influensere og skuespillere. Mange kan syns at de har ”perfekt” utseende, men likevel velger flere av dem å fikse på kroppen fordi de ikke er fornøyde.

Tenker du mye på at du er misfornøyd? Det er det ikke greit å gå med alene. Kanskje vet ikke venner eller foreldre, lærere, helsesykepleiere eller andre voksne rundt deg at du ikke har det bra med deg selv og kroppen din. Hvis du sier noe om det, kan du også få hjelp og støtte av dem.

Ung face IT kan være noe for deg?

Ung Face IT er laget for å hjelpe deg som er mellom 12 og 17 år til å føle deg bra nok, akkurat som du er. Programmet testes nå ut i Norge gjennom et stort forskningsprosjekt. Ungdommene som deltar i Ung Face IT får både muligheten til å få hjelp til å bli mer fornøyd med seg selv, og til å være med i viktig internasjonal forskning.

Ung Face IT inneholder informasjon, oppgaver og tips som du jobber med over en periode på 7 uker, cirka en time i uka, foran din egen PC eller nettbrett, hjemme hos deg selv. Det deles ut gavekort for spørreskjema som fylles ut underveis. Hvis du er interessert kan du lese mer på ungfaceit.info eller kontakte doktorgradsstipendiat, Deniz Zelihic (tlf: 48039551 eller mail: denzel@ous-hf.no).