Smitter seksuelt

Klamydia er en bakterielignende organisme som smitter seksuelt, det vil si at den smitter ved direkte kontakt mellom slimhinner ved samleie i skjede og anus. Klamydia kan også smitte indirekte via fingre og deling av sexleketøy.

Klamydia er en av de aller vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge. Smittefaren er ca. 20 % ved ett vaginalt samleie. Infeksjonen gir få plager, og det er grunnen til at mange kan gå lenge med klamydia uten at de oppdager det.

Klamydia kan påvirke fruktbakheten

Hos jenter kan ubehandlet klamydiainfeksjon gi infeksjon i eggledere og livmor, noe som kan føre til kroniske magesmerter, risiko for svangerskap utenfor livmoren eller fremtidig barnløshet. Gutter kan få infeksjon i bitestikkel, samt mulig nedsatt fertilitet ved at sædkvaliteten svekkes.

Hvordan merker du at du har klamydia?

De fleste som blir smittet av klamydia er altså uten symptomer.

De symptomene gutter kan ha er:

 • Væsking eller utflod fra urinrøret.
 • Svie når du tisser, eller at du må tisse ofte.
 • Smertefull, rød og hoven pung.
 • Utslett eller sårhet på penishodet.
 • Svie/ubehag under eller etter samleie

De symptomene jenter kan ha er:

 • Forandret utflod

 • Blødninger mellom menstruasjonene

 • Svie når du tisser, eller at du må tisse ofte

 • Svie/ubehag under eller etter samleie

 • Smerter nederst i magen. Får du samtidig feber, bør du oppsøke lege samme dag

Visste du at du også kan få en klamydiainfeksjon i øyet om du får sekret med smitte på fingrene og så gnir deg i øyet?

Klamydia kan også smitte til hals hvis du har oralsex, men det har liten betydning for deg og din partner, og svelgprøve er sjelden aktuelt å ta.

Klamydia i hals gir ikke skade eller følgetilstander, og cellestrukturen i halsen gjør også at bakterien ikke trives godt.

FAKTA

HUSK

 • Kondom beskytter mot klamydia.
 • Det er viktig å teste seg for klamydia når du har hatt ubeskyttet sex med ny partner.
 • Antibiotikabruk bør reduseres for å hindre antibiotikaresistens. Unngå smitte, så unngår du også antibiotikabruk.

Sjekk deg hos legen eller helsesykepleier

Hvis du har mistanke om at du har en seksuelt overførbar infeksjon er det viktig at du går til lege eller Helsestasjon for ungdom for å få det sjekket. Det finnes selvtester du kan kjøpe på apotek, men vi anbefaler kontakt med lege eller helsesykepleier for å få et sikkert resultat. Hvis du bor i en kommune hvor det er helsestasjon for ungdom eller liknende tilbud, kan du ta kontakt med dem for å få en sjekk. Både testen og behandlingen er gratis.

Jenter kan få utført en gynekologisk undersøkelse der legen tar en klamydiatest, men mest vanlig er det at jenter selv tar en urinprøve eller en penselprøve fra skjeden eller anus mens de er hos lege eller helsesykepleier. Gutter kan teste seg for klamydia ved å levere en urinprøve eller de selv tar en penselprøve fra anus mens de er hos legen eller helsesykepleier. Prøven sendes til laboratorium for analyse, og du får resultatet etter 7 - 10 dager.

Enkel behandling

Klamydia kan enkelt behandles med en kortvarig antibiotikakur. Behandlingen er gratis. Du blir ikke immun mot infeksjonen, så selv om du har hatt klamydia før, kan du få det på nytt. Du bør derfor teste deg for klamydia hver gang du har sex uten å bruke kondom, med en ny partner. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas 2 uker etter det ubeskyttete samleiet.

Kondom beskytter

For å beskytte deg mot klamydia og andre seksuelt overførbare infeksjoner, må du bruke kondom. Alle landets helsestasjoner for ungdom og utekontakter har gratis kondomer til ungdom som trenger det. Ofte har også helsesykepleier på skolen kondomer til utdeling. Du kan også bestille og få tilsendt gratis kondomer hjem i posten ved å trykke her.