Seksuelt overførbare infeksjoner forårsakes av små organismer som bakterier, virus, amøber, lus m.m. Når disse mikroorganismene blir mange og sterke nok, kan de gi betennelse eller annen sykdom på det stedet de slår seg ned. Noen seksuelt overførbare infeksjoner er mer smittsomme enn andre. Felles for dem er at du like gjerne kan bli smittet under det første ubeskyttede samleie som ved et senere samleie.

Hvordan smitter det?

Seksuelt overførbare infeksjoner overføres ved samleie med kontakt mellom skjede/endetarm og penis, ved munnsex (kontakt mellom munn og kjønnsorgan/endetarm) eller via blod fra en som er smittet.

De vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og kjønnsherpes. Mindre utbredt er mykoplasma genitale, gonoré, flatlus, skabb, trichomonas-infeksjon, hepatitt B og C, hiv-infeksjon og syfilis.

To infeksjoner som ikke er seksuelt overførbare, men som ofte oppfattes som det, er sopp og bakteriell vaginose.

Informasjon om infeksjonene på ulike språk finner du på fhi.no

FAKTA

Bruk kondom, da er du langt på vei beskyttet mot det meste! Bestill gratis kondomer her. Gå til lege hvis du mistenker at du har en kjønnssykdom eller er litt bekymret for noen plager i underlivet. Du kan gå til Helsestasjon for ungdom eller til fastlege og få testet deg og få hjelp, råd og behandling.

Klamydia

Den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i Norge er klamydia, og den forårsakes av bakterien Chlamydia trachomatis.

Smittemåte

Klamydia smitter ved ubeskyttet samleie (genitalt, oralt og analt) eller indirekte via fingre og sexleketøy.

Unngå smitte

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot klamydia. Unngå å dele sexleketøy ved samleie.

Symptomer (plager)

De fleste som har klamydia har ikke plager, og sprer dermed smitten til andre uten å være klar over det. I de tilfeller klamydia gir symptomer, vil det kunne merkes på:

Jenter

 • Forandret utflod: Mengde, farge, konsistens
 • Blødning mellom menstruasjonene
 • Kløe/svie i underlivet
 • Ubehag ved samleie
 • Svie ved vannlating eller hyppig vannlatning
 • Kløe/svie i endetarmen
 • Smerter nederst i magen. Får du samtidig feber, bør du oppsøke lege samme dag.

Gutter

 • Utflod fra urinrøret uten å være opphisset
 • Svie ved vannlating eller hyppig vannlatning
 • Kløe i urinrøret eller under forhuden
 • Utslett/sår hud på penishodet
 • Kløe/sår slimhinne i endetarmen

Klamydia kan også gi leddplager eller betennelse i øyet. Dette gjelder både jenter og gutter.

Smittesjekk

Det er anbefalt å teste seg for klamydia ved partnerbytte.

Klamydia påvises ved at gutter tar en urinprøve og jenter tar en pinneprøve fra skjeden. Eventuelt kan legen ta prøve fra livmorhals og/eller urinrør. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas 2 uker etter det ubeskyttete samleiet.

Behandling

Klamydia kan behandles med antibiotika og behandling er gratis. Det er viktig at fast partner får behandling samtidig, ellers vil du kunne bli smittet igjen.

Komplikasjoner

Ubehandlet kan klamydia føre til at jenter får bekkeninfeksjon, som igjen gir økt risiko for ikke å kunne bli gravid senere, svangerskap utenfor livmoren eller kroniske magesmerter. Gutter kan i noen tilfeller få betennelse i bitestikkel. Hevelsen i pungen kan vare fra noen uker til måneder. Smerteplager i ettertid kan forekomme.

Du bør alltid teste deg for klamydia når du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner.

 

 

Mykoplasma

Mykoplasma forårsakes av bakterien Mycoplasma genitalium. Dette er en seksuelt overførbar infeksjon som det for ganske få år siden ikke var mulig å påvise, men som stadig flere laboratorium nå tilbyr test for.

Smittemåte

Mykoplasma smitter ved ubeskyttet samleie (genitalt og analt) eller indirekte via fingre og sexleketøy. Mykoplasma er ikke like utbredt som klamydia, men stadig flere får påvist smitten.

Unngå smitte

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot mykoplasma ved samleie.

Symptomer (plager)

Mykoplasmainfeksjon kan gi samme type plager som ved en klamydiainfeksjon, men også den gir som oftest ikke symptomer.

Jenter

 • Forandret utflod: mengde, farge, konsistens
 • Blødning mellom menstruasjonene
 • Kløe/svie i underlivet
 • Ubehag ved samleie
 • Svie ved vannlating
 • Kløe/svie i endetarmen

Gutter

 • Utflod fra urinrøret uten å være opphisset
 • Svie ved vannlating
 • Kløe i urinrøret eller under forhuden
 • Utslett/sår hud på penishodet
 • Kløe/sår slimhinne i endetarmen

Ved alvorlig mykoplasmainfeksjon kan både gutter og jenter få smerter nederst i magen, over lysken, feber og redusert allmenntilstand. Du må oppsøke lege raskt om du får slike plager.

Smittesjekk

Mykoplasma påvises ved at gutter tar en urinprøve og jenter tar en pinneprøve fra skjeden. Eventuelt kan legen ta prøve fra livmorhals og/eller urinrør. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas 2 uker etter det ubeskyttete samleiet.

Behandling

Behandlingen av mykoplasma er en spesiell type antibiotika. Behandlingen er ikke gratis, men undersøkelsen er det. Fast partner må også teste seg for mykoplasma og få behandling samtidig for å unngå at dere smitter hverandre igjen.

Det anbefales å ta en kontrollprøve for å sjekke at behandlingen har virket, 3 - 4 uker etter at du begynte å ta tablettene.

Komplikasjoner

Det finnes foreløpig ikke fullstendig kartlegging som gir svar på om mykoplasma kan gi alvorlige eller langvarige skader. Mye tyder på at ubehandlet mykoplasma, som gir symptomer/plager, kan utvikle seg til bekkeninfeksjon (infeksjon i livmor og eggledere) eller infeksjon i testikler og bitestikler. Dette kan igjen føre til nedsatt evne til å få barn. Dessuten vil en person med mykoplasma lettere kunne bli smittet med andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Gonoré

Gonoré forårsakes av bakterien Neisseria gonorrhoeae, og forekommer relativt sjelden i Norge. Men det er en økning av gonoré i alle grupper nå og spesielt blant dem som har sex i utlandet og blant menn som har sex med menn.

Smittemåte

Gonoré smitter ved ubeskyttet samleie (genitalt og analt) og ved oralsex, eller indirekte via fingre og sexleketøy.

Unngå smitte

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot gonoré. Unngå å dele sexleketøy ved samleie.

Symptomer (plager)

Gonoré gir som regel symptomer i løpet av kort tid, men de kan være milde og bli oversett. Du kan være smittet uten å ha plager. Ved symptomer, oppstår de 2 - 7 dager etter smitte:

 • Svie ved vannlating
 • Gulgrønn utflod fra urinrør eller skjede
 • Ved analsex og munnsex kan slimhinnen i henholdsvis endetarmen og halsen få smitte. Dette kan føre til symptomer fra disse områdene

Smittesjekk

Gonoré påvises ved at gutter tar en urinprøve og jenter tar en pinneprøve fra skjeden, eller anus. Legen kan ta prøve fra hals, livmorhals og/eller urinrør. Testen gir et helt sikkert resultat når den tas 2 uker etter det ubeskyttete samleiet.

Behandling

Gonoré kan behandles med antibiotika, det vil si at den fjerner gonoré-infeksjonen. Behandling er gratis. Det er viktig at fast partner får behandling samtidig, ellers vil du kunne bli smittet igjen.

Det skal tas kontrollprøve 2 uker etter avsluttet behandling.

Komplikasjoner

Hos kvinner kan gonorésmitte i skjeden og livmorhals ofte spre seg raskt til egglederne og gi bekkeninfeksjon. Dette kan gi økt risiko for ikke å kunne bli gravid senere, svangerskap utenfor livmoren eller kroniske magesmerter.

I sjeldne tilfeller kan det oppstå en byll rundt urinrøret. Det forekommer også betennelse av bitestiklene eller betennelse av andre kjertler i området, som for eksempel prostata. Gonoré kan gi gutten nedsatt fruktbarhet.

Både gutter og jenter kan få betennelse i leddene.

Hiv og Hepatitt B

Hiv er en forkortelse for humant immunsvikt virus. Hiv ødelegger immunsystemet, noe som gjør at forsvaret mot andre sykdommer svekkes, og du lettere får infeksjoner og visse typer kreftsykdommer.

Hepatitt B er et virus som angriper leveren din, og gi leverbetennelse.

Smittemåte

Hiv og Hepatitt B finnes i blodet, i menns sæd og i kvinners skjedesekret. Du kan bli smittet med viruset om væsker fra smittete personer kommer inn i kroppen din. Vanligste smittemåte er sex. Du kan også få virus ved å dele nål eller sprøyte med en som er smittet. Gravide kvinner kan overføre virus til barnet under svangerskapet, under fødselen eller når de ammer. Du får ikke hiv ved å kysse på kinnet eller dele såpe med noen som har viruset.

Hepatitt B er mer smittsom enn hiv. Det tar 1-6 måneder fra du er smittet til det opptrer symptomer. Du er smittefarlig fra ca. 6 uker før til ca. 12 uker etter at sykdommen gir symptomer.

Hepatitt C som også gir betennelse i leveren, kan smitte seksuelt, men smitter oftest ved ren blodsmitte (deling av urene sprøyter, blodsøl, blodoverføring).

Unngå smitte

Riktig bruk av kondom er den eneste effektive metoden som beskytter mot hiv og hepatitt B ved samleie. Unngå å dele sprøyter. Bruk hansker ved blodsøl. Hepatitt B-viruset kan overleve utenfor kroppen i tørket blod i mer enn en uke.

Det finnes vaksine mot hepatitt B. Enkelte har krav på gratis vaksinering, blant annet menn som har sex med menn, sexarbeidere og studenter innen helsefag. Tilhører du en risikogruppe for smitte, eller har sex med personer innen risikogruppe, kan det være lurt å ta vaksine.

Symptomer (plager)

Hiv gir ofte ingen symptomer, så du kan være smittet i mange år før spesielle infeksjoner og krefttyper begynner å vise seg. Noen opplever influensalignende symptomer 2 – 6 uker etter smittetidspunktet.

Hepatitt B kan gi diffuse plager som at du føler deg slapp, trøtt, få litt feber, nedsatt matlyst, vekttap, smerter i øvre høyre del av magen, muskelsmerter, leddsmerter eller diaré. Etter hvert kan den føre til at du får avfarget avføring, mørk urin og huden din bli gul, - du får det som kalles gulsott.

Smittesjekk

Du kan sjekke om du er smittet ved å ta en blodprøve. En blodprøve vil vise helt sikkert resultat for hiv etter 12 uker fra smittetidspunktet. Det finnes også noen steder som tilbyr hurtigtest for hiv, der du kan få et relativt sikkert resultat allerede 3 uker etter antatt smittetidspunkt.

For hepatitt B er blodprøveresultatet ikke helt sikker før etter 6 måneder.

Behandling

Det finnes ingen kur som helbreder hiv-infeksjon, men det finnes medikamenter kan hjelpe mennesker med hiv å holde seg friske veldig lenge.

Moderne hivbehandling kan føre til at man ikke utvikler aids i det hele tatt. Ved regelmessig kontroll hos lege vil virusmengden i blodet måles, og ved riktig bruk av medisiner vil det være svært liten sjanse for at man kan smitte andre. Ved riktig bruk av medisinene kan hiv forbli en kronisk sykdom man kan leve med.

Når det gjelder hepatitt B, blir de fleste helt frisk innen 4 måneder etter at de ble smittet. For de som utvikler leverbetennelse er det ofte aktuelt med sykehusinnleggelse og oppfølging i lang tid.

Komplikasjoner

Hiv ødelegger immunsystemet ved å drepe en spesiell type forsvarsceller i kroppen kalt CD4 lymfocytter. Dette gjør at kroppens forsvar mot infeksjoner svekkes, og man blir lettere smittet av sykdommer og infeksjoner som vanligvis er ufarlige. For personer som er smittet med hiv kan slike sykdommer og infeksjoner være alvorlige og i verste fall dødelige.

Mellom 3 – 5 % av de som blir smittet med hepatitt B, utvikler kronisk bærertilstand og kronisk infeksjon. Kronisk infeksjon er en alvorlig sykdom som krever nøye oppfølging og behandling av spesialist.

 

Kondylomer, kjønnsvorter (HPV)

Kondylomer forårsakes av virus som tilhører gruppen HPV (Humant Papilloma Virus). Det finnes over 100 ulike typer av HPV og rundt 40 av disse smitter ved seksuell kontakt. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen både hos kvinner og menn. Det er anslått at over 70 % av den norske befolkningen vil få en genital HPV-infeksjon i løpet av sitt seksuelt aktive liv.

Smittemåte

Kondylomer smitter via direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus, ved seksuell kontakt.

Unngå smitte

Kondom vil gi en viss beskyttelse, men siden viruset kan befinne seg på områder som ikke kondomet dekker, kan smitte skje tross bruk av kondom.

Vaksine

Det er utviklet vaksine mot de mest kreftfremkallende HPV-typene og en vaksine beskytter også mot de typene som vanligvis gir kjønnsvorter. HPV-vaksine er forebyggende og bør aller helst gis før seksuell debut, men kan også tas etter.

Symptomer (plager)

I de fleste tilfeller forløper infeksjonen uten symptomer og går over av seg selv etter 1 – 2 år, men noen får synlige vorter. Ulike typer HPV gir ulike former for vorter; blomkålsliknende eller spisse vorter, glatte, runde og opphøyde vorter eller flate vorter. Vortene kan komme flere år etter smitte.

Alle vortetypene kan forårsake sårhet, kløe og små sprekker.

Smittesjekk

Kondylomer kan kun påvises ved at de er synlige eller ved celleprøve. Det er anbefalt for jenter over 25 år å ta celleprøve fra livmorhalsen hvert 3. år for å kunne finne forstadiet til livmorhalskreft forårsaket av HPV.

Behandling

Vorter kan fjernes med påsmøring av ulike typer linimenter eller krem. De kan også fjernes med laser, frysing eller skraping. Det finnes ingen kjente metoder for å fjerne selve viruset.

Komplikasjoner

Noen få typer HPV kan hos noen smittede forårsake en vedvarende infeksjon som på lang sikt kan føre til livmorhalskreft. Vanligvis utvikler livmorhalskreft seg i løpet av ca. 10-30 år. Også kreft i ytre kjønnsorganer hos kvinner og i endetarmskanalen hos begge kjønn er i hovedsak forårsaket av HPV. Kreft i penis og i munnhule har også vist seg å kunne ha sammenheng med HPV-infeksjon. Det er ikke kjent hvorfor noen av de som smittes får kreft, mens andre ikke får det.

Herpes

Herpes forårsakes av virus HSV (Herpes Simplex virus) og er en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene i Norge. Det finnes to ulike typer virus, HSV-1 og HSV-2, som kan gi utbrudd på kjønnsorganet. HSV-1 er mest vanlig og opptrer primært rundt og i munnen (forkjølelsessår), og er som oftest ikke smittet seksuelt. HSV-2 kalles også for genital herpes og finnes nesten aldri i ansiktet, men kan finnes andre steder på kroppen. Når du først er smittet med viruset, vil du ha det i kroppen resten av livet.

Smittemåte

HSV-1 anses i utgangspunktet ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men det er en økning med smitte til kjønnsorgan med HSV-1 gjennom oralsex (fra smitte i munnen til kjønnsorganet). HSV-2 derimot, smitter seksuelt ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og virus. Smittefaren er størst når du har utbrudd, men smitte utenom utbrudd kan ikke utelukkes. Det tar ca. en uke fra du er smittet til du får symptomer.

Unngå smitte

Kondom vil gi en viss beskyttelse, men siden viruset kan befinne seg på områder som ikke kondomet dekker, kan smitte skje tross bruk av kondom.

Behandling med medisiner erstatter ikke andre tiltak for å hindre at du smitter andre. Du bør bruke kondom og praktisere sikker sex, og du bør informere partneren din om at du har en smittsom infeksjon. Gjennom medisiner og kondombruk blir med andre ord ikke smittefaren borte, men sjansen for smitte blir mindre, og du gjør i hvert fall alt du kan for å redusere risikoen for å smitte en annen person.

Symptomer (plager)

Viruset kan gi utbrudd av smertefulle sår. Utbruddene starter som oftest med en kriblende følelse der såret etter hvert kommer. Det utvikles små væskefylte blemmer som sprekker ganske raskt og det blir et sår. Sårene gror og etterlater seg ingen arr. Det tar ofte 4-6 uker før primærutbruddet gror fullstendig. Langt fra alle får utbrudd som er merkbare, eller det kan gå noe tid fra smitte til utbrudd.

Når viruset er i hvilefasen, har du ingen symptomer. Viruset kan imidlertid våkne fra dvalen og forårsake gjentatte utbrudd. De senere utbruddene er vanligvis mildere enn det første utbruddet.

Smittesjekk

HSV påvises ved at det tas en prøve fra såret som oppstår ved utbrudd.

Behandling

Det finnes ingen medisiner som kan fjerne viruset, men det finnes medisiner som hemmer virusets vekst og aktivitet, og som reduserer smitteoverføringen. Medisinen er i første rekke nyttig ved kraftige utbrudd, men brukes også med god virkning hos de som opplever mange plagsomme tilbakefall.

Noen få har meget hyppige utbrudd og da kan det være aktuelt å bruke medisiner forebyggende over lang tid, eventuelt i flere år.

Under utbrudd kan det være lurt å unngå trange bukser og sove uten truse slik at sårene får mest mulig luft.

Ellers kan grønnsåpebad ett par ganger om dagen virke lindrende. Fyll en lav bolle med lunket vann og ha i 2 teskjeer med medisinsk grønnsåpe oppi. Sitt eller ha penis i vannet i 20 minutter før du lufttørker området.

Hvis det er smertefullt å tisse, kan dette gjøres i det lunkne vannet.

Noen føler også at sinkholdig salve fører til at sårene raskere tørker ut. Er sårene smertefulle, kan en lett bedøvende salve smøres på. Dette får du kjøpt reseptfritt på apotek.

Komplikasjoner

Over 50 % av pasientene får nye utbrudd, men disse er som nevnt mindre plagsomme og varer i 1-2 uker. Noen opplever bare et utbrudd, mens hos andre kan viruset holde seg aktiv over mange år. Det er ingenting som tyder på at herpes er farlig på lang sikt.

Herpes kan smitte fosteret under fødsel. Dette kan medføre alvorlig sykdom hos den nyfødte. Sjansen for slik smitte er heldigvis meget liten, men ofte vurderes likevel keisersnitt hos kvinner som får første utbrudd nær termin.

Syfilis

Syfilis forårsakes av en bakterie og vil i første omgang vanligvis opptre som et sår på kjønnsorganet, rundt anus eller i munnen. Syfilis er sjelden i Norge i dag, men noe økning ses og da spesielt i noen miljøer av menn som har sex med menn. Ubehandlet syfilis være svært alvorlig.

Smittemåte

Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie, både vaginal- og analsex, eller munnsex. Bruk av kondom beskytter. Syfilis kan også smitte ved kontakt med blod, og i sjeldne tilfeller kan syfilis smitte ved kyssing.

Unngå smitte

Kondom vil beskytte mot smitte om såret sitter et sted som kondomet dekker. Ellers er det viktig å avstå fra seksuell kontakt inn til legen bekrefter at du ikke lengre er smittebærer.

Symptomer (plager)

Syfilis kan være uten symptomer eller plager, men viser seg vanligvis i form av sår. Det kalles da primær syfilis. Ubehandlet vil primær syfilis utvikles seg videre til sekundær syfilis.

Primær syfilis:

Et smerteløst sår med opphøyd kant og rød bunn, som kan finnes hvor som helst på kroppen, men vanligst på kjønnsorganene, rundt anus eller i munnen. Etter en eller to uker blir det hevelse i lymfeknuter i nærheten av såret. Såret forsvinner av seg selv etter noen uker. Hvis du ikke får behandling på dette stadiet, vil syfilis fortsatt være i kroppen din.

Sekundær syfilis:

Hvis primær syfilis ikke behandles, går kjønnssykdommen over til sekundær syfilis. Da sprer sykdommen seg via blodet til andre organer over de neste månedene og år. Du kan få forkjølelsesliknende symptomer og hudforandringer. Et spesielt utslett i håndflater og fotsåler gir særlig mistanke om syfilis. Du kan også få problemer med lever, nyrer og andre organer. Lymfeknutene i hele kroppen er forstørrede.

Smittesjekk

Syfilis kan påvises via blodprøve 1 - 13 uker etter antatt smittetidspunkt eller via penselprøve fra såret.

Behandling

Syfilis kan behandles med penicillin eller et annet antibiotikum.

Komplikasjoner

Hvis sykdommen ikke oppdages og behandles mens den er primær eller sekundær, kan den etter mange år forårsake tertiær syfilis. Dette er svært alvorlig og kan medføre døden, men er meget sjelden i Norge i dag.

 

Andre seksuelt overførbare infeksjoner

Skabb

Skabb er en liten midd som overføres ved kroppskontakt. Du kan bli smittet uten å ha hatt seksuell kontakt.

Skabb er ganske vanlig i Norge. Den gir hudutslett og en intens kløe, oftest mellom fingrene, men også andre områder på kroppen kan rammes.

Skabb behandles med et middel som du får kjøpt reseptfritt på apotek.

Flatlus

Flatlus overføres via intim kroppskontakt, og er ikke lengre så vanlig i Norge (sannsynligvis på grunn av trenden med å barbere bort behåringen rundt kjønnsorganene). Flatlus fester seg til kroppshåret og gir kløe i området rundt der de finnes (kjønnsorgan, armhuler).

Flatlus behandles med midler du får kjøpt reseptfritt på apotek.

Trichomonas vaginalis

Trichomonas er en protozo og er sjelden i Norge, men er fortsatt vanlig i mange andre land. Trichomonas smitter via direkte kontakt ved ubeskyttet samleie, og vil gi økt utflod og plager fra skjede og urinrør. Trichomonas behandles med en spesiell type antibiotika som du får resept på av legen din.

Mer informasjon om seksuelt overførbare infeksjoner: