Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

A-Å

Herpes (kjønnsherpes)

sex under bordet (colourbox.com)

Herpes er vanligere enn du tror. Og det dumme er at du ikke blir kvitt det når du først er blitt smittet. Spør partneren din om han/hun har herpes før dere har sex. Kondom minsker risikoen for smitte, men vær veldig varsom under utbrudd.

Offentlig og kvalitetssikret
sex under bordet (colourbox.com)

'Stines' dårlige erfaring

Du vet det fra før: Husk å bruk kondom. Du kan bli gravid og det som verre er. Det siste har jeg fått litt tid til å tenke på i det siste. Det som verre er. Kjønnsherpes, det er i grunn slik man hører om, slik man hadde i Middelalderen, ikke i dag. Ikke unge moderne, frigjorte kvinner. Men slik er det altså, det blir bare ikke snakket om.

Tisse piggtråd og blødende blemmer i underlivet...

Høres det ille ut? Det er det, og det var slik jeg tilbrakte hele forrige uke – med kjønnsherpes.

kondom

Hvordan er det mulig at det ikke finnes noe som kan kurere dette tenker jeg da jeg sitter på do og skriker fordi det gjør så vondt å tisse. Bæsje sier du? Glem det – bare tanken gjør meg skjelven. Og du gjetter riktig – ikke bæsje på en uke gir forstoppelse. Blemmer som sprekker, verk som tyter ut. Orker ikke ha på truse, greier ikke sitte oppreist. Gruer meg til neste gang jeg må tisse og ikke nevn det engang - bæsje.. Så til dere alle der ute, dere vet det, men jeg sier det igjen: Bruk kondom.

 

linje stjerner Linje stjerner

Linje stjerner

 

Hva er kjønnsherpes?

Kjønnsherpes er en infeksjon på de ytre kjønnsorganene som skyldes et herpesvirus (Herpes Simplex 2). Kjønnsherpes er en svært vanlig sykdom. Ca. en fjerdedel av alle 30-åringer er smittet, men få har hatt symptomer.

Hvordan smitter kjønnsherpes?

Kjønnsherpes smittes ved seksuell kontakt, ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og viruset. Viruset finnes først og fremst i herpessår, men tilsynelatende normal hud og slimhinner kan også inneholde virus. Et utbrudd kan være så lite og diskret at det ikke merkes. Du kan altså smittes av en partner som ikke vet at han eller hun har herpes. Kondom beskytter bare de områdene som det dekker. Hvis herpessår befinner seg utenfor dette området, vil du likevel kunne bli smittet. Det betyr at kondom minsker faren for å bli smittet, men er ingen 100 % garanti for å unngå smitte.

Herpes (Herpes Simplex 1 - "forkjølelsessår") kan også overføres til kjønnsorganene gjennom munnsex, hvis partneren har herpessår i eller på munnen.

Den som er smittet, vil ha viruset i kroppen resten av livet

Noen får bare ett utbrudd, andre flere, men hos de aller fleste blir utbruddene sjeldnere og mildere etter hvert.

Symptomer

  • Jenter kan få sår på kjønnsleppene, rundt skjedeåpningen og på livmortappen. Sårene på livmortappen vises bare ved gynekologisk undersøkelse.
  • Gutter kan få sår på forhuden eller penishodet.
  • Begge kjønn kan få herpessår i området rundt kjønnsorganet, korsrygg, rumpe, lår og fingre.

Hvordan behandles det?

  • Undersøkelse: Hvis du har sår på kjønnsorganene som du ikke vet hva skyldes, bør de undersøkes av lege (mens sårene fortsatt er der). Legen kan ta en virusprøve fra såret, som du får resultatet av etter 1-2 uker.
  • Behandling? Dersom utbruddet er kraftig og plagsomt, kan kjønnsherpes behandles med et antivirusmiddel, for eksempel valaciklovir (Valtrex) tabletter. Behandlingen får ikke viruset til å forsvinne fra kroppen, men den kan gjøre et utbrudd mildere og kortere. Behandlingen bør begynne så snart som mulig etter at symptomene har startet. Tablettene er på resept. Sittebad med kroppsvarmt vann med litt ren grønnsåpe i kan også hjelpe, og dessuten hindre at det setter seg bakterier i sårene.
  • Smittevern. Den som har kjønnsherpes, kan smitte andre - spesielt under utbrudd. Hvis du er smittet og ikke har en fast partner, bør du informere sexpartnere om dette. Kondom vil minske smittefaren og bør absolutt brukes. Hvis du har kjønnsherpes og er i et fast forhold, må du og partneren din i fellesskap bestemme om dere vil bruke kondom bestandig. Når én i et forhold har kjønnsherpes, vil den andre sannsynligvis bli smittet etter en stund - med mindre kondom brukes under hvert eneste samleie. Under utbrudd anbefales det at du avstår fra sex, eventuelt alltid bruker kondom.

 

Kilde: www.helsenorge.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Åhh......
0
27.03.2018 23:49:57
Jeg er av utenlandsk bakgrunn. Har en norsk kjæreste og er muslim. Har da selvfølgelig hatt sex og har nå blitt smittet med herpes i underlivet. Dette er så tungt for meg fordi jeg ikke føler at den jeg er sammen med nå er noe som kommer til å vare noe særlig lenge. Venter på at en dag så kommer en av oss til å slå opp. At jeg nå i tillegg nettopp har blitt smittet og vet at ingen fra mitt etniske hjemland kommer til å noensinne ville være med meg er helt forferdelig... jeg føler meg så skitten og full av skam at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg...
Jente 16 år
0
24.11.2017 20:10:00
Har fått herpes på leppene mine men hvordan har jeg det?
Har Hatt munnsex med han jeg er sammen med å han dusjer
Ofte men er litt usikker. Kan jeg ha fått det fra at han hadde
Munnsex med ei Anna? RED: Hei, ung.no svarer ikke på kommentarer i kommentarfeltet, men du er velkommen til å skrive til oss på ung.no/oss, så vi en fagperson svare deg. Hilsen ung.no)
J17
0
29.10.2017 11:13:11
Hei, jeg sitter å gråter på rommet mitt. Jeg har mest sannsynlig fått herpes av en type jeg hadde sex med i noen måneder. Kan ikke tenke meg at han lå med andre samtidig men jeg er veldig stresset. Hvordan skal jeg si dette til mamma? Jeg drar til legen i morgen, men klarer jo så vidt å gå. Hjelp! (Red. Husk du kan stille spørmål og få hjelp på ung.no/oss)
Ung jente
3
22.10.2016 08:57:33
Fekk herpes for ca 1 år siden. Var heilt grusomt i begynnelsen, har kje hatt mange utbrudd etter at eg fekk de, og eg har lært å leva me de. MEN eg lurer på ein må bruke kondom heile tida? Har aldri utbrudd lengre å er lei av å bruke kondom, trenger ein bare å bruke kondom når ein har utbrudd??
Tørr ikke å ha sex mere
2
06.09.2016 07:19:28
Hei alle sammen.. Jeg var uheldig og ble voldtatt.. Og han fyren var smittebærer av herpes.. Føler ut som for mæi at jeg aldri kan ha sex lenger siden jeg føler mæi skitten og fæl.. Skulle ønske jeg kunne ha snakket med noen som har herpes og vet hvordan det er og leve med det.. Jeg er en jente på 21 år snart 22 år. Noen man kan snakke med hadde vært fint ..
Obs!
1
20.04.2016 11:23:02
Hei!
Nope
3
23.01.2016 15:56:13
Fikk kjønnsherpes av en jente jeg hadde sex med. Fant seinere ut at hun viste om det, men siden det ikke er meldeplikt på herpes så sa ho aldri i fra. Selv om det ikke e meldeplikt på herpes så e det jo moralsk riktig å advare sexpartneren. Føles nu ut som at livet er ødelagt og alt bare går rett i dass. 2015 worst year ever.
Ung og dum
3
30.05.2015 14:00:25
Bra skrevet, jeg har fått herpes selv og det er det mest smertefulle jeg har opplevd! Varierer litt fra dag til dag, men på det værste så klarer jeg ikke engang å gå. Jeg er gutt og har fått spr på penishodet, og selv om forhuden ligger utenpå som en slags beskytelse får jeg brennende, stikkende og rivende smerter bare bokseren kommer nær!! Mitt beste tips som ikke står her på siden for eventuelt gutter med herpes er å tre en toalettrull eller lignende over penis for å slippe gnisingen. Og for dere som ikke har det, bruk kondom, dette vil dere ikke ha!!!
Jegvet
11
05.02.2015 21:33:43
jeg har herpes og jeg vet hvor jævelig det er å få den beskjeden av legen. Det føles ut som om du må leve som kattedame hele livet og aldri mer kunne ha et sexliv igjen. DETTE ER IKKE SANT! Når jeg har herpesutbrudd ( som jeg får enten etter å ha hatt sex eller være syk) så har jeg jævelig vondt, men man lærer seg å leve med det. Så klart man har ikke lyst å være ho derre "herpesjenta" men man skal ikke si det til alle heller. Du får resept på legemidler som hjelper deg å fjerne de verste utbruddene og lindre dem. Du blir mer forsiktig med hvem du har sex med og du "puler" ikke rundt på "alle". Det verste var når jeg skulle si det til min mor ( da jeg var 16) det som hadde skjedd var at Xen min var utro fikk herpes og sa det ikke til meg. Jeg ble da smittet. Akkurat det som skjedde sa jeg til min mor, mens tårene randt ned over kinnet. Jeg følte meg skitten og rett og slett ubrukelig. DU ER IKKE DET! Det kommer ikke til å ødelegge livet ditt. Det er bare vanskelig å takle i starten. Grunnen til at du er inne på dette innlegget nå er enten fordi du har herpes, at du tror du har det, eller at din partner har det. Hvis din partner har herpes, ville du dumpet henne for det? Det viser bare hvor lite du bryr deg om h*n. Jeg vet hvor vanskelig det er å si det til partneren sin, det du må gjøre er å vente med sex til du vet at h*n er til å stole på, så sier du det som det er, forsvinner h*n er de ikke vits å ta vare på.
Jegvet
3
05.02.2015 21:34:09
skrevet av jente 18
En
3
22.01.2015 15:22:40
Jeg har noen prikker på før huden
bambi
2
16.01.2015 00:27:39
Det er umulig p bevise at denne sykdommen nettopp. Har du ikke fått det påvist så ikke gå rundt å tro at du har det. Det kan komme av matallergi, prevensjonsmidler og bare vanlig infeksjon i kjønnshårrøttene. Men for å dempe infeksjonen så dypp på med papir med vanlig saltvann i sårene det svir(først grønnsåpe på i 3-4min.) et sekund det dreper bakterier og vask deg med grønnsåpe, bruk boksershorts Ikke gå rundt å tru at sexlivene deres er over de kan påvise herpes som du har hatt i kroppen fra du var liten av og vi unge har en tendens til å barbere bort hårene nedentil det kan kome det også. Huden tåler ikke det over lang tid, for det er ikke ikke naturlig. Det har vi der for p beskytte huden og en til til. Gutter ta litt ansvar å bruk for f... Kondom det er ikke rettferdig at damer skal bruke prevebsjonsmidler som gir fare for kreft og mange andre bivirkninger. Bør menn å beskytt dere!
anonym
5
13.01.2015 22:13:57
Tror jeg har ein kjønnssykdomm hvordan kan eg fortelle det til mamma og pappa holder på å klikke
Til informasjon
5
05.08.2014 12:20:37
Det er ikke skammelig å ha kjønnsherpes. Faktisk er "munnherpes" medisinsk sett farligere enn kjønnsherpes. Synes denne artikkelen er viktig og interessant: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Container_6526&Main_6157=6530:0:25,5882&Container_6526=6430:26569::1:6533:4:::0:0
lol
3
09.05.2014 12:34:50
hei
Geir Roar
3
09.05.2014 12:31:13
Tisser er store
negermann
3
09.05.2014 12:30:48
jeg får svart sår på leppene mine :)
Roger
2
09.05.2014 12:32:19
Det er fint
Geir Roar
3
09.05.2014 12:33:03
Takk pappa :D
=^^,=
12
15.05.2013 00:58:02
For det første så finnes det kur for herpes, men det blir holdt tilbake for å tjene penger på behandling (hvertfall i Norge)........ Det er fakta og kan bevises .... 2013 og liksom ingen kur... skjønner ikke at folk tror på eller finner seg i det.....
Geir
5
26.03.2013 20:28:50
Har fått noe som kan se ut som en blandig mellom kjønns vote og herpes. denne greia sprak i gård og nå svir det mye. men kan jeg forsat ha oral sex med en motorsykkel
hva f
0
07.07.2015 14:52:55
oral sex med sykelen din wtf?
anynom gutt
11
12.03.2011 12:03:00
Fått en blemme på kølla som nå har sprukket litt, og er rødlig men blitt mindre. Bør jeg oppsøke lege eller skal jeg vente et par veker og sjekke? (red: vi har ikke lege på ung.no, men oppfordrer deg til å oppsøke legen om det blir værre)
marve
16
04.03.2011 10:44:41
går det ann å ha oralsex hvis man har herpes på kjønnsorganet? vil det smitte over på munn, lepper eller tunge? (red: Du kan lese om kjønnssykdommer på ung.no/sexogsamliv eller stille spørsmål om kjønnssykdommer på klara-klok.no)
Trude
34
07.02.2011 11:53:19
Hei! Jeg har nettopp fått Herpes. Jeg lurer på hvordan man forteller at jeg har herpes til en parter om jeg får det noen gang.. Jeg ble helt knust når jeg fikk vite at jeg har fått denne sykdomen.
bambi
2
16.01.2015 00:23:35
Det er umulig p bevise at denne sykdommen nettopp. Har du ikke fått det påvist så ikke gå rundt å tro at du har det. Det kan komme av matallergi, prevensjonsmidler og bare vanlig infeksjon i kjønnshårrøttene. Men for å dempe infeksjonen så dypp på med papir med vanlig saltvann i sårene det svir et sekund det dreper bakterier og vask deg med grønnsåpe, bruk boksershorts Ikke gå rundt å tru at sexlivene deres er over de kan påvise herpes som du har hatt i kroppen fra du var liten av og vi unge har en tendens til å barbere bort hårene nedentil det kan kome det også. Huden tåler ikke det over lang tid, for det er ikke ikke naturlig. Det har vi der for p beskytte huden og en til til. Gutter ta litt ansvar å bruk for f... Kondom det er ikke rettferdig at damer skal bruke prevebsjonsmidler som gir fare for kreft og mange andre bivirkninger. Bør menn å beskytt dere!
Anonym
14
30.01.2011 19:51:37
Man kan lese mye på nettet om herpes og hva man skal gjøre for å beskytte seg og hvor grusomt det er. Hva gjør man dersom man er smitttet? Skal man da la være å ha et sexliv? Redd for å bli avvist...
Anonym
10
21.09.2010 22:53:26
Hei, jeg har veldig svie og kløe. Men ikke hatt noe sex på noen mnd. Nå. Men jeg har et hvitt sår på kanten av kjønnsleppa. Hva skal jeg gjøre? Svar på Mail:) (red: DU kan stille spørsmål og få svar på helserelaterte spørsmål på klara-klok.no)
Runar
11
27.07.2010 00:03:00
Er det garantert at man blir smittet hvis man ikke bruker kondom når jenta hadde det for 8 år siden? (red: Du kan stille spørsmål og få svar på www.ung.no/oss.)
Dunderbassen
13
24.07.2010 20:51:00
Hei, lurer på noe ang munn-herpes. 1. Hviken forskjellige måter smittes man på? Kan man bli smittet vis man deler røyk/drikker fra samme glass av en/ei som har det? 2. Hvordan blir man bli kvitt det? 3. Er det ingen måter å bli imun / helt sikker for å få et normalt samliv / kjærlighetsliv igjen? Mvh Dunderbassen.
Meiii
18
12.11.2009 19:06:00
Hei! Jeg lurte på hvor store er smittefarer for herpes? tusen takk for svar!:)
Anonym
2
23.01.2014 14:28:12
Veldig stor om du ofte har sex uten kondom
Veronica
6
24.09.2009 01:05:00
Hvis dere har smerter og svie så har jeg et godt råd. Smør sårene med en salve du får reseptfritt på apoteket som heter xylocain. Den er min redning. Jeg satt og grein på toalettet med svie og hadde smerter hele tiden, men nå smører jeg med salven, venter 15 sec, og kjenner ingenting. den er bedøvende middel i.
line
8
03.06.2009 23:56:23
hei. jeg tror jeg har herpes.. jeg er en jente på 14 år som har hatt sex med to stk i løpet av 3-4 måneder, og jeg har en blemme i underlivet. men jeg tør ikke si noe til mamma for jeg er redd hvordan hun reagerer. og jeg kan jo heller ikke oppsøke lege uten henne? visst jeg bare overser det, og ikke oppsøker lege, hva skjer da? er det farlig å ikke gjøre noe med det? takk på forhånd (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få hjelp)
sindre
10
06.03.2009 20:03:18
Ei dame som eg liker har fått herpes-sår på munnen. Og det begynner å bli ganske alvorlig mellom oss. Viss eg kysser eller ligger med ho, vil eg då få herpes? Ka slags konsekvenser vil det få for meg? Viss eg venter til ho ikkje lenger har såret på leppene, vil eg då bli smitta?
Anonym
8
23.02.2009 15:12:25
Fikk Herpes for første gang i starten av 08. Og fikk det igjen i starten av 09. Gått på min andre antibiotika kur løpet av 2mnd nå etter at jeg fikk utbrudd igjen noen uker etter avsluttet kur. Begynner og få symtomene igjen. Noen forslag til åssen jeg kan bli helt bra igjen? Fort som mulig! (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Håp
2
06.02.2009 13:02:14
Jeg plagdes enormt med utbrudd før. Før sårene rakk å gro begynnte ett nytt utbrudd. Ved en tilfeldighet begynte jeg med Lactacyd underlivssåpe (den blå uten parfyme) og har nå ikke hatt utbrudd på over en mnd. Om det bare er en tilfeldighet vet jeg ikke, men det skader jo ikke å prøve... Håper alle blir bedre av dette :)
lotte
6
16.12.2008 18:50:29
husk det er ikke alltid sårene syns eller at du bare har en blemme. det kan minne om urinveisinfeksjon så husk å få legen din til å ta en test!
Lost
10
11.12.2008 23:46:22
Fikk herpes for 6 måneder siden. Jeg føler meg helt satt ut av den normale verden. Noe som vet om en støtte gruppe eller diskusjonsform for herpes 2? Hadde vært utrolig befriende å kunne snakke eller skrive med noen andre som har fått dritten. (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Nora
6
05.11.2008 14:19:32
Jeg gikk til legen på mandag, etter at jeg hadde vondt for å tisse. Og ble sendt på sykehuset til gynekolog i dag. Der skjekket de meg, og jeg hadde herpes !! Noe som ikke er noe særlig godt ! Kan nesten ikke bevege meg, tisse eller noe ! Det er det verste som har skjedd meg !! :'( Gråter hele tiden pga smerter ! . . . Nå har jeg fårr tabletter & kremer så jeg håper på å bli bedre !!! BRUK KONDOM !
marianne
8
04.06.2008 21:05:37
Jeg fikk herpes for et og et halvt år siden. Det er det verste som kunne skjedd meg. Nå så lenge etter har jeg fortsatt kraftige utbrudd med blemmer, sprekker og alt som hører med.Har flere ganger hatt streptokokker og staflykokker i sårnde. Sex lysten har aldri vært så dårlig og når jeg har sex blir jeg alltid fryktelig sår, så får jeg utbrudd igjen. Sånn fortsetter det.... Alle steder står det at det å ha herpes ikke er så "ille", men det er det.Og man går ikke på jobb og forteller hvorfor man ikke klarer å gå ordentelig eller hvorfor man er sykemeldt...
===
8
17.04.2008 15:06:00
Kan man bli gravid vist man har herpes?
Anne
0
31.05.2016 20:12:18
Ja, men man kan ikke føde vanlig i tilfelle ungen blir smittet. Man må derfor (under utbrudd) ta keisersnitt

Spørsmål og svar

Hvor mange dager etter herpesutbrudd er jeg da smittsom uten bruk av prevensjon?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Herpes kan gi blemmer og sår i underlivet. Behandling kan lindre plager, men ikke fjerne viruset. Hva k...
Kan herpes påvises ved blodprøve
Hei Når det gjelder herpes, bruker man ikke blodprøver for å påvise smitte. Diagnostikk gjøres ved å se på utslett, som ofte gir typiske, små...
Herpes
Hei Kjønnsherpes er en infeksjon på de ytre kjønnsorganene som skyldes herpesvirus. Kjønnsherpes er svært vanlig: en fjerdel av alle 30-åri...
Kan jeg være blodgiver når jeg har herpes?
Hei Herpes overføres ikke via blod, så i utgangspunktet så er det ingen grunn til at du ikke kan være blodgiver. Personer som har herpes kan ...
Hadde sex uten kondom, å nå tror jeg at jeg har fått herpes.
Hei gutt 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg forstår godt at du blir bekymret når du får sår på penis etter sex uten kondom. Dette tre...
Finnes det kur mot herpes og kjønnsherpes?
Hei Herpes er et virus som smitter ved seksuell kontakt, ved direkte kontakt mellom hud eller slimhinner og viruset. Viruset finnes først og fremst...
Har noe som kan ligne på herpes sår på penis.
Hei gutt 16 år. Takk for spørsmålet ditt!Det er vanskelig å si hva dette kan være uten å ha sett det. Dersom du ikke er seksuelt aktiv, er det ...
 Spørsmål om herpes og om hyppighet av utbrudd osv. 
Hei Herpes er en kjønnssykdom som forårsakes av 2 ulike herpesvirus (enkelt forklart). Før så en at herpesvirus 1 forårsaket munnherpes, mens he...
Vanlig at herpes smitter gjennom kyssing?
Hei gutt 15 år. Takk for spørsmålet ditt!Du lurer på om herpes kan smitte gjennom kyssing, og det kan det. Når du sier herpes vet jeg ikke om du...
Munnsår og oralsex.
Hei jente 20 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg kan skjønne at du blir bekymret, men det skal du ikke være. Såret du fikk på munnen er et...
Kan herpes smitte hvis man bruker kondom?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Herpes er svært vanlig. Trolig smittes over 80 % av alle i Norge i løpet av livet med et av de to he...
Vurderer å teste meg for hiv. Bare for sikkerhets skyld.
Hei gutt 19 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du vurdrer å teste deg for HIV, bare for sikkerhets skyld. Alle kan bli smittet med hiv. Det som...
Hvor lenge smittsom etter herpes infeksjon
Hei jente,    Personer med herpes (spesielt HSV-2 på kjønnsorganene) er smittsom for andre fra de merker at utbruddet kommer, altså før såret...
Kan jeg har fått herpes uten å merket det? Hvordan sjekke?
Hei jente 17! Takk for spørsmål. Det virker som om dere har god kontroll på hva dere skal gjøre for å unngå overføring av smitte. Unngår en ...
Klør etter sex. Har nå en kul/byll på/inni kjønnsleppe. Herpes?
Hei! Det du beskriver kan være smitte av Herpes, uten at det nødvendigvis er det. Herpesviruset kan gi utbrudd av smertefulle sår. Utbruddene star...
Kan man få kjønnsherpes av sitt eget spytt?
Hei gutt 15 år. Takk for spørsmålet ditt!Du kan ikke smitte deg selv med herpes. I artikkelen nedenfor kan du lese om hvordan herpes smitter, og h...
Kan man få herpes uten å ha hatt sex?
Hei! Tusen takk for spørsmålet ditt! Er du sikker på at dette er herpes? Det finnes et utall andre typer flekker og utslett man kan få som skyld...
Kan  man bli smittet med heroes uten å ha sex med en partner?
Hei Og takk for at du skriver inn til ung.no.Du kan få munnherpes uten å ha sex med noen. Siden viruset kan smitte gjennom spytt, smittes de fleste...
Se alle