Kanskje er du vant til å dra på ferie sammen med begge foreldrene dine, og opplever nå at ferien blir en trist påminnelse om at de ikke er sammen lenger. Eller kanskje får du en mer innholdsrik ferie?

Mer innhold i ferien og flere reiser?

Kanskje vil begge foreldrene dine ha deg med på tur samtidig. Mange opplever på den måten å få dratt på to reiser – Er du heldig får du kanskje mer lommepenger også?

Likevel er det også mange som opplever det motsatte om foreldrene er skilt, spesielt hvis det er et nylig brudd. Det er vanlig at foreldre havner i en dårlig økonomisk situasjon etter skilsmisse. Man skal plutselig stå for husleie og nedbetaling av lån alene, i tillegg til at man skal klare seg på bare én lønning. Da er det mange som ser seg nødt til å skrinlegge alt som heter ferieplaner for å kutte ned på utgiftene. Det er ikke alltid like morsomt for en som er vant til å dra på ferie sammen med foreldrene hvert år. Slike ting kan få skilsmissen til å bli enda vanskeligere å takle.

 

FAKTA

Husk at du har rett til å bli hørt også når det gjelder ferien.

Vondt hvis nylig brudd

Hvis foreldrene nettopp har skilt seg, kan ferien bli en vanskelig tid. Sommerferien er vanligvis en tid man bruker på familie. Man er samlet uten stresset fra jobb, og man kan kose seg sammen.

For dem som er vant til å være på ferie med familien om sommeren er det ofte vondt at man ikke kan gjøre det lenger. Nå må du være på ferie sammen med mamma på et tidspunkt og med pappa på et annet. Kanskje savner du den andre når du er på ferie med den ene? Kanskje føler du at ingenting er det samme, og at alt bare er dumt? Kanskje følger det også med litt krangling mellom foreldrene på kjøpet?

Mer mamma- og pappatid

Når du har ferie med mamma og pappa hver for seg kan du få et nærmere forhold til hver av dem. Du kan forholde deg til mamma eller pappa uten å tenke på den andre forelderen. Kanskje får du opplevd foreldrene dine på nytt vis. Kanskje blir dette en ny mulighet for kontakten mellom deg og hver av foreldrene dine?

For dem som har en mamma eller pappa som bor på et annet sted, er også ferien en tid hvor du kan være lenger sammen med den du ikke bor med. Hvis avstanden er stor, er det vanlig å bare kunne besøke mamma eller pappa en helg i ny og ne. Det blir sjelden, og besøkene blir korte. På sommeren får dere mer tid sammen, det kan bli mer ro over oppholdet og det kan bli noe å glede seg til.

 

Sommerferie betyr krangling

Å bli enig om når du skal være hos mamma og når du skal være hos pappa i ferien kan være en utfordring for foreldrene. De må få ferie fra jobb på ulike tidspunkt, og det skal passe med begges ferieplaner. Det er ikke uvanlig at det fører til krangel og uvennskap. I tillegg skal det helst også passe med dine egne planer.

Mange føler at de ikke kan være med på ting som vennene planlegger eller får med seg ting som skjer i nærmiljøet fordi de har booket flybillett til mamma eller pappa. En skilsmisse er ekstra ubehagelig om det skal være slik at mamma og pappa krangler mye, spesielt når de krangler om deg.

Dra på ferie sammen?

Det finnes de parene som fortsatt er venner etter skilsmissen, som regel fordi de har funnet ut at de har vokst fra hverandre med årene eller at forholdet har gått seg litt fast i de samme mønstrene.

Noen barn får også etter skilsmissen dratt på ferie med mamma og pappa sammen. Selv om foreldrene ikke er sammen lenger kan det være godt å oppleve å ha familien samlet, men dette er ingen løsning som fungerer for alle.

 

Ferie med andre

Det kan godt hende at det er greit å dra på ferie sammen med andre enn foreldrene også. Kanskje kan du oppleve at det blir liten tid til det, når du skal dele ferietiden din mellom mamma og pappa. For noen kan det å dra på ferie med andre være fint fordi det ikke er så mye ferieplaner sammen med mamma eller pappa. For andre kan det være sånn at de har fullt program i ferien, fordelt mellom mamma og pappa.

Llikevel kan du ha lyst til å feriere litt med venner eller annen familie, dra på cup eller en sommerleir, eller kanskje ha en sommerjobb. Si ifra til begge foreldrene dine hvis du ønsker noe slikt. Kanskje kan du ta litt av den planlagte ferietiden hos begge når du drar på ferie med andre eller jobber. Si tydelig ifra om det du ønsker når ferieplanene skal legges, da er det mindre fare for at noen blir skuffet eller at det blir vanskelig for deg.

Hvis du syns det blir for mye som skjer, fordi både mamma og pappa har ferieplaner for dere, bør du også si ifra om det. Kanskje føler du at du skuffer noen når du ikke orker å være med på alt som er planlagt for deg og dere. Men det er bedre at du sier ifra om det, enn å bli sliten og stresset av for mye program.

 

Ferie skal ikke være noe du gruer deg til

Går du ferien imøte med en dårlig følelse i magen? Si ifra til foreldrene dine om det. Kanskje er de ikke klar over hvordan du føler det. Hvis du sier ifra kan dere klare å finne bedre løsninger. Hvis de ikke er så enkle å prate med om dette, kan du få hjelp av noen: En annen i familien, en venn, noen på famlievernkontoret, helsesykepleier eller barnevernet.