Hopp til hovedinnholdet

Ferie med skilte foreldre

Tegning av skilte foreldre (colourbox.com)

Når foreldrene er skilt kan ferien bety både positive og negative opplevelser. Kanskje er du vant til å dra på ferie sammen med både moren og faren din, og opplever nå at ferien blir en trist påminnelse om at de ikke er sammen lenger. Eller kanskje får du en mer innholdsrik ferie?

Av Hege, ungdomsjournalist, ung.no

Tegning av skilte foreldre (colourbox.com)

Mer innhold i ferien og flere reiser?

Kanskje vil både mamma og pappa ha deg med på tur samtidig. Mange opplever på den måten å få dratt på to reiser – en med mamma og en med pappa. Er du heldig får du kanskje mer lommepenger også?

Likevel er det også mange som opplever det motsatte om foreldrene er skilt, spesielt hvis det er et nylig brudd. Det er vanlig at foreldre havner i en dårlig økonomisk situasjon etter skilsmisse. Man skal plutselig stå for husleie og nedbetaling av lån alene, i tillegg til at man skal klare seg på bare én lønning. Da er det mange som ser seg nødt til å skrinlegge alt som heter ferieplaner for å kutte ned på utgiftene. Det er ikke alltid like morsomt for en som er vant til å dra på ferie sammen med foreldrene hvert år. Slike ting kan få skilsmissen til å bli enda vanskeligere å takle.

Vondt hvis nylig brudd

Hvis foreldrene nettopp har skilt seg, kan ferien bli en vanskelig tid. Sommerferien er vanligvis en tid man bruker på familie. Man er samlet uten stresset fra jobb, og man kan kose seg sammen. For dem som er vant til å være på ferie med familien om sommeren er det ofte vondt at man ikke kan gjøre det lenger. Nå må du være på ferie sammen med mamma på et tidspunkt og med pappa på et annet. Kanskje savner du den andre når du er på ferie med den ene? Kanskje føler du at ingenting er det samme, og at alt bare er dumt? Kanskje følger det også med litt krangling mellom foreldrene på kjøpet?

Mer mamma- og pappatid

Når du har ferie med mamma og pappa hver for seg kan du få et nærmere forhold til hver av dem. Du kan forholde deg til mamma eller pappa uten å tenke på den andre forelderen. Kanskje får du opplevd foreldrene dine på nytt vis. Kanskje blir dette en ny mulighet for kontakten mellom deg og hver av forldrene dine?

For dem som har en mamma eller pappa som bor på et annet sted, er også ferien en tid hvor du kan være lenger sammen med den du ikke bor med. Hvis avstanden er stor, er det vanlig å bare kunne besøke mamma eller pappa en helg i ny og ne. Det blir sjelden, og besøkene blir korte. På sommeren får dere mer tid sammen, det kan bli mer ro over oppholdet og det kan bli noe å glede seg til.

Sommerferie betyr krangling

Å bli enig om når du skal være hos mamma og når du skal være hos pappa i ferien kan være en utfordring for foreldrene. De må få ferie fra jobb på ulike tidspunkt, og det skal passe med begges ferieplaner. Det er ikke uvanlig at det fører til krangel og uvennskap. I tillegg skal det helst også passe med dine egne planer. Mange føler at de ikke kan være med på ting som vennene planlegger eller får med seg ting som skjer i nærmiljøet fordi de har booket flybillett til mamma eller pappa. En skilsmisse er ekstra ubehagelig om det skal være slik at mamma og pappa krangler mye, spesielt når de krangler om deg.

Dra på ferie sammen?

Tegning av skilte foreldre (colourbox.com)
Det finnes de parene som fortsatt er venner etter skilsmissen, som regel fordi de har funnet ut at de har vokst fra hverandre med årene eller at forholdet har gått seg litt fast i de samme mønstrene. Noen barn får også etter skilsmissen dratt på ferie med mamma og pappa sammen. Selv om foreldrene ikke er sammen lenger kan det være godt å oppleve å ha familien samlet, men dette er ingen løsning som fungerer for alle.

Ferie med andre

Det kan jo godt hende at det kan være greit å dra på ferie sammen med andre enn foreldrene også. Kanskje kan du oppleve at det blir liten tid til det, når du skal dele ferietiden din mellom mamma og pappa. For noen kan det å dra på ferie med andre være fint fordi det ikke er så mye ferieplaner sammen med mamma eller pappa. For andre kan det være sånn at de har fullt program i ferien, fordelt mellom mamma og pappa.

Llikevel kan du ha lyst til å feriere litt med venner eller annen familie, dra på cup eller en sommerleir, eller kanskje ha en sommerjobb. Si ifra til begge foreldrene dine hvis du ønsker noe slikt. Kanskje kan du ta litt av den planlagte ferietiden hos begge når du drar på ferie med andre eller jobber. Si tydelig ifra om det du ønsker når ferieplanene skal legges, da er det mindre fare for at noen blir skuffet eller at det blir vanskelig for deg. Hvis du syns det blir for mye som skjer, fordi både mamma og pappa har ferieplaner for dere, bør du også si ifra om det. Kanskje føler du at du skuffer noen når du ikke orker å være med på alt som er planlagt for deg og dere. Men det er bedre at du sier ifra om det, enn å bli sliten og stresset av for mye program.

Ferie skal ikke være noe du gruer deg til eller er utslitt etter.

Går du ferien imøte med en dårlig følelse i magen? Si ifra til foreldrene dine om det. Kanskje er de ikke klar over hvordan du føler det. Hvis du sier ifra kan dere klare å finne bedre løsninger. Hvis de ikke er så enkle å prate med om dette, kan du få hjelp av noen: En annen i familien, en venn, noen på famlievernkontoret, helsesykepleier eller barnevernet.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Sabrina
0
04.07.2018 21:05:53
Jeg er bonus mama til ei jenta som skal reiser med meg og pappa hennes for alle første gang . Foreldrene hennes har vært skilt nå i syv år. Jeg vil at ho skal føler seg elsket og at ho ikke har noe å være redd for for . Hva kan jeg gjøre for at ho skal få det så bra så mulig med vårt alle første reiser sammen ? Anybody
Lei seg
0
28.02.2018 17:59:02
Hei . Foreldrene mine skilte seg for 6 år siden. De har hatt et helt greit forhold men nå kjefter de på hverandre når de snakker på tlf. Skal ha bursdag snart og jeg gruer meg veldig. (red: Du kan snakke med helsesøster om dette. Du kan også stille spørsmål på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Jenta
0
22.01.2018 07:04:20
Jeg har lest at man kan bestemme hvor man vil bo (hvis det er greit for den man vil bo hos) mest av foreldrene sine da man fyller 13
Jenta på 11 år
0
22.01.2018 06:56:15
Hei jeg er en jente på 12 år. Foreldrene mine skilte seg da jeg gikk siste året i barnehagen. Sommeren etter 1. Klasse dro jeg pappa og broren min på syden tur. Da hadde jeg dårlig samvittighet for mamma. Året etter dro de faktisk sammen og det var en fantastisk tur. Men økonomien til mamma har blitt dårligere så vi har ikke hatt så god råd til å reise mer. Ikke med pappa heller. Pluss at han har vært veldig deprimert. Men nå 5 år etter har han blitt bedre, han har funnet seg en kjæreste men han har flyttet til Oslo med henne. Vi skal på ferie med dem i August men de har ikke snakket med mamma om det enda. Er redd for at de skal krangle om det. Råd??
Triste
2
02.12.2016 10:37:15
Foreldrene mine skilte seg da jeg var 1 uke. Jeg så ikke pappa på 10 år.
Hele livet
2
10.07.2016 00:35:04
Hei! Jeg har hatt skilte foreldre siden jeg kan huske men det er like tungt som om det skjedde i går slik at dere vet det.:)
M.A.K
1
25.06.2016 19:46:17
Jeg har hatt skilte foreldre så lenge jeg kan huske. Det var en periode da jeg var sint trist. Jeg holdt det inni meg i nesten et år. Men en dag bestemte jeg meg for å si det til læreren min og til foreldrene mine. Etter å ha gått på et kurs som skal hjelpe andre barn som har det tungt med skilsmisser, og det hjalp foreldrene mine ble enige med at de skulle flytte nermere hverandre å være ofte på besøk hos hverandre. Siden den dagen ble livet mye lettere.
Lgirlen
2
04.01.2015 03:04:44
Jeg kan ikke snakke med noen!! Mamma hun sier at hun alltid skal gjøre noe med det, men det skjer ingenting siden hun er opptatt og lider av en sykdom. Jeg kan heller i alle fall ikke snakke med pappa siden hvis jeg sier noe til han som jeg har problemer med, så sender han sinte mailer og kjefter på mamma! Jeg kan ikke en gang snakke med broren min siden han bryr seg ikke om noen lenger! Han har bare vært sur etter skillsmissen! På ferien var jeg hos pappa i 3 uker! Det var gøy den ENE uken så kjedet jeg meg resten av de 2 ukene...(Red. : Spørretjenesten vår åpner igjen i morgen, mandag 5. januar, da kan du stille spørsmål på ung.no/oss og få svar. Eller du kan ta kontakt med Alarmtelefon for barn og unge på telefon 116 111, hvis du trenger noen å prate med nå.)
hei
3
19.06.2014 19:48:14
jeg har skilte forelde det føltes ikke godt når det skjedde. Jeg kunne bare ikke tro det. Men mitt tips er. Hvis du er lei deg ikke bare hold det inne det fører ingen sted.
Anonym
3
23.02.2014 20:54:40
Foreldrene mine drar sammen og sont, men de står å krangler rett foran meg. Jeg blir frustrert og sint og til slutt begynner jeg å gråte fordi jeg blir så irritert på dem!
milli
2
19.02.2014 21:40:41
Ferie er som oftest ikke noe koselig, og tror det er slik for de fleste med skilte foreldre! I førsten dro vi alle på ferie sammen, men nå som mamma har fått kjæreste, kommer det aldri til å skje! Synes også at de voksne skal tenke på barna, ikke bare at barna skal tenke på voksnes beste hele tiden.. Det er ikke alltid lett å si i fra
Silje Kristine
2
17.06.2012 17:47:33
Helt enig med Ruben! i've been there :) and are there!
Ruben
2
19.07.2011 17:38:45
Ferie med skilte foreldre suger hardt! For hos mamma får jeg så mye frihet og hun lar meg slippe løs, mens pappa tar ALL kontrollen, og hører liksom ikke noe særlig på meg.. greit.. vi ble plutselig 6 personer sammen hos pappa, men han kan hvertfall høre litt på meg..
Til Ruben
0
22.01.2018 07:02:13
Hei!! Jeg skjønner deg. Hos mamma kan jeg legge meg sent og sove så lenge jeg vil. Men hos pappa er det legge seg tidlig og bli vekt hvis man sover etter 10. Hos pappa er vi 6 stk og hos mamma bare 3

Spørsmål og svar

Kan barn tvinges til samvær?
Hei Takk for at du skriver til oss! I utgangspunktet er det ikke OK å tvinge barn til noe som helst, eller som voksen å bruke makt ovenfor barn for...
Har jeg rett til å bestemme selv hvor jeg skal være i helgene, eller er det opp til foreldrene mine?
Hei Takk for at du stiler oss spørsmål! I følge barneloven har foreldre ansvaret for sine barn fram til de er 18. De har det juridiske, medisinsk...
Jeg er sjalu på venninna mi fordi hun har så godt forhold til foreldrene min, men jeg tør ikke si det til noen, hva gjør jeg?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er ikke uvanlig at det at foreldre har skilt seg kan kjennes ulikt ulik over tid og er andelenes avhengig av...
Hva skal jeg gjør i sommer?
Hei jente, 14 år. Takk for at du skriver til oss.Jeg kan forstå at du tenker på hva du skal gjøre når du er hos pappaen din i sommer. Det er en ...
Vil feire jul hos mamma
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er ikke rart i det hele tatt at du strever med å finne ut av hvor du skal feire jul. Jeg skjønner godt argu...
Må jeg bli med til min stemors familie i Sverige?
Hei Takk for at du skriver til oss! Ut ifra det du forteller er det lett å forstå at du ikke har særlig lyst til å bli med til Sverige. Du fortel...
Er redd for at pappa skal få et epilepsianfall når bare jeg er der.
Hei Jeg kan forstå at du føler deg litt utrygg på dette.  Det beste du kan gjøre er å prate med pappa om det på forhånd.  Spør ham om hvor ...
Er 16 år, kan jeg bestemme selv om jeg vil være med pappa på ferie?
Hei I forhold til ferie så står det i loven at "vanlig  sommerferie" er 3 uker og 2 av de sammenhengde. MEN så står det i barneloven at barn...
Vil bare ha en fin jul uten skyldføleles og være lei meg.
Hei jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er ikke alltid like lett når foreldre er skilte og høytider som julen nærmer seg. For mang...
Vet ikke om jeg kan velge å være hos mamma i jula, selv om jeg helst vil det
Hei Du har mest lyst til å være hos mamma i jula.  Jeg tenker at det går an å prate med pappa om dette.  At foreldre blir lei seg eller skuffa,...
Foreldra mine er skilt, fått nye kjærester, føler at jeg ikke har noe hjem
Hei Jeg forstår det slik at du opplever at begge foreldrene dine ikke bryr seg om deg lenger, fordi begge to har fått seg kjæreste. Du beskriver d...
Kan pappa bestemme at jeg ikke får være med besteforeldre mine på ferie?
Hei Takk for at du stiller oss spørsmål!   I utgangspunktet er det dine foreldre i fellesskap som skal bestemme og bli enige om spørsmål som f...
Stemoren min er veldig frekk mot meg og mine søsken.
Hei og takk for at du kontakter ung.no ! Det beste er nok å ta opp det som bekymrer deg med din stemor før dere reiser på ferie.  Da kan dere k...
Se alle