Ikke din skyld

Det har vært mye krangling hjemme og du har sagt din mening. Du tenker du kunne vært snillere, eller gjort noe for at det skulle bli bedre. Her er en superviktig beskjed til deg: DET ER IKKE DIN SKYLD! Når noe hender, som at foreldrene dine skal skilles, begynner unge ofte å lete etter en grunn til det og tror at det har noe med seg selv å gjøre. Det stemmer ikke. Voksne som skilles har mistet noe av den fine kontakten de en gang hadde og klarer ikke å være sitt beste sammen. Da finner de ut at det å skille seg er bedre enn krangel og taushet, selv om barna som regel vil at de fortsatt skal være en familie.

Skilsmissegruppe på skolen

Det kan være fint å ha noen å snakke med når livet på hjemmebane oppleves som kaotisk. På mange skoler finnes det tilbud om samtalegrupper for ungdom som har opplevd skilsmisse eller samlivsbrudd. Det er helsesykepleier i samarbeid med skolen som arrangerer slike samtalegrupper. Gruppene består av 4-7 jevnaldrende elever og det er gruppesamlinger 6-7 ganger på skolen i skoletiden. I gruppene tas det opp tema som er aktuelle for deg som har opplevd at foreldrene dine har flyttet fra hverandre. Her får du oppleve at andre ungdommer har det litt som deg, og du slipper å føle deg alene med følelsene og bekymringene dine. Du får mulighet til å dele dine erfaringer med andre, og du vil oppleve å få råd og støtte.

FAKTA

Ta kontakt med helsesøster for å få hjelp. Kanskje finnes det en skilsmissegruppe på din skole?

Du kan også stille spørsmål på ung.no/oss

Føles godt

Mange opplever at dette felleskapet bidrar til større trygghet, større åpenhet i forhold til venner og familie og større bevissthet om egne ønsker og behov. Mange opplever også at foreldrene blir mer oppmerksomme på dem, og tar mer hensyn til dem etter at de har gått i gruppe. Foreldrene blir mer bevisste på de unges ønsker og behov når de vet at barna deres er med i skilsmissegruppe. Ofte blir det også mer åpenhet om skilsmissen hjemme når barna går i skilsmissegruppe.

Helsesykepleier kan hjelpe

Spør helsesykepleier eller rektor om det arrangeres slike samtalegrupper på din skole. Om skolen din ikke har noe opplegg der flere kan snakke sammen, har de i allefall en helsesykepleier. Snakk med henne og spør hva hun kan hjelpe deg med.

Uttalelser fra ungdom som har deltatt i gruppe:

"Jo, det er jo sånn med skilte foreldre da at ofte blir det jo mye å tenke på i timen, og så kan vi komme hit noen ganger og slappe litt av da hvis du skjønner hva jeg mener...?"

"...det er vel egentlig bare det å vite at andre er i samme situasjon. Det hjelper ganske mye det og."

"...man får et par kilo av skuldrene liksom, man blir jo litt lettet av å få det ut! I hvert fall hvis man ikke har snakket med noen om skilsmissen før."

"...så kan man komme litt videre i tankene på en måte, og man slipper å ha de samme..."

"Alle støtter hverandre så veldig godt da fordi man vet hva man er gjennom ikke sant?"

"Jeg føler at jeg kan snakke med mamma og pappa mye mer da, om hvordan vi har det hjemme."

"- og så har jeg lært å ta litt ting i egne hender også. Man må gjøre noe selv for å få noe til å skje."

Også kurs for skilte foreldre

Skulle du ønske at foreldrene dine kunne gå på kurs for å lære å konsentrere seg om å være foreldre istedenfor å krangle med hverandre?

Da kan du tipse dem om Fortsatt Foreldre-kurs som arrangeres av Familievernkontorene. Her kan foreldrene gå på kurs hver for seg i gruppe med andre foreldre. Målet med kurset er at foreldrene skal lære å samarbeide godt om barna etter bruddet.

For å få vite mer om dette, kan foreldrene dine ta kontakt med nærmeste familievernkontor. Får de ikke gått på kurs, kan de kanskje ha nytte av å lese boken Fortsatt foreldre - Godt nok samarbeid etter samlivsbrudd.