Bedre eller verre?

Når foreldrene går fra hverandre, gjør det noe med livssituasjonen til barna: Noen får en dårligere livssituasjon, andre får det bedre, og for andre igjen, blir det verken bedre eller dårligere enn før. Hvordan det blir, er avhengig av hva som var grunnen til at foreldrene skilte lag og hvordan foreldrene selv takler bruddet og hvordan de greier å være overfor barna i tiden etterpå. Men, hvordan DU har det kan heldigvis påvirkes av hva du selv gjør og hvilken støtte du har av andre rundt deg.

Forandringer etter skilsmissen

Hvis det er vanskelig etter en skilsmisse, behøver det ikke nødvendigvis skyldes selve skilsmissen. Det kan være elementer som økonomi, flytting, at foreldre får nye kjærester eller andre ting som påvirker livet vel så mye som selve skilsmissen. Det kan bli sånn at livet etter skilsmissen blir helt annerledes og føles utrygt, eller det kan være slik at livet blir ryddet opp i og hverdagen blir enklere. Selv om skilsmissen fører til store forandringer, kan det å leve med to foreldre på hver sin kant som klarer å snakke sammen og samarbeider, være bedre enn å leve med to foreldre under samme tak som krangler hele tiden.

Nye familier

Få foreldre ønsker å leve alene resten av livet. Når foreldre flytter fra hverandre hender det ofte at en eller begge blir forelsket og finner en ny kjæreste. Etter hvert kan de få lyst til å flytte sammen med kjæresten.

Det beste er om de venter noen år på å flytte sammen etter at barna har fått hilse på den nye partneren. Det tar nemlig tid å bli trygg på steforeldre, lengre tid enn de voksne ofte tror. For å bli trygg må du bli bedre kjent med steforelderen og venne deg til at hun eller han kan være veldig forskjellig fra egen mamma eller pappa. Det kan bety nye og uvante regler, men det kan også bety at du har flere voksne i livet ditt som vil stille opp for deg og blir glad i deg.

Etter samlivsbrudd får mange barn og ungdom et liv i stadig endring, og i noen forhold vil foreldrenes nye partnere være med på å bestemme hvilket forhold barna skal fortsette å ha til sine biologiske foreldre. Noen barn er heldige og får fire foreldre og kanskje også flere besteforeldre, som gir dem masse kjærlighet og oppmerksomhet istedenfor to, mens andre må leve i en evig krig mellom foreldre og deres respektive kjærester. De må daglig slåss for oppmerksomhet fra sine egne foreldre. Å plutselig skulle få ukjente barn som "søsken" kan også være en stor utfordring.

Be om litt alenetid

I tillegg til å bli en del av en ny utvidet familie, kan det føles ekstra viktig ikke å «miste» nærheten til moren eller faren din. Du kan trenge en fortrolig prat med forelderen din og å gjøre noe hyggelig sammen, bare dere to. Det kan gi et nødvendig pusterom og mulighet for å snakke om forandringer, savn og ønsker.

Om den nye kjæresten har egne barn kan det bli fint med mange familiemedlemmer, men det kan også komme nye utfordringer. Det beste er om du kan snakke med forelderen din om hvordan du har det i den nye familien.

Noen opplever flere samlivsbrudd

Flere barn opplever i dag sin andre og tredje samlivsbrudd. Det kan gjøre like vondt å oppleve et samlivsbrudd for andre eller tredje gang. Når barn og ungdom gjentatte ganger opplever å bli forlatt av mennesker de har knyttet seg til, kan noen blir redde for å binde seg til andre mennesker.

Si ifra!

Mange barn og ungdom jobber med å tilpasse seg de voksnes hverdag, og er opptatt av at foreldrene skal ha det bra. Det er en god ting å ha omsorg for at andre har det bra, men kanskje vil du som har opplevd skilsmisse klare deg bedre hvis du blir mer bevisst på hva som skal til for at du selv skal ha det bra, og klarer å formidle dette til dine foreldre. Det er ikke alltid foreldre tenker på å spørre barna sine om hvordan de ønsker å ha det, og noen tror de forstår sine egne barn bedre enn de egentlig gjør. Verken barn eller foreldre greier å lese andres tanker. Derfor er det viktig at du gir uttrykk for dine meninger og behov overfor foreldrene og åpner opp for å prate om det du tenker på. Noen ganger trenger foreldre hjelp i foreldrerollen, og når du gir uttrykk for dine ønsker til foreldrene, blir også foreldrene flinkere til å spørre og å ta hensyn til deg.

Når barn og foreldre lærer å sette ord på tanker og følelser, og snakker om det som er vanskelig, kan samlivsbruddet bli en erfaring å bli sterkere av og som man kan bruke til noe positivt videre i livet.

Prøv igjen!

Foreldre kan være ganske slitne og inne i sin egen "boble" etter skilsmissen. Det kan derfor hende at du må være litt tålmodig om du ikke helt når igjennom til dem. Men ikke gi opp. Si ifra igjen. Sorgen etter bruddet gir ulike reaksjoner hos alle dere som har vært involvert og det tar litt tid å komme tilbake til hverdagen etter en slik krise. Gi både deg og dem litt tid, men behandle dem som vanlige foreldre som du både hører på, som du kan si ifra til og som du kan gå til med dine sorger, bekymringer og gleder. Opplever du at foreldrene dine er lite tilgjengelige for deg eller har det veldig vanskelig, så hverdagslivet fungerer dårlig, be om hjelp og støtte fra noen rundt deg. Si ifra til tanter, onkler, besteforeldre, venner eller prat med lærer og helsesykepleier.

Prat med noen!

Veldig mange barn og unge opplever at foreldrene skiller lag. Da er det jo mange andre som har noe av de samme erfaringene som deg. Det kan være godt å dele erfaringen med noen, få litt støtte, gode råd, eller bare vite om hverandre. Prat gjerne med en venn du vet at også har opplevd skilsmisse, eller bli med på en skilsmissegruppe på skolen din.

Tenk på det som fungerer

En del ting i livet kan bli litt mer tungvint og vanskelig. Det kan hende at en av foreldrene dine flytter et stykke unna, det kan hende at du ikke trives så godt med å bo annenhver uke hos hver, det kan hende mamma får mindre tid til deg når hun får ny kjæreste, eller at du føler pappa er surere enn før og at dere har litt dårligere råd. -Da er det en viktig ting å gjøre og det er å prøve å holde fokuset på det som FUNGERER. Prøv å tenke på det som ER bra; på det dere har av tid sammen, på det at du faktisk selv kan velge hvor du vil bo mest, på det at familien opplever mindre krangling nå, på at du kan få mer alenetid med en og en forelder, eller annet DU syns går bra.

Tenk også på det at du har fått med deg en erfaring som du har vokst på, og som har gjort deg mer moden og istand til å takle andre utfordringer på en annen måte enn om du ikke hadde denne erfaringen. -Og si til deg selv at for fremtiden, har DU stor mulighet til å påvirke ditt liv og ta gode valg for DEG.

 

Les også artikkelen Råd til deg som har to hjem

 

Signatur Helsesøster, ung.no