Hopp til hovedinnholdet
Ung.no hjelper deg med å finne rett prevensjon.
Ung.no på Snapchat
Ung.no på Snapchat

A-Å

Forandringer etter foreldrenes brudd

Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)
FLYTTER FRA HVERANDRE: Om foreldrene dine flyttere fra hverandre vil det skje store forandringer. Vi har skrevet litt om hvilke forandringer og hva du kan gjøre for å gjøre det beste ut av situasjonen.

Samlivsbrudd kan oppleves forskjellig, men for de fleste påvirker det livet. Noen får det litt vanskeligere en stund, men du kan selv gjøre noe for å påvirke hvordan DU har det.

Offentlig og kvalitetssikret
Familie som flytter fra hverandre (colourbox.com)
FLYTTER FRA HVERANDRE: Om foreldrene dine flyttere fra hverandre vil det skje store forandringer. Vi har skrevet litt om hvilke forandringer og hva du kan gjøre for å gjøre det beste ut av situasjonen.

Bedre eller verre?

Når foreldrene går fra hverandre, gjør det noe med livssituasjonen til barna: Noen får en dårligere livssituasjon, andre får det bedre, og for andre igjen, blir det verken bedre eller dårligere enn før. Hvordan det blir, er avhengig av hva som var grunnen til at foreldrene skilte lag og hvordan foreldrene selv takler bruddet og hvordan de greier å være overfor barna i tiden etterpå. Men, hvordan DU har det kan heldigvis påvirkes av hva du selv gjør og hvilken støtte du har av andre rundt deg.

Forandringer etter skilsmissen

Hvis det er vanskelig etter en skilsmisse, behøver det ikke nødvendigvis skyldes selve skilsmissen. Det kan være elementer som økonomi, flytting, at foreldre får nye kjærester eller andre ting som påvirker livet vel så mye som selve skilsmissen. Det kan bli sånn at livet etter skilsmissen blir helt annerledes og føles utrygt, eller det kan være slik at livet blir ryddet opp i og hverdagen blir enklere. Selv om skilsmissen fører til store forandringer, kan det å leve med to foreldre på hver sin kant som klarer å snakke sammen og samarbeider, være bedre enn å leve med to foreldre under samme tak som krangler hele tiden.

Nye familier

Få foreldre ønsker å leve alene resten av livet. Når foreldre flytter fra hverandre hender det ofte at en eller begge blir forelsket og finner en ny kjæreste. Etter hvert kan de få lyst til å flytte sammen med kjæresten.

Det beste er om de venter noen år på å flytte sammen etter at barna har fått hilse på den nye partneren. Det tar nemlig tid å bli trygg på steforeldre, lengre tid enn de voksne ofte tror. For å bli trygg må du bli bedre kjent med steforelderen og venne deg til at hun eller han kan være veldig forskjellig fra egen mamma eller pappa. Det kan bety nye og uvante regler, men det kan også bety at du har flere voksne i livet ditt som vil stille opp for deg og blir glad i deg.

Etter samlivsbrudd får mange barn og ungdom et liv i stadig endring, og i noen forhold vil foreldrenes nye partnere være med på å bestemme hvilket forhold barna skal fortsette å ha til sine biologiske foreldre. Noen barn er heldige og får fire foreldre og kanskje også flere besteforeldre, som gir dem masse kjærlighet og oppmerksomhet istedenfor to, mens andre må leve i en evig krig mellom foreldre og deres respektive kjærester. De må daglig slåss for oppmerksomhet fra sine egne foreldre. Å plutselig skulle få ukjente barn som "søsken" kan også være en stor utfordring.

Be om litt alenetid

I tillegg til å bli en del av en ny utvidet familie, kan det føles ekstra viktig ikke å «miste» nærheten til moren eller faren din. Du kan trenge en fortrolig prat med forelderen din og å gjøre noe hyggelig sammen, bare dere to. Det kan gi et nødvendig pusterom og mulighet for å snakke om forandringer, savn og ønsker.

Om den nye kjæresten har egne barn kan det bli fint med mange familiemedlemmer, men det kan også komme nye utfordringer. Det beste er om du kan snakke med forelderen din om hvordan du har det i den nye familien.

Noen opplever flere samlivsbrudd

Flere barn opplever i dag sin andre og tredje samlivsbrudd. Det kan gjøre like vondt å oppleve et samlivsbrudd for andre eller tredje gang. Når barn og ungdom gjentatte ganger opplever å bli forlatt av mennesker de har knyttet seg til, kan noen blir redde for å binde seg til andre mennesker.

Si ifra!

Mange barn og ungdom jobber med å tilpasse seg de voksnes hverdag, og er opptatt av at foreldrene skal ha det bra. Det er en god ting å ha omsorg for at andre har det bra, men kanskje vil du som har opplevd skilsmisse klare deg bedre hvis du blir mer bevisst på hva som skal til for at du selv skal ha det bra, og klarer å formidle dette til dine foreldre. Det er ikke alltid foreldre tenker på å spørre barna sine om hvordan de ønsker å ha det, og noen tror de forstår sine egne barn bedre enn de egentlig gjør. Verken barn eller foreldre greier å lese andres tanker. Derfor er det viktig at du gir uttrykk for dine meninger og behov overfor foreldrene og åpner opp for å prate om det du tenker på. Noen ganger trenger foreldre hjelp i foreldrerollen, og når du gir uttrykk for dine ønsker til foreldrene, blir også foreldrene flinkere til å spørre og å ta hensyn til deg.

Når barn og foreldre lærer å sette ord på tanker og følelser, og snakker om det som er vanskelig, kan samlivsbruddet bli en erfaring å bli sterkere av og som man kan bruke til noe positivt videre i livet.

Prøv igjen!

Foreldre kan være ganske slitne og inne i sin egen "boble" etter skilsmissen. Det kan derfor hende at du må være litt tålmodig om du ikke helt når igjennom til dem. Men ikke gi opp. Si ifra igjen. Sorgen etter bruddet gir ulike reaksjoner hos alle dere som har vært involvert og det tar litt tid å komme tilbake til hverdagen etter en slik krise. Gi både deg og dem litt tid, men behandle dem som vanlige foreldre som du både hører på, som du kan si ifra til og som du kan gå til med dine sorger, bekymringer og gleder. Opplever du at foreldrene dine er lite tilgjengelige for deg eller har det veldig vanskelig, så hverdagslivet fungerer dårlig, be om hjelp og støtte fra noen rundt deg. Si ifra til tanter, onkler, besteforeldre, venner eller prat med lærer og helsesøster.

Prat med noen!

Veldig mange barn og unge opplever at foreldrene skiller lag. Da er det jo mange andre som har noe av de samme erfaringene som deg. Det kan være godt å dele erfaringen med noen, få litt støtte, gode råd, eller bare vite om hverandre. Prat gjerne med en venn du vet at også har opplevd skilsmisse, eller bli med på en skilsmissegruppe på skolen din.

Tenk på det som fungerer

En del ting i livet kan bli litt mer tungvint og vanskelig. Det kan hende at en av foreldrene dine flytter et stykke unna, det kan hende at du ikke trives så godt med å bo annenhver uke hos hver, det kan hende mamma får mindre tid til deg når hun får ny kjæreste, eller at du føler pappa er surere enn før og at dere har litt dårligere råd. -Da er det en viktig ting å gjøre og det er å prøve å holde fokuset på det som FUNGERER. Prøv å tenke på det som ER bra; på det dere har av tid sammen, på det at du faktisk selv kan velge hvor du vil bo mest, på det at familien opplever mindre krangling nå, på at du kan få mer alenetid med en og en forelder, eller annet DU syns går bra.

Tenk også på det at du har fått med deg en erfaring som du har vokst på, og som har gjort deg mer moden og istand til å takle andre utfordringer på en annen måte enn om du ikke hadde denne erfaringen. -Og si til deg selv at for fremtiden, har DU stor mulighet til å påvirke ditt liv og ta gode valg for DEG.

 

Les også artikkelen Råd til deg som har to hjem

 

Signatur Helsesøster, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Alder i forhold til å kunne velge hvem man vil bo hos etter skilsmisse
Hei gutt 13 Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung.   Helt til man er 18 år er det foreldrene som bestemmer hvem barna skal bo hos, og hv...
Jente på 18 år som ønsker å flytte hjemmefra på grunn av skolegang, men syns det er vanskelig på grunn av at hun er bekymret for hvordan det går med hennes mor når hun blir boende alene. 
Hei Takk for at du tar kontakt med ung.no. Du forteller at du kommer til å takke ja til å begynne på en videregående skole i en by som kjæresten...
Tror foreldrene mine snart skal skilles. 
Hei Det kan føles veldig vanskelig når foreldre går fra hverandre.  Det kan føles som hele "gulvet" i livet forsvinner.  Når man har det sånn...
Jeg vet ikke hvordan jeg skal takle alt sammen
Hei Du har opplevd mye og syns det er vanskelig å takle alt nå.  Flere av de tingen du har opplevd, er jo trist og når man blir lei seg og sørge...
Jente, 16 synes livet er slitsomt
Hei Så fint at du skriver til oss i ung.no! Og så flott at du så godt klarer å sette ord på det som er vanskelig!! Jeg må begynne med å si...
Mammaen min har skaffet seg ny kjæreste, er vanskelig
Hei Du har tatt kontakt med Ung.no hvor du forteller hvordan du opplever det å være skillsmissebarn og hvor vanskelig det kan være for deg. Du for...
Mamma og pappa skal skilles, men pappa kommer og går i huset nå.
Hei   Jeg forstår at dette er vondt og vanskelig både for deg og for mamma. Det er en kriseperiode i livet og det at pappa har flyttet og stikker...
 Har alvorlige konsentrasjonsvansker
Hei, og takk for at du skriver til oss. Så bra at du nå tar opp dette med konsentrasjonsproblemene.  Det betyr at du vil ha en forandring, og det ...
Vil jeg alltid være redd for å åpne meg for andre?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at faren din forlot dere for noen år siden og at du etter dette har vært redd for å åpne deg for venner ...
Jente som føler seg deprimert og skyver vennene sine unna
Hei    Tusen takk for at du skriver til oss i ung. Du forteller i spørsmålet ditt til oss at du ofte er sint, lei deg og deprimert. Du skyver ve...
Hvor skal barnet bo ved foreldrenes skilsmisse?
Hei Dersom foreldre skiller seg, så er det i utgangspunktet foreldrene som må bli enige om hvem barnet skal bo hos. Foreldrene kan da bli enige om ...
Tørr ikke si til mine foreldre at jeg vil bo mest hos den ene, hva gjør jeg?
Hei Hei   Takk for at du sender inn spørsmålet ditt, utfordringen din er det nok mange med foreldre i to hjem som kan kjenne seg igjen i. Du er ...
Hva skal 12 åringer spørres om?
Hei jente, 13 år. Takk for at du skriver til oss. Når foreldre skilles er det ofte vanskelig for barn/ungdom. Mange opplever som deg å bli lei se...
Hvorfor forandrer foreldrene seg når de skilles?
Hei Takk for at du skriver inn til ung.no. Spørsmålet ditt er veldig rett på sak men også veldig vanskelig og svare på da ingen opplever en skil...
Alt startet da mamma og stefaren min skilte seg
Hei Når jeg leser det du skriver, så tenker jeg at du er ganske sliten for tiden.  Og det kan jeg jo forstå.  Det er mye som har skjedd og mange...
Hvorfor er det så mange foreldre som skiller seg?
Hei jente, snart 12 år.   Takk for at du skriver til oss. Det du spør om tror jeg det er mange barn og unge som lurer på. Desverre finnes det ...
Syns det er vanskelig å skifte mellom å bo hos pappa og mamma
Hei Takk for at du skriver til oss. Og beklager at det har tatt litt tid å få svar. Det du forteller om får meg til å tenke på at du har mye sav...
Jente som ønsker å bo mer hos mamma, men er redd for å "miste" pappa
Hei jente 14 Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Dette høres ut som en svært krevende situasjon. Det er fint at du ønsker å drøfte ...
Se alle