Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Råd til deg som har to hjem

Jente tenker (colourbox.com)
TO HJEM: Bor du to forskjellige plasser? Disse rådene kan kanskje gjøre situasjonen enklere.

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Offentlig og kvalitetssikret
Jente tenker (colourbox.com)
TO HJEM: Bor du to forskjellige plasser? Disse rådene kan kanskje gjøre situasjonen enklere.

Å flytte mellom to hjem medfører en rekke utfordringer.

 • Du kan oppleve at du ikke "er nok" hjemme noe sted.
 • Det kan være vanskelig å huske hvor du har tingene dine.
 • Kanskje er det mer vanskelig med venner.
 • Du kan oppleve at foreldrene ikke tåler hverandre lenger, det gjør vanligvis veldig vondt for barn og unge å oppleve.
 • Du kan se en av foreldrene dine få store problemer med å takle hverdagen og miste humøret.
 • Du kan begynne å ta veldig mye hensyn til de rundt deg for at det ikke skal bli krangel, tårer og katastrofer.
 • Noen ganger kan du kanskje ta så mye hensyn til alle andre at du glemmer deg selv. Det er ingen tjent med.

 

Lurt å bli god på problemløsing

Om du har to hjem og det ofte dukker opp problemer, er det en fordel å være god på problemløsning. Og det er en fordel om du vet hva du trenger for å roe deg, og hva du trenger for å ha det gøy og godt. Du trenger kanskje noen å snakke med om det som er vanskelig. Du fortjener forståelse for hva du føler, og hjelp til å forholde deg best mulig til de utfordringene du må leve med. Bruk gjerne helsesøster eller andre voksne rundt deg hvis foreldrene dine ikke kan gi deg den hjelpen du trenger med akkurat dette!

 

Hva kan du gjøre selv for å leve godt med skilte foreldre?

 • Lag rutiner som er gode, så du vet hvor du skal være når, og hvor tingene dine er når. Be foreldrene dine om hjelp slik at flyttingen av saker og ting blir så grei som mulig.
 • Snakk med noen du har tillit til om vanskene, løs de praktiske problemene som dukker opp
 • Be foreldrene dine krangle et sted der du ikke trenger å høre på
 • Be foreldrene dine slutte å involvere deg i sine konflikter
 • Vær tydelig på hva som er viktig for deg selv – du skal helst ha det bra med både venner, mor og far!

 

Case om å ta vanskelige valg

Emma er 17 år og går i andre klasse på videregående, allmennfag. Foreldrene hennes flyttet fra hverandre for omtrent to år siden. Hun bor en uke hos hver av foreldrene sine. Til helgen skal hun egentlig til faren sin, men hun har også blitt invitert i bursdag til en venninne. Hun stresser med hva hun skal velge, og sammen med bestevenninnen Lise fyller hun ut en hjelpehånd for å rydde i hodet:

 

Hjelpehånden - en metode

Hjelpehånd skilsmisse

Hjelpehånd skilsmisse

 

Les mer om hvordan du kan rydde i tanker og følelser og bruke hjelpehånden selv.

 

Artikkelen er skrevet av psykolog Solfrid Raknes, forfatter av Psykologisk Førstehjelp.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
...
1
22.11.2017 20:19:26
Hei,jeg er en jente på 12 år. D er jo black friday på fredagen så jeg skal til en by litt langt unna(med 6 venner)! Men lillesøstra mi blir da alene hjemme,s det er ikke sikkert jeg får dra!:((((Men d blir bare 4 timer hun bli alene hjemme, så hun kan besøke noen. Men mamma liker ikke at jeg organiserer for henne...hva skal jeg gjøre?!
Mys tingeling
0
12.09.2016 21:23:13
Jeg har to hjem men det har jeg hatt hele livet men når jeg er hos far savner jeg mamma så mye at jeg begynner å grine dette har skjedd første men det er lenge siden og jeg vet ikke hva jeg skal Gjøre jeg er mye med mamma men allikevel hjelp?!
Anonym
2
18.05.2016 00:48:43
Hei, jeg er en 13 år gammel jente som har hatt skilte foreldre siden jeg var 3-4 år gammel. Når jeg var mindre og gikk i tredje klasse, var dette forferdelig. Pappa hadde fått seg en ny kjæreste, jeg var glad på hans vegne men hun var ikke noe snill. Jeg bor annen hver uke hos mamma og omvendt. Annen hver uke, på vei ned til pappa satt jeg i baksetet og gråt. Stesøstra mi var ikke bedre en moren. Jeg og søstrene mine fikk kjeft for ting vi ikke hadde gjort, og det endte med at storesøstra mi sluttet fullstendig å dra til pappa. Pappa flyttet flere ganger med den nye kjæresten sin, for hver gang måtte vi kjøre lengre og lengre for å få møte faren vår. Men i desember i fjor, slo de opp. Jeg og lille søstra mi hadde hørt dem si stygge ting til hverandre hver kveld. Nå bor vi i en kjellerleilighet, det er ganske fint her, men pappa klarer ikke å lage ordentlig middag, kjøre oss til treninger, eller vaske alle klæra. Jeg håper pappa snart finner den neste store kjærligheten
Edda02
0
07.03.2016 21:18:47
Moren min har hjernerystelse, kan hun dø?
hei hei
0
30.12.2016 02:44:35
antaglivis ikke
Anonym
0
18.05.2016 00:50:23
Edda02, moren din kan ikke dø. Så bare slapp av. Når man får hjernerystelse må man bare ligge til sengs noen dager og ta det med ro
\(0^0)/
2
18.12.2015 00:15:32
jeg er en 14 år gammel jente. Mine foreldre har vert skilt siden jeg var 2 år å mange ting hente da å det gjorde at barnevernet kom å kulle ødelegge hele live mitt og storesøstera mi sitt. Når jeg begynte i førsteklasse ble jeg mobbet så jeg flyttet til faren min i andreklasse for å begynne på en ny skole. Jeg bodde hos faren min i 6 år å jeg ble mobbet der å men alt var helt ok for jeg hadde en venn der som var helt fantastisk, vi støttet hverandre i alt å vi hadde bare hverandre. Mamma og pappa har aldri likt hverandre så de har alltid fortalt meg og storesøstera mi løgner om hverandre men vi viste ikke om vi skulle tro på dem eller ikke. Storesøstera mi begynte å tro på det mamma sa om pappa så hun ville flytte til mamma men barnevernet fortalte dem at hun ikke kunne det for det kunne være skadelig for lillebroren vår så hun bor nå på fosterhjem. Rett før jeg begynte i åttendeklasse flyttet jeg tilbake til moren min som nå bodde i en annen by å der begynte jeg på en privatskole men det gikk ikke så bra, andre skoler kalte det stedet et galehjem å der var de ikke så snille. Jeg begynte å snakke med barnevernet igjen men de er bare en stor hau med dritt så jeg begynte å snakke med Abup men de hjalp heller ikke så mye. Jeg tenkte hele tiden på bestevenninna mi som ikke hadde noen å være med på hennes skole. Lillebroren min som er 5 år han har å problemer når det gjeller hans foreldre (han har ikke samme far som meg og storesøstera mi). Mamma begynte å si at jeg måtte stoppe med å si til Abup osen jeg jeg hadde det hos henne for da kunne hun miste lillebroren min til faren hans som har gjort noen forferdelige ting, å nå sier alle at jeg har nøtt til å flytte til faren min. Jaja, jeg får hvertfall møte bestevenninna mi igjen å gå på samme skole som henne. (0v0)
Trist
1
13.09.2015 21:15:31
Jeg er en 14 år gammel jente. Foreldrene mine er skilt og det er fordi pappaen min er alkoholiker.....så jeg bor mest hos mamma men er av og til med pappa også, han drikker jo ikke hver dag men veldig ofte..og jeg synst det er ubehagelig at han drikker så jeg vil helst bo med mamma..men jeg vil ikke at pappa skal være ensom for det er han jo egentlig, og grunnen til at han drikker tror jeg er fordi han er veldig deprimert og tenker på ting fra fortiden.. Så hva skal jeg gjøre, hvem skal jeg bo med?
Mys tingeling
0
12.09.2016 21:26:40
Du må gjøre det du føler er bra Hvis du vil bo med mammaen din så bo der
Sunny
6
24.06.2013 00:12:03
Mamma truer meg med at jeg flytter til pappa. Og enda sier pappa at jeg er for lite hos han de skiltes da jeg var syv og nå er jeg tolv og vet ikke hva jeg har gjort for å oppnå dette der jeg bodde før har jeg familie og venner og nå når jeg drar ditt nå for jeg stygge blikk og kommentarer i bakgrunnen bare pågrunn av mamma og pappa
lol
1
28.03.2015 10:05:26
Skjønner veldig godt hvordan du har det! Mine foreldre skilte seg da jeg var under 1 år gammel, så jeg har aldri opplevd at foreldrene mine har vært sammen. Jeg kjenner ingen annen verden enn denne. Og denne liker jeg ikke. Moren min hater stemoren min og beskylder henne for masse. Hun sier at jeg ikke klarer å Gjøre husarbeid og at jeg ikke bryr meg om henne. Og når hun spør om jeg liker meg best hos pappa eller hos henne trekker jeg bare på skuldrene. Men hun vil ikke godta det som svar og blir sur, så da sier jeg pappa, for det er sant. Og da blir hun skikkelig sur og sier at det er hun som betaler for klærne mine og det var hun som oppdro meg.. Jeg klarer nesten ikke mer. Både mamma og pappa krangler om at jeg skal være mer hos den ene. Men jeg orker det bare ikke. Mest av alt har jeg lyst til å flytte ut og bo for meg selv så jeg slipper de, men jeg er bare 12 år liksom... Hos pappa er det en liten leilighet som grenser til huset hans som han skal kjøpe etterhvert, som han sier jeg kan flytte inn i når jeg blir 16. Men det er 4 år til!! Eller 3 for jeg fyller 13 nå snart, men likevel.. Vet ikke have skal gjøre :'( Red: du kan ringe Alarmtelefonen på 116111 eller stille spørsmål på ung.no/oss etter påske.)
anoym
2
20.06.2013 15:59:31
Eg fikk velge kvem eg ville bu med når eg var 7.

Spørsmål og svar

Mor kjefter på meg hver dag og når hun blir sint slår hun og kaster ting på meg. Jeg vil bo hos pappa, men får ikke lov av mamma - hvordan skal jeg få det til. Har lyst til å kontakte barneverntjenesten.
Hei Hei - og takk for at du skriver til oss. Slik du beskriver situasjonen for deg så høres det virkelig ikke ut som du og mamma har det bra sammen...
Har jeg rett til å bo like mye hos faren min som hos moren min?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du ønsker å se faren din mer! Det virker veldig lite å bare se han en gang i året derso...
Jeg orker ikke pakke hver uke lengre
Hei Så fint du skriver til oss når du har det vanskelig. Jeg skjønner godt at det kan være slitsomt å skulle pakke hver uke fram og tilbake. Det...
Pappa er aggresiv og vi krangler hver dag, hva kan jeg gjøre?
Hei Situasjonen du beskriver høres ikke bra ut, det virker som om du dessverre får en del konsekvenser pga dine foreldre sine valg. Du skriver at ...
Bor like mye hos mamma og pappa. Kan jeg velge å bo litt mer hos mamma?
Hei og takk for at du skriver til oss! Forstår at det er vanskelig for deg å være hos pappa når du og hans kjæreste har kranglet en del. Du sie...
Jeg leste et sted at når man er 16 så kan man bestemme selv hvem av foreldrene man vil bo hos.... stemmer dette?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er leit å høre at du ikke har det så bra med faren din. Det du sikter til er barnelovens bestemmelse om a...
Spørsmål om barnebidrag
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er slik at den forelderen som har hovedomsorgen for barna etter en skilsmisse, skal motta barnebidrag fra d...
Har lyst til å flytte tilbake til faren min. Har jeg lov til å bestemme dette selv?
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du har lyst til å flytte ut av landet, til faren din.  Du spør om du kan bestemme selv hvor d...
Men han kan vel ikke bestemme hvor jeg skal bo? Han har vel ikke rett til å nekte meg å bo til mamma?
Hei Når det gjelder hvor du skal bo, hos enten mamma eller pappa, så er det foreldrene dine som bestemmer dette. Men, det  er selvfølgelig veldi...
Vår venninne har forandret seg veldig fordi hennes skilte foreldre ikke liker hverandre. 
Hei Takk for at dere skriver til oss! Først vil jeg si at venninnen deres er heldig som har dere som venner. Å ha venner som bryr seg er ofte det ...
Ikke greit hos mamma
Hei Det er ikke greit at du har det vondt og vanskelig hos mamma. Når jeg leser det du skriver tenker jeg at det er lurt om du flyttet til pappa nå...
Se filmer med høy aldersgrense
Hei Takk for at du skriver til oss på UNG.NO Du skriver at du er 13 år, og ønsker å se filmer med 15-års-grense. Nå er det slik at det er sat...
Du er ei 16 gammel jente og dine foreldre har akkurat skilt seg. Du bor i dag hos din pappa med din bror og mamma bor et annet sted. Du ser at mamma har det veldig vondt etter dette og lurer på hvordan du kan hjelpe henne.
Hei Takk for at du tok kontakt med ung.no. Du er ei 16 gammel jente og dine foreldre har akkurat skilt seg. Du bor i dag hos din pappa med din bror o...
Kan mamma nekte meg og pappa i å reise på ferie?
Hei Takk for at du stiller oss spørsmål! I utgangspunktet har du rette på ferie med begge foreldre. Dersom foreldrene dine har felles foreldreans...
Jeg vet ikke hvordan jeg skal takle alt sammen
Hei Du har opplevd mye og syns det er vanskelig å takle alt nå.  Flere av de tingen du har opplevd, er jo trist og når man blir lei seg og sørge...
Hos mamma så får jeg kjeft hver eneste dag for alt og det er ikke en lett ting og bære
Hei Det er vanskelig når det hele tiden er konflikter hjemme, og du opplever at alt er din feil. Selvsagt er det ikke sant at du er dum og at du ska...
Trener hjelp med mamma og pappa
Hei Det du forteller om er ikke greit. Mange barn og unge er redd for å si i fra til en voksen i frykt for at noe skal bli verre. Du kjenner situas...
Hvordan få mamma til å betale barnebidrag?
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er fint at du er tydelig på hva du vil ha svar på og hva som ikke er til hjelp. Det gjør det lett for meg ...
Uføretrygd til foreldre
Hei Så leit at moren din har vært i en ulykke. Det har sikkert være en krevende tid for deg også siden du har vært pårørende i de siste 7 åre...
Jeg bor annenhver helg hos pappa, men jeg vil bo annenhver UKE hos pappa og mamma.
Hei Så fint at du tar kontakt. Det er viktig at du snakker med din far igjen om dette. Du kan også be din mor om hjelp til å snakke med faren din....
Se alle