Hopp til hovedinnholdet

Hvordan takle mammas eller pappas nye kjæreste

Hilser med hånda (colourbox.com)
UVANT: Hvordan takler du at moren eller faren din har fått en ny kjæreste? Hvordan skal du forholde deg til denne nye og ukjente personen?

Det kan være vanskelig å finne seg i at mamma eller pappa har fått ny kjæreste. Kanskje du får stesøsken i tillegg? Her får du noen tips som kanskje kan hjelpe deg.

Hilser med hånda (colourbox.com)
UVANT: Hvordan takler du at moren eller faren din har fått en ny kjæreste? Hvordan skal du forholde deg til denne nye og ukjente personen?

Spørsmål:

Hei! Mamma har fått en ny kjæreste, han liker jeg ikke i det hele tatt. I starten likte jeg han og var glad på mammas vegne, men etter hvert kranglet mamma med ham. Det gjorde at jeg også hatet ham. De fikk en baby sammen, da ble jeg glad for å få en lillesøster men ikke for hvem som skulle bli faren! Han kjefter på meg uten grunn, og det verste av alt er jo at mamma bare sitter der og ser på. Hjertet mitt knuser i tusen biter når hun bare er der helt stille.

Mamma ser ut til å elske babyen mer enn meg. Dessuten har mamma hatt en kjæreste før det som jeg har kommet godt overens med, men selvfølgelig slo de opp! Hun gir meg ikke tid, ikke tid til å tenke på pappa. Det er hardt. Ps: Jeg vil ikke snakke med barnevernet/helsesykepleier/mamma. eller noen jeg ikke kjenner. Bare gi meg tips til hvordan jeg kan få det bedre.

Svar:

Hei jente, 13 år.

Jeg forstår, ut fra det du forteller at du har det vanskelig. Det kan være utfordrende når foreldre får nye samboere. Du skriver at kjæresten til mamma kjefter på deg, og det kan høres ut som at han kanskje har sagt sårende ting. Dette er selvsagt ikke bra, og jeg kan forstå at du føler det i hjertet ditt når mammaen din ikke sier noe.

Jeg vet ikke om jeg forstår helt det du forteller om pappaen din. Du sier at du vil ha tid, tid til å tenke på pappa. Har du en pappa du kan treffe, eller har du mistet pappaen din?

Jeg vil gjerne gi deg tips til hvordan du kan få det bedre, men jeg tenker at du uansett bør snakke med mammaen din og kjæresten hennes. Ved at dere snakker sammen om det du forteller her vil dere kunne finne ut hvordan du kan få det bedre.

Du kan selvsagt la være å bry deg om hva kjæresten til mamma sier til deg, men hvor lett er det? Hvis du har en pappa så kan du kanskje bo hos ham? Kanskje kan du skrive til mammaen din om hvordan du har det?

Hva er det som gjør at kjæresten til mamma kjefter på deg? Selv om du tenker at det ikke er noen grunn så går det an å tenke over hva som skal til for at denne kjeftingen tar slutt. Når det er sagt så er det ikke bra at han kjefter, og kjæresten til mamma bør lære seg hvordan man kan snakke sammen om ting som er utfordrende uten å kjefte.

Jeg håper at du kan få det bedre.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesykepleier

 

Spørsmål:

Jeg har problemer med å være skilsmissebarn. Mammaen min har skaffet seg ny kjæreste, og jeg synes det er vanskelig. Jeg får mye mindre oppmerksomhet enn før, og jeg hater å føle meg som andrevalget. Når jeg er syk så kommer hun ikke rett hjem fra jobb, men hun spiser med den nye kjæresten sin før hun kommer hjem. Jeg sitter ofte alene å spiser middag, og sitter ofte alene kveldene fordi mamma er ute med kjæresten. Og når først mamma er hjemme, snakker hun kun med kjæresten i telefonen. Jeg begynner å tro at jeg har gjort noe galt, fordi jeg får aldri oppmerksomheten hennes lengre. Jeg veit ikke om jeg orker det lengre, for det er så vanskelig. På meldinger så svarer hun nesten aldri, og hun ringer ikke tilbake når jeg har ringt.

Det har vært sånn i over 2 år nå, og det er vanskelig. Jeg bor annenhver uke til mor og far, og begynner også bli temmelig av å pakke bagen hver søndag. Det er så slitsomt! Jeg har fått lov til å prøve å bo fast til pappa, men jeg savner også mamma.

Er jeg egoistisk når jeg tenker at jeg får mindre oppmerksomhet av mamma enn før? En gang var jeg nesten innlagt på sykehus og hadde depresjoner og angstanfall. Jeg har fått hjelp siden da, men jeg er fortsatt redd. Det eneste jeg vil er bare å få litt mer oppmerksomhet av mamma. Jeg savner den hun engang var. Jeg liker ikke at en mann går inn i mitt liv og tar over rollen min. Jeg føler meg ikke så veldig mye verdt lengre, for jeg får ikke den oppmerksomheten jeg føler jeg selv trenger. Men hovedspørsmålet mitt er; er det min feil? Jeg orker ikke dette opplegget mer. Takk på forhånd. Hilsen ei lei jente.

Svar:

Hei

Jeg har ingen problemer med å forstå frustrasjonen og fortvilelsen din. Å føle at mamma ikke har tid til deg er en vond følelse som jeg håper du virkelig kan klare å bli kvitt ganske så snart. En ting skal jeg være helt klar med og det er at dette ikke er din feil!

At mammaen din ikke lengre bruker like mye tid til deg kan være flere årsaker til. Som for eksempel at hun er 'blindt' forelsket og har problemer med å se at det finnes andre viktige personer i livet hennes og kanskje at hun tenker du er blitt så stor og kanskje ikke trenger like mye oppmerksomhet.

Om dette er en av årsakene så tenker jeg mammaen din gjør en feil. Hun må ikke glemme at du finnes i livet hennes og du er ikke så stor at du ikke har behov for hennes oppmerksomhet. Så da skjønner du sikkert at du ikke må finne på å tro at du er egoistisk. De tanker du har er helt naturlige og 'lovlige' følelser som kan ramme både voksne som barn.

Jeg vil råde deg til å prøve å få til en samtale med din mor hvor du kan fortelle henne nettopp om de vonde følelsene du sitter med. Det er ikke umulig at hun vil få en 'aha-opplevelse' og vil prøve å forandre seg? Uansett er det viktig at du gjør henne oppmerksom på det. Det er eneste måten du kan få henne til å forstå dine følelser på.

Hilsen Alarmtelefonen 116 111 i samarbeid med ung.no

 

Spørsmål:

Hei. Jeg føler at pappaen min ikke elsker meg lengre, siden hans nye kjæreste kom inn. De har vært sammen i 1 år nå og har vært på en ferie ilag til Sverige. En dag spurte jeg pappa om jeg og han kunne dra på ferie ilag. Han svarte at han ikke hadde råd. Noen uker senere får jeg vite at han og hun skal på ferie ilag til utlandet. Men den jeg får vite det oss er ikke pappa, men mamma. Jeg ringte han men fortalte ikke at jeg visste noe, latet som ingenting. Men etter hvert fikk jeg mer og mer fakta fram, inni meg følte jeg meg helt knust, og jeg gråt å gråt. Jeg tenkte at det er best og ikke si noe eller diskutere med han siden kanskje han blir sur da. Men mamma skrev en melding til han og vi har enda ikke fått svar, siden det skjedde nettopp. VÆR SÅ SNILL OG HJELP MEG!

Svar:

Hei jente 13 år.

Det høres ikke bra ut den måten din far har håndtert dette på, det er jeg helt enig i. Han skulle ha fortalt deg hvorfor han reiste med henne og kanskje sagt at dere kunne ta en tur senere eller noe. Forsikret deg om at han elsker deg. Noen ganger blir vi voksne veldig dumme og kanskje spesielt når vi blir forelsket. Da glemmer vi ofte de rundt oss som vi vet elsker oss uansett. Det er veldig dumt og slik burde det ikke være.

Jeg synes du skal fortelle din far at du ikke likte det fordi det gjorde deg usikker på om han fremdeles er glad i deg. Jeg tror at han elsker deg like mye som før, men at han ble en litt dum forelsket voksen som tenkte mest på seg selv. Prøv og snakk med han.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Kilder:
Spørsmål og svar er hentet fra ung.no/oss
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Jeg liker ikke kjæresten til mamma
Hei jente 16 år. Takk for spørsmål. Du er ei jente på 16 år, og moren din har en kjæreste som du ikke liker. Det var trist å høre. Du skrive...
Ugreit på samvær med pappa og ny kjæreste
Hei jente 13 år Det du forteller om er det dessverre mange barn og ungdommer som opplever, nemlig at samarbeidet mellom skilte foreldre er problemat...
Mamma og pappa ble skilt for 2 år siden og hun fikk ny kjæreste rett etterpå. Jeg hater ham. Jeg hater livet mitt.
Hei gutt 13 år Tusen takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det etter at dine foreldre ble skilt og at moren din ha...
Jente 13 år! Foreldrene mine skilte seg i fjor og far har nå funnet seg ny kjæreste. Hun er snill og grei, men han bruker all sin tid på henne. Jeg blir lei meg og føler han elsker henne mer enn meg.
Hei jente 13 år Så fint at du skriver til oss! Dessverre er det du skriver ganske vanlig. Man sier at forelskelse gjør blind, og det kan virke so...
Jeg har hørt mamma og stefaren min hatt sex og fått traume.Hvordan si ifra?
Hei Det er forståelig at det kan være ubehagelig for deg å høre at moren din og stefaren din har sex. Samtidig er det helt normalt for voksne pa...
Vankselige forhold i hjemmet med far og hans kjæreste
Hei Hei, jente 17 år. Du skriver om en veldig vanskelig situasjon der du føler at faren din ikke liker deg lenger og at du ikke føler deg hjemme ...
Pappas nye kjæreste er moren til min kjæreste, er det incest om de giftes
Hei Det må ha vært litt av en overraskelse da du og kjæresten din møttes på restauranten sammen med din far og din kjærestes mor. Det er ikke ...
Kan jeg bestemme selv hvor jeg skal være i påsken?
Hei Fint at du tar kontakt! Du spør om dine rettigheter i forhold til å bestemme selv hva du skal gjøre og hvor du skal være i påsken. I Norge ...
Ting forandret seg når pappa fikk ny kjæreste
Hei Så fint du skriver til oss når ting er vanskelig. Det er trist å høre at du ikke har en slik kontakt med faren din som du ønsker. Du sier at...
Jeg liker ikke stefaren min og stebrødrene mine, jeg orker snart ikke mer.
Hei Takk for at du skriver til oss! Det er ikke uvanlig at barn og unge ikke kommer godt over ens med steforeldre. Selv om det er noen som er bra fo...
Stefar kjefter å skriker til meg og mamma han sier også masse stygge ting til meg.
Hei Du tar på deg et for stort ansvar dersom du skal få din mor til å forstå at hennes kjæreste ikke er god for henne. Jeg synes at du først o...
Pappa sover hos kjæresten sin hele tiden og jeg liker ikke å være alene om nettene
Hei Takk for at du skriver til oss! Du forteller om en vanskelig situasjon. Jeg kan godt forstå at du ikke liker å være alene hjemme hvis pappa re...
Har mamma sex med den nye typen når jeg er hjemme?
Hei Takk for at du tar kontakt med oss her på Ung.no Hvis jeg forstår spørsmålet ditt så lurer du på om din mor har sex med sin nye type når ...
Bor like mye hos mamma og pappa. Kan jeg velge å bo litt mer hos mamma?
Hei og takk for at du skriver til oss! Forstår at det er vanskelig for deg å være hos pappa når du og hans kjæreste har kranglet en del. Du sie...
Mamma har fått ny kjæreste. Vi skal snart flytte to timer for å bo med han.
Hei Jeg forstår deg veldig godt i denne situasjonen, og at du føler at du helst bare vil vekk fra dem. Det kan høres ut som det går "litt fort i...
Jeg vil ha en pause fra pappa. 
Hei Det er veldig flott at du prater med helsesøster.  Det er også veldig bra  dersom du kan prate med både din mor og din far om hvordan du har...
Se alle