Hopp til hovedinnholdet

Skilsmisse

Skilsmisse
SKILSMISSE: Det er mye som skjer om foreldrene dine skilles. Her kan du lese mer om hva som endrer seg, og hva dine rettigheter er.

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Offentlig og kvalitetssikret
Skilsmisse
SKILSMISSE: Det er mye som skjer om foreldrene dine skilles. Her kan du lese mer om hva som endrer seg, og hva dine rettigheter er.

Omorganisering av familielivet

Det å skilles er i dag en ganske vanlig måte å omorganisere familielivet på. Vi tenker ofte på det som slutten på familielivet - i stedet for en nettopp omorganisering av måten å være sammen på.

Skilsmissen kan være en like stor omstilling for barna som for foreldrene, og de fleste blir følelsesmessig påvirket når foreldrene flytter fra hverandre.

Vil ikke leve sammen

Hvis Stine og Kristian flytter hver for seg fordi de ikke lenger vil leve sammen som ektefeller eller samboere, kaller vi det et samlivsbrudd. Det gjelder både når begge ønsker å bryte samlivet, og når for eksempel Stine reiser mot Kristians ønske fordi hun ikke lenger vil fortsette samlivet.

Søknad om separasjon

Hvis Kristian og Stine er gift og en av dem eller begge ønsker å skilles, kan de søke om separasjon på et søknadsskjema som de får hos fylkesmannen. Søknaden sendes fylkesmannen i det fylket der de sist bodde sammen.

I loven står det at en ektefelle som ikke finner å kunne fortsette samlivet, kan kreve separasjon. Dersom Kristian eller Stine ikke ønsker fortsatt å være gift, kan de kreve separasjon. De trenger ikke gi noen begrunnelse ut over dette for å ha krav på separasjon.

Separasjonstiden

I separasjonstiden er Kristian og Stine fortsatt formelt gift. De kan derfor ikke gifte seg på nytt i denne tiden. Hvis de var samboere uten å være gift før bruddet, gjelder ikke reglene om separasjonstid.

Skilsmisse

Kristian eller Stine kan kreve skilsmisse ved bevilling av fylkesmannen når det har gått ett år etter at de fikk separasjonsbevilling. Det er ikke nødvendig at de er enige om å skilles. Ønsker bare Stine skilsmisse, har hun krav på å bli skilt, selv om Kristian ikke ønsker dette.

Foreldreansvar

Barneloven åpner for at foreldrene kan ha foreldreansvaret sammen selv om de lever hver for seg. Er dette ikke mulig, for eksempel fordi foreldrene ikke kan samarbeide, kan det bestemmes at bare den ene skal ha foreldreansvaret. Når foreldrene ikke lever sammen, må det også bestemmes hvem barna skal bo fast hos.

Foreldrene må til mekling

Hvis foreldre ikke blir enige om hvor barna skal bo og hvordan fordelingen skal være, må myndighetene, vanligvis en domstol, ta avgjørelsen. Er barna under 16 år, skal mekling mellom foreldrene være forsøkt før saken kan reises for retten. Dommeren skal snakke med barnet eller den unge før saken avgjøres. Avgjørelsen skal alltid rette seg etter det som er best for barnet eller den unge. Det er bare foreldrene som kan reise sak for retten. Den unge selv har ikke denne adgangen. Samboere med felles barn under 16 år skal måtte mekle ved samlivsbrudd, på samme måte som gifte.

Blir du involvert i prosessen?

Se filmen for deg som er med i såkalte foreldretvister, altså hvor foreldre går til familievernkontor og eventuelt domstol grunnet uenighet rundt samvær, bosted og foreldreansvar.

Underholdningsbidrag

Når det gjelder forholdet til barna, underholdsbidrag til ektefelle og/eller barn, deling av formuen, arv og enkelte andre spørsmål, gjelder de samme reglene under separasjonen som etter skilsmissen. Ved separasjonen opphører Kristian og Stines felles ansvar for underhold av familien. Hvis barna skal bo hos Kristian etter separasjonen, får han rett til barnebidrag og utvidet barnetrygd. I enkelte tilfeller kan Kristian også få rett til stønad til enslig forsørger etter folketrygdloven. Informasjon om Barnebidrag kan du finne hos NAV

Nøkkel Nøkkel

Nøkkel

Hvor skal du bo? Hva sier Barneloven om dine rettigheter?

7 år: Barneloven fastslår at foreldrene skal gi barnet stadig større selvbestemmelsesrett med alderen. (Barneloven § 33). Etter hvert som barnet utvikles og modnes, skal foreldrene høre hva barnet har å si før de tar avgjørelse om personlige forhold for barnet. Når du har fylt 7 år, skal du få si din mening før foreldrene (eventuelt andre som har foreldreansvaret) tar avgjørelse om dine personlige forhold (for eksempel påkledning, leggetider, skolegang), men også i sak om hvem av foreldrene du ønsker å bo hos hvis foreldrene ikke bor sammen. (Barneloven § 31).

12 år: Loven bestemmer at når du er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva du mener. Da skal du få kunne si din mening før det tas avgjørelse om dine personlige forhold, for eksempel hvem av foreldrene du skal bo hos hvis de lever hver for seg. Også en offentlig myndighet, som regel en domstol, som skal avgjøre en sak som gjelder deg, skal høre din mening før de avgjør saken. Det skal legges stor vekt på hva du mener. (Barneloven § 31).Jo eldre du blir, jo sterkere grunner skal til før det kan bestemme at du skal bo hos en annen av foreldrene enn du selv ønsker.

Snakk med noen

Når man er berørt av samlivsbrudd, kan mange spørsmål dukke opp. Det er ikke alltid lett å vite hvem man kan snakke med eller hvor man kan ta kontakt.

  • Snakk med venner eller en voksen du stoler på, kanskje moren til en venn, en tante eller en lærer?
  • Snakk med helsesøster ved skolen din, eller med noen på Helsestasjon for ungdom.
  • Er du under 18 år, kan du også kontakte Barneombudet på telefonnummer 22 99 39 50 mellom 08:00 og 15:45 alle hverdager.
  • Ring Røde Kors-telefonen for barn og unge. Dit kan du ringe alle hverdager mellom klokken 14 og 20. Tel: 80 03 33 21
  • Ta en titt på vår spørretjeneste ung.no/oss, du kan stille spørsmål og få svar og lese tidligere besvarte spørsmål om skilsmisse.

Du kan søke om pengestøtte

Er du er elev ved en videregående skole? Da kan du ha rett på utvidet stipend. Du kan lese mer om stipendordninger her

Foreldre har plikt til å forsørge barna sine fram til de er 18 år. Er du over 18 år, bor for deg selv og går på videregående skole, kan du søke om barnebidrag til deg selv.

  • Hvis foreldrene dine er skilt, og du bor hos en av foreldrene dine, kan du søke om barnebidrag fra den av foreldrene du ikke bor sammen med.
  • Hvis du bor alene, kan du søke om barnebidrag fra begge foreldrene.

Statistikk - skilsmisse

På Statistisk sentralbyrå finner du tall på hvor mange som gifter seg, skiller seg og har samlivsbrudd hvert år.

Statistisk sentralbyrå

Aktuelle lover

Lov 4. juli 1991 nr. 47 om ekteskap

Lov 8. april 1981 nr 7 om barn og foreldre

Lov 28. februar 1997 nr 19 om folketrygd

Lov 17. februar 1989 nr 2 om forskuttering av underholdsbidrag til barn

 

Kilde: Barne- og likestillingsdepartementet

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Idk
0
04.02.2018 15:52:22
Foreldrene mine skite seg når jeg ble født:((
G 14
0
14.02.2017 17:13:40
Kan jeg velge hvor jeg vil bo når foreldrene miner er skilt? Få svar så fort som mulig
Hjelperen
0
26.01.2017 23:58:45
Jeg er en 13-årig gutt som harbeider opplevd et trøblete skilsmisse. Etter min erfaring og etter samtaler med andre ungdommer i min situasjon har jeg kommet frem til noen tips for Ungdommen og Forelderen: Disse 3 er mest for ungdom: 1. Til alle ungdommer som er pissed på foreldrene sine, snakk om det! Ikke med foreldrene(dette er for viderekommende) men med venner/bestemor/en lærer. En du stoler på. Si alt galt foreldrene gjør for hvis du ikke får omsorg fra foreldrene dine er det det du trenger. 2. Hver hjelpsom! Ihvertfall i starten. Det er ikke lett for en forelder å plutselig bli alene, selv for foreldre! 3. Ikke ødelegg for nye kjærester. Det blir som det blir, uansett hva du gjør. Du burde prøve å se det positive i situasjonen! Her kommer de 4 for foreldre: 1. Snakk med barna! De har masse på hjertet som de vil si! Det er ikke lett når foreldre går fra hverandre! 2. Ta med hele familien på et familievernkontor. De er så utrolig flinke der og de vet hva de driver med. Anbefales veldig! 3. Ikke flytt langt unna barndomshjem. Barn skaffer seg venner over tid. De beste venner er de du har hatt lengst. Det hjelper ikke noe at man kan holde kontakt via Skype eller Mail. Man glemmer det. Fortell barna dine 90% sant. Hvis du pakker ting for mye inn blir det ett sjokk for barna å finne det ut senere. Jeg har hatt flere sånne episoder og det har ikke vært lett. Pappa sier at "alle vitenskapelige kilder sier at barn skal holdes utenfor" men de må få vite. Pliiiis hvis du er forelder og leser dette, ta en prat med sønnen/datteren din og fortell dem om den forrige kranglen med den gamle kjæresten din og hva du gjør for å unngå det neste gang. Tro meg det hjelper.
));
1
05.11.2015 22:18:53
Jeg er så lei! Mamma og pappa krangler hver eneste dag! Keg gråter meg til søvn hver eneste dag fordi jeg hører mamma og pappa krangler enten nede i stua eller i soverommet..! Søsteren virker ikke til å bry seg i det hele tatt, men jeg aner ikke hva jeg skal gjøre hvis de skiller seg..)):
Hjelperen
0
27.01.2017 00:03:30
Dette smerter meg å høre. Jeg hørte også foreldrene mine krangle men aldri så ille. Men sånn jeg kom meg gjennom skilsmissen var at jeg tenkte: "Det er alltid noen som har/har hatt det verre enn meg." Jeg kjenner en jente. Faren hennes har flytta . Hun ser han bare i feriene og da sleper han med seg den nye kona. Jeg skjønner at det er en helt ny situasjon for deg men du må stole på meg når jeg sier at det kommer til å gå bra
Jente12
2
28.03.2015 10:24:57
Mamma og pappa gikk fra hverandre da jeg var under et halvt år gammel, så jeg kan ikke huske et liv uten skilte foreldre. Jeg har alltid bodd med moren min i Nordland. Men siden fikk hun etiopisk eksem, så vi flyttet lenger Sør for hennes del, der faren min bodde. Etter det har jeg begynt å bo annenhver uke hos mamma og pappa, og det var da det begynte bli skikkelig ille. Jeg fikk en stemor, som jeg virkelig hatet i begynnelsen. Ikke nok med det fikk stemoren min og faren en baby og jeg er mildt sagt sjalu. Selvfølgelig elsker jeg henne, men pappa bryr seg nesten ikke om meg lengre. Han sier ikke Hade til meg når han drar på jobb osv.. Mamma hater også stemoren min, og mistenker henne for å ha stjålet gulløredobbene mine.. Hun har sagt til meg at jeg skal lete i smykkeskrinet til stemoren min om de er der og ta de tilbake.. Men jeg vet at hun ikke har tatt dem. Moren min har også ganske dårlig råd.. Faren min har litt dårlig råd, så han kan ikke betale farsbidraget som han skal. Moren min nærmest hater faren min, men prøver så godt hun kan å skjule det for meg. De snakker hyggelig sammen på telefon og Irl og sånt, det er ikke problemet. Men mamma mener at pappa ikke betaler noe for meg, ikke kjøper klær til meg og sånt. Mens mamma har faktisk så dårlig råd at hun bor i en Campingvogn i Tønsberg!! Ikke for å klage, men jeg liker det ikke. Det er ikke noe galt med det, størrelsen er greit og sånt, men det er alltid vanskelig å holde det ryddig for det er ikke plass til å legge noe, og da får jeg masse kjeft!!
Jente12
1
29.03.2015 13:13:03
Moren min giftet seg med en annen mann da jeg var 8 år, så hun er ikke alenemor akkurat..
Frida
0
29.03.2015 13:09:43
Alt jeg ikke visste... En campingvogn... Jeg føler at jeg snart begynner å gråte..
Jente12
1
28.03.2015 10:26:32
Jeg vil bare leve et vanlig liv som vennene mine Gjør. Uten skilte foreldre og foreldre som bor i et hus ikke en campingvogn langt vekke fra skolen. Når jeg er hos mamma må jeg stå opp rundt 05.00 - 5.30 for å rekke bussen til skolen jeg går på i Sandefjord!
Gutt15
2
21.02.2015 23:49:09
Jeg kan ikke huske når foreldrenen mine sklite seg, men det var for lenge siden. Moren har skjeftet på meg siden jeg har vært liten. Hun skjefter på meg uansett hva jeg gjør. Nå lar hun meg ikke bestemme en dritt om meg selv. Derfor har jeg lyst til å flytte til faren min, men hvor gammel må jeg være for å bestemme hvem jeg skal bo hos? (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
lol
0
28.03.2015 10:13:27
Når du er 12 år får du være med å bestemme hvem du skal bo hos, så hvis moren din tvinger deg til å bo hos henne, har hun ikke rett til det!!!
Gutt15 her å
0
26.03.2015 09:26:10
Du må være 15 år for å kunne velge hos hvem du vil bo hos
Meg
0
16.02.2015 20:23:06
Jeg håper mamma og pappa skiller seg. Jeg har spurt moren min om det mange ganger. Jeg skjønner ikke hvorfor de gidder en gang.....:-(
Ulykkelig jente
1
21.01.2015 20:28:21
Foreldrene mine skilte seg da jeg var liten så det er ikke trist at de ikke er sammen men det aller første minnet mitt er at mamma og pappa krangler så man kan mildt sagt si at de ødelegger livet mitt, jeg skrev at det ikke er trist at de ikke bor samen men det er sykt trist og fint på samme tid jegg kan ikke ta en avgjørelse uten og tenke på at de skal bli leg sei det er så slitsomt og måtte ta hensyn til alle andre. Slitter med selvskading og selvtillit og mobbing. Og det er den lykkelig historien min( merk sarkasmen)
lol
0
28.03.2015 10:14:34
Sliter mye med det samme
Meg♥
5
19.04.2014 12:01:18
Foreldra mine skilte seg når jeg var 6år, jeg er 14år. Det har vært helt forferdelig etter det. Når jeg skal komformere meg så må jeg ha to fester p.g.a. at de ikke kan snakke sammen uten å kjefte. Jeg kan ikke huske tiden dem bare elsket hverandre uten og skrike. Når de var sammen varbpappa utro med en kvinne fra Tyskland. Mamma sa hun skulle fortelle alt hva som kjedde når jeg er 18år. TO ganger har mamma kasta meg og broren min ut og sakt at hun aldri vil se oss mer. Så jeg må bare si til dem som har foreldre som bor sammen er kjempe heldige. Det er slik at jeg må ha hemmligheter for mamma og pappa. Begger forteller at den andre er så slem og forferdelig, men jeg er glad i begge og gruer meg til komformasjonen, dere sjønner kansje det er litt vanskelig og si til de andre i klassen at jeg må ha to feiringer p.g.a foreldra mine. Jeg er sjalu på jentene i klassen min p.g.a foreldra dere's har det så fint sammen og jeg vet jwg klager når jeg sier at mamma så vitt har rå til mat.
Trista
2
23.09.2013 20:50:55
Er så lei (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
Gutt 15
6
13.08.2013 01:41:27
Foreldrene mine skildte seg for omtrent 1 år siden tror jeg, slitsomt å måtte ta hensyn til at begge skal ha det bra med å dra frem og tilbake, men det aller mest irriterende er at begge vil ha deg på sitt "Team" så føler at jeg må holde noen hemmeligheter for moren min, og andre hemmeligheter for faren min. Enkelte ganger synes jeg alt sammen kunne vært enklere om jeg bare kunne flyttet ut og heller bodd alene :P
oi
1
31.05.2012 18:24:57
stakkar me89
Tina ;**
4
30.05.2012 17:29:57
Jeg har skilte foreldre og har hatt skilte foreldre, de skilte seg da jeg var litt over ett! Jeg gjør aldri noe med pappa, og han har alltid oppmerksomheten på halvbroren min... Så var det stemoren min, jeg kan ikke annet enn å si at hun er en jævla hurpe heks! GAD, jeg hater henne. Også MIN EGEN farmor tok STESØSTEREN min med til LONDON! UTEN MEG!!! Enda stesøsteren min alltid har vært frekk mot meg, hun biter, slår spenner klyper meg til blods! Enda hun er 13 år og jeg 14 år... Herregud! Jeg håper at jeg ikke noen gang ser dem igjen, men selvfølgelig må jeg jo p.g.a den samværsrett regelen... Men heldigvis er jeg bare hos pappa annenhver helg og resten hos mamma...
jonas
4
31.01.2012 09:35:41
dere burde alle skamme dere for å skrive dritt som ja de skilte seg ditt datt Dette er ingen psykolog idioter!!
megselv ♥
3
18.02.2011 16:44:11
Jeg har ikke skilte foreldre. Men noen ganger ønsker jeg at jeg hadde det, fordi det virker bedre om de ikke er sammen. De gjør aldri noe sammen, og krangler hele tiden..!..
anonym 0123
11
09.01.2010 16:15:00
mamma og pappa skilte seg for 1 år siden. jeg var trist i de første månedene. men etter en stund ble je litt vant til og bo her og der. de er gode venner og snkker sammen på telfon. senere traff pappa en kolega av seg. og de ble kjerster. dete var tungt for meg da han sa det. jeg hadde møtt henne bare et par ganger hun var veldig snill og blid. men da pappa sa det kom all sorgen fram ikke bare det med den nye kjersten men hele grea! hele skillsmissen. jeg kjønte at de aldrig kom til og bli sammen igjenn,. og nå er jeg hele tiden sliten og føler meg svimmel. jeg er ikke den jeg var før. før jeg altid glad og hoppet. å jeg er følsom og merker når noe er galt. hvordan skal jeg klare og bli i bedere humør. jeg har snakket med pappa og mamma om dette veldig grunding. jeg deler alt med dem men jeg er så sliten og slapp kan du gi meg ett råd fr det blir så mye og holde styr på hiilsen anonym 0123
Guro
2
19.03.2009 21:20:05
foreldrene mine skilte seg da jeg var 4 år, og det er jeg glad for! de passer ikke sammen, og kranglet hele tiden da de va gift, så jeg er glad de skilte seg, for de var ikke lykkelig!
trondheimsjente 14 år
5
09.12.2008 21:08:41
ja. veit hva dere mener
jente 14 år
6
09.12.2008 17:44:02
foreldrene mine skiltes for to år siden. jeg husker den første kvelden de krangla og ropte og skrek til hverandre mens jeg hørte på.mamma hadde mistanke om at pappa var utro, men sa det ikke rett ut til ham. sirka et par måneder senere, en kveld da jeg skulle sove, hørte jeg roping og kjefting og et brak. pappa hadde fortalt det til mamma, og hun hadde blitt helt knust av sorg og sinne.jeg sprang ut på stua, og pappa hadde blitt dyttet eller noe, og blødde litt. jeg ble sjokkert, og jeg så mamma gråte og tørke tårene i en fei så jeg ikke skulle se dem. det er nemlig ypperst sjelden man ser mamma gråte.den første gangen de skrek og ropte og kranglet var jeg tilstede, akkurat som her. begge gangene var klaustrofobiske for meg, men denne kvelden da pappa fortalte mamma at han hadde en annen, var et helvete.det varte lenge med heftig krangling mens jeg lå i senga og gråt. innemellom kom en av dem inn til meg og trøstet meg, for så å gå ut igjen for å krangle mer. pappa hadde ei ny dame i oslo, og hadde hatt det lenge. han hadde sagt at han hadde noe jobbting som unnskyldning de gangene han reiste nedover. mamma og pappa hadde vært gift og hatt et lykkelig ekteskap i 25 år.de hadde fått tre barn. meg, og mine to storesøstre.vi var en lykkelig familie inntil dette skjedde, og pappa flyttet for seg selv og søstrene mine flyttet også.så nå bor jeg og mamma sammen, og innemellom bor jeg hos pappa, når han ikke er og besøker dama si, som han gjør tre uker i måneden. jeg har klart å tilgi pappa for hva han har gjort, tror jeg. men jeg tror egentlig aldri jeg kan tigi den dama som var årsaken til alt dette. åjoda, hun oppfører seg hyggelig mot meg, men det skulle da bare mangle! hun virker så falsk og smørblid, som om hun smisker og det er helt ekkelt. hun har faktisk vært en smule frekk mot mamma, noe jeg ikke kan fordra!! hun har barn fra sitt tidligere ekteskap, før pappa og hun ble sammen. de ignorerte alt og alles følelser for å få viljen deres, og brøt ut av et ekeskap hver for å kunne være sammen. jeg og pappa krangler innemellom for han vil jeg skal bo mer til ham O.s.v., men jeg vil bestemme selv, og vil bo hjemme, som er mitt rette hjem hvor jeg har bodd i nesten hele mitt liv. han kan være så sta og det er så forferdelig, for jeg vil ikke såre ham de gangene jeg sier jeg ikke vil bo hos ham så ofte og sånn.
93moddel
7
19.05.2008 15:58:56
jeg syntes synd på alle som har hatt det så vondt.Min mor og min far har bare flyttet de er ikke gift. de flyttet på grunn av en misforståelse mellom dem på grunn av at far hørte feil og det har han fortsat med. Det er uggent å lese alt det smertefulle dre har opplevd =( jeg syns synd på dere.
Anonym
1
18.05.2008 00:23:55
mine foreldre skilte seg da jeg var 1 år. så jeg husker egentlig ikke noe ting fra årene de var sammen. Når jeg tenker på det blir det bare verre og verre jo eldre jeg blir. Jeg skal egentlig være hos faren min annen hver helg, og en ettermiddag i uka. Men nå har jeg ikke vært der i en ukedag siden jeg var rundt 8 år, og "helgevaktene" hans sklir rett ut. Hvær gang jeg er der er det bare pinlige stillheter og " så fint vær det var idag da" kommentarer. så jeg kan lett si at jeg og faren min ikke har no bra forhold lenger. Når jeg reiser hjem på søndagen får alltid mamma en eller annen telefon av han som klager på hvordan jeg ser ut, eller hvordan jeg kler meg. det er slik det har vært hele livet mitt, så jeg har vel sakte blitt vandt med de spisse kommentarene. Men nå gidder jeg ikke mer. før har det alltid vært jeg som ringte og sendte meldinger. ALDRI han. nå skal jeg la telefonen ligge for en stund, for å se om han virkelig bryr seg om meg. og gidder å ringe. nå er det 2 mnd siden sist! fra gitt opp. oslo
Anette
11
19.12.2007 21:23:08
Hei . Jeg har skilte foreldre og nå kommer julen. Jeg skal for første gang feire jul uten mamma ... Jeg gruer meg skikkelig til jul. Kan noen hjelpe meg og gi noen råd kanskje ??
jente15
10
05.11.2007 15:59:41
Hva med når foreldrene krangler om ditt og datt lenge etter skilsmissen er ferdig. Og små krangler utgjør seg til konflikter? Eks. pappas nye kjæreste, mammas nye kjæreste, hvor barna skal være da og når??
vero
0
01.11.2007 10:25:44
mine foreldre skilte seg for 3 uker siden
Amanda
5
26.10.2007 12:30:03
Mine foreldre ble skilt for nessten ett år siden, faktisk på nyttårsaften. nå bor jeg en uke oss hver og det er veldig slitsåmt. Mamma flytter snart til Fredrikstad me begge brødrene mine, å jeg har ikke tenkt å være med, pappa må jo også ha noen å bo oss. Mamma hadde hatt kjæreste lenge før det ble slutt mellom mamma å pappa. Mamma å pappa hadde vært i lag i vell 19 år, jeg anntar det blei lei værandre. Jeg hadde lenge ønsket at di skulle skilles, men når det virkelig skjedde så var det veldig vannskelig. Tenkte mest på lillebroren min så ikke skjønte så veldig mye, men alikevell så skjønte han så alt for masse. Nå har vi ikke så god råd lengere menn vi klarer oss sikkert. det blir vell lettere.
Ann Helen
0
26.10.2007 11:43:59
Skilsmisse er vondt og vanskelig. Men det er oftest noe godt i det også. Noen ganger er man glad for skilsmisse, andre ganger ikke. Men livet blir som oftest mye bedre når skilsmissen er ferdig. For da er det ikke så vanskelig å være rundt de personene det gjelder. Er det foreldrene, er det såklart vanskelig, men det vil bli bra med tiden. Det handler om å tilpasse seg. Vondt, er det. Jeg har vært igjenom skilsmissen til mine foreldre, men de er gode venner. Det er selvfølgelig forskjell fra par til par, men etter litt tid vil man se at det ofte blir bedre. Men det finnes de par som skiller seg av feil grunnlag, noe som kanskje er enda mer vanskelig en de vanlige grunnene. Men livet er sånn.
Gutt91
0
14.10.2007 22:15:34
jeppda.. modern å fadern krangler hver forbanna helg. på hverdagene er de "liksomvenner" hele tia, og tar opp alt som skjer på hverdagene i helgene. Er ikke så mye hjemme jeg da, blir mye drikking, venner å andre ting i helgene, men min lillesøster er jeg svært redd for:/ denne kranglingen har pågått i godt over 1 år, og skolegangen til begge to går til helvette. Hun har akkurat begynt i 8tne. Veldig engstelig for henne, for hun tar dette veldig tungt. Håper egentlig de skilles. Alt med økonomi kommer jo til å gå til helvette, men så får vi det overstådt:)Eller kanskje er det da det hele begynner? vet ikke om de er gla i hverandre lenger elr hva, men de er blitt veldig flink til å late som når det ringer på, familieselskap, elr når tlfen ringer:) Skulle ønske det var en døgnåpen, gratis, grønn linje for ungdom, der det var folk som kunne prate om alt... Hadde virkelig hjulpet å få råd i denne situasjonen? Sinnsykt bittert å bortforklare alt til vennene mine.. "nei du kan ikke komme i kveld, ehh, mamma å pappa krangler igjen" (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Angie
4
08.10.2007 09:12:13
Mine foreldre skilte seg da jeg bare var 8 år. I mange år var jeg sint, og da min far fant seg ei ny ei, ble det ikke bedre. Dama var grei nok, men jeg likte ikke henne så godt. De endte opp med å skille seg de også, og det ble jeg kjempeglad for! For de krangla så veggene datt ned og de dro oss barna inn i kranglingen, og jeg (som var den eldste av 2) måtte være den voksne og da fikk jeg nok! Jeg var bare 14 år! Jeg skulle ikke være voksen enda! Og det var da jeg forstod at jeg er glad mine foreldre skilte seg. (Helt ærlig, skal da foreldrene være sammen når de ikke elsker hverandre mer? Skal de være sammen og ende opp med å hate hverandre senere for å ha holdt sammen? Det er et veldig usunt forhold, for dem og deres barn. Og uansett, se på den lyse siden: 2 soverom, 2 steder å få mat OG klær! Kan ikke bli bedre;) ) Men på grunn av det med mine foreldre (og andre faktorer som spilte inn) begynte jeg å slite med litt depresjon og jeg gjorde ting for å få mer oppmerksomhet fordi jeg følte jeg var usynlig. Nå har jeg vært litt fornuftig i min oppvekst: jeg begynte å røyke, men begynte ikke med noe narkotika, jeg prøvde alkohol av og til, lærte noen tøffe lekser der..gikk et par ganger på trynet da jeg drakk, men det viktigste var, at jeg likte ikke det som skjedde og jeg lærte meg noe med det! Jeg er nå 22 år, går på skole og bor sammen men min kjæreste. Jeg har det egentlig veldig bra, selv om jeg hadde tøft før! Jeg har gode venner og gjør noe jeg liker! Det jeg prøver å si er; Det har alt med hva valg DU tar! Du har valget! Du bestemmer, om du vil eller ikke. Og INGEN kan tvinge deg til noe som helst! Prøver de det, er det kanskje folk du ikke bør være borti? Mitt råd er å stole på selv selv, og lytte til hva magefølelsen sier. Skaff deg venner du stoler 2000% på og vet du kan gå til når du trenger noen å snakke med osv. For venner er virkelig det viktigste man kan ha i livet. -Angie fra Stavanger-
m
7
08.10.2007 04:27:58
Mine foreldre skilte seg da jeg var 12 og lillebror 6. Nå er jeg 17, og slitter psykisk pga. det, enda, og lillebroren min ble følsom og leiseg for alt. Han er det enda. Foreldre's skilsmisse kan gjøre mye med barna. Har merka det på kroppen :/
Jente 12
0
07.10.2007 15:29:50
WTF?
Jente 12
0
06.10.2007 18:28:43
Hei. Jeg er forelska i en gutt i klassen. Han er ny i klassen, begynnte i høst. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å oppnå ordentlig kontakt med han. Han har kjæreste nå, men han har vært sammen men mange av jentene i klassen. Også er ikke jeg en av de kuleste akkurat, så det kan være noe som er i veien der. Vi sier jo noe til hverandre av og til, også går han av og til å klyper meg under armene, slik at jeg skvetter. Jeg er ikke sikker på om han flørter med meg, men han har ikke gjort det på en god stund nå. Vær så snill å svar meg, jeg trenger råd! Hilsen jente 12.
Svar??
0
04.10.2007 17:01:55
Hmm, bare noe jeg har tenkt på. Når mine foreldre skilte seg var det mye bråk, litt av grunnen var fordi mamma hadde vært "utro" det vil si at med en gang pappa flyttet, kom det en ny mann inni hjemmet vårt. Nå et par år senere har jeg selv fått meg kjærest, og uansett om jeg vet at han aldri kunne vært utro mot meg, hvorfor går jeg å tenker på det? Vi har til og med snakket om det. Jeg tenker at han han vil gjør det en dag, men han er så absolutt ikke typen, og jeg vet han elsker meg. Så da lurer jeg på, kan det jeg har sett i forhold tidligare ha påvirket meg så mye at det er grunnen til at jeg somme tider tenker sånn? Noen som har en mening om det? Please, er litt frustrert.
Ello95 sjilsmissehateren2
7
24.08.2007 21:20:31
Sjilsmisser er noe (...) DRIT.Mine foreldre har ikke hatt sjilsmisse men min beste venns foreldre litt lenger opp på siden har gjort det.Det ødelegger mye av livet for barna når de dumme voksne sjiller seg!Eg bare hater folk som gjør det spesielt vist de har barn!Ps venninen min heter marlene sjilsmissehateren!
marlene
6
24.08.2007 08:46:59
skillesmisse e noke drit
marlene-skillesmissehateren
4
24.08.2007 08:37:05
Da jeg var liten var bare mammaen min 17 år da hun fikk vite at hun ble gravid.Hun gikk jo da fortsatt på skole,og bodde hos sine foreldre.Hun var jo litt for ung til og ta seg av meg da så mens hun var på på skolen,var jeg da hos minebesteforeldre.Da min far fikk vite at min mor var gravid,fikk han sjokk,han dro fra henne,og ville ikke ha noe og gjør med meg før 6 år etterpå da han kom på min førsteskoledag. Min mor flyttet ut fra sine foreldre da jeg ca var 6,og ja,jeg ble igjen boende der.Jeg er nå 13 og bor fortsatt.Min mor og far har vært i retten flere ganger og snakket om meg,jeg syntest det er helt forferdelig,for av og til når jeg er på ligebesøk hos min mor og hennes nye mann og sønn,gråter hun om kveldene fordi hun er så fortvildet pga dette som skjer der i retten.Da føler jeg meg skyldig,skyldig fordi jeg vet at det er meg de snakker om i retten og derfro hun gråter.Engang mamma var på besøk hos meg og besteforeldrene mine var det onsdag og jeg skulle til pappa.mamma og hennes nye mann kjørte meg dit.mamma var med på trappen og følte meg,men det gikk ikke så bra det,for de startet og krangel og gikk nermere hverandre og dytte,og begynte og sloss.Jeg tror jeg aldri har vært så redd før,jeg ropte at de skulle stoppe men tror du noen av de hørte,nei.jeg ble enda mer redd og løp vekk,lenger nedi gata der.Da kom mamma sin mann tilbake for han hadde snudd bilen,jeg hoppet gråtkvalt inn.og fortalte Ketil alt sammen.I det samme kom mamma løpende in n i bilen ropende:se her,sa hun og pekte på halsen sin.den var helt rød,hun sa at pappa hadde prøvd og kvele henne.Nå gråt mamma også.Vi kjørte da rett hjem igjen.Den kvelden gikk alti mamma rundt og sa:DU skal aldri mer til den djevel mannen der Marlene,ALDRI. Dagene gikk og jeg reiste ikke til pappa,men jeg fikk altid meldinger fra ham om kvelden der han skrev at han hade ikke kvelt henne.Jeg vet jo nå selfølgelig ikke hva jeg skal tro på. Meg og pappa møtte opp til en eller annen psykolog,jeg fortalte henne hva som hadde skjedd for en stund siden.Hun ble fortvilet og spurte hvem jeg trodde på.det var vanskelig og svare for pappa ga meg DET blikket.jeg hadde jo selv sett merket på mammas hals,og sa det og at jeg trodde på henne.Da trodde liksom folk at da var den saken oppklart. Men ko nå skal ikke jeg sitte her og skrive ned hele livshistorien min heller. men til alle barn/ungdommer som har gjennomgått skilles misse med foreldrene,dere er imke alene om det det er sikkert flere 10000 barn som har gjennomgått det samme!
klm
0
19.08.2007 22:25:12
hei.jg har dt gøy pappa og mamma hardt bra
Anne
2
18.08.2007 16:14:12
Mamma og pappa skilte seg når jeg var 13, men de hadde problemer fra før. Pappa flyttet langt vekk pga av jobb, og jeg vart boende med mamma og hennes nye kjæreste som kom midt inni den fæle hendelsen. Treffer pappa kanksje 1 til 2 3 ganger om året. Da kanskje bare ein gang når han stikker innom, eller 2 veker i sommerferien. Det er urettferdig at noen må leve slik, det tar sann på. Bare det å tenke på det. Nesten sann du bare vil vekk fra alt sammen. Savner slik jeg trodde vi hadde det en gang. Men det er ingenting å gjøre med. Brukte å være så sint, hatet alt, var ikke til å være sammen med. De gav meg bare sinne.. men nå er jeg bare lei, lever å er glad. Har fått masse positivt i livet mitt, men smerten er der enno. Og jeg vet den alltid vil være der. Av og til tar jeg frem denne sorgen, det er så tungt. Når jeg tenker tilbake så er det som et helt annet liv!! Lurer på hvordan livet hadde vært om ting var annerledes. Menmen, som de sier that's life. Vi har ikke lov å klage? Og de som ikkje er skilsmissebarn, jeg har erfart. De har ikke noen aning,eller forståelse for hva du har gått igjennom og føler. Det er slik, get over it liksom. Men, ditta var det vi skulle f av litvet, noen annet låkt står i vente for dem. Livets skule, ta alt låkt so ei lekse. Du kommer sterkere utav det, og beddre utrustet for en annen lk opplevelse.
miriam
3
17.08.2007 05:33:00
mamma og pappa ble skilt da jeg var 8 år og søstern min 5. de hadde aldri kranglet eller noe så jeg skjønte ingenting...jeg er jo vant til situasjonen nå, men jeg skulle ønske jeg bodde hos dem annehver uke, i stedet for mest hos mamma med pappa annenhver helg. for pappa klarer ikke å følge med på noe, ikke skolen eller vennene mine eller noenting. men pappa har for liten leilighet til at vi kan bo der så ofte...jaja det går jo bra...forrige jul ble pappa med å feire julaften hos broren til mamma, det var så utrolig koselig, jeg hadde ikke feiret jul med begge på så mange år! jeg håper det kan bli sånn i år også:)
J12
1
16.08.2007 19:04:50
mine foreldre skulle skilles men ble ikke enige om hvor jeg skulle bo. Det ente opp i retsak. Det var helt forfærdelig! Jeg var veldig usikker på hvor jeg ville bo og det var så mange folk som spurte meg akkurat om det. Retsakene holdt på nesten et år og jeg gikk konstant med en klump i magen. Det ble en ordning til slutt og det er jeg virkelig glad for. et tips vis du oplever noe lingnende: Gled deg over enkle ting som en is, en gave, eller en god venn. Ikke gå og bekymre seg hele tiden. Da virker alt litt lettere.
Cilje,16
0
15.08.2007 14:09:43
Dagen etter fredag den trettende juli, fikk jeg og broren min vite at foreldrene våre skal flytte fra hverandre. Jeg har egenlig hatt en mistanke om det hele, men alt blir så anderledes når man får høre det. Broren min, som er 12år, klikka helt fullstendig, mens jeg bare ble lei meg. Det som er så vanskelig, er at man selv ikke kan bestemme om man skal flytte eller hva, når man vil bo hos begge foreldrene. Mamma skal egentlig flytte til en leilighet 1.sept, men det viser seg at alenemoren som skulle flytte ut, ikke har funnet noe sted og bo. Hun fikk vite det i mai, men vil jo selvsagt ikke at ungene skal bytte skole og sånt. Vi kan jo ikke kaste henne ut akkurat, så det blir bare mer og mer venting. Foreldrene mine har ikke kranglet en eneste dag, så det er vel det eneste positive. Men det gjør så vondt å se at de er så lei seg, og jeg er så redd for at de skal bli ensomme. Jeg håper bare alt ordner seg, det hjelper ikke å legge seg ned og dø heller...
Ulykkelig
5
25.06.2007 23:12:48
For 3 uker siden fikk jeg vite at mamma og pappa skal skilles i sommer. Det er det verste som hars kjedd meg. Først bare gråt jeg hele tiden, men nå er jeg mer i sjokk. KLarer nesten ikke gråte, er stresset hele tiden og urolig sov. Alt kommer til å forandre seg. Julen, bursdager, ferier, vanlige dager, familiebesøk... Jeg hater det:( Men klarer ikke være sint på dem heller. Jeg vet bare ikke hva jeg skal gjøre. I tillegg må vi selge huset. Vi har et stort fint hus med en hage vi har bygget opp gjennom 9 år, og nå må jeg se en fremmed familie bo her. Jeg går bare å håper at pappa vil prøve å beholde huset, for mamma får ikke råd. Men vi (jeg og 2 brødre) har blitt orberedt på å flytte. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Kommer bare til å savne alt.
RED
4
05.06.2007 18:35:43
mamma og pappa har vært skilt i snart et år, noe jeg synes er helt forjævlig, en ting var det i starten da pappa var på besøk nesten hver dag
misa
4
23.05.2007 10:10:09
Skilsmisse er alltid preget av masse føleser, og noen ganger virker det som foreldrene glemmer barna oppe i det hele, selv om de sikkert ikke gjøre det... Foreldrene mine ble skilt når jeg var 13 år, og søstra mi var 7 og brore min var 2 år.. Jeg syntes det hele var forferdelig, og ble sinna på både mor og far, men det endte med at jeg bare fikk dårlig samvittighet for alle de gangene jeg ikke har hjulpet dem, osv.. Så gikk jeg inn i en rar tåkefylt verden som bestod av tårer og skoleskulking og drikking. Jeg syns det er rart nå i dag at jeg trodde det var min skyld, men innimellom når jeg snakker med far, så får jeg et lite stikk av den følelsen i gjen... Jeg har også en venn som har skilte foreldre, men de har litt bedre råd enn oss, og slipper at mora må ha 3 jobber osv.. Vet at det kanskje høres smålig ut, men jeg skulle ønske skilsmisse-barn fikk mer pengestøtte av staten. Selv om ikke penger løser alle problemer, så hadde det vært mindre påkjenning for mor og søstra mi og broren min hvis mor hadde tid til å se barna uten at de sov...
Jente 94
0
29.03.2007 08:43:42
Foreldrene mine skilte seg for 3 år siden.Er fortsatt veldig lei meg:/ Men de er iallefall venner og det er bra=)
anonim
1
21.03.2007 17:33:17
hei , jeg er en jente på 16 år ..for 2 år siden tok jeg pappa i å være utro , han er industrirøleger så han pleide å reise mye .Det var på sommeren å pappa var å reiste i brasil .. Da han kom hjem fra brasil oppførte han seg rart , jeg tokk han i en telefonsamtakle på engelsk kl 23 på kvelden , han snakket tydlig med en dame .. senere konfronterte jeg han med mamam tilstede , han sa at han ikke kunne si hvem han snakket med , jeg gikk derfra for jeg viste allerede svaret . mamma og pappa krangle som bare det . Jeg har også en søster men vi har ikke samme far , men vi begge tok det like tungt ..det var mange kvelder jeg måtte trøste mamman min for hun var så utrolig glad i pappa . når sommeren var over måtte vi selge huset . Det var det værste , jeg måtte flytte fra vennene mine.Jeg mistet også den beste vennen min , det er den beste vennen jeg noen gang har hatt å det gjør fortsatt vondt at vi ikke er så gode venner lengere . når julen nermet seg fortalte pappa meg at jeg skulle få en stemor , han skulle hente dama fra brasil og ta hun med hit .. hun hadde også ett barn på 7 år .. Dette var en utrolig tong jul for meg og søsteren min . dame til papap var en sikkelig bitch og det er ikke bare fordi jeg er 16 at jeg sier det også foreldrere og søsteren til pappa er enige i det .. Etter ikke ett år engang ble dama til pappa gravid . de fortalte meg det ikke engang . jeg fant det ut selv når jeg så magen vokse . jeg følte meg ubetydelig for pappa nå selv om jeg vet innerst inne at han elsker meg . nå er ting blitt litt bedere men jeg sliter fortsatt med å hondtere at jeg har fått 2 nye søsken ufrivillig å en stemor på kjøpet , men til dere som er i lignende siuasjoner så blir ting bedere , bare gi det tid ..
93
0
12.03.2007 21:25:50
foreldrene mine ska skille seg.....e det virkelig så veldig gale? de snakker sammen som om ingenting har sjedd, men di ska alikevell gjør det...vi sitter på en lørdags kveld og koser oss med en film, og de krangler (nesten) ALDRI=)....hvordan har dere med skilte foreldre det?! forferdelig eller greit=)?
gutt91
0
08.03.2007 18:09:45
Meg og min søster tror mamma er utro, hva skal vi gjøre`? (red: Vær ærlige mot henne og si hva dere tror og hvorfor, da vil hun kunne forklare hva som skjer.)
Sunniva
0
01.03.2007 14:45:08
hei! Foreldrene mine skilte seg i 2. kl. å nå går jeg i 7. Jeg har aldri hatt d så gærli,men jg ær veldi heldi å da:D bare så dere vet d...
victoria96
2
18.12.2006 15:19:48
foreldrene mine er skilt de gjorde det når jeg var 10mnd jeg kansje ikke set han på flere mnd nå og jeg klarer ikke å kalle han pappa jeg sender meldinger og jeg ringer men han svarer aldri.Jeg klarer det ikke lenger jeg gråter hver dag og tror jeg ikke kommer til å slutte før jeg får se han igjen.Hilsen en ensom jente:(
trist90
3
17.12.2006 21:09:17
Jeg er nok midt i en skilsmisse må jeg si, mamma og pappa snakker ikke sammen. Men hver for seg har de begynt å planlegge å selge huset. Jeg har grått mye i det siste. Jeg vil ikke være egoistisk, men jeg kommer til a savnet det store huset vårt og alt vi nå har. Jeg vet at vi kommer til å miste mye. Foreldrene mine har alltid kranglet mye, men jeg trodde alltid at vi kom til å bo sammen. Jeg gruer meg til å fortelle vennene mine om dette, de hadde nok aldri trodd det heller. :(

Spørsmål og svar

Foreldrene skilte seg i sommer og kjøresten slo opp. Hvordan skal hun takle alt?
Hei jente (14) Det er mange vonde hendelser som har skjedd deg på ganske kort tid, og det forstår jeg er strevsomt for deg. Slike ting påvirker gan...
Mamma og pappa skal skilles fordi pappa er homse
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 15 år! Jeg forstår at du er både lei deg, frustrert og sint over å ha fått vite at pappa er hom...
Hvilke rettigheter har barn ved foreldres skilsmisse?
Hei Regler om hvilke rettigheter dere har finnes i barneloven. Blant annet følger det av barneloven § 36 at foreldrene kan inngå en avtale om at ...
Den jeg liker spredte rykter om meg og foreldrene mine skal skilles
Hei! Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år! Jeg forstår godt at du har det vondt nå. Den gutten du liker holdt ikke det han lovte og ...
14-åring ønsker å flytte hjemmefra, men hvor?
Hei Hei og takk for at du skriver til oss.Jeg synes du og foreldrene dine skal bestille time på familievernkontoret for å få hjelp til å snakke s...
Flytte langt fra hverandre v/samlivsbrudd når man har barn under 7 år?
Hei   Hvis foreldrene til et barn ikke er gift, og det heller ikke er avtalt noe annet, er det moren som har foreldreansvaret alene jf. barnelove...
Hvordan fortelle mamma at jeg sliter med depresjon, selvmordstanker, selvskading og føler at lysten min på å leve er snart borte?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no! Så leit å høre at du sliter med depresjon, selvmordstanker, selvskading og føler at lysten på å le...
Jeg ønsker at forholdet skal vare, men har alltid negative tanker.
Hei Takk for at du skriver til oss i ung.no.Så fint å høre at du og kjæresten din har det godt sammen, og fant tonen så fort! Ikke la negative ...
Jeg føler at jeg trenger oppmerksomhet fra andre.
Kjære deg! Jeg tror ikke noe feiler deg annet enn et helt vanlig behov for å bli sett og få omsorg. Alle har behov for det, og når du nå har ...
Mamma sier ofte at jeg er overvektig. Det har ødelagt selvtilliten min fullstendig.
Hei Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Jeg forstår godt at du er fortvilet da din mor sier du er overvektig. Hun sier det også gjent...
Jente, 16 synes livet er slitsomt
Hei Så fint at du skriver til oss i ung.no! Og så flott at du så godt klarer å sette ord på det som er vanskelig!! Jeg må begynne med å si...
Jente 13, selvmordstanker
Hei Takk for at du tok kontakt med oss. Det var smart av deg å skrive til oss når du syns det er så vanskelig å snakke med folk om det du går gj...
Du er ei 16 gammel jente og dine foreldre har akkurat skilt seg. Du bor i dag hos din pappa med din bror og mamma bor et annet sted. Du ser at mamma har det veldig vondt etter dette og lurer på hvordan du kan hjelpe henne.
Hei Takk for at du tok kontakt med ung.no. Du er ei 16 gammel jente og dine foreldre har akkurat skilt seg. Du bor i dag hos din pappa med din bror o...
Jeg vet ikke hvordan jeg skal takle alt sammen
Hei Du har opplevd mye og syns det er vanskelig å takle alt nå.  Flere av de tingen du har opplevd, er jo trist og når man blir lei seg og sørge...
Jeg trenger en psykolog som ikke koster penger
Hei Du forteller at du lenge har tenkt på å snakke med en psykolog, men at det er vanskelig fordi det koster penger. Du skriver ikke hva du strever...
Vil jeg alltid være redd for å åpne meg for andre?
Hei og takk for spørsmål. Du forteller at faren din forlot dere for noen år siden og at du etter dette har vært redd for å åpne deg for venner ...
Ønsker å bo bare hos pappa
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at det har blitt konflikt etter at du har ytret et ønske om å flytte til pappa. Du skriver at de...
Moren og faren min skal separeres, moren min har kjøpt nytt hus. Jeg vil bare bo hos pappa, men jeg tror ikke hun respekterer meg. 
Hei Takk for at du skriver til oss! Det å skilles er foreldres avgjørelse, ikke barns. Det er nok dessverre ikke alltid  lett for foreldre å hus...
Jeg giftet meg da jeg var 18, og det forholdet blir mindre og mindre koselig, han jeg er gift med har truet meg 2 ganger å slå meg og jeg blir jo redd
Hei du!Hvis du ønsker å skille deg kan du skille deg selv om mannen din ikke vil. Siden dere har barn under 16 år må dere til noe som heter meklin...
Se alle