Hopp til hovedinnholdet

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Dysleksi

Hva er dysleksi? Er dette et vanlig problem? Hvordan vet du at du er dyslektisk? Få svar om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles her.

Offentlig og kvalitetssikret
Dysleksi

Dysleksi, eller ordblindhet/lese- og skrivevansker, brukes om uvanlig store vanskeligheter med å lære å lese og skrive. Slike vansker kan dreie seg om læringen av bokstavene, problemer med å skille dem fra hverandre, læring av bokstavlydene eller problemer med å forme bokstavene. Det er ingen sammenheng mellom dysleksi og evnenivå.

De problemene som gjør det vanskelig å lære lesing og skriving fortsetter ofte inn i voksen alder. Voksne dyslektikere vil ofte kjennetegnes ved at de leser langsomt eller usikkert, skriver enkelte ord feil og strever med å skrive lengre tekster. Mange sliter også med lav selvtillit og manglende tro på seg selv. Dette kan for noen være et større problem enn langsom lesing og skrivefeil.

Hva er årsaken til dysleksi?

Årsakene til dysleksi er stort sett forbundet med en svikt i det fonologiske systemet, evnen til å arbeide med lydene i språket, som for eksempel evnen til å høre alle lydene i et ord. Man vet at disse lese- og skrivevanskene ikke skyldes svak evnemessig utrustning. Det fonologiske svikten som antas å ligge bak dysleksiproblemet, kan være en feilutvikling i det sentrale nervesystemet, som igjen blir bestemt av arv og miljø i svært ung alder.

Er dysleksi et vanlig problem?

Dysleksi er en av den vestlige verdens mest vanlige funksjonsnedsettelser. I Norge kan man regne med at flere hundre tusen mennesker i større eller mindre grad er rammet. Alvorlige dyslektiske forstyrrelser forekommer hos fem til ti prosent av befolkningen. Det betyr at det er dyslektiske elever i nesten alle skoleklasser. Det er også en vanlig oppfatning at flere gutter enn jenter har dysleksi. Dysleksi forekommer ofte hos flere medlemmer i samme familie.

Hva kan gjøres?

Det er mye som kan gjøres både med lese- og skriveferdigheter, men det finnes ingen råd som passer alle. Dette er også noe som krever tid, stor innsats og tålmodighet. Først og fremst er det viktig å forstå problemer og muligheter, og ikke la andre få deg til å tro at du er dum. Det finnes også mange hjelpemidler for dyslektikere.

Scrabble
Hvordan vet du at du er dyslektisk?

Voksne med lesevansker kan ønske å bli testet for å få utvidet tid til eksamen eller liknende tilpasninger. Noen ønsker å bli testet for å få vite om de har dysleksi eller ikke. Testing av lese- og skrivevansker gjøres av PP-tjenesten i kommunen hvis du går på grunnskolen, av PPT i fylket hvis du går på videregående skole, og av privatpraktiserende logopeder, pedagoger og psykologer.

I skolen testes klasser jevnlig slik at skolen kan sjekke at leseopplæringen går som den skal. Elever som har problemer kan plukkes ut og gis ekstra undervisning. Barn som ikke lykkes med å lære å lese blir ofte testet hos pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT).

Andre plager

Dyslektikere kan også ha andre vansker enn lese- og skriveproblemer. Mange har flere vansker samtidig, og disse vil kunne forsterke hverandre. Det er vanskelig å konsentrere seg lenge om gangen om noe som er vanskelig. Derfor vil mange som har lesevansker ha problemer med å konsentrere seg om lesing. ADD/ADHD kan gi problemer med lesing selv uten språkvansker. Kombinasjonen ADHD og dysleksi kan for mange gi ekstra utfordringer.

Noen dyslektikere har problemer med å lære matematikk, mens andre er gode i matematikk. Det er derfor ingen klar sammenheng mellom lesevansker og mattevansker. I skolen kan lesevansker alene gjøre matematikk vanskelig.

Personer med dysleksi kan også ha språkvansker, og noen lider også av synsproblemer i tillegg til dysleksi.

Kilder: Wikipedia

Dysleksiforbundet i Norge

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Julie
0
11.02.2019 02:43:51
Hei jeg fikk påvist hva vedkommende konkluderte med en alvorlig dysleksi, når jeg skulle starte på universitetet. Skulle ta en test senere igjen for å ha gyldig test siden hun som jeg trengte referanse fra til lånekassen hadde sluttet. I denne testen hadde jeg derimot ikke dysleksi. Vet de fleste i familien har adhd og add, så tenkte å sjekke ut dette. Er det mulig at det kan slå ut på en slik test? Fordi jeg fikk veldig lav score på lesehastighet og lese forståelse.
JMJ
0
30.11.2018 02:59:33
Er dysleksi noe man kan «overvinne» eller trene bort?

Slik at man lever et normalt liv, når det kommer til lesing og skriving.

Isåfall, hvordan? (Red: Vi svarer dessverre ikke på spørsmål i kommentarfeltet. Du kan sende inn spørsmålet ditt til ung.no/oss og få svar fra fagpersoner der.)
Klarer ikke mere!
2
27.09.2017 23:57:06
Hei, jeg er en gutt på 13 år og har dysleksi. Jeg er så lei av å ikke kune skrive som de andre gjør eller gjøre så mange oppgaver i timen som alle andre gjør. Jeg er 13 år å skriver med store bokstaver enda.... 13 år å skriv stor bokstava (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
Ikke alltid like lett..
0
23.08.2017 18:35:02
Har dysleksi, og blir mobba for det... Dysleksi har visst samme betydning som dum, jeg er tydeligvis syk og dum fordi jeg har dysleksi... (red: Du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få svar)
prate med folk
1
13.07.2017 20:45:00
eg har dysleksi! når eg var liten hadde eg problemer med å prate ut, som gjer at eg har grammatikk problemer og. eg har enn far som har dysleksi og. fekk da sikkert fra han. men for å seia da slikt. dritt lei av å ikkje kunne skrive riktig. eg skreiv før på bokmål då eg var liten, til eg kom på 5 klasse. der eg hadde enn lærar som ville ha meg på nynorsk. han blei frustrert over at eg ikkje skreiv eller snakke på nynorsk. so han sa, at eg skal læra meg nynorsk. so no har eg blandings dialekter på grunn av da. eg har aldri tørra å sei ifra. so eg må berre læra meg å prate ut meir! for då kan eg læra meg bedre grammatikk
yas
0
18.02.2016 01:08:45
jeg vet ikke men bare tror at jeg har dysleksi. har stryket norskskriftlig mange ganger.
malle
1
06.01.2016 19:08:22
jeg syns det er domt at jeg er dyslektikere
et ordtak
2
01.03.2015 14:52:51
vis morfaren min kan bli professor, så kan jeg bli det jeg vil! ikke sant? se det positive og ikke det negative. sier en jente i 7.klasse. lykke til!!...
DET GÅR BRA
14
25.09.2014 09:43:31
Hei folkens! jeg er en mann på 26 år. jeg har dysleksi jeg også. men jeg lærte meg å å gå forbi dysleksien. ikke vær redd den. prøv heller og forstå at du har det og ikke tenkt på det som en negativ ting. tenk heller at du må jobbe dobbelt så hardt for å oppnå det du skal. når jeg ble ferdig med VGS kom jeg ut med 5.4 i snitt i karakter. nå studerer jeg spesialpedagogikk bare for å hjelpe mennesker med dette type vansker og for å få de til å forstå at dette er ikke noe som skal kontrollere livet ditt men at du skal kontrollere dysleksien!
Lei av ha dysleksi
3
01.07.2014 04:24:55
Hei . jeg gutt på 18 år .. kommer fra Kristiansand. jeg fikk min diagnose i 2 klasse .. skolen min ga meg mye hjelp med ekstra resurser til få få til matta norsk og englesk og osv .. etter vært når kom opp i årene så syns jeg blei bare mer og mer vanskelig på skolen .. i 5 klase nekta jeg gå på skolen for jeg klarte ikke forså tingan på tavla og sånt . når jeg begynnte i 7 klasse prøve jeg å klare det men hva vanskelig når vi begynnte med prøve karatere i 7 klasse så slapp jeg det .. av min lære .. for syns at jeg ikke trengte bruker karateran enda vil heler vente til blei bedre .. 8 klasse så begynne live bli være fikk nye folk i klasen følte meg mobet av noen av elevan men viste det aldri til foreldan mine .. de kalte meg for en 1 klasing og feit .. viste ikke vha skule gjøre før en elven snaket til dem å sa til dem gi faen i det mobb han ikke hans fela at han har fått det sånt.. når jeg gikk ut av 10 klasse så fikk jeg karater korte hva ikke 1 ener deg på engelsk examen skriftelig fikk jeg 2 når skreiv 2 linjer p dro hjem .. vist ikke hva skule skrive uanset om jeg fikk hjelp forsto jeg ikke .. når kom inn på restrang og matt fag så fikk litt nytt start på live fikk mange gode venner .. støtet meg og hjap meg .. men med en gang blei ferdig på skolen begynnte ut i arbeinds lve hva det vanskelig der å med lesing og skriving . og snake engelsk til folk .. nå går jeg arbeidsledig på nav dritt lei av dem å .. prøver få meg jobb innen for noe kvelds arbein .. håper noen kan hjeøpe meg .. for meg så kan sitte på ropa og printe ut pappirer bryr meg ikke bare jeg tjener penger klarer meg .. håper folk kan hjelpe meg med få jobb .. fyler 19 år snart og prøvd mye for få jobb men slete med å skrive og lese vil ha en jobb slipper mye av deg .. håper alle andre få det bedre på skolen nå en jeg har hat det . ha god dag videre smil å være glad
Dr. Happy
3
18.10.2014 18:22:44
Hei. Vondt å lese dette, men ikke vanskelig å forstå. Du viser et fantastisk mot - jeg håper du lykkes!
DET GÅR BRA!
2
25.09.2014 09:45:42
DU ER KJEMPE MODIG!
Sara
6
16.03.2014 15:17:48
En gutt i klassen min har dysleksi
Dysletikeren
3
04.05.2013 00:26:28
jeg har dysleksi, min far har det, min farfar hadde det, onkelen min har det (han har til og med dysleksi med kryssdominangs. det er bare noe venstrehendte kan få. onkelen min kan lese og skrive sitt eget navn, men ikke så mye mer enn det. kryssdominangs er at man leser fra venstre mot høyre som man pleier, men hjernen fokuserer og husker på ordene til høyre først. altså kan man lese den samme setningen om og om igjen, men vet fortsatt ikke hva som står der). i vår familie er det mange med både dysleksi, asperger syndrom, autisme, ceperal parese, dansyndrom, diabetes, kreft. nesten alle sånne sykdommer/ hjerneforandringer er i min familie. jeg har for eksempel både dysleksi og asperger syndrom. og jeg har søsken, søskenbarn, tanter, onkler, besteforeldre, osv med alle de andre diagnosene. men tilbake til det med dysleksi; det er ikke så ille som man skulle tro. når jeg skriver stiler er det uungåelig med alle de stave- og grammatikkfeilene og tastefeilene. men likevel har jeg en sterk 5-er i norsk skriftlig og muntlig. jeg synes det er gøy å skrive stiler og noveller!!!!!!! og jeg leser drøssevis av bøker. derfor klarer jeg meg ganske godt i norsk. hvis du bare synes det er pyton med norsk og alt det der, har du ingen sjans for å få en 5-er. gjør det beste ut av det, bruk god tid på innleveringer, og les så mange bøker du greier (det hjelper utrolig mye), da kan det være at du går en-to karakterer opp!!!!!!!!!!!!!!!!
Elias
4
13.04.2013 19:11:34
Jeg strever mye med tinger har ikke tatt noe test har ikke svar på om jeg har dysleksi men trur mest jeg har ADHD fordi symptomene stemmer
Hemmelig
8
05.04.2013 16:08:58
Jeg er virkelig lei av livet mitt, noen ganger vil jeg bare dø vet dere hvorfor?? JO fordi jeg har dyseleksi virkelig lei håper engang i fremtida at det kommer ut en medisin som fjerner dyseleksi. Hilsen en gutt på 12år ( red: du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
Lij
1
16.03.2013 08:53:01
Du er ikke dum det er mange som har dysleksi det betyr bare at du trenger og bruke extra tid på lære ikke noe mer lykke til dette greier du lij
zimen
6
09.12.2012 21:39:15
hei jeg går i 8 klasse og jeg har problemer med å lese og skrive jeg tør ikke å lese høyt i klassen og lærerene mine forstår ikke at jeg har problemer med å lese å skrive hva bør jeg gjøre ?
MEW
1
28.11.2012 19:02:37
Det er slitsomt å ha det jeg har det det er ikke noe gøy å ha det man blir erte
Jente97
7
17.10.2012 18:06:55
Hei! Jeg er en jente som går i 10.klasse og er 14 år. Jeg vet ikke hvorfor, men i det siste har jeg hatt veldig store lese og skrive vansker. Skyldes dette dysleksi? Hver gang jeg leser stokker ordene seg om, og alt bare forsvinner. Jeg har ikke så store vansker med å skrive, men med lesing er det helt noe annet. Hver gang jeg leser høyt opp i klassen så stammer jeg alt for mye, ordene forsvinner samt med konsentrasjonen. Kan noen please svare meg? Har jeg dysleksi eller har jeg bare mangel på konsentrasjons evne?
dyslektiker
0
17.06.2014 11:06:24
jeg er en jente på 14 som også starter i 10 klasse til våren! jeg har dysleksi og det har også mange i min familie. Når jeg leser høyt får klassen stammer jeg også iblandt og blir veldig nervøs, og glemmer dermed å puste. Mange som har dysleksi bruker å slite med fremmed språk og mattematikk, som jeg da gjør! Jeg sliter også veldig med å skrive, men får hjelp med det! viss du har merkket at du har litt problemer med lese og skrive vansker kan du ta en dysleksi test og få svaret.
siljeb
7
07.08.2012 14:35:04
hei, jeg har dyslesi. ser dere prate om mattevnakser sammenheng og ikke sammenheng matte vnaksene er en egen ting kalt dyskalkulig noeg jeg også har så det er en egeng diagnose som ikke nødvnedigvis trenger og ha noe med sylelskisen og gjøre
Martine
17
11.02.2012 00:11:44
Hei, jeg er en jente på 15 år. Vell, jeg fikk ikke vite at jeg hadde diagnosen Dysleksi før jeg gikk i 4, og klarte/skjønte ikke hva jeg leste før i 5 klasse. Jeg trudde jeg var dum. "Hvorfor klarer alle andre å ikke jeg? Hvorfor er jeg så dum? Hva feiler det meg?" Jeg kom inn på PPT kontoret ganske fort i forhold til mange andre. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg var der i førsten. Men fant det ut etter hvert. I førsten så var det utrolig vanskelig, jeg så ned på meg selv. Jeg følte meg dum. Unormal. Frykt. Frykt for å lese høyt. Å stå foran klassen var verst. Jeg følte alle glante. Alle blikkene. Jeg stoppet minst 5 ganger på en linje. I 5 klasse hadde jeg vært med på en skuespill. Der jeg hadde en av hovedrollene. Jeg elsket det. Levde meg inn i rollen. Sa alt jeg hadde lært meg. Jeg hadde øvd hver dag. Vært utrolig flink. Det merkelige var at jeg hadde en evne. En evne til å huske utrolig mye. Det satt som lim. Jeg var ikke redd. Men etter jeg hadde fått dysleksi fikk jeg INGEN roller. Jeg rakk opp hånda hver eneste gang. En etter en fikk rollene. Jeg satt der bare. Usynlig. Hvorfor gjorde læreren min dette mot meg? Jeg følte at jeg ikke var bra nok lengre. At jeg var dum. Rollene jeg fikk... Ja dem var det ikke mye å skryte av. Gå over gulvet klarer vell de fleste? Det var dem samme om og om igjen som fikk hovedrollene. Jeg fikk skole pc. Og alle i klassen var misunnelig. Hva var de misunnelig på egentlig? Hadde de vært villige til å ha dysleksi for å få en skole pc? Trur ikke det. Jeg gikk på mye ekstra timer. Lese og skrive timer. Der de skulle hjelpe meg. Det var flere med samme problemet som meg. Det var deilig. De så ikke ned på meg. Jeg var ikke redd. De var som meg. Ungdomsskolen var ikke noe stort bedre. Jeg skulket. Var redd. Jeg gjorde ikke leksene mine. Alt var plutselig mye vanskeligere. Men så gikk det opp en «lys» for meg. Jeg tok tak i ting. Dret i hva andre syntes om meg. Jeg hadde en lang vei å gå. Bånn karakterer. Men tiden gikk og jeg begynte å vise at jeg hadde forbedret meg. Fra 8 til 9 hadde jeg gått fra ca. 2.5 til 3.0. Og veien var forsatt lang. Jeg jobbet hardt. Slitsomt. Jeg begynte å akseptere å lese høyt, for første gang. Men forsatt nervøs. Jeg telte hvor mange som var foran meg som skulle lese. Jeg telte avsnitt. Leste igjennom det jeg skulle lese fort. Lette etter vanskelige ord. Det hjalp. Vell nå går jeg i 10'ende. Har i gjennom snitt 3.7. Begynner å få mer 4'rere. I kunst og håndverk har jeg 6. Utrolig stolt. Jeg har aldri fått en 6'er før. I musikk har jeg 5. Og på norsk tentamen fikk jeg 4/5, og er utrolig stolt. Men forsatt jobber jeg mye. Utrolig mye. Jeg må jobbe mer enn andre i klassen. Jeg har endelig klar å få teken på matte lese oppgaver. Det er slitsomt og krevende. Men før hadde jeg ikke håp. Bare en drøm. Drømmen har blitt forandret til en jeg vet jeg kan fikse. Jeg skal bli kokk. Jeg har lyst til å oppnå noe STORT. Jeg vil vise alle de som IKKE hadde troa på meg, at de tok feil. Jeg er ikke flau over å si at jeg har dysleksi. Jeg er stolt av at jeg har en evne som mest sannsynligvis ikke andre uten dysleksi har. Egen evne å lære ting på. Takk for at du leste. Dette er litt av historien min. Det ligger kanskje mer bak det. Og jeg vil takke min fars familie, Tante June og Cecilie for å ha troa på meg. Hjelpe meg igjennom alt. Dere er fantastiske! Men alle oss med dysleksi. Vi er ikke dumme, vi er smarte. Til og med smartere en mange andre. Kloke. Vi har en evne. Vi husker utrolig mye. Når vi lærer ting, så sitter det limt fast i hodet. Vær stolt. Vi kan oppnå like mye som alle andre, bare vi jobber. DET er oppskriften. Sikkert skrive feil, men nå vet dere hvorfor :)
17 år
1
27.10.2011 21:20:15
Jeg er en jente på 17 år, som alrdi har blitt testet eller noe sånt. har alri fått noe bedre enn 4 i Norsk noen gang, og syntes deet er utrolig urettferdig, fordi jeg har prøvd å rettet på det jeg har fått feil på. Jeg har alltdi blitt raskre ferdig med prøver enn de andre i klassen min, men aldri onen bra karakter. Jehg klarer bare virkelig ikke å gjøre noe sent. Jeg syntes det er veldig vanskelig med fag som narufag,samfunsfag og norsk og rle. Fordi jeg leser det som står der mange ganger, men så forstår jeg ikke hva det betyr. Engelsk går greit, fordi jeg har en bestemor som er fra america, så jeg har lært meg å snakke å skrive både engelsk og Norsk helt siden jeg var liten. Matte går veldig bra ogaså de. Fordi det er så enkelt, og jeg forstår det. Jeg er også ofte helt i 100, og klarer ikke å sitte i ro når jeg skal gjøre noe. Da jeg gikk på barneskolen hadde jeg mange bråkere i klassen, som de også hadde dysleksi og adhd. derfor så bare gjemte jeg meg bort, og nektet å lese høytlesing. mange av vennene mine gidder ikke å ha meg med på mange ting, fordi jeg blir så hyper, at dert blager dem. Nå går jeg vg2, og føler at det ikke går så bra. Samfunsdfag går sperilet dårlig. (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss (spørretjenesten) og få svar)
min norsk lærer har et problem!
11
10.12.2010 00:14:25
Hei , min lærer mener at jeg har lese og skrivevansker det vil si dysleksi. Jeg mener selv at jeg ikke har det. Hun blir utrolg sint og sier at jeg burdde undersøkte om du har dysleski(norsklæreren min). Jeg får jo bare dårlig selvtelit og min motivasjon til skolen. Hun hater meg og jeg går i 2 vg. Når jeg skriver tekster så får jeg 3 og 4 men etterhvert så får jeg 2 og 3 . Hun har øddlaget live mitt , nå går jeg og tviler om jeg har dysleksi.. Jeg har virkelig ikke problemer med å lese.. jeg er også god i muntlig får 4 ;) men eg skjønr ike hva prblm hennes r?* (skrivefeil , vet det ) men det betyr ikke at jeg har dysleski???!!!!
Marius
6
21.09.2010 05:27:26
Jeg er en gutt på 18 år, jeg har helt siden barneskolen hatt problemer med å lese og skrive, jeg kunne ikke forstå hva jeg leste før i 5.klasse, men det var ikke med hjelp av skole/ komune, jeg dro på egen regning til takefelt terapaut, det vil jeg rose det hjalp meg utrolig mye så jeg klare skolen på et normalt tempo. jeg har prøvd siden barneskolen til og med vidregående å få ta test om jeg har dystleksi, endelig på slutten av vidregående fikk jeg endelig testen, den beviste at jeg har dystleksi og at skolevesnet ikke har fulgt mei godt nok opp. jeg kjenner en i nærmiljøet som hadde samme oplevelse med skole systemet og dystleksi. jeg vil bare si at det må bedre kartlegging og bedre lærere til skolene!
smash men
2
22.03.2010 06:46:11
har det selv.fant ikke ut får i 9.jeg hadde flaks og fikk en som kunne lære meg.nu har jeg to år på media linja.jobber lit på si som fotograf.klare meg fint i live.selv om det er vanskelig å leste.
Oda
2
19.03.2010 14:59:00
hei! jeg har vært på et par møter på PP-tjenesten den siste uken for å finne ut om jeg har dysleksi, eller om det er noe annet som er galt. jeg føler seg at det er noe galt, men har aldri tenk noe spesielt over hva grunnen kunne være. jeg har også alltid hatt problemer på skolen, men lærere jeg har hatt tok det ikke veldig seriøst. jeg har akkurat fylt 20 nå i februar, og jeg syns virkelig det er på tide å finne ut av det her. jeg er veldig spendt på hva resultatet av prøvene mine vil vise. tenke om jeg kunne fått vite det her allerede på barneskolen? alt ville vært annerledes..
David
1
17.06.2009 22:47:46
Det finnes noen veldig gode IKT hjelpemidler på markedet. Vil anbefale e-Lector som er et veldig godt verktøy til lesing og skriving, samt at man kan trene og spille. Mange skoler bruker dette på ALLE elevene og da føler man seg ikke anderledes dersom man er avhengig av det, og man slipper mobbing. Faktisk så er det ofte at de som ikke får bruke den er misunnelige på de som får lov. Alle kan laste ned programmet gratis og bruke det i 30 dager: www.e-lector.no
Magnus
1
14.06.2009 21:48:34
Hei. Jeg føler at jeg får hjelp på skolen. men mitt problem er at di andre elevene tror att jeg er dum, når jeg tar egne timer. tenker å ta dette opp som et tema i klassen. Er det noen som har erfaring med det (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
Himmel blomt
2
01.06.2009 13:25:07
Hei jeg !Hadde sikelig dålig selv tilit før.Jeg er så glad det har snud. :))Det ble mye bedere etter at jeg fikk venner . De fant ut i første klasse at jeg hadde, dysleksi. Husker jeg drømmte om klare alt det de andere gjodre . :) Da er det ikke rart en får dålig selv tilit som barn osv. Glad jeg vet jeg har dysleksi .Merker det godt nor jeg leser ellr driver mede matte mye , øynene blir trete !Men live er heldig hvis et fint sted selv med dyslei
:)
2
08.03.2009 17:53:15
jeg har også alltid slete med skolen! de har nå først på videregående 1 klasse, funnet ut at jeg har store lese og skrive vannsker altså dysleksi. jeg syntes det har vært veldig tungt, fordi uansett hvor mye du leser så klarer du kanskje en 4er. det er ikke noe annet du kan gjøre en å jobbe! og istede for å sette seg ned å lese, gå sammen med noen som har samme prøve, les gjennom sammen og snakk om det. det hjelper veldig for min del hvertfall. dysleksi kan jo være greit noen ganer, så har du alltid noe å skylde på :D er ikke veldig stort problem for meg, men må lese en god del mere enn de andre, og får litt dårligere resultat. men men! sånn er det bare :)
Steinar
1
27.02.2009 19:57:06
Tommy, prøvde og cd ord, men synes Textpilot er enklere å bruke, men det er nå smak og behag. Likte ikke alle de lange listene med ord som jeg måtte lese gjennom i cd ord + all fiklinga med innstillinger for å justere (jeg har mest problemer med skriving). Med TextPilot var det liksom bare å skrive så kunne jeg se feil gjennom understrekinger i stedet for den forbanna lista. Kan du si noe om hvorfor du foretrakk cd ord? Men folkens, prøv alt og bruk det som passer deg best! Skriver også dette med Textpilot :)
Tommy
3
27.02.2009 10:37:04
jeg fikk et program som heter cd-ord gratis av it lærern på skolen vår som fungerer bedre en Textpilot. En kompis av meg som også brukte textpilot før bruker også cd-ord nå. sjekk http://mvno.mikrov.dk/sw2231.asp jeg bruker det faktisk til å skrive denne teksten haha
Kenneth
1
28.01.2009 21:03:38
Jeg har ikke dysleksi. Pleier bare som regel å få 2-3 skrivefeil og sånt på norsk, men det er bare sånn som "Når" og da" jeg har slurva litt med, men vet når man skal bruke "når" og "da" nå. En venn av meg har en veldig stor dysleksi dessverre. Han skriver for eksempel "Bil" med to L'er og når han skal skrive "mangler" skriver han mankerer og sånt. Og "Nesse" til "nese". Synes det er svært synd på han. Han er ikke helt normal men bryr meg ikke åssen vennene mine ser ut. Han går på sånn gruppe. Han sliter veldig på skolen, får nesten bare 1'ere og 2'ere i alle fag:/
Steinar
3
25.01.2009 13:46:30
Jeg sliter med både skrive å lese. Jeg bruker nå et program som heter TextPilot. Det gir fantastisk hjelp og kan lese opp, stavekontrol og mye mer. Er ikke noe vidunder, men hjelper og gjør at jeg kan lese og skrive mye mer enn før. http://www.textpilot.no http://www.textpilot.no
Knut 49
1
20.01.2009 11:24:14
Jeg er snart 50 år. Har hatt samme problemet hele livet. Ble lei skolen fordi jeg ikke klarte "var det feil med meg?". Men fikk gode jobber likevel, har høy IQ på 129, klarer ikke å lese nynorsk (da stopper alt opp), men jeg elsker å lytte til nynorsk(!) De unge er på en måte heldige som i dag FÅR en diagnose tidlig i livet, men uansett så er det en slitsom sak å ha dysleksi, det er jo ingen som ser at du er "syk". I alle fall ikke lærere - dessverre.
j18
0
05.10.2008 17:06:54
Jeg har dyksleksi, men har greid meg egentlig ganske bra på skolen for det om. Jeg fant ikke ut at jeg hadde dyksleksi før jeg gikk på VK1 :( Men jeg har hatt veldig mange flinke lærere som har vært flinke til å lære fra seg, så jeg har ikke merket så store vanskeligheter egentlig, heldigvis for det :) Man kan gjøre det bra på skolen selvom man har dyksleksi.
Amaliuhuu
0
20.09.2008 13:10:45
Hei :) jeg har dysleksi, kan vel si at jeg har hatet det. men det går i grunn greit no etter at jeg klarte å lære meg å lese en gang i tiden for etter det så fant jeg faktisk en stor leseglede noe som har hjelpet meg en hel del, noe som faktisk gjør at jeg omtrent lese liker fort som alle andre og jeg har med klart å forbedre skrivingen min selv om jeg slitter litt med det enda av og til, men jeg ble oppdaget når jeg gikk i barnehage av mamma da siden vel omtrent hele hennes side har dysleksi så mamma kjente det igjen, men jeg fikk ikke hjelp før 2 eller 3 klasse og det var bare fordet at mamma nektet å gi opp med å masse på det. men ektra hjelpen har vel hjelpt meg enn masse og selv om det var det verste som fantes. det eneste jeg har funnet ut at er stress med på skolen no er spansk og matte, engelsk går i grunn bra det og, selv om snittet mitt går ned for hvert år. men jeg ville egentlig bare si lykke til til alle med dysleksi :D Hilsen Amaliuhuu :)
Bennydicte
1
17.09.2008 04:06:10
Eg har dystleksi men eg har aldri helt likt det men det va ikke ilenok det nej gudan måt jo je meg kalkuleksi og add og alt muli anna, det e no heldig vis ikke bere eg som har dysteleksi på den gammle skola mi (der eg slutta i 5klasse) va det to andre som og hadd dysteleksi, den skola eg går no (9klasse) e det også to andre=) men min dysteleksi vart oppdaga alerede i 1 klasse før nesten alle på min fars side har hadd det=D
TJ
0
11.09.2008 16:41:40
Jeg har dysleksi men av svært liten grad pga jeg leste og leste. Viste ikke om at jeg hadde det før i 9 klasse og nå går jeg i 1 vgs. Det er digg og slippe nynorsk verfall:D
svar
0
07.06.2008 02:28:58
Til du som har slutta skolen.. Du vil rett og slett bli uføretrygdet i ung alder.. jeg skjønner at du er deppa, selv har jeg ikke tatt vk2, men skal gjøre det til høsten, har hatt en arbeidsår hvor jeg har smakt litt på virkeligheten.. og har funnet ut en ting, og det er at ingenting kommer gratis her i livet.. man må jobbe hardt enten man har folk i ryggen eller ikke.. det finnes nok av jobber der ute og du er ikke avhengig å saksøke kommunen for å klare deg. blir litt enkel løsning..
Gutt 20
1
14.01.2008 14:55:57
Dysleksi er ja når man har det vansklig på skolen. For meg så opplever jeg det som om at man mister tankene når man skal enten konsentrere seg eller skrive. Man er på en måte så dypt inne i mange tanker hele tiden at det er vansklig å holde styr på det man skal ta til utenifra. sånn gjenom øyne og ører. Derfor er det vansklig å lære og forstå. Men det er gankse komplisert, å vansklig å forklare. spec. for meg.^^ Men ja 9.klasse er alt forsent til å finne ut av dysleksi. Håper denne personen finne ut en løsning om vid. ikke ta allmenn er mitt råd.
Jente
0
14.01.2008 13:36:27
Jeg har ikke dysleksy, men lurer virkelig på hvordan det er, har dere det vanskelig på skolen og sånt ??
Ambla
0
29.08.2013 19:30:13
Ja, det err vanselig å både lese og skrive
...hhhj
1
13.01.2008 17:14:25
Det er litt vel seint å teste folk da de går i 9.klasse!
Ergen
0
13.01.2008 15:42:47
Jeg har ikke dysleksi.. Takk og pris
Gutt 20
9
10.01.2008 21:22:03
Hei. jeg vil gjerne dele min historie når det kommer til temaet dysleksi, for å hindre at kansje en eller annen havner i min situasjon. Jeg hadde alltid problemer med lekser og lesing helt siden første klasse, jeg husker enda at jeg kom hjem endag og lurte på hvorfor alle klarte å få til sånn små matte oppgaver man fikk i lekse. Men jeg ble aldri testet, min mor spurte på hvert enneste foreldre møte om jeg skulle bli det fordi hun lurte og merka at noe ikke helt stemmte. Det hun ble fortalt var at dem skulle vente til våren eller høsten. Dette hente hvergang, å ingenting skjedde. Min mor kunne hvert mer frem på og tatt meg til ppt tjenesten selv. men hun hadde det litt tøft og fikk ikke til det. Men når jeg kom på ungdomskolen så virka det som om det var aldri et spørsmål og teste meg, jeg gjordet det aldri noe bra, men jeg prøvde og fikk til litt. men man blir oppgitt av og aldri få bedre en karakter 4 og uansett hvor lenge jeg satt eller så over en norsk tentamen så fikk jeg alltid karakter 2. Når jeg kom på vidregående så gikk det et par måneder før jeg fikk tilbake en nynorsk prøve og fikk straks beskjed om å gå ned til rådgiver, fordi det jeg leverte var ikke bra nok til en karakter 2. Hos skolens råd giver fikk jeg vite at det ikke var unormalt å treffe personer som ikke er veldig skole flink som sliter på vidregående fordi dem ikke har hatt noen oppfølging fra ungdomsskolen (så på en måte så skylder dem på hverandre nedover). Men denne rådgivern tok en lese test og da konstanterte med at jeg ikke har dysleksi, jeg er bare ikke så skole flink, men dette kunne trenes ved å skrive 10 linjer fra en lese leksere ca 5 ganger. Du kan tenke deg at hele livet har jeg aldri hatt noen glede av å gjøre lekser, og en hver prøve jeg noengang har lest til så har jeg alltid feilet (feilet til mitt mål eller håp). Så jeg gjenomførete ikke denne oppgavne, men jeg skulka. å derifra begynte det sånn. jeg gjorde det verre og verre fordi skolen krever mye mer fra deg en noen gang før. Men det var ikke før på vk.1 at jeg ga opp. jeg ble deprimert og begynte å skulke. i februar så slutta jeg helt. jeg orka ikke mer. jeg begynte på folkehøyskole sommern etter, som var helt topp. etter det så begynte jeg på Vk.1 igjen fulførte og ble nokså stolt, jeg besto alle fag uten om spansk. I løpet av vk.1 så var jeg inne hos PPT, da hadde jeg gått til rådgiver igjen etter en ny norsk prøve og fikk da satt opp en avtale. Jeg var inne og tok noen tester, når jeg kom inn på vk.2 igjen etter sommern så ble jeg kjempe glad, men skolen når nå vanskligere en før og jeg så ifra første månden at jeg ikke kom til å klare biologi og spansk. bare en månde etter (altså ca. 3 månder siden) så fikk jeg diagnosen. Det kom ikke som en overraskelse, men det traff meg fortsatt som en slege i ansiktet. Jeg har nå slutta på skolen, fordi jeg ikke orker, jeg er lei av og være skuffa og sliten og høre alle råd om hvordan jeg skal gjøre ingen bedre. Jeg vil bare leve tenker jeg for meg selv. Men uten skole så skjer ikke det. Jeg vil nå ta opp sak mot skolen/kommunen, ikke for å vinne penger eller noe sånt, men jeg vil sette opp en avtale som gjør meg økonomisk trygg resten av livet gjerne igjenom arbeid. For meg nå så er det å studere ikke no valg fordi når jeg gjør det så lever jeg ikke, jeg bare er. Jeg håper at kansje noen leser dette og klarer og forstå eller at noen andre blir spart for dette jeg har gått igjenom. Mini fakta: - Jeg gikk allmene fag fordi jeg ikke hviste om noe annet. - Jeg hviste ikke hva en stil var eller hva ordet betyde første skole dag på ungdoms skolen. - Jeg gjorde så og si aldri lekser på barne skolen, og minimalt på ungdoms skolen. (fordi det var ikke noen rutine eller glede i det) - bare å sende en email hvis du lurer på noe. Ps: jeg må beklage skrive feil, jeg bare er sånn ;)
:D
4
09.01.2008 15:07:02
Jeg skjønner hvordan det er å ha det.... :(
jente 19
1
08.01.2008 20:46:06
æ har dysleksi. ble ikke testa før 9.klasse.noe som va alt for sent.. grunnen t at d ble testa så seint, var fordi foreldrene mine aldri har brydd seg. de viste at jeg sleit med lesing og skriving. men de hjalp meg ikke. i 9.klasse tok jeg affære. æ kunne ikke begynne på videregående uten noe som helst dokumentasjon over mine lese vansker. d ville bare gjøre det vondt verre. nå har jeg fått en dokumentasjon som sier at jeg har store lese og skrivevansker. noe som gjør at jeg ikke lærer lke fort som alle andre, og ikke får med meg ting som jeg leser. men likevel så lever vi i et samfunn som ikke godtar sånne som meg. slike "problem barn". men æ d rart vi blir problembarn, når vi aldr blir forstått og hørt??
s92
1
20.11.2007 21:14:46
jeg har dysleksi. har gått på lesekurs siden 5 klasse.... har bare hatt 3 i norsk, men nå har jeg virkelig jobbet(spess siden det er 10kl) og allerede fått to 5! jeg blir kjempeglad. spess siden vi hele tilden får nye noesk lærere og kontaktlærere så får aldri de rettighetene jeg har! masse styr og mas! men jeg jobber rompa av meg og ligger ganske bra ann! :D
Huldra
1
31.08.2007 18:33:11
Jeg er dyslektikker. Og det er en kjent sak (eller burde være det) at prosent andelen av over gjennomsnitts IQ på dyslektikere er høyere enn "vannelige" folk. Det er også en overandel som er forfattere og andre personer som er høyt i systemet. Dyslektikere tenker på en annen måte enn "vannelige" og det gjør at de har lettere for å komme med nye og krative løsninger. Så lenge vi ikke gir opp ser jeg det vel ikke som et handikap.
jente^^,
3
27.07.2007 00:30:27
jeg og har dysleksi.Det kan være utrolig vanskelig i blandt.Bruker mye tid på lekser.Kunne så gjerne ønsket at jeg ikke hadde det:)Hadde vært så mye lettere men san er livet.
jenta
2
26.07.2007 22:27:33
hei.. er flink på skolen fikk 4,7 i snitt ut av tiende. men det var strevsomt til tider. fikk bare 3 i matte. moren min har dysleksi. føler jeg også har små drypp av det innimellom, spes på matten. men det går bra, leser og skriver greit.. =) stå på alle sammen.

Spørsmål og svar

Hvordan vet man at man har dysleksi?
Hei For oss høres det mer ut som om du lærer bedre ved å lytte enn ved å lese og skrive. Sånn er det for mange, uten at det betyr at man har dy...
Hva er egentlig forskjellen på lese og skrivevansker, og dysleksi.
Hei Dysleksi, eller ordblindhet, er et ord som brukes om uvanlig store vanskeligheter med å lære å lese og skrive hos personer som har normale evn...
Er et snitt på 3.6 nok til å gå studiespesialisering?
Hei Du nevner først at du tror du har dysleksi. Siden du har mistanke om dette så vil jeg at du skal ta det opp med foreldrene dine og kontaktlære...
Er dysleksi noe man er født med, eller kan man få det etter hvert når en vokser opp?
Hei Takk for at du skriver til ung.no.Årsakene til dysleksi er stort sett forbundet med en svikt i det fonologiske systemet, evnen til å arbeide me...
Har jeg krav på ung ufør?
Hei og takk for at du skriver til oss For å få innvilget uføretrygd så er det flere vilkår som må være oppfylt. Evnen til å kunne arbeide må...
Jeg klarer ikke å bestå den siste eksamen.
Hei Takk for spørsmålet ditt!  Dette var veldig leit å høre, og vi skjønner godt hvis du er frustrert med dette. Det er ingen god følelse å ...
Kan jeg teste meg for dysleksi på nett?
Hei og takk for spørsmål Det er ikke mulig å teste seg selv for dysleksi på nett. Hvis du lurer på om du har lese- og skrivevansker er det lurt...
Hvilke rettigheter har jeg med diagnosen dyskalkuli?
Hei Takk for spørsmålet. Det høres ut som om skolen nå ivaretar noen rettigheter du har i og med at du har dyskalkuli. Har du fått utredning hos...
Finnes det stipend og legater for elever med dysleksi?
Hei Lånekassen har ikke noe eget stipend til elever på videregående eller ungdomsskole med lese- og skrivevansker eller lignende hindringer.   ...
Har problener med sinne og kosentrasjon som bare blir verre.
Hei jente 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Du forteller at du har problemer som påvirker deg negativt i hverdagen. Sinneproblemer og konsen...
Skoleprosjekt: Hva slags skolehjelp har dysletikere krav på?
Hei, og takk for spørsmål! Dette var et spennende skoleprosjekt!   I artikkelen Dyslektiker? Du har rettigheter finner dere svar på alle disse ...
Hvordan bli bedre på skolen når jeg har dysleksi? Røyker hasj og sigaretter
Hei Jeg anbefaler deg å slutte å røyke hasj og sigaretter for helsa sin skyld. Det vil også være bra for skolearbeidet. Å røyke hasj kan gi d...
Sliter med spesifikke språkvansker, dysleksi og korttidshukommelse. 
Hei Flott at du skriver til ung.no.  Jeg må begynne med å si FANTASTISK! Jeg håper du er veldig stolt av deg selv og alt du har fått til! Og de...
Hvordan kan jeg bedre selvtilliten? Jeg føler meg stygg og feit. Jeg har dysleksi og er umotivert i forhold til skolearbeid.
Hei Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du skriver til oss om flere utfordringer i livet ditt. Ungdomsårene er en fase i livet som kan ...
Har jeg dysleksi?
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!   Dysleksi kalles også ordblindhet eller lese- og skrivevansker. Altså vansker med å både lese og sk...
Kan lærevansker gå over?
Hei Det er et stort og omfattende spørmål du stiller, og som dermed ikke er lett å svare på. Lærevansker er et begrep som omfatter veldig mye. D...
NLD
Hei NLD er en forkortelse for det engelske begrepet “Nonverbal Learning Disorder”, som oversatt til norsk blir “Nonverbale lærevansker”, dvs...
Varer lærevansker livet ut?
Hei Jente 18 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.Varer lærevansker livet ut? Det kommer an på hvordan lærevansker du har. For eksempel ka...
Er en psykisk utviklingshemmet, om en har ADHD og lærevansker ?
Hei Takk for at du skriver til ung.no, så fint at du spør. At en har ADHD og lærevansker betyr ikke at en er psykisk utviklingshemmet. Det er en...
Se alle