Tips til Google-søk

Noe du trenger svar på? Trenger du stoff til en skoleoppgave? Her får du noen tips for å gjøre et best mulig søk i Google.

Sist oppdatert: 11.11.2019 Av: Redaksjonen, ung.no

""
SØK: Du finner det meste gjennom et søk på Google, men det er noen triks du bør lære deg for å finne fram de beste treffene. Foto: PhotoMIX/Pexels.com

Google har gjort det veldig enkelt å finne informasjon om, og søke svar på, nesten hva som helst.

Men for å få de beste resultatene fra et Google-søk, er det viktig å vite hvordan man søker på en effektiv måte. Her er noen tips:

Velg nøyaktige søkeord

Jo mer spesifikke søkeordene dine er, desto mer relevante resultater vil du få.

Prøv å velg ord som sannsynligvis finnes på nettstedet du leter etter. For eksempel, i stedet for å skrive "jeg har vondt i hodet", kan du skrive "hodepine", siden det er ordet et medisinsk nettsted ville brukt.

Hvis du leter etter en spesifikk setning eller frase, kan du sette søkeordene dine i anførselstegn. Da sørger du for at Google søket etter den nøyaktige setningen du har skrevet.

Google velger ut det mest relevante

Google sorterer automatisk treffene, og hjelper deg med å finne sider som både er viktige og mest relevante til søket ditt. Når Google analyserer en side ser den på hva andre siders lenker har å si om den. Søkemotoren prioriterer også sider der søkeordene er nærme hverandre, helst i samme setning.

Trenger ikke bruke rare tegn og aksenter

Google bryr seg ikke om tødler, aksenter og andre rare tegn. Ønsker du informasjon om den tyske byen München får du de samme treffene om du skriver "München" eller "Munchen". Søkemotoren skiller heller ikke mellom store og små bokstaver, så du får de samme treffene om du skulle skrive "munchen" eller "muNCHen".

Trenger ikke stoppord

Google bryr seg ikke om vanlige ord og tegn, også kalt stoppord. Google ser automatisk bort fra begrep som "http" og ".no" i tillegg til noen enkelttall og enkeltbokstaver. Det er fordi disse sjelden hjelper til med å snevre inn et søk, og reduserer søkehastigheten betraktelig.

Tekst, bilder eller kart

Det er ikke alltid du bare er på jakt etter tekst. Ønsker du å finne et bilde av f.eks. Martin Luther King kan søke på "martin luther king". I treffene du får kan du klikke "Bilder" i menyen øverst. Da får du opp en rekke bilder av ham, og kan eventuelt sortere treffene ved å velge "Innstillinger for søket". I samme menylinje kan du også finne videoer og kart fra Google Maps.

Flere tips finner du på søkehjelp på google.no.

""
SØK: Du finner det meste gjennom et søk på Google, men det er noen triks du bør lære deg for å finne fram de beste treffene. Foto: PhotoMIX/Pexels.com

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?