Hopp til hovedinnholdet

Studieteknikk

Finn din studieteknikk (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Finn din studieteknikk (colourbox.com)

For mange kan det være vanskelig å finne ut av hvordan man skal lære seg alt man må lære. Hva er det viktigste i teksten? Hvordan skal man klare å huske det man leser, og forstå det, ikke minst?

Struktur

Først og fremst er det viktig å få inn gode rutiner for lekser. Det høres utrolig kjedelig ut, men det hjelper å sette av tid til leksene og å gjøre de jevnt og trutt.

Faste tider og sted

Hvis du setter av faste tidspunkter til leksene eller studier, for eksempel to timer etter skoleslutt 3-4 ganger i uka, så trenger du ikke å lure på om du skal gjøre det eller ikke. Da gjør du det bare, og ferdig med det. Så får du kvelden fri til å gjøre noe gøy, uten å ha dårlig samvittighet for at du ikke har gjort det du burde.

Det kan også være lurt å sette seg et sted hvor du ikke blir forstyrret av internett, tv og andre ting. Slå av alt annet enn leksene, så kan du jobbe konsentrert, men effektivt.

Skippertak?

Veldig mange utsetter alt skolearbeid til siste liten. For noen fungerer det , men ofte fører det til stress, våkenetter og at man blir veldig sliten og lei. Da er det bedre å jobbe jevnt og trutt, og gjøre unna leksene etter hvert som de kommer. Da slipper du å gå rundt og tenke på alt du skulle ha gjort, og kan slappe av når det er ferdig.

Blyant ung.no

 

Studieteknikk

Det er ikke alltid like lett å finne ut hvordan man skal klare å presse alt man skal lære inn i hodet. Det er masse ny informasjon, ofte mye vanskelig man ikke bare skal lære, men også forstå. Læringsmetoder og studieteknikk er ikke noe det finnes en individuell fasit for. Du må finne ut hvilke teknikker som passer for deg.

Les for å forstå

Når man er demotivert og lei, men allikevel må lese 3 kapitler i samfunnsfag blir det ofte til at man skummer teksten fort for å bli raskt ferdig. Det fører ofte til at du ikke får med deg det du leser og at du må lese desto mer nøye før du skal ha prøve. Du skal jo kunne det du har lest. For å unngå å skumme gjennom teksten kan det hjelpe å lese teksten høyt for seg selv. Det er også viktig å huske at det ikke er meningen at man skal gjengi innholdet i en tekst ordrett, men vise at du har forstått det du har lest.

Gjenta høyt for deg selv

En måte å forstå innholdet på når du leser er å lese ferdig 2-3 sider, lukke boka, og gjenta høyt for deg selv hva du nettopp leste om. Hvis du klarer å gjengi det uten å sniktitte har du forstått hva det står.

Ta notater

Når man har mye å lese kan det være vanskelig å huske alt. Skriv ned stikkord fra teksten underveis, så blir det lettere å gå tilbake og huske hva du har lest.

Bruk post-its!

Skriv stikkord med de viktigste punktene fra teksten på små post-it lapper, og klistre de fast til siden i boka de tilhører. Dette gjør det enklere å få med seg hovedpoengene fra teksten.

Still spørsmål til teksten

Hva er det viktigste i teksten? Hva er hovedargumentasjonen til forfatteren? Disse spørsmålene er viktig for å forsikre deg om at du har forstått teksten, og det er også spørsmål du kan få på en prøve. Når du har funnet svaret på spørsmålene bør du ta notater, og gjerne markere hovedpoengene i teksten med en markeringstusj.

Diskuter med medelever

Ofte kan det vært svært hjelpsomt å diskutere spørsmålene med andre. Kanskje de kan forklare deg noe du ikke forstår? Og motsatt. Man lærer av å lære bort til andre noe også.

Lag sammendrag

Det kan være lurt å skrive korte sammendrag fra tekster (etter du har lest, og forsikret deg om at du har forstått tekstene). Sammendrag skal skrives så konkret og enkelt at det skal kunne være nok å lese sammendraget og huske hovedpoengene i teksten etterpå.

Tankekart

Tankekart er mange læreres favoritt. Men uansett hvor kjedelig det høres ut, så er det faktisk veldig nyttig! Man får sortert tankene, og man får sett de store sammenhengene, og hva som henger sammen. Dette kan være spesielt nyttig i fag som politikk og samfunn, historie, samfunnsfag osv. Det hjelper deg til å forstå årsak og konsekvens, og ikke minst sammenheng.

Oppgaver

Det er selvsagt forskjell på hvordan man studerer matte, og hvordan man leser til en prøve i samfunnsfag. Matte er noe de fleste må jobbe hardt med for å forstå og fikse. Det eneste som hjelper for å få inn logikken i matte er å gjøre oppgave på oppgave på oppgave. Øving gjør mester. Og det viktigste: les oppgaveteksten NØYE. Dersom du ikke helt har fått med deg hva teksten ber deg gjøre, trør du veldig fort feil og får galt svar.

Blyant ung.no

 

Før prøve

For å få gode karakterer er det viktig at man forbereder seg godt før en prøve eller en eksamen.

Repeter

Les sammendrag, stikkord, se på tankekart, og skum tekster på nytt (forutsatt at du har lest teksten nøye fra før av). Sørg for at du har forstått innholdet i det du leser!

Få noen til å "høre" deg

Ofte er det veldig nyttig å få andre til å sjekke om du kan stoffet du har lest. Gi boka til mamma eller pappa og be dem om å stille deg spørsmål fra teksten. Hvis det er noe du ikke klarer å svare på, skriv det ned og les det på nytt etterpå. Dette er også en veldig fin måte å få selvtillit før en prøve på dersom man er usikker på om man har lest godt nok. Det fjerner usikkerhet hos de som er veldig nervøse før en prøve (dersom du har lest godt nok).

Blyant ung.no

 

Motivasjon

Hvis du ikke har motivasjon til å lese, og setter deg ned og sier "dette klarer jeg ikke", så blir det ofte sånn også. Lag faste tidspunkter for lekselesing, sett deg ned og bli ferdig med det. Det er ingen vits i å kaste bort tid på å klage over alt man må gjøre, for det må jo gjøres uansett. Tiden du bruker på å klage kunne du brukt på noe morsomt etterpå i stedet.

Sett deg mål

Dersom du har mye lekser kan det være lurt å sette deg noen mål for hvor langt du skal nå med leksene når du setter deg ned. Eller du kan sette mål for uka. På den måten blir det mye mer motiverende å se hvor mye du faktisk klarer å få unnagjort!

Lag liste - kryss av

Når man har mye å gjøre er det ofte vanskelig å vite hvor man skal begynne, det er vanskelig å komme i gang, og lett å tenke at man aldri kommer til å bli ferdig. En måte å strukturere arbeidet på, komme i gang, og samtidig få enorm motivasjon, er å lage lister. Lag korte lister på forskjellige lapper, og del oppgavene inn i små oppgaver. Når du er ferdig med en oppgave stryker du over den, og når du er ferdig med en lapp kaster du den og begynner på en ny. Det føles utrolig godt å se at det er gjort, og hvor MYE du har gjort ikke minst!

Hva hvis du sitter fast?

Noen kommer seg ikke videre hvis de sitter fast i en matteoppgave for eksempel. Da hjelper det ofte å legge det fra seg i noen minutter, ta en kort pause, og kom tilbake til oppgaven når du er mindre frustrert. For andre er det vanskelig å komme inn i tankegangen igjen etter å ha tatt en pause, og syns det er bedre å gjøre seg ferdig med den vanskelige oppgaven, og deretter ta pause. Prøv deg frem og se hva som funker for deg.

Og ikke minst: tro på deg selv og at du får det til! Det er ofte det største hinderet for å klare noe.

Blyant ung.no

 

Sliter du? Snakk med lærer og foreldre!

Noen plages med både motivasjon, med å finne riktig studieteknikk, og med å klare å følge med i timen. Det er ikke uvanlig! Og ofte får man stempel av lærere og foreldre at man driter i skolen og ikke gidder å gjøre leksene, mens problemet egentlig er noe helt annet. Forklar dette for foreldrene dine og lærerne dine. Vis dem at du prøver og at du er interessert, og be om hjelp til å finne en læringsmetode som passer for deg. Du lærer tross alt for din egen skyld, ikke for dem.

Hvor kan du få hjelp?

  • Leksehjelp: Blant annet Røde Kors tilbyr leksehjelp til ungdom. Ring Røde Kors og spør om nærmeste leksehjelpstilbud, eller let på nett.
  • Google
  • Foreldre
  • Venner

Husk! Studieteknikker er individuelle. Ikke alt passer for alle. Velg de som passer best for hvordan du trives best med å lære.

Signatur Redaksjonen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Connie Constanse
1
31.07.2018 11:53:37
Noe som har hjelpt meg med å få bedre matte karakterer er å kjøpe neste års matte bok(eller låne den på et bibliotek) Da kan du gå i gjennom det du skal lære deg før du har om det på skolen! Det hjalp meg med å gå fra en -4 til en 5+
MMD
0
27.05.2018 22:32:10
Jeg har noe som heter maladaptive daydreaming (finner det på wikipedia). En slags mental 'lidelse' hvor man dagdrømmer i timesvis. Det påvirker en del av realiteten min ettersom at jeg hører på musikk og tenker på at jeg er i en annen verden og den slags. Noe som gjør at jeg prokrastierer arbeidet. Jeg setter altså bestandig av tid til det ikke er mer tid igjen for å øve til prøver og slikt. Håper dette er noe som psykologer eller andre yrker kan prøve å utdype seg innenfor. Det påvirker hele realiteten min og det påvirker karakterene mine.
Mitt kallenavn
0
14.04.2018 11:09:20
Hei
Jdjdjf
1
08.01.2018 22:37:50
Hver gang jeg prøver blir jeg distrahert av mobilen eller ender jeg opp med og sette på mobilen. Jeg vet ikke hvordan jeg skal lære å la va. Det enneste jeg vil ha er en 4 i matte. Hvordan lar man va å bli avhengig av mobil
Svar
0
18.01.2018 12:56:15
Prøv å gi mobilen til foreldrene din mens d gjør det eller legg den et sted du ikke vill gå
elektro
0
14.03.2016 20:10:36
jeg og sliter med og få gode karakterer i et fag som heter automatiserte anlegg, og alle sier at jeg må pugge og det gjør jeg fram til et vist punkt, for av og til hjelper det ikke og pugge visst man ikke vet hva man skal gjøre eller visst man ikke finner riktige ting, å det er det og finne riktige ting til for eksempel en prøve jeg sliter mest med og det er ganske kjedelig :( for jeg har en veldig stor interesse innen for elektro :)
Til elektro
0
14.03.2016 20:52:37
Hvis du ønsker å lære mer effektivt og få gode karakterer uten å ofre så mye av fritiden, anbefaler jeg deg å lese boka "Superstudent". Du finner flere gode tips der. Ellers må du bare prøve forskjellig tekniker for å finne ut hvilke studieteknikk passer deg best
År
0
06.03.2016 20:30:40
Er forelsket i en jente i klassen og hun er alt jeg tenker på. Jeg har dummet meg skikkelig og har ingen anelse om hvordan jeg skal gjøre det godt igjen eller hvordan jeg skal starte å snakke med hun??? Dessuten vet hun kanskje ikke om jeg liker hun engang
BB
0
07.03.2016 14:26:02
Jeg er selv i samme situasjon...
mitt kallenavn er kalle kallesen så kall meg hva du vil
1
24.05.2015 15:38:39
Norsk tentamen på tirsdag, men har aldri forstått hva jeg bør øve på. Hva bør jeg øve på?
Nynorsk.no
1
27.08.2015 12:05:37
teiknsetning, å/og lydar osv. det er lurt å spørra læraren din om det emnet :)
HELP
0
08.12.2014 17:15:30
Har nynorsk prøve imorgen og aner ikke hvordan jeg skal øve, jeg bare sitter her på pc-en og gjør ingenting... hjelp meg!
...
1
28.11.2014 23:58:12
Mattetentamen på mandag... FFFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU-
Æsj
13
28.11.2014 23:54:41
Blir så kvalm av de som sier at de får seksere uten å pugge! Det virker så urettferdig mot vi som såvidt får en femmer med hardt arbeid. Jeg har møtt mennesker som får seksere i ALT, men ikke har noen ambisjoner i livet. Det virker nesten litt bortkastet...
anonym
2
12.12.2015 12:13:45
Jeg er faktisk helt enig.
MEG!
1
24.11.2015 17:01:23
samme med meg alle får 6 utenom meg! ;(
kkk
1
19.06.2015 16:53:21
helt enig
Jan (3.vgs) om motivasjon
11
30.08.2014 17:00:44
Hva jeg synes: Fleste av dere vil etter hvert forstå hvor viktig skolen blir i 3. vgs, eller kanskje allerede ved 10. klasse, og hvordan deres fremtidsutsikter blir. Elever i for eksempel Kina må konkurrere med millioner av andre studenter for å komme inn i de kjente universitetene. Og de har ikke plass til så mange. Og selv etter universitetet der er man ikke sikret jobb, man konkurrerer med tusenvis av andre der igjen. Vi i Norge er nok heldigere, vi kan få et godt liv selv om vi får 4 i snitt. Likevel, hardt arbeid på skolen vil bli en investering i livet senere. Vit at pugging og lesing er uunngåelig, og at lekser generelt skal forberede deg til virkeligheten. Ja, det er slitsomt og kjedelig, men dette forventes av deg, som om du hadde forventet en venn gjøre deg en tjeneste. Ta ansvar! Ikke vær den personen etterpå i livet som får vite at man kunne gjort det bedre, gjør alltid ditt beste!
godt tips
5
26.05.2014 15:50:58
Aldri pugg, da dette fører til at en glemmer stoffet nesten med én gang. Prøv heller å forstå stoffet, da sitter det. Hilsen en som ikke øver til prøver men likevel får 6ere
RETTELSE
5
19.06.2015 16:57:38
PUGG! Dette fører til at du husker stoffet (hvis du gjør det ordentlig) nesten hele livet! Det er òg veldig viktig å forstå hva du pugger på! Hilsen en som pugger til prøver og får 6ere.
MEN!
0
08.01.2016 12:45:00
GJØR BEGGE. Noen ting må man pugge på (For eksempel gloser). Men alt MÅ man prøve å forstå spess på VGS.
Morsomme meg
1
18.11.2013 20:28:15
Lol
Morsomme meg
5
18.11.2013 20:27:46
jeg syns lekser er drittkjesdeöog! jeg gjör aldri lekser men ern dag skal jeg bli utdanningsminister i noege, og da skal jeg bvestemme at ingen aldrig igjerjn skal gjöre lesker, og den som vil at noern ansder skal jegöre lekser skal jeg slå. Fordi ingen vil fjklöre lejeser-!!!!
Meg
1
18.11.2013 20:25:24
Jeg syns det er koselig å sitte og gjöre lekser med radioen :) Det beste man kan gjöre når man er demotivert er å bare bestemme seg for å skjerpe seg, love seg selv og konsentrere seg på å holde det löftet :)
Aaaaaaaaa
13
26.05.2013 21:26:13
På skolen vår har vi ikke lekser :D Vi har bare lengre skoledag :) mandag-tirsdag og torsdag: 08:30-15:00 Onsdag og fredag 08:30-14:00 :D
Unskyll meg! liten dag!
2
24.11.2015 17:03:27
det er jo en vanlig skoledag! vi er til 14:30 og har masse lekser!
ÅÅÅÅ
2
19.06.2015 17:00:09
DET ER JO LIKE LENGE SOM JEG GÅR PÅ SKOLE MEN JEG SITTER CA: 0,5 TIL 2 TIMER MED LEKSER HVER DAG!!
12345
11
11.05.2012 06:55:05
Det eneste man trenger å gjøre er å pugge på hva som helst.Det kan foreksempel være pugge viktige ting som du tror kommer til komme til prøve i en kappitel eller pugge sang og selfølgelig forstå innholdet. Så lenge du pugger mye blir hjernen vant til å pugge og får fortere ting i hode. I sommerferien bør man pugge på skoleting eller i ferier.Hvis du ikke bruker hjernen så kan det ta lengre tid til å få ting i hode.Så min tips er å bruke hjernen til pugging ofte,hvis ikke får du ingenting inn i den
Lena
18
24.11.2009 09:53:00
Lekser er kjedelig og jeg gjør dem ikke ofte, det er virkelig galt og jeg må skjerpe meg ! råd til alle inkludert meg selv: GJØR LEKSENE
videregående elev
8
21.11.2009 19:08:51
Jeg synes lekser er kjedelig,men vansklelig
10 klassing
27
04.04.2013 18:23:27
"Kjedelig, men vanskelig". Wow, for en fin setning.
VG1 Elev
2
08.01.2016 12:45:55
Liker at en 10 klassing retter på en VGS elev. XD
ROFL
15
19.11.2009 20:01:00
meninga med lekser er å kjede folk til døde. Skolen er som et fengsel når jeg er ferdig stikker jeg til militæret
Rev
7
12.04.2013 14:57:10
Hahaha
ape
7
19.11.2009 13:41:00
lol vi burde ikke ha lekser jeg vil heller sitte lenger på skolen ASSSSS!
tik 10.klassing
9
18.11.2009 12:12:00
På skolen vår har vi en spesial avdeling for de som ikke klarte å gjøre lekser, den het smia
10.klassing
16
17.11.2009 23:06:00
Meningen med lekser er å lære noe. om du absolutt ikke får til, og sliter veldig, kan du prate med foresatte og/eller lærerene dine, og de vil garantert hjelpe deg. stå på, og gjør ditt beste på skolen. Du vil få igjen for det en dag!
n
5
15.11.2009 21:03:15
man gleder seg sikkert mye ,men så begynner man å opp dager at det er mye vanskligere enn en hadde trodd. og da synker gleden på 2sek. men den stiger etter hvert når en får rutinene i hodet og livet blir hvert å leve igjen
F
4
15.11.2009 07:50:13
Viss du vet hva du vil, som foreksempel at du drømmer om musikk linja... bare tenk på hvor morsomt det blir når du går der
..Demotivert..
4
14.11.2009 15:14:11
Bra skrevet med maange gode råd!:)

Spørsmål og svar

Hvordan jeg skal øve før mattetentamen
Hei   Den aller beste måten å jobbe med mattefaget på, er å jobbe jevnt både på skolen og hjemme. Skippertaksjobbing rett før prøver og ten...
Hvordan forbrede meg til norsk eksamen?
Hei og takk for spørsmål!  Du er ikke alene om å grue deg til tentamer og eksamner. Det er sunt å ha litt nerver, men det er ikke slik at det sk...
Har hørt at elever kan gå hjem når læreren ikke møter opp i timen?
Hei Her er det ulik praksis fra skole til skole, så du får snakke med ledelsen om hva dere skal forholde dere når en vikar kommer for sent eller i...
 God måte å øve til matteprøver?
Hei, og takk for spørsmål!   Kjempebra at du vil jobbe litt ekstra med noe du synes er vanskelig. Jeg skal komme med en del tips til deg som du k...
Jeg sliter med Norsk... Vil bli flinkere til å skrive.
Hei, og takk for spørsmål!   Så bra at du vil gjøre en innsats for å forbedre deg! Her kommer noen tips du kan teste ut. Husk at også at det...
Hvordan kan jeg forberede meg best mulig til nynorsktentamen?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Beklager for sent svar og at jeg ikke fikk hjulpet deg med denne tentamenen. Jeg forstår godt at det er vanskelig m...
Sliter med utseendet mitt, og føler meg alene.
Hei jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er leit å høre at du føler deg alene og sliter med deg selv. Det er nok mange som vil kjen...
Jobber hardt, men får dårlige karakterer. 
Hei og takk for spørsmål!  SJeg forstår godt at du er fortvilet over hvordan ting har blitt. Prøv å ikke sammenlikne deg med andre, og ikke se...
Hvor mye teller karakterer du får på universitetet
Hei, og takk for spørsmålet ditt!  Det er vanskelig å si noe generelt om hvor mye karakterer teller for fremtiden da dette vil variere fra arbeid...
Hvordan forbedre seg i matte?
Hei, og takk for spørsmål!   Den aller beste måten å forbedre seg i mattefaget på, er å jobbe jevnt både på skolen og hjemme. Skippertaksj...
Hvordan kan jeg lære raskere?
Hei og takk for spørsmål    Det er ikke noe ok følelse å føle at man bare strever. Du er ikke alene om å sitte med denne følelsen. Det fø...
Har dårlige karakterer, hva kommer jeg inn på? 
Hei og takk for spørsmål!  Hvis du går inn på nettsiden utdanning.no kan du søke opp haugevis med yrker og utdanninger. Der kan du lese om hva ...
Håndball + tannregulering. Få bedre karakterer. Hvem jobber på ung.no?  
Hei!   1. Jeg synes ikke du skal spille håndball om du ikke synes det er gøy. Slike idretter skal være morsomt og sosialt. Likevel har du bare s...
Lei av skole ++
Hei Jeg er så glad for at du skriver til ung.no.  Det høres ut som at ting er tøft og rundt for tiden. Det er store og tunge ting som plager deg...
Hvordan er eksamen på ungdomsskolen?
Hei Kort fortalt kommer du opp i ett fag skriftlig og ett muntlig. Skriftlig kan du komme opp i norsk, engelsk eller matematikk. I muntlig kan du kom...
Er det for sent å rette opp i mine dårlige karakterer?
Hei! Antakelig er det ikke for sent å rette opp i karakterene. Jeg ville gått rett til læreren din - helst allerede i morgen (mandag), og spørre ...
Har fått dårlige karakterer. Er lei meg. Hva kan jeg gjøre?
Hei og takk for spørsmål!  Jeg skjønner at du blir lei deg når du jobber hardt, og ender opp med å få en 2`er. Det eneste man kan gjøre er å...
Hva er det jeg kan gjøre for å gjøre det bedre i matte og kjemi annet enn å "bare øve"?
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil bli psykiater! Jeg vil først råde deg til å snakke med noen om depresjonen og angsten. Det...
Hvordan kan jeg øve til fransk-eksamen?
Hei Håper dette svaret kommer tidsnok! Når det gjelder å øve til fremmedspråk-eksamen er det viktigste å øve seg på å prate. Forsøk å snak...
Teller første eller andre termin når jeg skal søke vgs? 
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så hyggelig å høre at du liker ung.no!  Alt du gjør i et fag i løpet av et skoleår, fra august til juni, vil...
Se alle