Leter du etter fakta til oppgaven du skriver, eller trenger du inspirasjon for å lage en god problemstilling? Her finner du nettsider med informasjon du kan bruke i oppgaven din. Under kan du lete etter nettsider tilknyttet enkelte fag.

 • arrow_drop_down_circle  Leksikon og andre oppslagsverk
  Nettleksikon: Store norske leksikon
  Her finner du informasjon til oppgaver om alt fra alkohol, kropp, og helse, til det politiske system, forskjellige religioner, geografi, musikk- og kunsthistorie. Informasjonen er kvalitetssikret av fagpersoner.
  Aktuelle fag: Alle

  Alkunne

  På Allkunne.no finner du over 25 000 kvalitetssikra leksikonartikler på nynorsk om ulike emner. Allkunne har en tverrfaglig redaksjon som leser og vurderer alle nyskrevne artikler.
  Aktuelle fag: Alle

  Ndla.no - Digitale læremidler for videregående opplæring.

  Nasjonal digital læringsarena (NDLA) er et interfylkeskommunalt samarbeid som tilbyr fritt tilgjengelige åpne digitale læringsressurser for videregående opplæring.

  Wikipedia

  Wikiepdia finnes både på norsk og engelsk, og er et slags nettleksikon. Hvem som helst kan imidlertidig legge inn, endre og oppdatere informasjon på Wikipedia. Du bør derfor være kritisk til det du leser, og bruke andre kilder i tillegg til informasjonen du tar med fra Wikipedia.
  Aktuelle fag: Alle

  Nrk.no/skole
  NRK har en egen nettside beregnet for elever og lærere, både på ungdomsskolen og videregående. Du finner artikler, videoklipp og annen informasjon som kan hjelpe deg i oppgaver, eller kanskje finner du noe du kan vise fram i en presentasjon du skal holde for klassen?
  Aktuelle fag: Samfunnsfag, RLE/religion, norsk og naturfag/natur og miljø

  Statistisk sentralbyrå
  Her finner du både artikler og statistikk over alt fra oppslutning ved valg, likestilling, samer, helse, innvandring og mye, mye mer.
  Aktuelle fag: Samfunnsfag, norsk, religion/RLE, naturfag/natur og miljø

  Forskning.no
  Forskning.no er en nettavis med norske og internasjonale forskningsnyheter. Du finner faktainformasjon som kan brukes i oppgaver om samfunn, kultur, natur og miljø, teknologi og helse osv.
  Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø, samfunnsfag, norsk og engelsk

  Ung.no
  Har du husket å søke blant alle artiklene som finnes her på ung.no? Bruk søkefeltet øverst til høyre, eller let etter det du skal skrive om i emnelisten "Tema A-Å". Kanskje finner du noe om akkurat det du leter etter.

 • arrow_drop_down_circle  Språk - Nettsider til norsk og språkopplæring
  Språkrådet
  Hos Språkrådet finner du oversikt over regler for rettskrivning, grammatikk og ordlister. I tillegg kan du slå opp konkrete ord du lurer på i ordlisten deres, både nynorsk og bokmål. Det finnes også mye faktainformasjon om norsk språk som du kan få god bruk for i oppgaver om for eksempel språkhistorie.
  Aktuelle fag: Norsk

  BBC - learning english
  BBC har en nettside der man kan lære seg bedre engelsk. Kanskje finner du også stoff til bestemte oppgaver du jobber med i engelskfaget?
  Aktuelle fag: Engelsk

  tema.deichman.no/
  På disse nettsidene finner du forslag til temaer og bøker du kan analysere når du skriver fordypningsoppgave i norsk.
  Aktuelle fag: Norsk, samfunnsfag mm.

 • arrow_drop_down_circle  Samfunnsfag - Nettsider til samfunnsfag, historie og religion
  Fn.no
  På FN.no finner du et interaktivt verdensatlas. Du kan sammenligne forskjellige land, levestandard, samt finne nyttig statistikk til oppgaver.
  Aktuelle fag: Samfunnsfag, geografi, RLE/religion, matematikk (statistikk) og IKT-fag

  NUPI Skole
  Hos Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) finner du god informasjon til oppgaver om miljø, klima og naturressurser, krig og konflikter i verden, om organisasjoner som FN og EU, om menneskerettigheter, norsk utenrikspolitikk, bistand og globalisering.
  Aktuelle fag: Samfunnsfag, geografi, historie, natur og miljø/naturfag

  Nettsidene til politiske partier
  Skal du skrive om et bestemt politisk parti, eller en bestemt nyhetssak i mediebildet - sjekk nettsidene til de politiske partiene. På nettsidene finner du oversikt over både partiprogram, kampsaker og standpunkt i viktige saker.
  Aktuelle saker: Samfunnsfag

  Nettaviser
  Trenger du inspirasjon til å skrive stil i norsk eller oppgaver om dagsaktuelle temaer i samfunnsfag, bør du følge med på nyhetene. Nettavisene viser aktuelle temaer du kan bruke som utgangspunkt for drøftingsoppgaver, leserinnlegg, eller hvis du trenger hjelp til å skrive din egen nyhetsartikkel. Eksempler: aftenposten.no, dagsavisen.no, dagbladet.no, vg.no, morgenbladet.no
  Aktuelle fag: Norsk, engelsk og samfunnsfag

 • arrow_drop_down_circle  Naturfag - Nettsider til naturfag, mat og helse

  Viten.no
  På viten.no finner du faktainformasjon om alt fra forskjellige dyr, til celler og fotosyntesen - men også fakta om konsekvenser av røyking og snus. Jobber du med en oppgave i naturfag/natur og miljø, bør du absolutt se om du finner noe du kan bruke her.
  Aktuelle fag: Naturfag, fysikk, kjemi, biologi og liknende realfag

  Miljølære.no
  Her finner du faktastoff om miljø, klima og luftkvalitet, energi, naturressurser, bærekraftig utvikling, avfall og gjenvinning osv.
  Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø

  Sexogsamfunn.no
  Her finner du nyttig informasjon om kropp, seksualitet, prevensjon, graviditet og seksuelt overførte infeksjoner (SOI). Det finnes også et undervisningsopplegg som skoler kan melde seg på og følge når de har seksualundervisning: Uke Sex
  Aktuelle fag: Natur og miljø/naturfag

  Helsenorge.no
  På helsenorge.no finner du fakta om forskjellige sykdommer. I tillegg kan du lese om det norske helsevesenet og dine rettigheter som pasient. Du finner også oppdatert informasjon om sunn helse, livsstil og kosthold.
  Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø, mat og helse og samfunnsfag

  Matvaretabellen.no
  Her finner du oversikt over næringsstoffene i forskjellige matvarer.
  Aktuelle fag: Mat og helse

  Matportalen.no

  Her finner du fakta om mat og helse, kosthold og forskjellige matvaregrupper, matsmitte og hygiene osv.
  Aktuelle fag: Naturfag/natur og miljø og mat og helse

 • arrow_drop_down_circle  Dokumentarer og nett-tv
  En god måte å fordype seg i et tema på kan være å se en dokumentar, eller et TV-program som tar for seg det du skal skrive om. En rekke nettsteder legger ut programmer, debatter og dokumentarer på nett, helt gratis.

  NRK nett-TV
  På NRK sitt nett-TV tilbud kan du søke alfabetisk etter det du leter etter. De tilbyr blant annet dokumentarer og programmer om kultur og vitenskap.

  Stortingets nett-TV
  Stortinget har en egen nett-TV tjeneste hvor alle møter i stortingssalen og de fleste høringer sendes direkte. Man kan også søke i videoarkivet hvor tidligere sendinger er lagret.

Trenger du mer hjelp til leksene?

Hos Røde Kors kan du få gratis hjelp til dine lekser. Røde Kors Leksehjelp ønsker å tilby leksehjelp i alle fag, men dette vil variere fra sted til sted. Sjekk nettsiden deres for å finne ditt nærmeste senter og åpningstider. I tillegg finnes Digital leksehjelp, som er Røde Kors sitt leksehjelptilbud på internett, og som kan brukes av alle i ungdomsskolen og videregående.

Har du ikke Røde Kors Leksehjelp der du bor kan du sjekke om det er andre muligheter. Kanskje har noen av disse stedene leksehjelp:

 • Skolen din
 • Fritidsklubben/Ungdomsklubben
 • Biblioteket
 • Frivillighetssentralen
 • Røde kors ressurssenter

Sjekk også med eldre søsken, foreldre, bekjente, klassekamerater og andre som kanskje vet mye om akkurat det temaet eller faget du trenger hjelp med.