Hva er en ungdomsbedrift?

Er du engasjert og ønsker å starte din egen bedrift? Da kan ungdomsbedrift være en fin start.

Vår egen lille bedrift  (ung.no)

Ungt Entreprenørskap (UE) er en organisasjon som sammen med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Gjennom Ungt entreprenørskap kan du, i samarbeid med andre i klassen, starte en elevbedrift/ungdomsbedrift. Pengene dere samler inn kan dere for eksempel bruke på en fin klassetur!

Ungdomsskolen: Elevbedrift

Elevbedrift (EB) er for elevene på ungdomsskolen. Her vil du som elev erfare hva det innebærer å starte, drive og avvikle(avslutte) din egen bedrift. Skolens lærere og andre personer utenfor skolen er veiledere. I fem faser skal du som elev gå gjennom prosessen fra etablering til avvikling av elevbedriften. Programmet er fleksibelt og kan lett tilpasses den enkelte skole.

  • Fase 1: Informasjon og motivasjon
  • Fase 2: Idéutvikling
  • Fase 3: Etablering
  • Fase 4: Drift
  • Fase 5: Avvikling

Du kan lese mer om hvordan starte Elevbedrift på Ungt entreprenørskap sine nettsider.

Videregående: Ungdomsbedrift

Ungdomsbedrift (UB) er et bedriftsprogram i videregående skole. Du som elev starter, driver og avvikler din egen bedrift gjennom et helt skoleår. Lærere og mentorer fra det lokale næringslivet kommer til å være veiledere. Det kan gjøres alene, men er enklere om dere jobber i en gruppe med hver deres oppgaver. Bedriften kan etableres som eget fag eller som en del av et eksisterende fag.

Har dere ikke Ungdomsbedrift på skolen?

Det er skolen som må bestemme om de ønsker å benytte EB eller UB som metode i undervisningen. Lærer er ansvarlig for undervisningen. Elever som går på skoler hvor EB eller UB ikke tilbys, kan ikke drive elevbedrift eller ungdomsbedrift på egen hånd.

Får dere ikke tilbud om å starte ungdomsbedrift på skolen? Prøv å ta det opp med læreren eller skoleledelsen.

Hva innebærer det?

Å etablere en ungdomsbedrift vil gi deg god praktisk erfaring som vil være gull verdt å ta med seg senere i arbeidslivet. Ungdomsbedriftene arbeider ut fra ideer, driver produksjon, salg, har kunder, jobber med virkelige penger og fører regnskap. Bedriftene registreres i Enhetsregisteret i Brønnøysund og jobber ut fra samme krav som alle andre bedrifter.

Overskuddet dere tjener i bedriften kan dere sammen med lærer bestemme hva dere vil bruke på. Det er vanlig å bruke pengene på klasseturer eller å donere dem til veldedighet.

Hvilken type bedrift?

Det er bare fantasien som stopper dere for hvilken type bedrift dere vil være. Tidligere ungdomsbedrifter har fått stor suksess med å produsere potetgull av søtpotet eller praktisk regntrekk til sykkelen. Kanskje dere kan skape en ny app? Eller et matprodukt dere savner på markedet? Hva med en kreativ tjeneste? Bruk tid sammen på å finne en god idé, og ha grundig idémyldring i gruppa.

Ungt Entreprenørskap har ulike konkurransearenaer for elever som driver EB eller UB. Konkurransearenaene arrangeres lokalt/i fylket. Juryene er sammensatt av folk fra arbeids- og næringsliv som skal anerkjenne elevenes læring gjennom arbeidet de har nedlagt i elevbedriften eller ungdomsbedriften sin.

For ungdomsbedrifter arrangerer Ungt entreprenørskap et nasjonalt NM der de beste ungdomsbedriftene fra fylkene konkurrerer i ulike kategorier.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 11.11.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Vår egen lille bedrift  (ung.no)
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Vil du starte din egen bedrift?

Med de rette personlige egenskapene, den gode ideen og de riktige rådgiverne og ressursene kan også du lykkes.

God idé (colourbox.com)

Fagskole – noe for deg?

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Klasserom (colourbox.com)
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)