Mine tanker om tentamen
Har du stresset deg i hjel før tentamen? Fortvil ikke - her får du tipsene for å unngå dette.
av Skage, ungdomsjournalist Ung.no

Tentamenstresset
Mange opplever stress og bekymringer rundt tentamen. Tentamen er mer seriøs enn en vanlig prøve, da vi skal testes i alt vi har lært i løpet av et semester, og karakteren er av større betydning enn alt annet man har gjort i løpet av skoleåret. Dette medfører et større prestasjonspress som kan oppleves litt overveldende for mange.
Hvordan skal jeg klare å huske alt? Hvordan skal jeg forberede meg? Forventer lærerne at jeg skal huske hver eneste detalj vi har lært i dette faget i år? Hva er det viktigste å øve på? Hvordan skal jeg klare å få best mulig karakter? I denne artikkelen vil jeg dele mine tanker om tentamen og komme med mine beste tips og råd om hvordan man kan lykkes.
Hvordan unngå at det går galt?
For noen er stresset så stort at det starter flere dager eller uker i forveien. Det påvirker slik at man ikke klarer å konsentrere seg om å øve, noe som igjen gjør at man blir enda mer stresset fordi man føler at man ikke får øvd nok. Da kan det hjelpe å snakke med noen, som f.eks. helsesykepleier, sosiallærer, forelder eller andre medelever som kanskje har noen støttende råd. Det hjelper også å ta en "time out" innimellom og ta seg tid til å fokusere på noe annet enn bare pugging, som f.eks. å se en film, trene, gå en tur, møte en venn, lage mat e.l. Det beste man kan gjøre for å unngå at ting går galt på tentamen er å forberede seg på best mulig vis, som jeg kommer tilbake til senere.
Press og stress
Det er viktig å roe nervene før og under tentamen. Hvis man opplever å bli veldig nervøs kan det føre til at man blir sittende og se ut i luften uten å klare å komme på en eneste ting å skrive. Noen kan også oppleve at de blir fysisk uvel. Da hjelper det å ta seg noen dype pust, fortelle seg selv at dette går fint , og at uansett hvordan det går er det ikke verdens undergang. Det kan også hjelpe å be om en luftepause for å rense tankene og fokusere på noe annet enn nervøsiteten.
Tips til å lykkes
Studieteknikk er et nøkkelord når det gjelder å lykkes på tentamen. Av egen erfaring kan jeg si at jeg har fått mye bedre resultater og klart å holde nervene i sjakk under de tentamenene der jeg har brukt effektive studieteknikker når jeg har forberedt meg. Disse teknikkene er enkle å bruke, og hjelper deg å huske stoffet du skal kunne på en effektiv måte;
- Notér stikkord mens du leser. Prøv å vær så kortfattet som mulig og skriv kun ned de viktigste opplysningene.
- Velg ut de viktigste stikkordene og skriv disse inn i en oversiktlig disposisjon, bør ikke være lenger enn et A4 ark.
- Bruk underoverskrifter for hvert tema. F.eks. på en norsktentamen om Ibsen; «Ibsens mest kjente verk», «Hvordan Ibsen har påvirket Norsk kultur», «Ibsens barndom» osv.
- Fordel disposisjonen inn i innledning, hoveddel og avslutning/konklusjon.
- Bruk gjerne markeringstusjer i forskjellige farger og marker stikkordene dine etter grupper eller tema. Slik husker hjernen din at det som er markert med rosa henger sammen, og det som er markert med gul henger sammen osv.
- Tegn små tegninger ved siden av stikkordene som vil hjelpe deg å huske dem. Hjernen vår har lettere for å huske bilder enn skrift. F.eks. tegn en dukke ved siden av stikkordet "Et dukkehjem av Ibsen".
- Legg bort fagboka og pugg disse arkene til du blir grønn!
Egne erfaringer
Min erfaring er at jeg har mye lettere for å huske nesten alle stikkordene mine når jeg sitter på tentamen etter å ha brukt denne metoden. Har jeg vært flink til å pugge er det akkurat som om hjernen min har fått et fotografisk minne av stikkordsarkene mine. Fargekodene gjør at hvis jeg først klarer å huske én ting som var skrevet i f.eks. rosa, kommer jeg som regel også på de andre tingene jeg skrev i rosa. Og tegningene gjør at det er lettere å huske stikkordene, f.eks. «jeg husker at jeg tegnet en dukke.. aha! et dukkehjem av Ibsen!». Dette har også gjort at jeg har klart å roe nervene, og dermed skrive en mye bedre tentamen. Det kan også hjelpe å lage regler eller sanger med rytme hvis man skal pugge korte ord.
Lykke til!
Les også