Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Hvordan få kontroll over vekten?

Badevekt, ung.no
LANGSIKTIG: Livsstil betyr hvordan man velger å leve livet sitt. Om man løper på tredemølle, om man drikker brus hver dag, om man røyker, om man spiser grønnsaker til middag, er handlinger du kan velge i livet ditt.

Å få kontroll over vekten handler ikke bare om å gå ned noen kilo på en måned, det handler også om å bli værende på den nye vekten. Se her hvordan du kan klare det.

Offentlig og kvalitetssikret
Badevekt, ung.no
LANGSIKTIG: Livsstil betyr hvordan man velger å leve livet sitt. Om man løper på tredemølle, om man drikker brus hver dag, om man røyker, om man spiser grønnsaker til middag, er handlinger du kan velge i livet ditt.

Kjappe kurer fører til jojo-slanking

I ukeblader, magasiner og aviser kan du lese om raske slankekurer som skal gjøre deg slank i en fei. Sannheten er at slike kurer ofte fører til det man kaller jojo-slanking.

Etter en periode på en spesiell diett vil kroppen gå ned i vekt fordi du har et lavere energiinntak. Men etter kuren, når du skal tilbake til ditt vanlige kosthold, vil vekten gå tilbake til der du var før slankekuren. Du går altså opp i vekt igjen.

Mange lar seg lure av kjappe kurer og prøver gjerne flere forskjellige etter hverandre. Slik får man perioder med liten vektkontroll, da vekten vil gå opp og ned som en jojo.

Varig vektkontroll

Hvordan kan du klare å oppnå vektkontroll? Hemmeligheten er å holde en sunn livsstil. En sunn livsstil har mange fordeler, den gir deg ikke bare vektkontroll, men senker også risikoen for å utvikle en del livsstilssykdommer senere i livet, som hjerte- og karsykdom og sukkersyke (diabetes type 2).

Livsstil kan velges

Livsstil betyr hvordan man velger å leve livet sitt. Om man løper på tredemølle, om man drikker brus hver dag, om man røyker, om man spiser grønnsaker til middag, er handlinger du kan velge i livet ditt. Hva som er riktig eller galt er stadig et tema for diskusjon, men noe er mer riktig enn annet:

 • Man vet at en kombinasjon av et sunt, variert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet er positivt for kroppen.
 • Ved å gjøre varige endringer i begge disse faktorene, som kan holde hele livet, kan du oppnå vektkontroll.

 

Det er lov å kose seg i blant

Prinsippene bak et variert, sunt kosthold er klare, spis gjerne litt av alt, men varier hva du spiser. Mange tror at hvis man skal spise sunt, kan man aldri kose seg med noe av det man syns er godt. Dette er feil. Du kan gjerne spise sjokolade og drikke brus en gang i blant, men ikke la det bli hver dag.

En generell anbefaling er derfor at du bare bør spise godteri, snacks og brus maks en dag i uken. I disse produktene finnes det nemlig lite kroppen trenger. Vi sier ofte at produktene har "tomme" kalorier, det vil si at de ikke har næringsstoffer som er sunne for kroppen, slik som fiber, vitaminer og mineraler, og at det eneste man får ved å spise dem, er energi (kalorier).

Kroppen trenger variasjon

Kroppen trenger næringsstoffer som finnes i ulike matvarer for å holde seg frisk og sunn. For å få i seg alt det man trenger må man derfor spise variert. Hverdagskostholdet bør bestå av forskjellige kilder til proteiner, karbohydrater og fett.

Proteiner

Proteiner er byggesteiner i kroppen, og gode kilder finner du i magert kjøtt, fisk og fiskeprodukter, egg, magre melkeprodukter, bønner og linser.

Karbohydrater

Karbohydrater er det næringsstoffet som hovedsakelig gir oss energi, slik at vi kan konsentrere oss på skolen eller spille fotball på fritiden. Det finnes flere typer karbohydrater både enkle (raske) og komplekse (langsomme).

De raske karbohydratene finner man blant annet i loff, brus og godteri. De brytes fort ned i kroppen og gir kortvarig metthetsfølelse. De gode karbohydratene finner man i grovt brød og grønnsaker. De bruker kroppen lengre tid på å bryte ned og gir oss derfor en mer langvarig metthetsfølelse.

Fett

Det er ikke ett fett hva vi spiser. Fett kan nemlig deles inn i mettet og umettet fett. Mettet er det dårlige fettet og umettet er det gode fettet. Alt fett som er hardt og hvitt i kjøleskapet og kommer fra dyr (ikke fisk) er mettet. Umettet fett derimot er mykt eller flytende ved kjøleskapstemperatur.

Vi anbefaler derfor å velge mer fett fra planteoljer, majones/majonessalater, myke margariner og fisk, og mindre fett fra fete produkter som hardt smør, rømme, helmelk, fete oster og salami.

Hva er bra og hva er dumt å spise?

I matbutikken/kjøleskapet er det ofte mange matvarer å velge mellom, for å velge riktig trenger du å vite hva som er bra å spise. Her følger en liste over tips til hvordan du kan velge riktig.

 • Grove kornprodukter (for eksempel grovt brød/knekkebrød og kornblandinger med lite sukker):

  Brød bør ha mye fiber, på brødposene finnes det ofte en sirkel som viser grovheten på brødet. Hvis tre eller fire av firkantene i sirkelen er skraverte er brødet grovt. Velg derfor mest av slik type brød til daglig.

  Kornblandinger bør inneholde mest mulig naturlig korn. Firkorn og havregryn er de mest naturlige sortene som ikke er tilsatt sukker. Av andre typer bør man velge de som har minst mulig sukker og mest mulig fiber; for eksempel, Weetabix, Havrefras, All-Bran, Go`dag rosin eller Fitness. Bruk gjerne litt tørket/frisk frukt eller litt syltetøy på toppen for mer smak.

 • Magre meieriprodukter (skummet, ekstra lett eller lettmelk, kesam, magre yoghurter, cottage cheese, gulost, smøreoster).
 • Magre kjøttprodukter (røkt/kokt/krydder skinke, hamburgerrygg, mager servelat, mager leverpostei, kyllingpostei, roastbeef, provenceskinke, okserull, karbonadedeig, kyllingfilet, alt renskåret kjøtt uten for mye fett).
 • Fisk og fiskeprodukter (fiskepudding, fiskekaker, makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, kaviar, laksepostei, alle typer fisk som middagsmat, skalldyr av og til).
 • Grønnsaker og frukt:

  Det er anbefalt å spise tre grønnsaker hver dag. Grønnsaker er veldig sunt og gir deg mange nyttige næringsstoffer. Spis flere typer hver dag da får du i deg mange forskjellige vitaminer. Bruk gjerne grønnsaker ved siden av matpakken eller som mellommåltid.

  To frukter hver dag passer fint å spise til lunsjmåltidet og som mellommåltid utpå dagen. Jo flere varianter du velger, jo bedre.

 • Velg vegetabilske oljer og myke margariner i stedet for hardt smør.

Spis regelmessig

Et sunt kosthold bestemmes ikke bare av hvilke matvarer man velger. Hvor ofte og når du spiser spiller også stor rolle. Et regelmessig måltidsmønster vil kunne hjelpe deg til å få et sunt kosthold og slik også bedre vektkontroll.

3-4 hovedmåltider hver dag

I løpet av en dag bør du spise 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider. Mellom hovedmåltidene frokost, lunsj, middag og kveldsmat, bør det ikke gå mer enn maks fire timer. Mellommåltidene skal være mindre enn hovedmåltidene og kan ofte passe mellom frokost og lunsj, og mellom lunsj og middag. De kan bestå av for eksempel en rå gulrot/kålrot, et grovt knekkebrød med magert pålegg eller en yoghurt med grov kornblanding.

Hold forbrenningen oppe – ikke hopp over måltidene

For å få kontrollen over vekten er det viktig at du holder en høy forbrenning, slik at du forbrenner energien du spiser. Hvis man stadig hopper over en eller flere av (hoved)måltidene kan forbrenningen reduseres fordi kroppen vil spare energi.

Hilsen ernæringsfysiologen, ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Gutt 13
0
28.09.2017 23:15:20
Jeg er større en gjennom snitte og blir jævlig deprimert. Jeg skammer meg... (red: du kan skrive inn til oss på ung.no/oss og få hjelp og råd)
J13
0
28.04.2017 22:18:51
Jeg er 1.71 og veier 46kg og er veldig tynn jeg trener også veldig mye 5 ganger i uka og vil gå opp i vekt men det går ikke Ann har dere noen tips på hvordan jeg kan bli tyngre :)?????
Rebzter03
0
15.07.2017 07:19:57
Tren litt mindre, spis litt mere.
Jente 103
0
02.03.2017 13:45:52
æ' æ' slæng suæm fæn æg r 1 cm bræ' mæg'
J04
0
27.12.2016 19:19:58
jeg veier 60kg om morgningen og kanskje rundt 65kg om kvelden, er det normal vekt for meg.Jeg er 12 år.
Kopbøe
0
17.12.2016 00:46:48
Hei g14 år er 1,50 høy og veier 50 kg. Vanlig?
J17
0
07.10.2016 01:50:23
163cm og 53kg er det normalt?
ll
0
22.11.2016 12:05:05
ja
Jente14
0
17.09.2016 22:23:41
Jeg er en jente på 14 år. Jeg er 1,67 høy og veier 67 kilo. Jeg syntes det er mye. Da jeg gikk i 5. Klasse var jeg ca. 1,45- 1,50 høy og veiet 69 kilo. Da var jeg tykk og det merket jeg godt. Jeg begynte å trene og spise sunnere. Da jeg gikk i 7. Var jeg 1,64 høy og veiet 60 kilo. Jeg har gått litt opp siden da, men jeg tror det er pga. At jeg trener og har mye muskler at jeg veier mye. Jeg ser ikke spesielt tykk ut (har litt store lår) Er 67 kilo en grei vekt og holde seg på, eller burde jeg veie mindre? Kan noen pliis hjelpe meg litt?
Jente
0
12.12.2017 20:43:58
Hvis du trener mye er 67kg en flott vekt å ligge på, muskler veier jo
TYNN
0
10.07.2016 10:27:55
Jeg er nødt til å bli tynn. Hjelp meg
RHA
0
10.07.2016 10:25:52
Hei jeg er en jente på 10 år og veier mye Jeg er feit jeg vil bli tynn jeg trenger hjelp jeg har sommerferie og skal på skolen i august keg vil bli så tynn som mulig jeg vil ha en flat mage og tynn resten av delene. Jeg vil veie 40 kilo nå veier jeg 62. Jeg har prøvd alt jeg kan hjelp meg.
Rebzter03
0
15.07.2017 07:21:43
Du kan ikke gå ned 20 kg på en sommerferie, det er umulig
tynn
1
03.07.2016 02:37:16
Er en gutt på 14 som er 164 og bare 45kg. Føler hver dag når jeg er ute med venner at jeg er mindre og tynnere enn de. Hjelp?
jeees
0
25.05.2016 02:23:53
du kan fint gå ned 25 kg på 2 mnd, men da bør du ha fri fra alt, for energinivået vil bli lavt. ikke tenke så mye på vekt som ung,noen får muskler tidlig osv. vent til du er 18 og sjekk fettprosent. Er du en svak sjel som undertegnede, så finnes det falsk energi på boks i noen kosttilskudd. effedrin er blitt ulovelig, dmaa også, for et par år siden. Men det finnes sikkert noe nytt som kan trigge det siste energinivået i hjernen og stoppe sulten . Men ikke begynn med stygg narkotika(amfetamin), da tørker leddene dine ut og du blir bare skadet. Dette ble mye med kort tekst, håper noen snappet noe nyttig opp, og jeg snakker av erfaring. Og gidder ikke engang nevne steroider, for" skinny og litt strong" holder i massehvis. Den største på gymen har antageligvis ingen jobb ;) tren hardt, drikk melk og fortjen dine resultater.
anonym
1
15.05.2016 22:03:48
Hei, jeg er en gutt på 13 år og er 180 cm høy, allikevel veier jeg 60kg. Jeg trener innebandy og er veldig mye ute og i aktivitet, særlig om sommeren. Fremdeles er mange av klassekameratene mine nesten like høye som meg og veier mye mindre. Så hvorfor veier JEG så mye?
Mkuy
0
18.08.2017 00:47:17
Jeg er 13 og veier 82kg. Jeg er ganske kjukk, men jeg har mistet 10 kilo i ferien. Jeg trener 4 ganger i uken og har fått flere muskler. Jeg har 20 kilo fett og 60 kilo muskler. Du er jo innenfor normalen. Du er 180... ganske høy. Jeg er bare 175, men hvis du vil kan du ta av 4 kilo maks vil jeg si. Jeg garanterer ikke at du kommer til og se "fit" ut.
Anonym
0
07.11.2016 14:40:30
Kanskje det er for de du har mer muskler
Forhåpentligvis anonym
0
07.06.2016 11:27:57
Hei. Du veier ikke mye I DET HELE TATT! Jeg er jente og er 161cm høy, og veide nesten 60 kg en stund. Hvis man er 160 cm og veier 55 kg f.eks., er man fortsatt innenfor normalvekt. Det betyr at du HELT SIKKERT er innenfor normalvekta, siden du bare veier 5 kg mer, og er 20 cm høyere!
Sara0936
0
15.04.2016 07:55:34
Hei jeg er ei jente som er 156 cm og veier 53 kilo jeg ser ikke akuratt tjukk ut og jeg trener mye turn. Jeg har også et ganske sunt kosthold men hvorfor veier jeg så mye da og hva kan jeg gjøre med det?
Lea
1
04.04.2016 09:42:46
Hva er normalvekt til en 13 åring på 160 cm høy
Jente 13
1
04.04.2016 09:15:52
Er det normalt å veie 68 når jeg bare er 13 år hva er normalt for en jente i 13 år
Jente 12år
0
11.03.2016 18:33:15
Jeg er en jente som veier 75 det veide jeg når jeg sjekket det men jeg tror jeg veier mer og jeg er 164cm hva gjør jeg??? PLISS SVAR
Til jente14
0
09.03.2016 21:57:25
Alt fra 64 til 84 kilo. Men spørs hvordan kroppsbygning du har.
Jente 14år
0
06.03.2016 21:29:33
Hvor mye kilo er normalt for en jente i 14 år og 174cm??plis svarr
Jente 12 år
0
10.02.2016 21:45:52
Jeg er 12 år og 165cm. Og veier 60, er det for mye?
0
28.12.2016 01:26:52
Ikke hør på hun, du er ikke overvektig du har normal vekt i forhold til alderen og høyden din.
Jente 12 år :)
0
16.02.2016 19:39:57
Jeg er like gammel som deg jeg veier 61 kg og er 1.51 høy og jeg er overvektig! Så jeg vet ikke men jeg tor kansje du og er det. Jeg sliter med og gå ned i vekt!
fatass
0
19.02.2017 10:54:58
Ka faen selvom du er overvektig betyr det ikke at hu er overvektig siden hun er ikke d
Hææ
0
29.04.2016 22:26:03
165 cm og 60 kg er IKKE overvektig!
marina Gulmælæ
0
01.02.2016 09:57:31
hvordan kan jeg slanke meg og gå helt ned i vekt
trist jente
2
08.11.2015 15:51:26
hei jeg er en jente på 16 år o sliter med å godta min kroppsfigur jeg sliter med det jeg tror jeg er feit men jeg ser meg ut som om jeg fsktiks er feit og jeg vet ikkek trenger virkelig hjelp jeg gårter hele tiden har aldri vært fornøyd med min krosveket
misforønyd
0
08.11.2015 15:18:59
hei, eg er en jente på 16 og veier 62 kg vil ned i vekt vireklig jeg kaler ikke å se meg ned
Ehh
0
29.04.2016 22:26:29
Les innlegget som står litt lenger opp!!
Misfornøyd
1
04.11.2015 15:07:34
Hei, jeg er 17 år og veger 70kg. Jeg føler meg feit, og at jeg ikke er bra nok. Noe pga celluitter som føler ut som beg er feitere. HJELP MEG! Alt jeg ber om er hjelp
Bebe
0
03.12.2015 14:40:15
Hvis du trener mye og har stor muskelmasse, må du vite at muskler veier mer enn fett.
Hvs0503
0
04.11.2015 14:59:59
Hei. Jeg er 17 år, og veger 69kg. Føler at det er veldig mye i forhold til min alder. Jeg har satt ned noen punkter om kostholdet, men jeg sliter med det. Kan du vær så snill å gi meg noen tips?
Anonym
1
03.11.2015 23:18:38
Nei, du veier ikke for mye. Jeg veier 68 kilo og er 164 cm høy Er 13 år gammel
Meg
0
26.10.2015 15:46:06
Jente, 13år, 165,8cm, 52kg. Veger jeg masse?
sykepleier
0
17.12.2015 02:02:56
Nei!
G12
0
13.10.2015 19:30:58
Er 1,64 og veier 48 kg vanlig?
nei
0
17.12.2015 02:03:23
det er for lite
Girl13
0
08.10.2015 23:14:02
Jeg er 13 snart 14 og er 150cm og veier 28kg. Er det mye?
Ehm
0
29.04.2016 22:28:02
Det er nesten umulig å veie så lite. Jeg kjenner bare 2. Klassinger som veier 28 kg. Prøver du bare å fake vekten din nå for å få oppmerksomhet eller??
Meg
3
26.10.2015 15:44:50
du veger alt for lite!!
Girl
1
01.09.2015 19:09:51
Hei, jeg er en jente på 11år og er 160 cm høy, og veier 48. Er det mye prøver å gå ned i vekt, men får det ikke til! Bestevennen min trodde jeg hadde spiseforstyrelser:-( vet ikke selv om jeg har det gi tips. Lag navn dom Girl 2 ! Hilsen en trist jente
Girl 2
0
12.12.2017 20:51:43
Det er IKKE mye
jente
0
06.08.2015 11:49:18
Hei jeg er 13 år 166cm høy og veier 51kg er det mye???plis svar
nei
0
17.12.2015 02:04:15
nei det er ikke for mye
Treningsklar
1
14.07.2015 12:56:07
Hei jeg er en jente som bestemmer meg for at jeg skal trene og bli tynn men når jeg har begynt og trene går det en uke også slutter jeg igjen og sånn sjer ca 7 ganger i året og det blir aldri noe av det!
14år \USUNN
1
03.07.2015 13:36:34
14år-162cm-68kilo
usunn!
4
29.06.2015 00:20:38
Jeg sliter med å finne motivasjon til å trene selv om jeg vil det SYKT mye.
Håper dette hjelper!
1
04.07.2015 19:56:46
Det er en bra app som heter SEVEN, den har foskjellige treningsrutiner som bare varer i 7 min. Man skal ta en rutine hver dag, og den har hjulpet meg for det er ikke vanskelig å bli motivert!:)
Får mye/lite??
1
23.05.2015 23:53:41
12år, 173cm, 44kilo
emilie
1
30.06.2015 11:39:38
det er fint det:) eg er 1.51 og veger 49kg
Wow
1
07.06.2015 14:04:16
Det er veldig lite til å være så høy
TJUKKA
1
12.05.2015 18:40:08
Vil så sjukt bli tynnere, myyye tynnere. Jeg er 14,5år, 170cm høy, veier 58kg, 64cm rundt midja, 97 rundt rumpa, og ikke mellomrom mellom lårene og ca 86 rundt bysten. Synes dere det er mye? Plis svar.
Meg
0
14.05.2015 18:02:26
Jeg synes ikke du er noe tjukk. Og at du er helt normal og skal ikke tænke på slanke hvertfald !
TJUKKA
0
12.05.2015 18:35:46
om en 14-åring skal veie 49 kilo så sliter jeg, jeg veier 59. Men ja, jeg er vel tjukk, og så er jeg 170cm.
Ok
0
29.04.2016 22:32:01
En 14 åring SKAL IKKE veier 49! Ingen bestemmer det! Om du går opp i vekt så er det fordi du vokser. Du legger på deg flere kilo jo høyere du blir. Du sliter ikke. Jeg er 14, er 170 cm og veier 65. Dette er fortsatt normalvekt. Om du skal måle din BMI bør du søke på melk.no for en BMI kalkulator!
Nei
0
26.04.2015 23:07:42
Jeg er tjukk:( veier lå he for alderen tror jeg, jeg veier like mye som en 14 åring, er 161cm (som 14åring) og veier 49 kg. Og alderen min er bare 11
C:
0
02.03.2016 23:00:53
Alder har lite å si her. Høyden og kroppsbygningen har mye mer å si. Du veier aldeles ikke for mye.
Pia
0
25.04.2015 15:36:47
Er 15 år (blir 16 snart) , 170cm høy og veier 85kg er det mye?
Tommy
0
16.03.2015 21:08:03
Jeg er 15 år og er 180 cm over bakken og veier 100 kg! Er det mye ?
Hei
0
02.03.2016 23:02:48
Gutter veier oftest generelt mere enn jenter pga kroppsbygningen.
Hmm
0
07.06.2015 14:05:28
Ja
Sara
0
23.07.2015 16:58:48
Litt men ikke tenk på det:)
Bolla
0
11.01.2015 22:15:14
Jeg er så kjukk blir SÅ fløu jeg tør ikke å busje naken i svøm tør nesten ikke dra i svøm
villbliskinny
0
13.01.2015 20:54:08
Bolla vis du sliter med og dursje med andre så kan du for eksempel dursje bak en vegg hvis det er det eller så kan du dursje før eller etter de andre
Gutt 14
0
30.12.2014 04:10:51
Jeg er 14 år gammel og er ca 160, jeg veier nesten 70 kilo. Jeg har litt mye flesk, men hver gang jeg prøver og gå ned i vekt stopper jeg plutselig. Jeg er redd hver gang vi har svømming å visse kroppen, når vi feks sitter på basseng kanten så henger magen. Jeg er heller ikke den sportslige typen, og jeg har elendig kondis. Har noen tips hvordan jeg kan slanke meg?
Jente (13)
0
07.04.2015 01:24:14
Få opp kondisen! Vis du har dårlig kondis, så fortsett likevel. Ta deg en joggetur for eksempel 3 ganger i uka. Jogg til du ikke klarer mer, og så neste dag, så kan du jogge enda litt lengre til du ikke klarer mere.. Fortsett sånn, og uansett hva, keep doing!
J snart 14
2
23.10.2014 00:56:50
Sist jeg målte meg 160, sist jeg veide meg 70kg, kan ha gått opp og ned, whatever, vil bli høyere jeg:(
Dorris
0
06.08.2014 20:10:45
Hei er 11 år. Å er 148 høy og veier 84kl er det mye????
Hehe
0
26.04.2015 23:08:42
Tja..jeg er samma er bare 1.61 cm og veier 49.. Jeg er tjukkabolla
en feting
0
01.12.2014 19:05:22
Ja
En som holder vekten
2
25.06.2014 20:44:43
Jeg spiser frokost, lunsj, middag og kvelds. Spiser alltid noe mellom lunsj og middag. Mitt råd er: RÅKOST. Jeg lever på råkost (naturlig mat, grønnsaker, frukt, nøtter) om morgenen. Det er det som er naturlig for oss mennesker! Til frokost spiser jeg en banan (eller en annen frukt, eller grønnsak). Hvis jeg er mer sulten tar jeg meg en frukt /nøttebar e.l.. Til lunsj spiser jeg vanlig salat med en frukt til (uten kjøtt) eller fruktsalat med en grønnsak til. Også drikker jeg såklart vann! Aldri brus, jus, kakao eller noe sånt. Når jeg kommer hjem tar jeg meg noe mat om jeg er sulten (er som oftest det). Da tar jeg meg en en frukt /nøttebar e.l.. og en neve mandler, eller bananhavregrøt (lagd med vann, også tilsetter jeg most banan). Til middag spiser jeg vegetarburger, vegansk pizza, brokkolipai osv! Alltid med en stor porsjon salat til, og et stort glass vann med lime og sitron oppi! Jeg pleier å trene styrke 1-3 ganger i uka (det varierer) også jogger jeg på fjellet 2-4 ganger i uka. Jeg unner meg godteri når jeg føler for det. Jeg elsker mørk sjokolade med havsalt. JEG HAR TIDLIGERE VÆRT SUKKERAVHENGIG MEN NÅ ER JEG SUNN, OG FRISK! Og jeg har aldri følt meg bedre. Mitt tips, er: Beveg deg hver dag, hopp tau, gå turer, jogg, tren styrke, cardio og hva som helst! SLUTT Å DRIKK BRUS. Jeg var avhengig av brus før, men nå har jeg ikke drukket brus på 2-3 år! Spis mindre kjøtt, hvis du klarer. Spis frukt og grønt. Ikke spis melkeprodukter eller egg!
Simba
1
28.01.2015 09:24:45
Treningssenteret vil ikke være så veldig effektivt så lenge du ikke spiser kjøtt, smarten. Kjøtt er viktig uansett for kroppens utvikling. For eksempel som oksekjøtt, kylling og fisk. Ikke svin, det innebærer mye fett. Vegetarpizza, vegetarburger? Det er ikke smart, spesielt ikke når du har usunn saus. Det er verre enn å spise ris med kjøtt ved siden av. :P
?
1
23.10.2014 21:03:30
Kjøtt er jo kjempeviktig!? Du bør ikke droppe det bare fordi du vil gå ned i vekt! Viss du er vegitarianer forstår jeg det, men viss ikke så...
Serriøst??
3
09.10.2014 15:31:23
Hvorfor skal man kutte ut melkeproduker???! og egg??! Egg er noe av det mest NÆRINGSRIKE vi mennesker kan spise Melkeprodukter (skummet melk, sukkerfri yoghurt etc.) er jo sunt og det er faktisk veldig viktig å få i seg melkeprodukter, masse kalsium som kroppen trenger!
whyy
2
14.06.2014 00:03:28
Er normalvektig, og har klart å olde en relativt stabil vekt over lang tid. Men vil slanke meg, og har ikke fått det til. Fristelser kalles det vel... Er nokså sunn, men helt ærlig får i meg litt mer søtt en jeg var klar over. Jeg er 15 år, 174 og 59 kg (57-60 kg)
Svar
1
28.01.2015 09:28:05
Du er altfor tynn da, du bør heller gå opp i vekt enn å gå ned. Vekten din burde ha vært opp til kanskje 65-70kg. Anbefaler deg å bruke mass gainer og protein pulver hvis du trener på treninsstudio eller vil ha muskler.
Tjukkebolla
1
08.06.2014 12:41:50
Hei!☀️ Er 12(snart 13)
Veier 62-64kg
Er ca.1,73 høy
Og har masse lår og magefett!
Hvordan blir jeg kvitt det?! Jeg klarer ikke å jogge har den verste kondisen EVER! (Red.: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
A3 ark
0
13.03.2015 16:01:58
Du kan prøve å gå turer. Kanskje etterhvert kan du begynne å jogge.
A Friend
1
28.01.2015 09:29:04
Jogg wtf dude. Sånn du får bedre kondisjon
kutt ut brus
0
08.04.2014 03:33:32
Kutt ut den helsike brusen. Det er mitt tips, og jeg merket det godt på kroppen etter en ukes tid. Skal også bli godt å begynne med Tae Kwon Do igjen til neste uke
Deadlykookie
11
10.01.2014 15:15:10
Jeg blir lei meg av å lese kommentarene her egentlig. Å se 13-14 åringer bekymre seg for om de veier for mye eller ikke, og prater om å slanke seg. Jenter ( og gutter for den saks skyld) Dere alle som er midt i puberteten skal IKKE slanke dere, det kommer ikke noe godt med det. Det dere kan gjøre er å passe litt på kostholdet, se til at dere får i dere nok proteiner, mineraler og vitaminer så dere er friske. Å trene for mye er heller ikke bra. Og for guds skyld, hør på meg når jeg sier det. Ikke fall i motefella, dere trenger ikke å bekymre dere for om dere er tykke bare fordi dere ikke ser ut som modeller og hollywoodstjerner. De folka sulter seg mesteparten av tiden, det er ikke noe å hige etter. Pluss at det aller meste av reklame er retusjert, photoshoppet og fikset på for å få et "perfekt" bilde, noe uoppnåelig. I puberteten er det normalt å gå litt opp i vekt, det er sånn det skal være. Slanke dere kan dere gjøre når dere blir eldre og er ferdig utviklet. Inntil da vil jeg bare anbefale dere å passe på å ha et sunt kosthold. Drit i hva folk sier om hvordan dere ser ut. Det er barne og ungdomsskolen, ALLE blir dømt ut fra hvordan de ser ut, men jeg skal fortelle dere noe, det har ekstremt lite å si senere i livet.
YEYOKLAMO
1
09.10.2014 15:45:59
SÅ ENIG!
Gutten
2
26.12.2013 20:19:23
Er 16 år og veier 115 kg. Mitt største mareritt er faktisk at jeg aldri får kjæreste fordi ingen vil være med en feit person.
YOLO
4
10.03.2014 20:36:49
Start med Taekwondo, det er det jeg anbefaler.
ED SOLDIER
0
06.11.2013 21:09:25
Jeg har "slanket" meg de siste to årene! Hater å leve, elendig selvtillit, selvmordstanker, grusom selvfølelse, deprimert i bølgedaler, flink-pike syndrom, hater meg selv, osv osv. Jeg er en blåhval på 174.5 cm over bakken, og veide 46.4 i dag tidlig! WHAT! Jeg må ned til 40kg, da vil kanskje "alle" skjønne at jeg har et problem. De tror bare at "alt vil gå over, det er ikke farlig". (Red: Du kan stille spørsmål og få hjelp på ung.no/oss)
Omg
0
26.04.2015 23:12:35
Du er for tynn, du burde gå opp i vekt fort. Ikke legg på fett. Tren og spis proteiner. Du burde veie mye mer

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg gå ned i vekt så fort som mulig? Hva bør jeg spise til frokost, lunsj, middag og kveldsmat? Bør jeg spise frokost?
Hei Når du ønsker å gå ned i vekt er det viktig å være tålmodig og tenke langsiktig. For å få et best mulig resultat bør du endre noe i livs...
Hvordan skal jeg spise for å gå ned i vekt?
Hei Takk for spørsmålet! Det er kjempeflott at du trener så mye og at du har et profesjonelt sammensatt treningsprogram som du har klart å følg...
Er det ok og erstatte brus med farris?
Hei Takk for ditt spørsmål - og gratulerer meg en imponerende vektreduksjon!   Det å gå ned i vekt på en mest mulig varlig måte krever store li...
Jeg trenger en matplan som kan hjelpe meg å gå ned i vekt. Kan du hjelpe meg?
Hei Så utrolig bra at du har begynt å trene mye, det gir deg mange gode helseeffekter. Når du ønsker å gå ned i vekt er det viktig å spise var...
Jeg er 12 år og veier 50 kg. Jeg synes jeg er alt for tykk og lurer på hva som er normalt å veie når man er 12 år.
Hei!Hva som er normalt å veie for deg kommer an på hvor høy du er. Dessverre skriver du ingen ting om høyden din, så da blir det vanskelig for me...
Lavt stoffskifte, vektøkning og matlyst
Hei Takk for spørsmålet!   Så flott at du er fornøyd med kroppen din - det har du all grunn til!:) Vekten er helt fin i forhold til din høyde...
Hvordan bli tynn til sommerferien.
HeiOppskriften på det er først og fremst å være aktiv. Ved å øke kroppens forbrenning, får man en slankere kropp.Prøv å trene litt, beveg deg...
Hvordan få flat mage fort?
Hei Takk for spørsmål!   Mange jenter i din alder ønsker seg flatere mage. Det er viktig å være klar over at det innebærer en forandring i k...
Hvordan kan jeg gå ned i vekt fortest mulig?
Hei Når du ønsker å gå ned i vekt er det viktig å være tålmodig og tenke langsiktig. Resultatene vil vise seg, men det kan ta tid. Derfor må d...
Kan man gå ned i vekt uten å trene?
Hei For å gå ned i vekt må man innta færre kalorier/energi enn man forbruker, så ja, man kan gå ned i vekt dersom man spiser sunt og i moderate...
Hvordan få motivasjon til å trene?
Hei   Takk for spørsmål!   Ja det er ofte flere faktorer som fører til en vektøkning, og sosiale og psykiske sider spiller en rolle. De to vikti...
Legger man på seg av å spise ris?? Hva er den beste maten man kan spise for å unngå å legge på seg ?
Hei,Ris er en god kilde til karbohydrater og et godt alternativ til poteter eller pasta. Dette kan du fint spise uten å legge på deg, men velg gjern...
Hvordan kan jeg gå ned i vekt?
Hei Takk for at du sender oss spørsmål.  For mange kan det være vanskelige og ubehagelige følelser knyttet til kropp og vekt, spesielt i ungdom...
Sliter med utseendet mitt, og føler meg alene.
Hei jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Det er leit å høre at du føler deg alene og sliter med deg selv. Det er nok mange som vil kjen...
Hvordan kan jeg få et sunnere kosthold og mer trening i hverdagen?
Hei Takk for ditt spørsmål!   Det er mange som deg som opplever det som utfordrende å flytte for seg selv, og det kan ta tid å innarbeide kost...
Er det anbefalt å spise kun ananas på boks for å gå ned i vekt?
Hei   Takk for ditt spørsmål!   Det er mange som er opptatt av kjappe løsninger for å gå ned i vekt, og mange har prøvd ulike "kurer" der...
Jeg har lagt på meg på utveksling, og gruer meg til å komme hjem!
Hei Takk for ditt spørsmål til ung.no! Mange opplever å legge på seg når de reiser til USA på utveksling (og ferie for den slags skyld!). Mate...
Jeg vil gjerne gå ned 10-20 kg så fort som mulig. Har dere noen råd og tips til hva jeg bør gjøre?
Hei Du har gjort mange gode fremskritt ved å øke din fysiske aktivitet og spise et sunt kosthold! Fortsett med dette, for det er nemlig veldig vikt...
Jeg kjenner ikke når jeg er sulten eller mett
HeiJeg vet ikke om det faktisk er slik at du blir tjukkere, men jeg forstår jo at du føler at det er slik.  Det at man kan få problemer med sult o...
Se alle