- Jeg får ikke lov hjemme til å spille spill med 18-årsgrense
Jeg er en gutt på 14 år som ikke får lov til å spille spill med 18 års grense. Mange av vennene mine spiller slike spill og jeg opplever det som krenkende og urettferdig at foreldrene mine sier nei, fordi jeg er en sånn type som ikke liker å føle at jeg er for liten.

Aldersgrenser på spill er anbefalinger og de fungerer som en veiledning. Det er derfor ikke ulovlig å spille eller kjøpe spill som har 18-årsgrense selv om man er 14 år. Dette fordi aldersmerkingen på spill ikke er bestemt ved lov.
Aldersgrenser på spill er viktige fordi de fungerer som veiledning og hjelp til både barn og voksne når de kjøper et spill. Ved å se på aldersgrensen og symbolene kan man få inntrykk av hva slag innhold et spill har. Aldersgrensen og symbolene kan vise om spillet inneholder vold, terror, skremmende scener, sex eller voldsomt språkbruk. Aldersgrensen og symbolene fungerer derfor både som opplysning, men også for å beskytte barn mot skadelig innhold.
I GTA-serien har man, som du viser til, mye frihet og man kan gjøre nesten man hva man vil, men GTA-serien har fått en 18-årsgrense og dette er ikke uten grunn. Spillene inneholder store mengder nærgående og realistisk vold, og denne volden går ofte utover uskyldige mennesker. Dette er et spill som er laget for voksne og bør derfor bare spilles av voksne. Jeg er derfor helt enig med foreldrene dine når de nekter deg å spille GTA, dett er et spill du kan vente med å spille til du blir eldre. Det finnes mange andre spill man kan spille med et annet innhold og aldersgrense.
Det er foreldrene dine som har ansvaret for deg frem til du er 18 år, noe som står beskrevet i barneloven. Å treffe avgjørelser om hvilke dataspill du får lov til å spille, er en typisk del av foreldreansvaret. Foreldrene dine er derfor i sin fulle rett til å nekte deg og spille et spill de mener ikke er bra for deg, selv om noen av vennene dine for lov å spille dette spillet.
Hvem kan hjelpe deg?
PEGI
PEGI er forkortelse for "Pan European Game Information", og er et system for aldersvurdering av dataspill som brukes over hele Europa. PEGI-merkingen tar kun hensyn til hvilken aldersgruppe spillet er egnet for, men ikke hensyn til vanskelighetsgraden på spillene. På sidene til PEGI kan du lese mer om bakgrunnen for de anbefalte grensene, hva de ulike symbolene står for og søke på konkrete spill og hvilken grense de har fått (siden er på engelsk).
Snakk med en voksen
Dersom dere ikke blir enige om dataspillingen hjemme og dårlig stemning, kan det være godt å prate med noen som ser krangelen fra utsiden. Kjenner du ingen voksen du kan prate med om dette, kan du ringe til Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Der kan du ringe gratis og anonymt. Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller helsestasjon.
Snakkomspill gir foreldrene dine informasjon
Mange foreldre vet lite om spill og synes det er vanskelig å vite hvilke regler de skal lage. Spilling kan være lærerikt og gøy. Foreldre lurer ofte på hvor mye tid dere skal få bruke, og hvilke spill som skal tillates. Du kan tipse foreldrene dine om nettsiden snakkomspill.no. Der får de råd og informasjon om dataspill fra Medietilsynet.
Les mer på ung.no
Hva bestemmer aldersgrensene på spill?
Stem! Kan dataspill være skadelige?
Aktuelle artikler