Bruker du for mye penger på spill?

05.06.2018 redaksjonen, ung.no

Klarer du ikke å kontrollere lysten til å spille - selv når du ikke har penger? Da kan du være spilleavhengig. Les mer om symptomene og årsakene til spillproblemer her.

HJELP: Hjelpetelefonen for spillavhengige er et godt tilbud når du selv eller familien ikke klarer å hjelpe deg. Foto: Screen Post/Unsplash

Kan jeg selv bedømme om jeg er spilleavhengig eller ikke?

Mange spilleavhengige har lett for å undervurdere sine problemer eller benekte dem, og vil ofte ikke være i stand til selv å bedømme om de har problemer med spilling.

Forskjellige årsaker

Det er ulike oppfatninger om hva som kan være årsaken til at folk får spilleproblemer. Det er mest sannsynlig et kompleks samspill mellom flere ulike psykologiske, biologiske og sosiale faktorer. Noen faktorer kan være av betydning for at du begynner å spille, noen for at du fortsetter og andre for at du utvikler avhengighet. Faktorene som er angitt under kan bidra til å forklare spilleproblemer i forskjellig grad.

Behov for å rømme fra virkeligheten

Mange spiller mer når de ikke har det bra, er urolige eller stresset. Spillet hjelper dem med å glemme virkeligheten en stund, og mange føler seg bedre når de spiller.

Gevinst eller nestengevinst

Mange spilleavhengige sier det var tanken på en større gevinst som satte i gang deres ukontrollerte spill. Det varierer fra person til person hvor stor gevinst som motiverer.

Videre kan det å ha hatt en opplevelse av ”nesten-gevinst” også stimulere til videre spill. Mange tror de har en spesiell evne til å vinne, at de har funnet koden for å beherske spillet eller er spesielt flinke. Andre tror de er inne i en vinneperiode eller har lignende irrasjonelle tanker.

Drømmer om et annet liv

En del spillere oppgir at de føler seg mislykkede i livet og at de har drømt om et liv i glamour med penger, fine biler og alt som hører med til et liv i luksus. Når de vinner får de den positive oppmerksomheten fra omgivelsene som de har lengtet etter.

Lengselen etter spenning

En del mennesker søker spenning i livet og får tilfredsstilt denne gjennom å spille. Dette kan være innfallsporten til mer intensiv spilling.

Barndomsopplevelser

Spilling kan ha vært en del av familiekulturen. Noen har vært med foreldre på travløp eller bingo gjennom oppveksten, slik at spillet er blitt en naturlig del av livet. Andre har hatt en vanskelig barndom som har ført til at vedkommende prøver å døyve eller flykte fra fortvilelsen via spill.

Arvelige årsaker

Det er ulike oppfatninger om dette. En del hevder at det kreves en viss kjemisk-biologisk ubalanse for å bli avhengig. Noen tror det finnes en personlighetstype som er disponert for avhengighet. Det er ikke så uvanlig at spilleavhengige er, eller har vært avhengige av noe annet i tillegg, eller at man har personer i slekten med slike problemer.

Risikofaktorer for å bli avhengig

 • Tiden mellom innsats og resultat
 • Det ser ut til at spilleavhengighet oppstår raskere ved spill med kort tid mellom innsats og resultat av spillet. Spill som ikke spilles kontinuerlig, der det er flere dager mellom spilleepisodene (som i Lotto), har lavere risiko.
 • Gevinst eller nestengevinst

Mange gevinster (ofte små) eller at spilleren er nesten ved å få en gevinst, holder interessen oppe. En storgevinst har for noen vært innfallsporten til en ukontrollert spilling og spilleavhengighet.

 • Spenning

Spillet inneholder oftest momenter av spenning, gir «adrenalinkick». Dette gir tilfredsstillelse til de som søker spenning gjennom spill.

 • Dyktighet

Spill kan gi spilleren opplevelse av å kunne styre gevinstene. Dette kan gi falsk tro på egen evne til å påvirke resultatet.

 • Variere innsatsen

Det øker følelsen av kontroll hvis spilleren har mulighet til å styre innsatsene. Det øker risikoen for større tap.

 • Tilbud

Jo flere typer av spill som finnes, desto større er sjansene for å finne noe attraktivt.

 • Tilgjengelighet

I dag er spill lett tilgjengelig for alle. Det finns i mange kiosker, butikker, bensinstasjoner, serveringssteder osv., samt på Internett og mobiltelefon.

 • Reklame og markedsføring

Reklame for spill frister oss til å prøve på nye spill med store gevinster og jackpot.

 • Overdrevne forventninger

Mange tror at vinnersjansene deres øker jo lengre de spiller, og ved at de «lærer» seg spillet. Når det gjelder tilfeldighetsspill er dette helt feil da hver spilleomgang er helt uavhengig av tidligere spilling.

 • Positiv innstilling til spill i samfunnet

De fleste pengespill som tilbys i Norge i dag er lovlige og sosialt akseptert. Hvis våre omgivelser eller samfunnet har en negativ holdning til spill eller fører en restriktiv politikk, så spiller folk mindre. I Norge bidrar overskudd fra pengespill til samfunnsnyttige organisasjoner, frivillige foreninger og idrettsaktiviteter. Holdningen kan lett bli: «Det er ikke så farlig å spille eller tape penger på spill, for overskuddet går til et godt formål».

Spørsmål og svar om gambling

Hvor mye penger må jeg ha tapt for at det skal være et problem?

Det kommer ikke an på hvor mye penger du taper. Det som har noe å si er når spillingen gir negative konsekvenser for deg selv og dine nærmeste.

Er spilleproblemer like alvorlig som rusavhengighet?

Ja, på mange måter kan det være et like stort problem som avhengighet av rusmidler. For noen som har et alvorlig spilleproblem kan dette bli det viktigste i livet, og suget etter å spille mer kan bli umulig å kontrollere. Både rusavhengige og spilleavhengige kan gjøre ødeleggende ting de normalt ikke hadde gjort hvis de ikke var avhengige.

Hvis en rusavhengig ikke får stoff kan de oppleve fysiske smerter (abstinenser), dette kan også være tilfelle for spilleavhengige. Mange opplever søvnløshet, magesmerter, hodepine og rastløshet ved ikke å få spille. En forsker har beskrevet avhengighet som en kløe. Du vet du ikke burde klø for da blir det bare verre, men du klarer ikke la være likevel for det er så godt akkurat når du klør.

Hvorfor får noen spilleproblemer?

Spilleproblemer kan skyldes alt fra arvelig disponering for avhengighet, mangel på sosial tilpasning, ønske om flukt fra problemer, risikosøking, oppvekstvilkår og holdning til spill. Likevel er spillene i seg selv bygget opp slik at de kan utløse avhengighet, de er stimulerende, og kan utløse en rusfølelse.

Er ikke spilleproblemer egentlig et resultat av svakhet og uansvarlighet?

Nei, mange av de som utvikler et spilleproblem blir sett på som respektable og sterke av de som er rundt dem. Utenforstående faktorer som samlivsbrudd, stress på jobben eller andre kriser kan gjøre at folk trenger flukt i spill.

Hva kan jeg gjøre hvis en venn vil vi skal gamble?

Først og fremst må du bestemme deg for at du ikke vil spille og finne ut hvorfor. Når du vet hvorfor, kan du øve deg på begrunnelsene slik at du vet hva du skal si når kompisen din spør deg. Si ifra at du vil heller bruke pengene dine på noe du vet du kan få tak i, eventuelt at du sparer til noe spesielt. Vær stolt av at du ikke trenger å spille for å nyte livet.

Hvorfor utvikler gutter oftere spilleproblemer enn jenter?

En MMI-undersøkelse fra 2005 viste at 70 % av mennene mot 30 % av kvinnene hadde problemer med pengespill. Hvorfor det er slik kan vi ikke si sikkert. Men forskerne peker på at gutter er mer konkurranseinnstilte og risikosøkende av natur, og at de derfor er mer tiltrukket av gambling.

Hvorfor prøver man å begrense ungdomsspilling?

Samfunnet har et ansvar for å beskytte ungdom mot risikoaktiviteter. Det er viktig å lære ungdom om risikoen ved pengespill slik at de selv kan ta et bevisst valg. Hvis ungdom bestemmer at de vil gamble bør de ha lært å sette grenser for hvor mye tid og penger de vil bruke på dette. Forskningsresultater viser at jo tidligere ungdom starter med pengespill, jo større risiko er det for å få pengespillproblemer.

Fakta

Slik søker du hjelp:

 • Første steg mot å bli kvitt avhengigheten er for mange å ringe til Hjelpelinjen for spilleavhengige på 800 800 40. Tjenesten er gratis og har åpent hver dag fra kl. 09-21.
 • Ifølge Hjelpelinjen for spilleavhengige klarer de fleste som søker hjelp å få bukt med spillavhengigheten sin
HJELP: Hjelpetelefonen for spillavhengige er et godt tilbud når du selv eller familien ikke klarer å hjelpe deg. Foto: Screen Post/Unsplash

Fakta

Slik søker du hjelp:

 • Første steg mot å bli kvitt avhengigheten er for mange å ringe til Hjelpelinjen for spilleavhengige på 800 800 40. Tjenesten er gratis og har åpent hver dag fra kl. 09-21.
 • Ifølge Hjelpelinjen for spilleavhengige klarer de fleste som søker hjelp å få bukt med spillavhengigheten sin
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Spill og gaming

Les mer

Psykiske vansker

Les mer