Hopp til hovedinnholdet

Sjekk om du er avhengig av pengespill

Spillkort (colourbox.com)
HJELP: Hjelpetelefonen for spillavhengige er et godt tilbud når du selv eller familien ikke klarer å hjelpe deg.

Klarer du ikke å kontrollere lysten til å spille - selv når du ikke har penger? Da kan du være spilleavhengig. Les mer om symptomene og årsakene til spillproblemer her.

Offentlig og kvalitetssikret
Spillkort (colourbox.com)
HJELP: Hjelpetelefonen for spillavhengige er et godt tilbud når du selv eller familien ikke klarer å hjelpe deg.

Kan jeg selv bedømme om jeg er spilleavhengig eller ikke?

Mange spilleavhengige har lett for å undervurdere sine problemer eller benekte dem, og vil ofte ikke være i stand til selv å bedømme om de har problemer med spilling.

 

Forskjellige årsaker

Det er ulike oppfatninger om hva som kan være årsaken til at folk får spilleproblemer. Det er mest sannsynlig et kompleks samspill mellom flere ulike psykologiske, biologiske og sosiale faktorer. Noen faktorer kan være av betydning for at du begynner å spille, noen for at du fortsetter og andre for at du utvikler avhengighet. Faktorene som er angitt under kan bidra til å forklare spilleproblemer i forskjellig grad.

 

Behov for å rømme fra virkeligheten

Mange spiller mer når de ikke har det bra, er urolige eller stresset. Spillet hjelper dem med å glemme virkeligheten en stund, og mange føler seg bedre når de spiller.

 

Gevinst eller nestengevinst

Mange spilleavhengige sier det var tanken på en større gevinst som satte i gang deres ukontrollerte spill. Det varierer fra person til person hvor stor gevinst som motiverer. Videre kan det å ha hatt en opplevelse av ”nesten-gevinst” også stimulere til videre spill. Mange tror de har en spesiell evne til å vinne, at de har funnet koden for å beherske spillet eller er spesielt flinke. Andre tror de er inne i en vinneperiode eller har lignende irrasjonelle tanker.

 

Drømmer om et annet liv

En del spillere oppgir at de føler seg mislykkede i livet og at de har drømt om et liv i glamour med penger, fine biler og alt som hører med til et liv i luksus. Når de vinner får de den positive oppmerksomheten fra omgivelsene som de har lengtet etter.

 

Lengselen etter spenning

En del mennesker søker spenning i livet og får tilfredsstilt denne gjennom å spille. Dette kan være innfallsporten til mer intensiv spilling.

 

Barndomsopplevelser

Spilling kan ha vært en del av familiekulturen. Noen har vært med foreldre på travløp eller bingo gjennom oppveksten, slik at spillet er blitt en naturlig del av livet. Andre har hatt en vanskelig barndom som har ført til at vedkommende prøver å døyve eller flykte fra fortvilelsen via spill.

 

Arvelige årsaker

Det er ulike oppfatninger om dette. En del hevder at det kreves en viss kjemisk-biologisk ubalanse for å bli avhengig. Noen tror det finnes en personlighetstype som er disponert for avhengighet. Det er ikke så uvanlig at spilleavhengige er, eller har vært avhengige av noe annet i tillegg, eller at man har personer i slekten med slike problemer.

 

 

Risikoefaktorer for å bli avhengig:

 • Tiden mellom innsats og resultat
 • Det ser ut til at spilleavhengighet oppstår raskere ved spill med kort tid mellom innsats og resultat av spillet. Spill som ikke spilles kontinuerlig, der det er flere dager mellom spilleepisodene (som i Lotto), har lavere risiko.
 • Gevinst eller nestengevinst

  Mange gevinster (ofte små) eller at spilleren er nesten ved å få en gevinst, holder interessen oppe. En storgevinst har for noen vært innfallsporten til en ukontrollert spilling og spilleavhengighet.

 • Spenning

  Spillet inneholder oftest momenter av spenning, gir «adrenalinkick». Dette gir tilfredsstillelse til de som søker spenning gjennom spill.

 • Dyktighet

  Spill kan gi spilleren opplevelse av å kunne styre gevinstene. Dette kan gi falsk tro på egen evne til å påvirke resultatet.

 • Variere innsatsen

  Det øker følelsen av kontroll hvis spilleren har mulighet til å styre innsatsene. Det øker risikoen for større tap.

 • Tilbud

  Jo flere typer av spill som finnes, desto større er sjansene for å finne noe attraktivt.

 • Tilgjengelighet

  I dag er spill lett tilgjengelig for alle. Det finns i mange kiosker, butikker, bensinstasjoner, serveringssteder osv., samt på Internett og mobiltelefon.

 • Reklame og markedsføring

  Reklame for spill frister oss til å prøve på nye spill med store gevinster og jackpot.

 • Overdrevne forventninger

  Mange tror at vinnersjansene deres øker jo lengre de spiller, og ved at de «lærer» seg spillet. Når det gjelder tilfeldighetsspill er dette helt feil da hver spilleomgang er helt uavhengig av tidligere spilling.

 • Positiv innstilling til spill i samfunnet

  De fleste pengespill som tilbys i Norge i dag er lovlige og sosialt akseptert. Hvis våre omgivelser eller samfunnet har en negativ holdning til spill eller fører en restriktiv politikk, så spiller folk mindre. I Norge bidrar overskudd fra pengespill til samfunnsnyttige organisasjoner, frivillige foreninger og idrettsaktiviteter. Holdningen kan lett bli: «Det er ikke så farlig å spille eller tape penger på spill, for overskuddet går til et godt formål».

 

Spørsmål og svar om gambling

Hvor mye penger må jeg ha tapt for at det skal være et problem?

  Det kommer ikke an på hvor mye penger du taper. Det som har noe å si er når spillingen gir negative konsekvenser for deg selv og dine nærmeste.

 

Er spilleproblemer like alvorlig som rusavhengighet?

  Ja, på mange måter kan det være et like stort problem som avhengighet av rusmidler. For noen som har et alvorlig spilleproblem kan dette bli det viktigste i livet, og suget etter å spille mer kan bli umulig å kontrollere. Både rusavhengige og spilleavhengige kan gjøre ødeleggende ting de normalt ikke hadde gjort hvis de ikke var avhengige. Hvis en rusavhengig ikke får stoff kan de oppleve fysiske smerter (abstinenser), dette kan også være tilfelle for spilleavhengige. Mange opplever søvnløshet, magesmerter, hodepine og rastløshet ved ikke å få spille. En forsker har beskrevet avhengighet som en kløe. Du vet du ikke burde klø for da blir det bare verre, men du klarer ikke la være likevel for det er så godt akkurat når du klør.

 

Hvorfor får noen spilleproblemer?

  Spilleproblemer kan skyldes alt fra arvelig disponering for avhengighet, mangel på sosial tilpasning, ønske om flukt fra problemer, risikosøking, oppvekstvilkår og holdning til spill. Likevel er spillene i seg selv bygget opp slik at de kan utløse avhengighet, de er stimulerende, og kan utløse en rusfølelse.

 

Er ikke spilleproblemer egentlig et resultat av svakhet og uansvarlighet?

  Nei, mange av de som utvikler et spilleproblem blir sett på som respektable og sterke av de som er rundt dem. Utenforstående faktorer som samlivsbrudd, stress på jobben eller andre kriser kan gjøre at folk trenger flukt i spill.

 

Hva kan jeg gjøre hvis en venn vil vi skal gamble?

  Først og fremst må du bestemme deg for at du ikke vil spille og finne ut hvorfor. Når du vet hvorfor, kan du øve deg på begrunnelsene slik at du vet hva du skal si når kompisen din spør deg. Si ifra at du vil heller bruke pengene dine på noe du vet du kan få tak i, eventuelt at du sparer til noe spesielt. Vær stolt av at du ikke trenger å spille for å nyte livet.

 

Hvorfor utvikler gutter oftere spilleproblemer enn jenter?

  En MMI-undersøkelse fra 2005 viste at 70 % av mennene mot 30 % av kvinnene hadde problemer med pengespill. Hvorfor det er slik kan vi ikke si sikkert. Men forskerne peker på at gutter er mer konkurranseinnstilte og risikosøkende av natur, og at de derfor er mer tiltrukket av gambling.

 

Hvorfor prøver man å begrense ungdomsspilling?

  Samfunnet har et ansvar for å beskytte ungdom mot risikoaktiviteter. Det er viktig å lære ungdom om risikoen ved pengespill slik at de selv kan ta et bevisst valg. Hvis ungdom bestemmer at de vil gamble bør de ha lært å sette grenser for hvor mye tid og penger de vil bruke på dette. Forskningsresultater viser at jo tidligere ungdom starter med pengespill, jo større risiko er det for å få pengespillproblemer.

 

Kilde: Lotteri- og stiftelsestilsynet

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Christer
0
05.08.2013 17:17:58
Nei folkens... På tide å gå ut og gjøre noe? Spille fotball, gå en tur, jogge, trene eller andre aktiviteter eller leke - sammen med andre? Gjør dette hver dag, da vil du oppdage at spilleavhengigheten din blir mindre og mindre. Hvis du ikke har noen ting å gjøre ute da, kan du vel finne noe å gjøre inne da? På tide å gi slipp på PC-en og andre spillemaskiner... Ut og lek. Men selv er jeg spilleavhengig. Men JEG gjøre jo noe både ute og inne. Ingen problem.
slengt
0
11.07.2013 21:30:43
Jeg er våken om natten og spiller
slengt
0
11.07.2013 21:29:26
Og jeg har spilt mer og mer
slengt
1
11.07.2013 21:27:41
Jeg hær prøvd alt men det funker ikke
Simen L
1
03.05.2013 12:44:13
gamer selv black ops og er sykt avnhenig (red: Du kan skrive inn til ung.no/oss og få svar)
Stickmakerman
1
27.03.2012 09:23:23
Har spilt spill i 13-14 år nå og jeg kan godt si at jeg har begynt å spille mindre etter at jeg begynte på videregående skole, jeg spilte på PC-en flere timer for dagen før, men ser mest på tv, er ute og er på besøk hos venner.
Little me
2
20.03.2012 19:57:05
Helt ening i denne artikkelen. Den er så sann. Jeg selv gamer cod altfor mye, og jeg føler mens jeg leser gjennom denne artikkelen at jeg gjør det for å ikke tenke så mye på det rundt meg, med stress og sånt. Jeg vil prøve å spille mindre cod, men det er vanskelig når jeg ikke har en dritt og gjøre, og jeg prøver å drøye tiden med noe annet
j
2
11.08.2011 23:39:40
er hekta på ung.no
o-o
1
07.03.2011 04:41:58
folk må få lov til å bestemme selv. vis en ting er gøyt er det gøyt. noen spiller jo bare for at de ikke har noe annet å gjøre akerat då, men jeg spiller for at det er gøyt XD en venn av meg sier han bare spiller når han ikke har noe annet å gjøre, det synes jeg er teit, men det er min mening.
qwerty
3
07.03.2011 04:33:09
jeg har spilt pc spill siden jeg var 5 år! har ikke skadet meg:P har tid til venner, fester,kjæreste,skole, lekser
Student
2
23.10.2010 14:30:07
Er dette en undersøkelse gjort av professorer eller er det et sammendrag av ting funnet andre steder på netter? Jeg kan ikke se noen kilder eller bevis på at fagfolk har undersøkt dette. Bare lurer
JobiFanten
4
19.03.2010 13:09:10
jeg ble utelukket fra cod mw2 for livstid, og får nesten abstinser... tror jeg er helt anvhengi :s
smartie
1
26.10.2008 19:33:11
Dette var en kjempe bra artikkel. Hjalp veldig. TAKK :D
dreamer
1
06.10.2008 22:11:43
Dårlig, ( bare tuller ) =D

Spørsmål og svar

Er det normalt å spille 15 timer om dagen?
Hei gutt 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no!Jeg må si meg enig med foreldrene i at det ikke er normalt å såille mer enn 15 timer om dagen. ...
Hvordan kan jeg hjelpe en venn som er spilleavhengig?
Hei Så fint at du vil hjelpe en venn som er spilleavhengig. Det er vanskelig å hjelpe noen som er spilleavhengig, men jeg kan gi deg noen tips. Fo...
Han bortprioriterer henne og barnet til fordel for spillingen
Hei Det du forteller høres veldig slitsomt ut for deg, og ikke særlig sunt eller bra, hverken for han selv eller hans forhold til barnet deres. Har...
Avhengig av mobilen
Hei Du ønsker å få hjelp til dette nå, og det er bra.  Å innse problemet er første skritt på veien til å løse det.  Det er jo to ting i de...
Skatt på gevinst av nettspill
Hei På utenlandske nettspill risikerer du å måtte betale skatt for gevinster over en viss størrelse, og for gevinster i pengespill som ikke blir ...
Må man betale skatt om man vinner i poker / lotteri
Hei Hvis du vinner penger eller gevinster ved å spille poker, er gevinsten skattepliktig over 10.000 kroner. Etter skatteloven § 5-50 første led...
Hvordan blir jeg kvitt data spilleavhengigheten min?
Hei   Det er fint at du tar kontakt med oss! Du viser stor styrke som søker hjelp for spillingen din, og det er hjelp å få!Er det ingen hjemme s...
Over det siste halvåret, så har jeg ikke vært på skolen
Hei Så bra at du nå skriver til oss.  Jeg tenker at det betyr at du nå vil ha en forandring i livet.  Fantasiverdenen har tatt mye tid og fått ...
Er det lov å spille poker med pengeinnsats på privat eiendom?
Hei! Dette er et vanskelig spørsmål og det har vært diskutert mye omkring dette. Når det gjelder å etablere kasino og arrangere pokerturneringe...
Kjæresten er avhengig av porno
Hei Først vil jeg si at jeg tror det er veldig lurt om du greier å ikke se på porno som en "konkurrent" til deg.  -Jeg forstår at du kan kjenne ...
Spill, pengeforbruk, homofili, krop og pubertet,
Hei Og takk for tilbakemeldingene dine. Det er så viktig at vi får tilbakemelding slik at vi kan bli bedre.Grunnen til at vi har 'skjult' spørresk...
Vil spare penger, trenger jobb og kjeder meg.. FÅr ikke spille nok
Hei   Jeg forstår det sånn at du er frustrert over flere ting:At vennene dine får spille onlinespill, du bare litt? At du har fått ting du kan...
Gutt, 14, blir mobbet pga. spilling og PC bruk
Hei Flott at du reagerer på mobbing uten å gjøre det du sier dere ønsker å gjøre, nemlig å banke opp de som mobber dere. Vold løser ingenting...
Bruker for mye penger 
Hei Det å bruke for mye penger er et veldig vanlig problem vi fleste har. Det er ikke noe enkelt svar på dette, fordi det starter først og fremst...
Hun er avhengig av pc/mobil, og redd for å dø.
Hei Flott at du skriver til ung.no.Jeg synes det virker som at du har veldig god selvinnsikt når du tenker at du er avhengig av pc/mobilbruk. Som re...
Jeg har en venn som er avhengig av pengespill uten hjelp - hva gjør jeg?
Hei, jente på 20 år! Takk for spørsmålet ditt. Det er svært slitsomt å stå å se på at noen man bryr seg om oppføre seg på en måte som ikk...
Er litt likegyldig og sliter med motivasjon
Hei Det er bra at du ser problemet og vil ta tak nå!  Det er første skritt på veien mot å gjøre en endring.  Om årsaken til din lave motivasj...
Om hvordan snakke med jenter og avhengighet av datamaskinen  
Hei!   Det er klart at du kommer til å få deg kjæreste en gang! Det skal du ikke bekymre deg for. Det er mange som synes det er vanskelig å sna...
Spilleavhengig. Hva gjør jeg?
Hei Så fint du tar kontakt med ung.no Det er bra å vite at det finnes mange i din situasjon. Mennesker kan bli avhengige av mange ulike ting. Noen...
Han har sittet mange timer om dagen foran pc'en og nå har han lyst til å slutte.
Hei Så flott at du nå ønsker å være mer sosial, komme deg ut og få med deg det som skjer rundt deg! Det er bare å sette i gang, så blir det l...
Se alle