Folk som sliter med spilleproblemer ønsker som regel ikke å snakke om det, og det kan være vanskelig å vite hvordan du skal hjelpe. Derfor har vi laget en oversikt over hvordan du kan hjelpe en venn som sliter med spillavhengighet.

Faresignaler

Spillavhengighet Norge har laget en liste over faresignaler på pengespill og dataspill.

 • arrow_drop_down_circle  Faresignaler pengespill
  Snakker mer og mer om gambling

  Lyver om spillingen

  Spiller bort mye penger på kort tid

  Bruker mye tid på pengespill

  Spiller for å vinne tilbake det tapte

  Blir stresset og irritert ved tap

  Blir stresset og irritert hvis noen forstyrrer spillet

  Låner penger eller selger ting for å spille

  Uforklarlige økonomiske problemer og regninger går til inkasso

  Virker tilbaketrukket og innadvendt i forhold til familien og omgivelsene

  Har en sterk overbevisning om framtidige gevinster

  Spiller alene over lengre tid

  Skaper krangler som et påskudd for å komme seg bort

  Fravær fra skole og jobb

  Avbrutt skolegang og jobb

  Gjeldsproblemer

  Helseplager

 • arrow_drop_down_circle  Faresignaler dataspill
  Frustrasjon, sinne og humørsvingninger

  Aggressiv (utagerende) reaksjon ved tap av spilletid.

  Mye konflikter i nære relasjoner.

  Melder seg ut av familielivet.

  Fravær fra skole og jobb.

  Avbrutt skolegang og jobb.

  Tap av søvn, vekttap/vektøkning, dårlig hygiene.

  Bruker stadig mer tid på spilling.

  Isolerer seg.

  Ensformig kosthold.

Må ønske hjelp selv

Det viktigste du må vite før du forsøker å hjelpe, er at du ikke kan stoppe vennen din fra å gamble eller spille. Personen må selv ønske hjelp før de klarer å slutte og spille.

Deretter er det viktig å huske på at du ikke skal lage unnskyldninger for vennen din eller låne vedkommende penger om han/hun har problemer med pengespill. Selv om det kan virke enklere å bli med på løgnen, hjelper du vennen din mer ved å ta et klart standpunkt og ved å være ærlig. Igjen er det viktig å huske på at ansvaret til syvende og sist alltid ligger på den som spiller selv! Husk også at andre familier og vennekretser har opplevd det samme og kommet seg gjennom det. Dere er ikke alene!

 

 

Velg riktig øyeblikk for å ta kontakt

Om vennen din viser anger for spillingen sin eller har avsluttet en spilleepisode, kan det være et fint øyeblikk å spørre vedkommende ut om problemstillingen. Derimot kan det være dumt å tilnærme seg vennen din i det han/hun spiller, fordi personen mest sannsynlig ikke vil være åpen for å motta budskapet ditt. Finner du et godt øyeblikk når personen ikke spiller bør du snakke i en forståelsesfull og omsorgsfull tone. Om vennen din begynner å tenke gjennom problemet bør du være klar til å komme med noen fakta som beskriver hvordan problemet påvirker livet hans/hennes på en negativ måte.

Ta utgangspunkt i egne følelser

Fokuser samtalen rundt atferden til vedkommende og ikke personligheten. Fortell hvordan tingene vennen din gjør har innvirkning på deg og livet til andre, men husk å ikke gå til angrep. Da risikerer du at vennen din går i forsvar og nekter å svare på spørsmålene dine. Ta heller utgangspunkt i dine egne følelser og hvordan de påvirkes av situasjonen: "Jeg blir så lei meg når jeg ser du spiller fordi...". Opplever du at vennen din er voldelig eller har aggressiv atferd, bør du tenke på din egen sikkerhet og sikkerheten til de rundt deg før du fortsetter konfrontasjonen.

Sett grenser og vær støttende

Hvis du fordømmer eller blir sur på en person med spilleproblemer kan han/hun trekke seg tilbake i sine egne problemer. Spilleavhengighet er en alvorlig sak og derfor kan det være nyttig å sette strenge og klare grenser. Om vedkommende er involvert i pengespill kan det være lurt å få noen til å ta over styringen av økonomien til personen fram til han/hun er tilbake på rett kjøl. Husk at den som spiller mest sannsynligvis gjør det av en annen grunn enn å ville tjene penger. Glem heller ikke at spillere er flinke til å lyve både overfor seg selv og til deg.

 

 

Hvem kan hjelp?

 • Om vennen er enig med deg og åpen for å få hjelp, er det fint å ha nummeret til Hjelpelinjen klart så han/hun kan ringe nummeret: 800 800 40. Fortell vedkommende at du tror det er et problem selv om ikke spilleren vil innrømme det selv. Husk å gi vennen din klar beskjed om at du er glad i vedkommende selv om det de gjør ikke blir akseptert.
 • Finn et sted der også du kan få utløp for følelser og frustrasjon. Spillavhengighet Norge har nettverksgrupper for både pårørende og spillavhengige, der dere sammen kan få utløp for frustrasjon og følelser, samt dele erfaringer. Om du ikke ønsker dette bør du fremdeles dele problemet med venner eller familie. Du skal ikke måtte ordne opp i vennen din sin spilleavhengighet på egenhånd, og heller ikke bære på bekymringen alene!
 • Om du er avhengig av spill og søker hjelp kan du ringe Anonyme Gamblere (GA) i Norge. GA er en forening av menn og kvinner som har slitt eller sliter med spillavhengighet.