Bruker vennen din for mye tid eller penger på spill?

22.01.2019 Redaksjonen, ung.no

Kjenner du noen som sliter med spilleavhengighet, men er usikker på hvordan du kan hjelpe? Her er rådene for deg som ønsker å hjelpe.

HJELP: Det er viktig å vite at du ikke kan stoppe vennen din fra å gamble eller spille. Personen må selv ønske hjelp før de klarer å slutte og spille, men du kan hjelpe vennen din med å ta tak i problemet. Foto: Priyam Raj/Unsplash

Folk som sliter med spilleproblemer ønsker som regel ikke å snakke om det, og det kan være vanskelig å vite hvordan du skal hjelpe. Derfor har vi laget en oversikt over hvordan du kan hjelpe en venn som sliter med spillavhengighet.

Faresignaler

Spillavhengighet Norge har laget en liste over faresignaler på pengespill og dataspill.

Må ønske hjelp selv

Det viktigste du må vite før du forsøker å hjelpe, er at du ikke kan stoppe vennen din fra å gamble eller spille. Personen må selv ønske hjelp før de klarer å slutte og spille.

Deretter er det viktig å huske på at du ikke skal lage unnskyldninger for vennen din eller låne vedkommende penger om hen har problemer med pengespill. Selv om det kan virke enklere å bli med på løgnen, hjelper du vennen din mer ved å ta et klart standpunkt og ved å være ærlig.

Igjen er det viktig å huske på at ansvaret til syvende og sist alltid ligger på den som spiller selv! Husk også at andre familier og vennekretser har opplevd det samme og kommet seg gjennom det. Dere er ikke alene!

Velg riktig øyeblikk for å ta kontakt

Om vennen din viser anger for spillingen sin eller har avsluttet en spilleepisode, kan det være et fint øyeblikk å spørre vedkommende ut om problemstillingen. Derimot kan det være dumt å tilnærme seg vennen din i det hen spiller, fordi personen mest sannsynlig ikke vil være åpen for å motta budskapet ditt.

Finner du et godt øyeblikk når personen ikke spiller bør du snakke i en forståelsesfull og omsorgsfull tone. Om vennen din begynner å tenke gjennom problemet bør du være klar til å komme med noen fakta som beskriver hvordan problemet påvirker livet til hen på en negativ måte.

Ta utgangspunkt i egne følelser

Fokuser samtalen rundt atferden til vedkommende og ikke personligheten. Fortell hvordan tingene vennen din gjør har innvirkning på deg og livet til andre, men husk å ikke gå til angrep. Da risikerer du at vennen din går i forsvar og nekter å svare på spørsmålene dine.

Ta heller utgangspunkt i dine egne følelser og hvordan de påvirkes av situasjonen: "Jeg blir så lei meg når jeg ser du spiller fordi...". Opplever du at vennen din er voldelig eller har aggressiv atferd, bør du tenke på din egen sikkerhet og sikkerheten til de rundt deg før du fortsetter konfrontasjonen.

Sett grenser og vær støttende

Hvis du fordømmer eller blir sur på en person med spilleproblemer kan han/hun trekke seg tilbake i sine egne problemer. Spilleavhengighet er en alvorlig sak og derfor kan det være nyttig å sette strenge og klare grenser.

Hvis vedkommende er involvert i pengespill kan det være lurt å få noen til å ta over styringen av økonomien til personen fram til han/hun er tilbake på rett kjøl. Husk at den som spiller mest sannsynligvis gjør det av en annen grunn enn å ville tjene penger. Glem heller ikke at spillere er flinke til å lyve både overfor seg selv og til deg.

Hvem kan hjelp?

  • Om vennen er enig med deg og åpen for å få hjelp, er det fint å ha nummeret til Hjelpelinjen klart så han/hun kan ringe nummeret: 800 800 40. Fortell vedkommende at du tror det er et problem selv om ikke spilleren vil innrømme det selv. Husk å gi vennen din klar beskjed om at du er glad i vedkommende selv om det de gjør ikke blir akseptert.
  • Finn et sted der også du kan få utløp for følelser og frustrasjon. Spillavhengighet Norge har nettverksgrupper for både pårørende og spillavhengige, der dere sammen kan få utløp for frustrasjon og følelser, samt dele erfaringer. Om du ikke ønsker dette bør du fremdeles dele problemet med venner eller familie. Du skal ikke måtte ordne opp i vennen din sin spilleavhengighet på egenhånd, og heller ikke bære på bekymringen alene!
  • Om du er avhengig av spill og søker hjelp kan du ringe Anonyme Gamblere (GA) i Norge. GA er en forening av menn og kvinner som har slitt eller sliter med spillavhengighet.
HJELP: Det er viktig å vite at du ikke kan stoppe vennen din fra å gamble eller spille. Personen må selv ønske hjelp før de klarer å slutte og spille, men du kan hjelpe vennen din med å ta tak i problemet. Foto: Priyam Raj/Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Spill og gaming

Les mer

Vennskap

Les mer