Merkeordningen på dataspill er et system som skal gi deg som kjøper spill i butikk eller spiller på nett enkel informasjon om spillet passer for deg eller ikke. Aldersmerkingen forteller ikke hvor vanskelig spillet er å spille, men sier noe om hva slags innhold som eventuelt kan være uheldig for deg.

Aldersmerkingen 3+, 7+, 12+, 16+ og 18+ forteller om et spill inneholder elementer som kan være skadelig for barn og unge. Du kan lese mer om spillenes merking på pegi.info (Pan European Game Information).


PEGI har også laget en video som forklarer (på engelsk) hvordan aldersgrenser på spill settes.

 

PEGI-symbol

Spillet vurderes som harmløst,
men det kan likevel være for vanskelig for små barn.

 

PEGI-symbol

Spillet kan virke skremmende på mindre barn.

 

PEGI-symbol

Spillet kan inneholde ufint språk og voldsskildringer.

 

PEGI-symbol

Spillet kan inneholde voldsskildringer der man f.eks. kan se blod, forherligelse av kriminalitet, oppfordring til bruk av tobakk og alkohol, og erotikk eller samleie.

 

PEGI-symbol

Spillet kan vise realistisk vold mot forsvarsløse mennesker og dyr. Vær spesielt oppmerksom på spill som er merket 18+, da disse kan virke skremmende på mange. Spillet kan også inneholde pornografi, voldtekt eller seksuelle trusler, detaljerte beskrivelser av hvordan straffbare handlinger kan utføres, forherligelse av ulovlig narkotikabruk, og rasisme, etnisk eller religiøs diskriminering.

 

Hva betyr innholdsikonene?

I tillegg til aldersmerket, beskrives ofte et spill med ett eller flere av ikonene under. Ikonene beskriver om spillet inneholder f.eks. grovt språk, rusmidler og så videre. Spill som er merket med aldersgrense 3 år har ingen innholdsikoner på baksiden.

 

PEGI-symbol: vold (pegi.info)

Vold: Spillet inneholder voldsskildringer.

 

PEGI-symbol: rusmidler (pegi.info)

Rusmidler: Spillet kan vise hendelser eller situasjoner der rusmidler (alkohol, narkotika osv) blir brukt.

 

PEGI-symbol: stygt språk (pegi.info)

Grovt språk: Spillet kan inneholde verbalt eller skrevet språk av en grov art, med for eksempel banning.

 

PEGI-symbo: rasisme og mobbing (pegi.info)

Diskriminering: Spillet inneholder skildringer av, eller materiale som kan oppmuntre til, diskriminering.

 

PEGI-symbol: redsel (pegi.info)

Redsel: Spillet kan vekke redsel eller virke skremmende på mindre barn.

 

PEGI-symbol (pegi.info)

Sex og nakenhet: Spillet skildrer nakenhet og/eller seksuell atferd eller seksuelle hentydninger.

 

PEGI-symbol (pegi.info)

Gambling: Spill som oppmuntrer til gambling/pengespill.

 

Strenge foreldre?

Lar ikke foreldrene dine spille de spillene du ønsker? De har både rett og plikt til å nekte deg å spille spill de mener ikke er bra for deg. Men kanskje nekter de deg å spille fordi de ikke kjenner spillet godt nok?

Hvis du viser dem litt hva spillet går ut på, f.eks. ved å vise til noen klipp på YouTube, så får de et bedre bilde av hva det går ut på. Kanskje de innser at spillet ikke er så farlig som de først trodde, og at de skjønner mer hvorfor du har glede av det.

Hvor mye kan du spille?

Er dette et tema dere er uenige om? Du kan tipse dem om tjenesten snakkomspill.no. Der finner de informasjon om hvordan dere kan prate om dette, og hvordan dere kan lage avtaler om spilling.