Får skyhøye regninger

Mange unge eller foreldre opplever at man har spilt og kjøpt ulike ting inne i spillet (såkalt in-appkjøp). Dette har i mange tilfeller resultert i regninger på tusenvis av kroner.

Husk at selv om spillene markedsføres som gratis, er det viktig å være oppmerksom på at det er mulig å gjøre kjøp for titusenvis av kroner i disse spillene.

Hold passordet hemmelig

For å unngå sjokkregninger er det veldig viktig å holde passordet hemmelig, slik at andre ikke gjør såkalte in-appkjøp i spill på din konto.

For Apple-produkter er det også viktig å være oppmerksom på at iTunes Store-passordet huskes i 15 minutter. Dersom det gjøres et nytt kjøp i løpet av 15 minutter etter at passordet er tastet inn, forlenges perioden som passordet huskes med nye 15 minutter. Om noen andre får tak i koden, kan de derfor handle i det uendelige.

Tips for å unngå høye regninger

Du kan skru av muligheten for å bruke penger i apper og spill både på iPod, iPhone og iPad. Dette gjør du slik: Gå inn på Innstillinger → Generelt → Restriksjoner → Skru av "Kjøp i program".

For å aktivere og deaktivere slike restriksjoner må du legge inn pin-koden din. Husk å holde koden hemmelig for andre slik at du unngår at det blir skrudd på igjen.

En annen mulighet er å opprette en egen konto uten bankkort knyttet til seg, for eksempel hvis du har fått en egen iPhone eller du selv ikke har behov for å gjøre noen kjøp med telefonen.

Opprett en iTunes App Store-konto uten kredittkort

Forbrukertilsynet har samlet noen råd for å unngå sjokkregninger

  • Logg av App Store og Google Play før du låner bort enheten. Denne løsningen krever at den du låner bort til ikke kjenner brukernavn og passord, og at du husker å logge av hver gang du selv har lastet ned en app.

 

  • Sett en kode for nedlastninger. Unngå uønskede kjøp ved å sette en kode som må tastes før det skal lastes ned innhold. Finn fremgangsmåte i App Store og Google Play.

  • Sørg for at enheten ikke husker passordet ditt. I App Store vil det være mulig å gjøre nye kjøp i inntil 15 minutter etter at du har tastet inn passord for kjøp. I Google Play kan dette tidsrommet være på 30 minutter. I begge operativsystemer er det mulig å velge at enheten ikke husker passordet. Finn fremgangsmåten i App Store og Google Play.

  • Deaktiver kjøp i app-er. På denne måten vil du forhindre alle kjøp inne applikasjonen. Finn fremgangsmåte i App Store.

  • Opprett konto uten kredittkort. Dette kan være en god løsning hvis barna har fått en egen telefon eller du selv ikke har behov for å gjøre noen kjøp med enheten. Finn fremgangsmåten i App Store.

  • Fjern kredittkort som er tilknyttet kontoen din. Finn fremgangsmåte i App Store og i Google Play.