Hopp til hovedinnholdet

Unngå høye regninger for spill på mobil og nettbrett

Jente ser sjokkert på mobilen sin (colourbox.com)
GRATIS? Husk at selv om spillene markedsføres som gratis, er det viktig å være oppmerksom på at det er mulig å gjøre kjøp for titusenvis av kroner i disse spillene.

Har du eller foreldrene dine fått regninger på flere tusen kroner etter at du har lastet ned spill som dere trodde var gratis? Les våre råd for å unngå problemet.

Offentlig og kvalitetssikret
Jente ser sjokkert på mobilen sin (colourbox.com)
GRATIS? Husk at selv om spillene markedsføres som gratis, er det viktig å være oppmerksom på at det er mulig å gjøre kjøp for titusenvis av kroner i disse spillene.

Får skyhøye regninger

Mange unge eller foreldre opplever at man har spilt og kjøpt ulike ting inne i spillet (såkalt in-appkjøp). Dette har i mange tilfeller resultert i regninger på tusenvis av kroner.

Husk at selv om spillene markedsføres som gratis, er det viktig å være oppmerksom på at det er mulig å gjøre kjøp for titusenvis av kroner i disse spillene.

Hold passordet hemmelig

For å unngå sjokkregninger er det veldig viktig å holde passordet hemmelig, slik at andre ikke gjør såkalte in-appkjøp i spill på din konto.

For Apple-produkter er det også viktig å være oppmerksom på at iTunes Store-passordet huskes i 15 minutter. Dersom det gjøres et nytt kjøp i løpet av 15 minutter etter at passordet er tastet inn, forlenges perioden som passordet huskes med nye 15 minutter. Om noen andre får tak i koden, kan de derfor handle i det uendelige.

Tips for å unngå høye regninger

Du kan skru av muligheten for å bruke penger i apper og spill både på iPod, iPhone og iPad. Dette gjør du slik: Gå inn på Innstillinger → Generelt → Restriksjoner → Skru av "Kjøp i program".

For å aktivere og deaktivere slike restriksjoner må du legge inn pin-koden din. Husk å holde koden hemmelig for andre slik at du unngår at det blir skrudd på igjen.

En annen mulighet er å opprette en egen konto uten bankkort knyttet til seg, for eksempel hvis du har fått en egen iPhone eller du selv ikke har behov for å gjøre noen kjøp med telefonen.

Opprett en iTunes App Store-konto uten kredittkort

Forbrukertilsynet har samlet noen råd for å unngå sjokkregninger

  • Logg av App Store og Google Play før du låner bort enheten. Denne løsningen krever at den du låner bort til ikke kjenner brukernavn og passord, og at du husker å logge av hver gang du selv har lastet ned en app.

 

  • Sett en kode for nedlastninger. Unngå uønskede kjøp ved å sette en kode som må tastes før det skal lastes ned innhold. Finn fremgangsmåte i App Store og Google Play.

  • Sørg for at enheten ikke husker passordet ditt. I App Store vil det være mulig å gjøre nye kjøp i inntil 15 minutter etter at du har tastet inn passord for kjøp. I Google Play kan dette tidsrommet være på 30 minutter. I begge operativsystemer er det mulig å velge at enheten ikke husker passordet. Finn fremgangsmåten i App Store og Google Play.

  • Deaktiver kjøp i app-er. På denne måten vil du forhindre alle kjøp inne applikasjonen. Finn fremgangsmåte i App Store.

  • Opprett konto uten kredittkort. Dette kan være en god løsning hvis barna har fått en egen telefon eller du selv ikke har behov for å gjøre noen kjøp med enheten. Finn fremgangsmåten i App Store.

  • Fjern kredittkort som er tilknyttet kontoen din. Finn fremgangsmåte i App Store og i Google Play.

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Sist oppdatert:
11.03.2019
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Trenger mer penger til minecraft!
Hei gutt 13 år Nå er du inne i en farlig sirkel som kan bli ganske vanskelig å komme seg ut av.Er det ikke litt skummelt at behovet for penger e...
Hva gjør jeg med spillegjeld?
Hei Jeg tenker at det viktigste du gjør er å få kontroll over spilleproblemene dine. Du kan lese råd til de som spiller for mye i vedlagte artikk...
ødelegge mobilen for å få en ny?
Hei Så fint du skriver til oss.Jeg skjønner at det kan være fristende å få en ny mobil, men jeg tenker at du, siden du skriver inn til oss, like...
Penisen min er liten. Er det farlig å finne røyk på hotellet. Hva er PUBG?
Hei gutt (16) En penis vil i gjennomsnitt være 9,5 cm i slapp tilstand. Som med alt annet på kroppen, er det store forskjeller på peniser. 95 % a...
Jeg får ikke oppdatert et spill. Hva skal jeg gjøre?
Hei, og takk for spørsmålet Du må nok ta kontakt med spillselskap eller de som distribuerer spillet - sjekk hjemmesidene om hvor du skal ta kontak...
Jeg får ikke lov å kjøpe et spill. Hva gjør jeg?
Hei Det kan være flere grunner til at du ikke får kjøpe noe på et spill. Noen ganger kan det være fordi man ikke er gammel nok. Det er også hel...
Jeg har brukt masse penger på spill. Hva skal jeg gjøre?
Hei, og takk for spørsmålet ditt Du er nødt til å snakke med foreldrene dine om dette og forklare at du trenger hjelp å fikse dette. Samme hvor ...
Gratis Pc-spill på nett?
Hei Hvis du leter etter lovlige og gratis PC spill er det mange på f.eks. Steam og i Appstore. Men hvis du mener at du vi laste ned spill som kost...
Tips til noen gøye internettspill?
Hei Vi har dessverre ikke oversikt over dette, men kanskje noen andre har noen gode tips? Bruk kommentarfeltet under... Hilsen redaksjonen, ung.no...
Hvordan skal jeg få spille igjen?
Hei gutt, 13 år.   Takk for at du skriver til oss. Du skriver om noe som er aktuelt for mange ungdommer. I flere år har du spilt, og du mener se...