Trakassering på nett er dessverre noe veldig mange har opplevd. Om det er i et kommentarfelt, i en debatt eller en ubehagelig melding på Facebook. Noen steder er verre enn andre, og noen er også mer utsatt for dette. I onlinespill er det særlig jentespillere som må tåle støyten og blir kalt ting som "stygge, feite horer" som burde "komme seg tilbake til kjøkkenet".

Tall fra Medietilsynet viser at både gutter og jenter spiller dataspill, men likevel oppfattes gaming ofte som en guttegreie. Hvorfor det?

 

Hvorfor er gaming en guttegreie?

Forklaringen ligger både i hvor mye man spiller, hvilke spill som blir spilt og hvem spillene retter seg mot. Det er ofte i tenårene man spiller mest, og undersøkelser viser at gutter spiller mer enn jenter. Statistisk sett er det også enkelte forskjeller i forhold til sjangre. Action-, sport- og strategispill er ofte mer populært hos gutter, mens mange jenter foretrekker sosiale strategispill, adventure og puzzle games. Førstnevnte har stort sett mye høyere status i spillmiljøet.

I tillegg har designet noe å si om hvem som føler seg velkommen i spillet, og her legges det som oftest til rette for et mannlig publikum. Mannlige spillfigurer framstilles som barske (med fete våpen) og kvinnelige spillfigurer som sexy (med små bikinier). Dette er så klart en overdrivelse, men at de fleste store spilltitler retter seg mot gutter og ikke jenter kan ikke stikkes under en stol.

Kombinerer man tidsbruk, status på spillene man spiller og hvilke spill som er tilgjengelige (og legger til en historisk kontekst der gutter har dominert), er resultatet at gutter har lettere for å identifisere seg selv som gamere enn det jenter har.

Som en siste faktor kommer også trakassering inn. Med en kultur der jenter i større grad blir utsatt for trakassering, er det vanskeligere for jentene å føle seg hjemme - det blir med andre ord vanskeligere for dem å oppleve seg selv som gamere.

Det er ganske paradoksalt at dette er et problem i det hele tatt. De fleste gamergutter er kjempefornøyd med at stadig flere jenter interesserer seg for spill. Så da må vi anerkjenne problemet og gjøre noe med det.

 

 

"Legg fra deg konsollen og kom deg tilbake på kjøkkenet!"

En respons jeg hører mye når trakassering av jentespillere tas opp er at alle spillere opplever trakassering, både jenter og gutter. Og det stemmer. Spillkulturen har en harselerende og tidvis aggressive tone i utgangspunktet (f.eks. "Im totally gonna kick ur ass u n00b"), slik man finner i mange kompetitive interesser og hobbyer. Hvis man ikke forstår konteksten dette skjer i, altså gamingkulturen, kan relativt uskyldig harselering bli misforstått som sjåvinisme eller ondsinnethet. Det meste er uttalt med både ironi og sarkasme, og det er en form for internhumor som de fleste er med på. Selv om den har sine problemer er den en del av væremåten som mange setter pris på i spill - uavhengig av kjønn. Det gjør likevel ikke trakassering av jentespillere mindre reelt.

Det er en vesensforskjell mellom å a) mute en annen spiller fordi de ble potte sur av å tape og ikke legger noen fingre i mellom for å fortelle deg det ("GO TO HELL! U SUCK"), og b) mute en annen spiller fordi de bretter ut sine fantasier om hva de vil gjøre med deg dersom dere var i samme rom, og blir forbannet over å ikke få tilsendt nakenbilder ("U DONT WANT TO GIVE ME PICS!?!? U SLUT!!!"). Det er forskjell på trakassering, på samme måte som det er med stjeling. Vi er alle enige om at det er forskjell mellom å ta en penn hjem fra kontoret og å ta med en sofa.

For all del, dersom alternativ b) var noe man oppmuntret til og ønsket kunne det sikkert bli moro for begge to, men når "Vi må stå lengre mot sør i Fase 2" i noens hode blir oversatt til "Jeg vil gjerne ha sex med deg" bare fordi det sies med en jentes stemme -ligger skylden på oversetteren. Det er da snakk om en form for oppmerksomhet som jentespillere ikke har bedt om eller har oppmuntret. Det er rett og slett trakassering.

 

 

Det finnes løsninger

Slik oppførsel er ikke en "naturlig konsekvens" av å være online eller av å spille. Kultur består av og skapes av oss selv. Altså er det en ukultur som vi som spillere selv må ta ansvar for å gjøre noe med.

 • Trakassering må møtes, ikke bli stilltiende godtatt selv om det er på grunn av resignasjon eller likegyldighet. De fleste spill eller spillsamfunn har varslingsmuligheter. De er der av en grunn, så sørg for å bruke dem.
 • Trakassering rammer ikke bare jenter, og er heller ikke et problem som jentespillere alene er ansvarlig for å løse. Å konfrontere trakassering er et ansvar som alle har.
 • Egne nettverk for jentespillere kan være et sted for gamerjenter å finne trygghet på seg selv og sine spillerferdigheter. Ta et søk på nettet og du finner et forum som passer for deg.
 • Bli med i klaner/guild slik at man møter de samme spillerne flere ganger. Når det er en organisasjonell ramme rundt, der man kan bli sparket ut for å tråkke over streken, oppfører folk seg stort sett bedre.

Et eksempel på hvordan dette kan gjøres i praksis:

 • Spiller 1 til jentespiller som logger inn i lobbyen:

  "WOOOOO! Send me pics of your tits!11!1!"

 • Spiller 2:

  "If you want pictures of tits there are plenty of those on the internet. Try google. Leave her alone."

 • Spiller 2 rapporterer Spiller 1 for upassende oppførsel

Trakassering er komplisert, men løsningen er muligens lettere enn vi tror!