Spørsmål og svar om korona og vaksine

Her finner du svar på mange vanlige spørsmål om korona og vaksine for ungdom. For å begrense smitten, er det viktig med vaksinering.

KORONA: Nå får også ungdom tilbud om å ta koronavaksine. Da vil smitten i samfunnet gå mer ned. Illustrasjon: ung.no

Hvor finner jeg informasjon om vaksine til barn og unge?

Les om koronavaksine til barn og unge på FHI.no

Hvorfor bør ungdom ta vaksine?

Det er en del smitte blant ungdom. Selv om barn og unge svært sjelden får alvorlig koronasykdom er det enkelte som kan bli alvorlig syke. Vaksinen beskytter mot å bli alvorlig syk dersom man blir smittet og bidrar til mindre smitte i samfunnet.

Bør jeg teste med hvis jeg har tatt vaksinen og blir litt forkjøla?

Ja, test deg hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon. Fullvaksinerte får som regel mindre plager, men kan smitte andre. På FHI kan du lese mer om symptomer på Covid-19

Kan jeg ta vaksine hvis jeg har hatt korona?

Ja, FHI anbefaler at alle over 16 år som har hatt korona tar én dose med koronavaksine. Men, man bør vente 3 måneder etter at man ble frisk før man tar vaksinen. Da får man best mulig beskyttelse av den.

Ungdom 12-15 år som tidligere har hatt koronasykdom får foreløpig ikke tilbud om koronavaksine

Hvordan får jeg informasjon om når og hvor jeg kan ta koronavaksinen?

Kommunen du bor i har informasjon om hvem som får tilbud om vaksine på nettsiden sin. Der finner du også informasjon om alt det praktiske (når, hvor osv.) rundt selve vaksineringen. I tillegg er det mange kommuner og fastleger som ringer, sender SMS eller e-post. 

Koster det noe å ta vaksinen?

Nei, koronavaksinen er gratis.

Må jeg ta koronavaksine?

Nei. I Norge er det frivillig å vaksinere seg.

Må foreldrene mine samtykke til (si at det er greit) at jeg tar vaksine?

Er du over 16 år, trenger du ikke samtykke fra foreldrene dine til å ta vaksine – du bestemmer selv. Er du under 16 år, må begge foreldrene dine godkjenne/samtykke til at du får vaksinen.

Hvordan foregår vaksineringen?

Vaksinen settes i overarmen. Det kjennes omtrent som andre vaksiner og noen kjenner lite og noen litt mer.

Før vaksinasjon vil du bli spurt om du er frisk, og om du har hatt reaksjoner på andre vaksiner du har fått tidligere. Husk å si fra om du er gravid, har allergi, bruker medisiner eller har andre helseproblemer.

I disse tilfellene må du vente med å ta vaksine:

  • Hvis du er forkjølet, syk eller har feber over 38 grader
  • Hvis du er i karantene eller isolasjon på grunn av koronasykdom.
  • Hvis du har fått en annen vaksine i løpet av de siste 7 dagene
  • Hvis det har gått mindre enn 3 måneder siden du hadde korona.

Etter vaksinasjon blir du bedt om å vente på vaksinasjonsstedet i minst 20 minutter. Det er fordi de som vaksinerer vil være sikre på at du er i fin form etter vaksinasjonen.

Hvordan virker vaksinen?

Vaksinen lærer kroppen å kjenne igjen og å beskytte seg mot koronaviruset. Innholdet i vaksinen forsvinner raskt ut av kroppen, men kroppen husker hvordan den kan forsvare seg mot viruset. Etter første dose koronavaksine, tar det ca. tre uker før vaksinen gir deg god beskyttelse mot alvorlig koronasykdom.

Husk at selv om vaksinene virker godt, kan vaksinerte også bli smittet og spre smitte videre. Følg derfor smittevernrådene selv om du er vaksinert.

Hva kan være bivirkninger av vaksinen for ungdom? 

At kroppen reagerer og gir oss bivirkninger, er et tegn på at den jobber og gjør immunforsvaret vårt rustet til å møte det virkelige viruset. Er du derimot så heldig at du ikke merker noe etter vaksinen betyr ikke det at vaksinen ikke virker. Vi reagerer alle ulikt på vaksiner, og selv om du ikke får bivirkninger er du likevel godt beskyttet mot å bli koronasyk. 

Ungdom kan oppleve de samme vanlige og ufarlige bivirkningene som voksne etter vaksinering. Mange opplever at de

  • får vondt på stikkstedet, 
  • blir trøtte,
  • får hodepine,
  • vondt i kroppen,
  • frysninger og feber. 

Bivirkningene er ubehagelige, men går over etter få dager. 

Blant de mer sjeldne bivirkningene som er rapportert, er betennelse i hjertemuskelen (myokarditt) og betennelse i hjerteposen (perikarditt). Tilstanden oppstår oftest hos unge og unge voksne. Symptomene kommer vanligvis innen to uker etter andre dose, og er forbigående. Det er viktig å oppsøke lege og bli undersøkt hvis du får symptomer som kan skyldes betennelse i hjertemuskelen/hjerteposen (brystsmerter, tungpustethet, hurtig eller uregelmessig puls).

Les mer om bivirkninger på fhi.no.

Dersom du opplever uventede, kraftige eller langvarige symptomer som du tror skyldes vaksinen, bør du snakke med foreldrene dine og/eller si fra til lege eller annet helsepersonell.

Helsepersonell har plikt til å melde fra om alvorlige eller ukjente reaksjoner som de mistenker skyldes vaksine.

Kan vi leve helt vanlig når vi har tatt vaksinen?

Vaksinene gir ikke 100 prosent beskyttelse mot å bli smittet. Vaksinerte kan fortsatt bli smittet og smitte videre, men i mindre grad enn de som ikke har vaksinert seg. Siden vaksinene ikke beskytter fullstendig mot å bli smittet og smitte videre, er det viktig at både de som har fått én og to doser tester seg og holder seg hjemme hvis man tror man kan være smittet.

Kommer mensen til å bli annerledes hvis jeg tar vaksinen?

Det er økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser hos unge kvinner etter at de ble vaksinert mot korona, viser de første resultatene fra Folkehelseinstituttets befolkningsundersøkelser. Les mer om dette og om råd om vaksinasjon etter menstruasjonsforstyrrelser på FHI.no

Kan vi trygt reise til utlandet hvis vi tar vaksinen?

Vaksinering beskytter deg godt, men inn- og utreisereglene forandrer seg fortsatt. Derfor må du alltid sjekke regjeringens innreiseregler for siste oppdatering om land du vurderer å reise til. 

Det kan også være lurt å sjekke reglene for det landet du skal reise til, og om du har gyldig koronasertifikat.

Regjeringen anbefaler å laste ned appen Reiseklar og finne råd der hvis man skal ut og reise.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om koronavaksinen?

Spør gjerne legen din, de som skal vaksinere deg eller helsesykepleier på skolen din. Se også FHI sine nettsider eller helsenorge.no

Skrevet av ung.no

Sist oppdatert: 17.01.2022

Kilder:

FHI

Offentlig og kvalitetssikret
KORONA: Nå får også ungdom tilbud om å ta koronavaksine. Da vil smitten i samfunnet gå mer ned. Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Ta koronatest hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon!

Test deg! Covid-19 kan gi mange symptomer. Du kan ikke vite om det er Covid-19 du har eller en annen luftveisinfeksjon. Og husk å teste deg før skolen starter etter nyttår.

Tegning av gutt med korona på hodet.

Fra du fyller 16 år er det du som har ansvar for helsa di

Når du fyller 16 år, blir du det som kalles helserettslig myndig. Foreldrene dine kan ikke lenger få vite noe om deg fra helsepersonell uten at du gir tillatelse til det.

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Tegning av en gutt som er hos fastlegen sin (illustrasjon: ung.no)

Ta koronatest hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon!

Test deg! Covid-19 kan gi mange symptomer. Du kan ikke vite om det er Covid-19 du har eller en annen luftveisinfeksjon. Og husk å teste deg før skolen starter etter nyttår.

Tegning av gutt med korona på hodet.

Finn info om helsa di på helsenorge.no

Helsemyndighetene anbefaler alle over 16 år å lage en bruker på helsenorge.no. Der kan du blant annet se reseptene dine og finne svar på koronatest.

Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?