Spørsmål og svar om korona og vaksine

Her finner du svar på mange vanlige spørsmål om korona og vaksine for ungdom. Selv om samfunnet nå har åpnet opp, er det viktig med vaksinering.

KORONA: Nå får også ungdom tilbud om å ta koronavaksine. Da vil smitten i samfunnet gå mer ned. Illustrasjon: ung.no

Kan ungdom få vaksine?

Ja. Regjeringen har bestemt, etter råd fra Folkehelseinstituttet (FHI), at alle som er født i 2004 og 2005 skal få tilbud om vaksine. De får enten vaksinen fra BioNTech/Pfizer (Comirnaty) eller vaksinen fra Moderna (Spikevax).

For å få best mulig beskyttelse bør denne grunne ungdom ta to doser med vaksine, og de bør ta den andre dosen 8-12 uker etter de fikk den første. 

Barn ned i 12-årsalderen får også tilbud om koronavaksine. Barn født i 2006-2008 og de som fyller 12 år, født i 2009, vil først få tilbud om én vaksinedose. De får tilbud om vaksinen fra BioNTech/Pfizer (Comirnaty).

Hvorfor bør ungdom ta vaksine?

Det er en del smitte blant ungdom, og vaksinen beskytter mot å bli alvorlig syk dersom man blir smittet. 

Vaksinen gjør også at det blir mindre smittespredning i samfunnet. Mindre smitte bidrar til at vi kan lette på smitteverntiltak, og dermed komme raskere tilbake til hverdagen slik den var før koronapandemien.

Kan jeg ta vaksine hvis jeg har hatt korona?

FHI anbefaler at alle over 16 år som har hatt korona tar én dose med koronavaksine. Men, man bør vente 3 måneder etter at man ble frisk før man tar vaksinen. Da får man best mulig beskyttelse av den.

Ungdom 12-15 år som tidligere har hatt koronasykdom får foreløpig ikke tilbud om koronavaksine

Hvordan får jeg informasjon om når og hvor jeg kan ta koronavaksinen?

Kommunen du bor i har informasjon om hvem som får tilbud om vaksine på nettsiden sin. Der finner du også informasjon om alt det praktiske (når, hvor osv.) rundt selve vaksineringen. I tillegg er det mange kommuner og fastleger som ringer, sender SMS eller e-post. 

Koster det noe å ta vaksinen?

Nei, koronavaksinen er gratis.

Må jeg ta koronavaksine?

Nei. I Norge er det frivillig å vaksinere seg.

Må foreldrene mine samtykke til (si at det er greit) at jeg tar vaksine?

De som er over 16 år, trenger ikke samtykke fra foreldrene sine til å ta vaksine – du bestemmer selv. Er du under 16 år, må begge foreldrene dine skrive under på et samtykkeskjema før du får vaksinen.

Hvordan foregår vaksineringen?

Vaksinen settes i overarmen. Er du over 16 år, får du to doser med 8-12 ukers mellomrom. Det er viktig at du tar andre dose når du får tilbud om det, slik at du får best mulig beskyttelse. 

Før vaksinasjon vil du bli spurt om du er frisk, og om du har hatt reaksjoner på andre vaksiner du har fått tidligere. Husk å si fra om du er gravid, har allergi, bruker medisiner eller har andre helseproblemer.

I disse tilfellene må du vente med å ta vaksine: 

  • Hvis du er forkjølet, syk eller har feber over 38 grader 
  • Hvis du er i karantene
  • Hvis du venter på svar på en koronatest, 
  • Hvis du har fått en annen vaksine i løpet av de siste 7 dagene
  • Hvis det har gått mindre enn 3 måneder siden du hadde korona. 

Etter vaksinasjon blir du bedt om å vente på vaksinasjonsstedet i minst 20 minutter.

Hvordan virker vaksinen?

Vaksinen lærer kroppen å kjenne igjen og å beskytte seg mot koronaviruset. Innholdet i vaksinen forsvinner raskt ut av kroppen, men kroppen husker hvordan den kan forsvare seg mot viruset.

Etter at du er vaksinert med første dose tar det tre uker før vaksinen virker såpass godt at du regnes som «beskyttet». Det er også først da du vil få et grønt koronasertifikat. Hvis du ikke tar andre dose av vaksinen, blir koronasertifikatet rødt igjen 12 uker etter at du fikk første dose. Det er fordi du da ikke lenger regnes som godt nok beskyttet. 

EU-godkjent koronasertifikat får man 1 uke etter at du har tatt andre dose. De som bare får en dose, får ikke koronasertifikat.

Hva kan være bivirkninger av vaksinen for ungdom? 

At kroppen reagerer og gir oss bivirkninger, er et tegn på at den jobber og gjør immunforsvaret vårt rustet til å møte det virkelige viruset. Er du derimot så heldig at du ikke merker noe etter vaksinen betyr ikke det at vaksinen ikke virker. Vi reagerer alle ulikt på vaksiner, og selv om du ikke får bivirkninger er du likevel godt beskyttet mot å bli koronasyk. 

Ungdom kan oppleve de samme vanlige og ufarlige bivirkningene som voksne etter vaksinering. Mange opplever at de

  • får vondt på stikkstedet, 
  • blir trøtte,
  • får hodepine,
  • vondt i kroppen,
  • frysninger og feber. 

Bivirkningene er ubehagelige, men går over etter få dager. 

Blant de mer sjeldne bivirkningene som er rapportert, er betennelse i hjertemuskelen (myokarditt) og betennelse i hjerteposen (perikarditt). Tilstanden oppstår oftest hos unge og unge voksne. Symptomene kommer vanligvis innen en uke etter andre dose, og er forbigående slik at de fleste blir friske innen én måned.

Les mer om bivirkninger på fhi.no.

Dersom du opplever uventede, kraftige eller langvarige symptomer som du tror skyldes vaksinen, bør du snakke med foreldrene dine og/eller si fra til lege eller annet helsepersonell.

Helsepersonell har plikt til å melde fra om alvorlige eller ukjente reaksjoner som de mistenker skyldes vaksine.

Kan vi leve helt vanlig når vi har tatt vaksinen?

Vaksinene gir ikke 100 prosent beskyttelse mot å bli smittet. Vaksinerte kan fortsatt bli smittet og smitte videre, men i mye mindre grad enn de som ikke har vaksinert seg. Siden vaksinene ikke beskytter fullstendig mot å bli smittet og smitte videre, er det viktig at både de som har fått én og to doser tester seg og holder seg hjemme hvis man tror man kan være smittet.

Kan jeg trene etter man har fått vaksinen?

Dersom formen er god så er det ingen grunn til ikke å trene. 

Kommer mensen til å bli annerledes hvis jeg tar vaksinen?

Legemiddelverket har mottatt mange meldinger om underlivsblødninger etter vaksinering mot covid-19. Legemiddelverket og FHI forsøker å nå å finne ut av om slike blødninger skjer oftere etter vaksinering enn det som er vanlig i befolkningen. 

Det Europeiske legemiddelbyrået EMA konkluderte 11. august 2021 med at man ikke kan bevise at koronavaksiner forstyrrer menstruasjonssyklusen hos kvinner.

Kan vi trygt reise til utlandet hvis vi tar vaksinen?

Vaksinering beskytter deg godt, men inn- og utreisereglene forandrer seg fortsatt. Derfor må du alltid sjekke regjeringens innreiseregler for siste oppdatering om land du vurderer å reise til. 

Regjeringen anbefaler å laste ned appen Reiseklar og finne råd der hvis man skal ut og reise.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om koronavaksinen?

Spør gjerne legen din, de som skal vaksinere deg eller helsesykepleier på skolen din. Se også FHI sine nettsider eller helsenorge.no

Skrevet av ung.no i samarbeid med FHI

Sist oppdatert: 24.09.2021

Offentlig og kvalitetssikret
KORONA: Nå får også ungdom tilbud om å ta koronavaksine. Da vil smitten i samfunnet gå mer ned. Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Weedensenteret.no: Nettside om cannabis

Lurer du på om det er farlig å røyke hasj eller marihuana? Eller har du spørsmål om hvordan cannabis påvirker din helse?

Weedensentert.no (Helsedirektoratet/Pol)

Hva er en slikkelapp?

Har du ubeskyttet oralsex, kan du bli smittet med kjønnssykdommer fra kjønnsorganet til munnen – og omvendt. Med en slikkelapp er dere godt beskytta.

Illustrasjon av to jenter i en seng (ung.no)

Sånn påvirker alkohol kroppen din

Kort tid etter at du drikker alkohol, vil du begynne å kjenne virkningene. Hvordan påvirker alkohol kroppen din, og hvordan kan du bruke rusmiddelet på smartest mulig måte?

VÆR FORSIKTIG: Mye alkohol over tid er svært skadelig. Alkohol er et rusmiddel, selv om det ikke står på dopinglista. Foto: Colourbox