Statsministeren: – Det er viktig å snakke om Ukraina

I sin tale til barn og unge tar statsminister Jonas Gahr Støre opp Norges rolle i Ukraina-krigen, mobbing og fordommer mot russere, og hva du kan gjøre om du er bekymret og har spørsmål. Se videotalen her.

VIL FINNE EN LØSNING: – Norge er ikke i krig. Det er likevel lurt å snakke med noen hvis du er redd eller bekymret, sier statsminister Jonas Gahr Støre. (Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor)

– Jeg vet barn og unge i Norge bryr seg om krigen i Ukraina, og at dere lurer på hva som vil skje videre. Men vit dette; Norge er fortsatt et av verdens tryggeste land, og vi skal gjøre alt vi kan for at det skal bli fred i Europa.

Det sa statsminister Jonas Gahr Støre i sin tale til barn og ungdom i midten av mars. Nedenfor kan du se video av hele talen:

Del bekymringene dine og ta vare på russere som bor i Norge

Krigen skaper mange spørsmål og bekymringer, både hos unge og voksne. Dette er noen av punktene statsministeren tar opp i talen:

  • Det er ikke krig i Norge.
  • Norge og mange andre land i Norden og Europa står sammen om å støtte og hjelpe Ukraina.
  • Norge er også beskyttet av NATO – et lag av mange land som har lovet å beskytte hverandre mot angrep. Det gjør oss trygge.
  • Det er Russlands president, Vladimir Putin, som alene har ansvaret for angrepet på Ukraina. De fleste russere ønsker ikke krig, men vil leve i fred slik som oss.
  • Derfor må vi ta ekstra godt vare på klassekamerater, naboer og lignende som kommer fra Russland. Hets og mobbing på grunn av hvor du kommer fra er aldri greit.
  • Selv om du kanskje ikke blir redd av sterke bilder eller videoer, kan andre bli det hvis du deler det videre.
  • Snakk med noen du stoler på, hvis du er bekymret eller redd.

Du kan stille spørsmål til ung.no i påsken

Har du spørsmål eller tanker om Ukraina-krigen kan du, som statsministeren foreslår, snakke med en forelder eller andre voksne du stoler på.

Husk også at du kan stille anonyme spørsmål her på ung.no – spørretjenesten vår har åpent hele påsken.

Trenger du å snakke med noen akkurat nå? Se oversikt over åpne chattetjenester her.

Skrevet av Ung.no-redaksjonen i samarbeid med BFD

Sist oppdatert: 08.04.2022

Kilder:

Barne- og familiedepartementet

Statsministerens kontor

Offentleg og kvalitetssikra
VIL FINNE EN LØSNING: – Norge er ikke i krig. Det er likevel lurt å snakke med noen hvis du er redd eller bekymret, sier statsminister Jonas Gahr Støre. (Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor)
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Følger du med på krigen i Ukraina?

Mange har tanker og spørsmål om Ukraina og Russland for tiden. Minn deg selv om at det er liten sjanse for at konflikten skal spre seg til Norge, og at mange organisasjoner jobber med å skape fred.

Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente