Hopp til hovedinnholdet

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)
STIPEND: Mange elever har rett til utstyrsstipend, borteboerstipend eller reisestipend gjennom Lånekassen. Det kan være lurt å undersøke om det også gjelder deg.

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett på.

Offentlig og kvalitetssikret
Hundrekronersedler (colourbox.com)
STIPEND: Mange elever har rett til utstyrsstipend, borteboerstipend eller reisestipend gjennom Lånekassen. Det kan være lurt å undersøke om det også gjelder deg.

Alle elever med ungdomsrett som går i vanlig videregående skole har rett til utstyrsstipend fra Lånekassen. I skoleåret 2018–2019 er dette stipendet på 1032, 2285 eller 3818 kroner, avhengig av hvilket utdanningsprogram du går. Les mer om utstyrsstipend på laanekassen.no, eller i artikkelen Utstyrsstipend gjennom lånekassen.

Grunnstipend – avhengig av foreldrenes inntekt

Formålet med grunnstipendet er at alle elever skal ha muligheter til å ta videregående opplæring, uavhengig av familiens økonomiske situasjon.

For skoleåret 2018–2019 kan du enten få 1074 kroner, 2147 kroner eller 3224 kroner i grunnstipend per måned.

Om du får grunnstipend og hvor mye du får, avhenger blant annet av hvor høy inntekten til begge forsørgerne dine er. Dette er ikke avhengig av hvem av dem du bor med. Hvor mange søsken du har som er født i 2000 eller senere, og om foreldrene dine bor sammen eller ikke, kan ha betydning. Hvis en forsørger har ny ektefelle, tas det også med i beregningen Les mer om grunnstipend på lanekassen.no.

 

 

Bostipend (borteboerstipend)

Du kan ha rett til bostipend på inntil 4437 kroner per måned dersom du må bo borte fra foreldrene dine når du er i videregående opplæring. I tillegg må minst ett av kravene nedenfor være oppfylt:

- Avstanden mellom foreldrehjem og skole er fire mil eller mer.

- Reisetiden mellom foreldrehjem og skole er tre timer eller mer tur-retur. Skolen må bekrefte dette.

- Særlige forhold av personlig eller sosial karakter gjør at du ikke kan bo hjemme.

Hvor mye du får i bostipend er ikke avhengig av foreldrene dine sin økonomi, og du får det i tillegg til eventuelle andre lån og stipend du kan ha rett til.

Reisestipend

Har du rett til bostipend, kan du også ha rett til reisestipend. Les mer om hvem som kan få reisestipend på lånekassen.no.

Har du barn?

Hvis du har barn, kan du ha rett til forsørgerstipend. Du må ha minst 40 prosent samvær med barnet for å kunne få dette stipendet. Hvor mye du får er avhengig av hvor mange barn du har, om du mottar lærlinglønn, og om du er samboer/gift med noen som har lønnet arbeid. Les mer om forsørgerstipend på lanekassen.no.

 

 

Bruk støttekalkulatoren

Ved hjelp av Lånekassens støttekalkulator kan du finne ut av hvor mye stipend du kan ha rett til. Kalkulatoren gir ikke en fasit på hvor mye du får fra Lånekassen, men viser et forslag ut fra informasjonen du legger inn. Du må blant annet fylle inn utdanningsprogrammet ditt, om du bor hjemme hos foreldrene dine eller ikke, hvor mange søsken du har og om du er gift eller ikke. I tillegg må du fylle inn foreldrene dine sin inntekt og formue. Spør foreldrene dine om de kan se på likningene sine for fjoråret, slik at du får fylt inn riktig sum.

Søk stipend på lanekassen.no

Alle elever søker om stipend på lanekassen.no.

Er du allerede kune i Lånekassen, har du tilgang til søknadsskjema på Dine sider. Du kan logge inn med MinID for å søke. Les mer om MinID her.

Søk om stipend når du har fått skoleplass og har takket ja til den. Det kan være lurt å være tidlig ute, slik at du får stipend allerede ved skolestart. Elever som har takket ja til skoleplass kan søke i juli, og elever på venteliste kan søke i august.

 

Bytte skole eller program?

Har du takket ja til skoleplass, men er usikker på om du skal bytte skole eller utdanningsprogram? Vent med å søke om støtte til du har bestemt deg. Bytter du skole eller program etter du har søkt om støtte, tar det lengre tid før du får pengene.

Fristen for å søke om stipend er 15. november for høstsemesteret, og 15. mars for vårsemesteret.

 

Under 18?

Er du under 18 år må foreldrene dine signere avtalen om støtte for deg, og de kan gjøre dette elektronisk. Hvis de oppretter en digital postkasse før du søker, får de svaret i den digitale postkassen, og kan signere med en gang. De kan opprette en digital postkasse på velgdigitalpostkasse.no. Det eneste de trenger er BankID.

 

Lurer du på noe?

  • Kanskje finner du svar på akkurat det du lurer på hvis du leter blant tidligere besvarte spørsmål her på ung.no
  • lanekassen.no finner du mye nyttig informasjon om stipend og lån til videregående opplæring
  • Ta kontakt med Lånekassen dersom du ikke finner svaret på lanekassen.no.
  • Det kan også være fint å ta en prat med rådgiveren på skolen din hvis du har spørsmål

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no
Kilder:
Sist oppdatert:
07.06.2018
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
NAOMI
2
16.09.2018 14:57:17
jeg vil komme in på den skolen
Fortvilet mamma
0
14.08.2017 15:14:55
Har ei datter på 16 som skal begynne vgs.hennes far er tung rusmisbruker og er ikke med å bidrar.finner dette dypt urettferdig.hadde jo ikke spilt noe rolle om ham hadde millioninntekt.finns det ingen rettferdighet for barn der den ene forelder er ubrukelig,evt hva gjør vi? ?
Sara
2
25.08.2016 18:37:21
Hei! Jeg går i 3.klasse på videregående og har narkolepsi. Jeg lurte på hvordan det er med stipend og sånn? Har jeg rett på noe? Leste ett sted at det går under nedsatt funksjonsevne, men så sto det på skjemaet på Lånekassen at det ikke gjelder de med ungdomsrett? Hva betyr det?
Protest
0
21.08.2015 10:59:47
http://www.underskrift.no/vis.asp?Kampanje=5546
NN
2
31.12.2014 10:52:06
Synes det er utrolig teit at for eksempel kokkelinjene får ekstra i utstyrsstipend, men at ambulansefag går under helse og oppvekstfag, og får derfor ingenting ekstra. Elever på ambulansefag må betale for fullstendig uniform selv, inkl sko, og det kommer gjerne på ca 3000kr+.
veronika
9
26.09.2014 17:16:43
Jeg blir så sykt irritert jeg har skilte foreldre og får nesten ingenting i stipend jeg får mindre i stipend en de som har foreldre med jobb og som er gift. Det kaller jeg virkelig forskjellsbehandling.....
en som ikke vet no:)
2
25.08.2014 16:24:38
jeg vet ikke hvor man skal søke på stipend:)
Lise
12
04.08.2014 20:26:00
Er ganske idiotisk at dem med skilte foreldre skal få mer i støtte enn dem som ikke har det....
LOL
3
12.12.2014 18:23:50
Halv inntekt! ;-)
sarah
2
30.01.2014 19:49:54
nå går jeg på norskkurs.jeg er 18 år.jeg bor sammen med foreldrene mine på.hvordan kan jeg få stipend
N....
2
21.01.2013 09:12:35
Hei. Jeg lurer på om stipendet blir stoppet hvis jeg har over 20 dager fravær? (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
weronika
0
15.05.2011 15:43:22
Hei. Jeg er ei jente på 16 år snart. Jeg bor sammen med foreldrene mine på Vatne Møre og Romsdal. Jeg skal begynne på Ålesund Videregående neste år. Det er som cirka 35 km fra Vatne til denne skolen, og jeg lurer på om jeg har rett til bostipend. Jeg vet at det må være minst 40 km, men er det noen sjanse hvis det er 35 km? (red:Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
elias
15
20.11.2009 17:21:00
hei jeg lurer oå om faren min og moren min sin intekt teller sammen når de ikke er gift og bare faren min som forørger meg
hilde
11
09.09.2009 13:04:00
Hei! jeg lurte på ca hvor mye jeg kan få i stipend når jeg er 21 år begynner på skole igjen. Bor for meg selv. På forhånd, takk for svar :)

Spørsmål og svar

Hva er stipend?
Hei I motsetning til lån, skal ikke et stipend betales tilbake så lenge man bruker pengene på det de skal brukes til og så lenge man følger de a...
Kastet ut hjemmefra. 18 år. Har ikke penger. Skolen vanskelig pga må jobbe.
Hei, og takk for spørsmål!   Det høres ikke ut som du har det så lett om dagen, og det er helt naturlig at situasjonen din går ut over skole...
Jeg har fått avslag på økonomisk støtte fra NAV.
Hei! Vi er usikre på om du nå har begynt på skole igjen eller ikke. Som student, så må du klare deg på det du får fra Lånekassen og jobbe d...
Skaffe hybel. Jobb for 16-åring. Rett på støtte hjemmefra?
Hei, og takkf or spørsmål!   Så bra at du planlegger allerde nå, fo det er mye som må ordnes hvis du skal flytte hjemmefra.   Du bør førs...
Kan jeg skrive husleiekontrakt før jeg blir 18?
Hei   Så lenge du er under 18 år, mindreårig, er det foreldrene dine som har ansvaret for deg, både økonomisk og juridisk. Det innebærer bl....
Vil gå på skole i et annet fylke.
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Bostipendet er på kroner 4 359,- per måned, men du får en større andel i begynnelsen av semesteret, mens rest...
Er lærling og ønsker barn. Hvilke konsekvenser får dette?
Hei, takk for ditt spørsmål. Dersom man får barn mens man er lærling, kan man ha mulighet til å søke om foreldrestipend fra Lånekassen. Det b...
Vil på utveksling til Korea.
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Det finnes ikke mange utvekslingsordninger for å gå hele videregående skole i utlandet. Dersom dette skal gå...
Hva har jeg rett på av stipend?
Hei Bostipendet er et stipend for de som ikke kan bo hjemme eller har lang avstand til skolen. Dersom foreldrene dine bor mer en 40 km i fra skolen, ...
Finnes det stipend og legater for elever med dysleksi?
Hei Lånekassen har ikke noe eget stipend til elever på videregående eller ungdomsskole med lese- og skrivevansker eller lignende hindringer.   ...
Søke videregående skole i annet fylke
Hei Du har rett til skoleplass i det fylket der du er folkeregistrert. Du kan søke skoleplass i hvilken som helst kommune i det fylket du bor. Innta...
Jeg har lyst å gå på skole i Bergen. Flytte. Stipend. Jobb. Hvor bo?
Hei,og takk for spørsmål! 1. I midten av juli (konkret dato kan variere litt) kan du logge inn på Vigo.no og sjekke hvilket utdanningsprogram og ...
Kan jeg flytte hjemmefra og få leilighet av barnevernet e.l om mamma (som jeg bor hos) krangler veldig mye og lar det gå utover andre ting
Hei Inntil du er 18 år er det dine foreldre som er økonomisk og juridisk ansvarlig for deg. Dette vil si at avgjørelser om det å flytte ut, dispo...
Hvordan jeg kanskje kan få stipend
Hei, og takk for spørsmålet ditt! Generelt er det slik at man bare kan søke om opptak til skoler i det fylket der man bor ved søkefristen. Men om...
Lurer på om jeg har rett til bostøtte?
Hei, og takk for spørsmål!   NAV gir normalt ikke bostøtte til elever under utdanning. Derimot har Lånekassen støtteordninger for elever i vid...
Hvilke skoler i Oslo har påbygg skoleåret 2017/2018?
Hei, disse skolene i Oslo har Påbygging til generell studiekompetanse: Akademiet VGS Oslo Elvebakken videregående skole Etterstad vi...
Koster det noe å gå på videregående skole? 
Hei, og takk for ditt spørsmål. Offentlig videregående skole i Norge koster ingenting. Du kan lese mer om dette her.  Håper dette svaret var ...
Blir stipendiet omgjort til lån om jeg stryker?
Hei   Du skriver ikke om du er elev på videregående eller om du er student.   Hvis du er elev på videregående, blir ikke tidligere mottatt s...
Må jeg betale tilbake stipendet jeg får på videregående?
Hei Lånekassen har fler støtteordninger for elever på videregående. Hvilke typer støtte man kan ha rett til avhenger av situasjonen, for eksempe...
Hva kan jeg vente av tilrettelegging på skolen?
Hei Takk for at du tar kontakt! Du har krav på tilpasset opplæring som alle elever. Det vil si at undervisningen skal ta hensyn til hvem du er, hvo...
Se alle