Alle elever med ungdomsrett i videregående opplæring får utstyrsstipend, men du må søke for å få det. Du får stipendet uansett hvor mye foreldrene dine tjener. Lærlinger, lærekandidater og praksisbrevkandidater har ikke rett til utstyrsstipend, men kan ha rett til lån eller andre stipend.

FAKTA

Hvor mye kan jeg få i stipend?
Størrelsen på stipendet er avhengig av hvilket utdanningsprogram du tar. Sjekk på lanekassen.no hvor mye du kan få.

Når kan du søke

Du må takke ja til skoleplass før du kan søke om stipend og/eller lån. Du kan ikke søke hvis du står på venteliste, da må du vente til du har takket endelig ja til en skoleplass.

Det kan være lurt å være tidlig ute, slik at du får pengene til skolestart, men vent til du har bestemt deg for skole og utdanningsprogram. Hvis du bytter etter at du har søkt om stipend, tar det lenger tid før du får pengene.

Hvor kan du søke?

Du kan logge inn på vigo.no og søke derfra når du takker ja til skoleplass. Du kan også søke fra lanekassen.no. Logg inn med MinID eller BankID for å søke.

Så mye får du

Størrelsen på stipendet er avhengig av hvilket utdanningsprogram du tar. Sjekk på lanekassen.no hvor mye du kan få.

Hvordan får jeg pengene?

  1. Du logger inn og sjekker resultatet av søknaden på Dine sider hos lanekassen.no.
  2. Du får tilsendt en avtale om støtte når du får svar på søknaden. Den skal du underskrive og sende tilbake til Lånekassen. Hvis du er under 18 år, må en av foreldrene dine signere avtalen for deg, og det kan de gjøre elektronisk. Hvis de oppretter en digital postkasse før de søker, får de svaret i den digitale postkassen, og kan signere for deg med en gang. Foreldrene dine kan opprette en digital postkasse på www.velgdigitalpostkasse.no. Det eneste de trenger er BankID.
  3. Pengene blir overført til kontoen din så snart skolen har bekreftet at du har møtt til undervisning.

Mer stipend fra Lånekassen?

Kanskje har du også rett til andre typer stipend fra Lånekassen, som for eksempel inntektsavhengig stipend eller borteboerstipend? Sjekk ut lanekassen.no for mer info om hvilke stipend og lån du kan søke på.