Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig?

Hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig?

Er snus farligere enn røyk?

Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Offentlig og kvalitetssikret

Snus er dyrt, gir sterk avhengighet og skader kroppen. Det store flertallet av befolkningen velger derfor å ikke snuse.

Sommeren 2018 blir det forbudt å selge snus i bokser med fine farger og design. Det er for at barn ikke skal fristes til å begynne å snuse.

 

Hva er snus?

Snus er et røykfritt tobakksprodukt som legges mellom leppe og tannkjøtt. Stoffene i snusen kommer inn i blodet gjennom slimhinnen i munnen.

Snus er laget av oppmalte tobakksblader blandet med smaksstoffer, vann, salt og en rekke andre kjemiske forbindelser. Flere av disse stoffene er kreftfremkallende, blant annet tungmetaller og radioaktivt polonium.

Snus er designet for at brukerne skal like smaken og opplevelsen, helst skal de bli avhengige. Mennesker som er avhengige er trofaste kunder. Stoffet man blir avhengig av heter nikotin. Nikotin stimulerer belønningssenteret i hjernen samtidig som det gir kroppen en stressreaksjon.

Det finnes utallige smaker og styrker på nikotininnholdet i snus. Vanligvis er fargen mørk brun eller svart, men det finnes også hvite varianter. Snus selges som løs masse eller pakket i ferdige porsjoner av ulik størrelse. En boks porsjonssnus inneholder 24-30 porsjoner.

Alle typer snus inneholder avhengighetsskapende nikotin og stoffer som er klassifisert som kreftfremkallende.

 

 

Hvor vanlig er det å snuse?

Den overveldende majoriteten av befolkningen snuser ikke. Flertallet av ungdomsskoleelever og elever i videregående har aldri prøvd snus.

10 prosent av nordmenn over 16 år snuser hver dag. I tillegg er det 5 prosent som snuser av og til. Til sammen er dette omkring 650 000 personer.

Det er nesten dobbelt så mange som snuser nå som for ti år siden. Det er hovedsakelig fordi flere ungdommer begynner å snuse istedenfor å begynne å røyke. Det er også en del tidligere røykere som har byttet over til snus.

Det har alltid vært flest menn som snuser, men kjønnsforskjellene er i endring. For ti år siden var det nesten ingen unge kvinner som snuste. Nå snuser 17 prosent av kvinner i alderen 16 år til 24 år.

 

 

Hvilke regler gjelder for snus?

Lover som handler om snus er laget for å beskytte befolkningen, særlig barn, mot helseskader. Du kan lese hele loven her.

•Det er 18 års aldersgrense på snus.

•Det er forbudt for elever og ansatte å snuse på skolen.

•Det er forbudt for elever å snuse i skoletida, dvs. også på skoleturer.

•Det er forbudt å reklamere for snus.

•Snus må holdes skjult i butikker, derfor er de i kjøleskap uten vindu.

•På snusboksen må det stå at det er helseskadelig og avhengighetsskapende.

•Snus er forbudt i alle EU- og EØS-land utenom Norge og Sverige.

•Alle over 18 år kan ta med seg snus til eget bruk på ferie i EU og EØS.

•Fra sommeren 2018 må alle snusbokser ha samme design.

 

 

Er snus helseskadelig?

Ja, snus skader kroppen. Hvis du ønsker å ta vare på helsa, er det best å la være å snuse.

Vi får stadig mer kunnskap om helseskader av snusing, men det trengs fremdeles mer forskning. Snus har vært lite forsket på fordi det tradisjonelt har vært et lite utbredt fenomen i et lite geografisk område (Skandinavia).

Her er en liste over hvordan snus påvirker helsa:

  • Kreft

Snus inneholder kreftfremkallende stoffer som kan skade arvematerialet. Langvarig bruk av snus øker risikoen for å få kreft i bukspyttkjertelen, munnen og spiserøret. Dette er sjeldne, men alvorlige kreftformer. Risikoen for kreft påvirkes sannsynligvis av hvor tidlig man begynner å snuse, og av hvor mye man snuser.

 

  • Trening

Snus har en sammentrekkende virkning på blodårene. Dette fører til økt blodtrykk og puls mens man har snusen i munnen. Arbeidspulsen hos en som snuser er 15-20 slag høyere per minutt. Dette betyr at hjertet må jobbe hardere under trening. Snus gir dårlig blodsirkulasjon som igjen fører til at musklene får mindre tilførsel av oksygen og næring. Mange som snuser, merker dette på kondisen.

 

  • Tenner og tannkjøtt

Det er som regel tannleger og tannpleiere som først ser at noen har begynt å snuse. Tannkjøttet kan være ekstra rødt og ha striper i seg. Etter lang tids snusing kan man få fortykket tannkjøtt som ofte kalles «snuslomme». Slike skader blir som regel helt bra igjen når man slutter å snuse.

Snusing – gjerne kombinert med hard tannpussing der man legger snusen - kan føre til at tannkjøttet trekker seg opp. Dette gir synlige tannhalser og ubehagelig ising i tennene. Dette er en skade som kroppen ikke reparerer når man slutter å snuse.

Porsjonssnus sliter litt mindre på tannkjøttet enn løssnus.

 

  • Hjernen

Nikotinet i snus gir strukturelle og funksjonelle forandringer i hjernen. Nikotinavhengige har flere nikotinreseptorer i hjernen enn andre og det naturlige belønningssystemet er forstyrret. Når man er ung kan nikotin gi varige uheldige effekter på hjernens utvikling.

 

  • Hjertet og blodårene

Snus gir akutt økt puls og blodtrykk, og dårligere blodsirkulasjon. Hjertemuskelens funksjon kan påvirkes av at hjertet får økt motstand. Det er ikke vist at snusing i seg selv gir risiko for å få hjerneslag eller hjerteinfarkt, men om du først får det er det større risiko for å dø.

Sår gror raskere og får sjeldnere infeksjoner om blodsirkulasjonen er god.

 

  • Graviditet

Snusing i svangerskapet er forbundet med lav fødselsvekt, for tidlig fødsel, økt risiko for dødfødsel, svangerskapsforgiftning, leppe-gane-spalte hos barnet og pustestans i nyfødtperioden.

For å finne ut om det vi putter i kroppen vil gi helseskader i fremtiden trengs det gjerne flere tiår med forskning. Ofte må de som forskes på faktisk følges med på helt til de dør. Når man forsker på gravide og fosterets utvikling frem til fødsel, tar det kun 9 måneder. Forskningen på gravide viser at snusing påvirker fosterets utvikling negativt.

I Sverige begynte de å registrere snusbruk hos gravide i 1999, mens i Norge er dette noe vi har begynt med ganske nylig. Hvis du planlegger å bli gravid, anbefales det å slutte med snus.


  • Diabetes og vekt

Å snuse mye kan gi litt økt risiko for å få diabetes type 2. Snus kan også henge sammen med økt risiko for vektøkning, overvekt eller fedme.

 

 

Hva skjer når man legger snus under leppa?

De fleste synes det svir litt i tannkjøttet der man legger snusen. Det man ellers merker i kroppen når man tar en snus er effekten av nikotin.

Nikotin går raskt ut i blodet og når alle kroppens organer. Nikotin stimulerer hjernens belønningssenter samtidig som det setter kroppen i akutt stressmodus. Snus har derfor både en oppkvikkende og en beroligende effekt.

Nikotin får alle blodårene i kroppen til å trekke seg sammen slik at blodsirkulasjonen blir dårligere. Når man har snus under leppa må hjertet jobbe hardere for å pumpe blodet rundt, og man får høyere puls og blodtrykk. Man trenger god blodsirkulasjon for eksempel til huden for at sår skal gro og til muskler for å ha god kondisjon.

Nikotin påvirker hjernen til å skille ut stoffer som gir en følelse av velbehag. Risikoen for å bli avhengig av denne effekten er veldig høy. Er man først avhengig, får man fysiske plager (abstinens) når man er uten snus. For dem som er avhengige av snus kjennes det godt å snuse fordi det tar bort abstinensplagene som nikotinavhengigheten skaper.

 

 

Hva er nikotinavhengighet og abstinens?

Det er ingen som planlegger at de skal bli avhengige av snus. Man vil gjerne bare prøve å snuse litt, men så blir det til at man snuser mer og mer. De fleste som snuser er fysisk avhengige av nikotin. I tillegg kan avhengigheten handle om vaner, følelser og sosiale relasjoner.

Tegn på avhengighet kan være at man tenker så mye på at man har lyst på snus at det er vanskelig å la være å snuse. Man kan ikke ta en fysisk test av for eksempel blodet for å se om noen er avhengig eller ikke. Det er heldigvis mulig å bli kvitt avhengigheten.

De første gangene man snuser får man sterk effekt av nikotinet: man blir som regel litt kvalm og svimmel, men får også en god følelse, nesten som en mild rus. Hvis man fortsetter å snuse, blir effekten svakere og derfor må man snuse mer for å få den samme stimulansen (dette kalles «toleranseutvikling»).

Nikotin fester seg til reseptorer i hjernens belønningssenter slik at det frigis dopamin som føles godt. Avhengige hjerner kan ha vanskelig for å fungere normalt uten nikotin.

Hjernens belønningssenter har vært viktig for at menneskearten har overlevd. Vi har blitt motivert til å for eksempel spise og ha sex fordi det gir høyt dopaminnivå. Når noe føles godt ønsker ganske enkelt å gjøre det om igjen.

De fleste som snuser får abstinenser når nikotinnivået i blodet synker. Det er for eksempel vanlig å få sug etter nikotin på morgenen fordi man ikke har fått påfyll om natten. Å snuse fjerner abstinensene som snusingen har skapt. Det er en ond sirkel.

Abstinens kan gi:

• Uro

• Angst

• Rastløshet

• Irritabilitet

• Konsentrasjonsvansker

• Vektøkning

• Søvnproblemer

• Depresjon

Andre plager man kan få når man har gått en stund uten snus: svettetokter, hodepine, forstoppelse, sår og blemmer i munnen, muskelverk og svimmelhet.

 

 

Får man «nikotinsjokk» av snus?

De første gangene man prøver snus er det vanlig å reagere så kraftig at mange kaller det et «nikotinsjokk». Den fysiske reaksjonen er ikke et medisinsk sjokk, men symptomer på forgiftning fra nikotin. Det kan være kvalme, blekhet, svimmelhet, svakhetsfølelse, hodepine, svetting, hjertebank og oppkast. Dette er kroppens måte å si ifra om at den ikke har godt av å snuse.

Selv de som snuser fast kan få forgiftningssymptomer om de får i seg mer nikotin enn de er vant til. Å være veldig sliten, sulten eller syk når man snuser kan gi samme ubehagelige reaksjon. Milde forgiftningssymptomer går over av seg selv når man tar ut snusen.

I noen få tilfeller kan nikotin gi alvorlige overdosesymptomer som pustestans, kramper og blodtrykksfall. Dette er veldig sjelden, selv etter intens snusing. Pasienter med nikotinoverdose er stort sett barn som har spist snus, eller personer som har svelget nikotin i flytende form. Ved overdose skal man ringe ambulanse 113.

 

 

Hvor lenge er nikotin i kroppen?

Det vil mest sannsynlig ikke være noen målbar mengde med nikotin igjen etter 2-3 døgn.

Nikotin har en halveringstid på 2 timer. Det vil si at 2 timer etter at du har tatt ut snusen er nivået av nikotin halvparten så stort, etter 4 timer er nivået en fjerdedel av hva det var osv.

Det er teoretisk mulig å måle at du har snust i flere uker etter at du har gjort det, men dette er ikke noe leger eller helsesøstre gjør. De tar pasientens ord for om de snuser eller ikke og er ikke ute etter å bevise om det stemmer.

Forskere tar prøver av blod, spytt, urin eller hår for å se hvordan kroppen bryter ned stoffene fra snus. De første dagene kan man finne spor av nikotin, og etter det kan man finne et stoff som heter kotitnin. Det tar flere uker før kroppen bryter ned alt kotininet.

 

 

Hva er «juksesnus»?

Det finnes noen produkter som ligner veldig på snus, men som ikke er laget av tobakk. Disse kalles «tobakksimitasjoner» eller «tobakkssurrogater», men de fleste sier «juksesnus» eller «urtesnus».

Tobakksimitasjoner inneholder hverken kreftfremkallende stoffer eller nikotin. Alle lover og regler som gjelder for snus gjelder også for disse. Det betyr at aldersgrensen er 18 år.

 

 

Hva er verst av snus og røyk?

Både snus og røyk inneholder avhengighetsskapende nikotin og flere kreftfremkallende stoffer. Røyk er mer helseskadelig enn snus. I Norge er lovverket ganske likt for snus og røyk.

Det er forsket mer på røyk enn på snus og derfor har vi mer sikker kunnskap om langsiktige helsekonsekvenser av å røyke. Det er også forsket mer på hvordan man blir kvitt røykeavhengighet enn snusavhengighet. Foreløpig viser studiene at det er flere som lykkes med snusslutt enn røykeslutt.

Mange lurer på hva man blir mest avhengig av, men det har vi ikke et godt svar på. Sannsynligvis blir man raskere avhengig av røyk enn snus fordi nikotinet fra røyk når hjernen raskere.

Når man tar blodprøve av én som nettopp har snust og én som nettopp har røykt er nikotininnholdet ganske likt. Snusere har likevel en større totalbelastning av nikotin fordi de har snus i munnen store deler av dagen.

Det er mye mer helseskadelig å røyke enn å snuse. Røyk er det mest helseskadelige produktet som selges lovlig og minst annenhver røyker dør av røykingen sin. Når man setter fyr på tobakk dannes mange giftstoffer som trekkes langt ned i lungene, blant annet karbonmonoksid som stjeler plassen til oksygen i blodet.

Snus er mer populært blant ungdom enn røyk. Noen forklaringer kan være at snus ikke lukter like mye som røyk, det skader ikke andre enn en selv, det finnes mange smaker å velge mellom, og det er lov til å snuse mange steder hvor det er forbudt å røyke.

 

Hvor kommer snus fra?

Tobakksplanter vokser naturlig i Amerika og Australia. Urbefolkningen i Amerika brukte antakeligvis tobakk for nytelse, i ritualer og som medisin.

Da Columbus kom til Amerika skrev han i dagboken sin at han hadde sett en mann bære på tørkede blader. De spanske sjømennene så også at folk brant en fakkel med tobakk, og at andre brant tobakk i piper og pustet inn røyk gjennom nesen.

Tobakksplanten kom til Portugal på 1500-tallet og fikk det latinske navnet sitt, Nicotiana Tabacum, etter Jean Nicot. Han var en ambassadør som bodde i Portugal og sendte tobakk hjem til de kongelige i Frankrike.

I flere hundre år trodde mange at tobakk var en urt som kunne lege sår og kurere sykdommer. For å få effekten skulle presse ut saft og smøre dette på huden, legge bladene på huden, eller sniffe knust, tørket tobakk gjennom nesen.

Å sniffe tobakk ble moderne i mange land i Europa på 1600-tallet, men det var bare de rike som hadde råd til det. På 1700-tallet begynte vanlige folk i Sverige å blande ut den eksklusive tobakksplanten med vann og salt sånn at den ble billigere. I Norge begynte man ikke å snuse før på 1800-tallet.

De siste 10-20 årene har det vært en kraftig økning i antall snusere i Norge. Hovedårsaken er at unge mennesker snuser mer. Hvordan det vil påvirke folkehelsa i fremtiden er usikkert.

 

Kilder: Slutta.no Skoleprogrammet FRI Folkehelseinstituttet

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
nei
0
29.11.2017 18:40:11
Hva er egentlig vitsen med å ta tobakk under under leppen din hvis du vet at det skader helsen din. Er det virkelig vits? Hvis du snuser ikke gå rundt å si at det er så behagelig og deilig å snuse
#ikkegreit
0
06.11.2017 13:25:57
Dirtysnappe?
snusdog
1
06.11.2017 13:21:40
spot it, get some help
kul fyr
1
06.11.2017 13:19:56
Snus er ekkelt!!!!
h*tle*
0
06.11.2017 13:23:38
Nain
moren din
1
06.11.2017 13:16:38
åååååååååååå
Tor
0
19.10.2017 15:41:39
Eg snuser ikje, eg er kular enn dokker.
02 som snuser å ruser
0
01.10.2017 21:09:27
dere som er 02 eller yngre, gi faen i å begynn med snus røyk å narkotika, har snust røykt siden 2013 også begynte jeg å ruse meg i 2014. det er faen ikke verdt det, det er rett å slett jævelig på både rykte å helsa :P..
Leo 19 år
0
08.08.2017 23:42:43
Jeg har røyka før men har slutta med det det men en kompis av meg har snus han sier slutt å røyk OK sier jeg prøv snus ja det kan jeg han hjelp meg med å slutte å røyke jeg er ikke i graven takk Gud at jeg lever på snus i dag å min kompis jeg bruker G3 volt den har 5 prikker
Stian
0
08.08.2017 15:24:13
Hva er greien med at folk ser ned på folk som snuser? Golk snakker til og om de som om de har gjort noe fælt mot dere. Det er jo deres valg om de vil eller ikke? Jeg er snart 17 år og har snust i nesten et år. Det betyr ikke at jeg er en drittsekk som og at jeg fortjener å bli slengt drit til? Har jeg gjort dere noe? Jeg er faktisk et ganske godt menneske som elsker barn og hår i kirken. Det at du snuser, betyr IKKE at du er et dårlig menneske og fortjener å bli slengt drit til!
Stian
0
08.08.2017 15:24:55
Haha mente går i kirken
det
0
07.06.2017 09:52:58
ikke vært det
ey
3
04.05.2017 16:44:58
Snusing er ekstremt ekkelt. Alle som snuser blir automatisk sett på som "trashy" idioter for meg. Hva er vitsen med å forgifte seg selv? Det er dyrt, det ødelegger både tennene og helsa, det stinker, og folk legger fra seg sånne snus klumper over alt. Kjøp deg heller tyggis.
Anonym
2
03.05.2017 14:54:44
Ihvertfall (personlig), så er det lettere å bli avhengig av røyk enn snus. Jeg er 13 (snart 14, ser ut som 17), og har røyka i 4 mnd nå, og er mer eller mindre avhengig. Jeg prøvde å snuse istedenfor, men får ikke samme effekt av det. De fleste som snuser gjør det fordi det er "kult", FOLKA, det er ukult. De som gjør det blir forbundet med smålige dårlige mennesker. Jeg røyker fordi det er avslappende, men det er langt fra kult! Ikke start!
Petter
5
16.04.2017 23:04:48
Snus er IKKE å anbefale. En uke etter at jeg ble 18 år ble jeg spurt om å prøve snus, og jeg sa ja (noe jeg angrer litt på). Snus er bokstavelig talt det jævligste jeg noengang har hatt i kjeften, holdt på å kaste opp fordi det var så forferdelig ekkelt. Tror den snusen kun var i leppa i 15-20 sekunder. Fysj og fysj! Snus og all tobakk bør forbys.
jfufdsf
1
03.04.2017 09:05:30
hei
Jaas
0
06.11.2017 13:24:34
skjønner
Noe
5
28.03.2017 14:59:48
Pappa snuser og jeg er redd for ham. (for at han blir syk/skadd) Jeg synes snus skal bli tatt i fra butikkene og alt der man selger sånne dødsfeller!!! De hører ikke hjemme noe sted. Jeg vil ha dem bort. MED EN GANG
Anna
8
15.03.2017 12:47:38
Jeg er selv 17 år og har aldri røyket eller snuser. Best og ikke prøve ellers blir det kaputt haha
homofil gutt
5
17.03.2017 09:25:56
prøv dah
Anna
6
18.03.2017 18:05:53
Takker nei
lover
5
29.03.2017 21:37:31
bra du har mot til å si nei! du er veldig tøff
lasse
2
14.03.2017 11:21:53
ceppis galskap#107% savage
Emil
3
28.11.2016 13:13:22
Æ elske snus :D
Bent Kjetil Steikpølse
7
20.04.2016 13:45:31
Æ har nu farsken mæ snusa i alle år og e ikkje en døyt avhening, bare pisspreik
kurt nilsen
8
15.04.2016 10:49:23
du må slutte å snus for det går ut over helse og kroppen din. det går også utover alle andre som bryr seg om deg.
Sex god
8
05.04.2016 18:27:54
Snus is love, snus is life.
Gutt (15)
1
13.08.2017 19:52:32
Snus inneholder nikotin som gjør at det er blant annet kreftfremkallende, gir dårligere tenner over tid, og noe dårligere kondisjon. I Norge er det 18-årsaldersgrense på snus. Det er derimot helt greit og lov å synes at snus er ``love`` og ``life`` selv om man er under 18 år. Det er derimot ikke lov å bruke snus i Norge dersom man er under 18 år. Selv om det etter din og kanskje noen andre sin mening er ``love`` og ``life`` må du vente til du er 18 år, med mindre du allerede er fylt 18. Aldersgrensen gjelder også for kjøp, salg og oppbevaring av snus. Oppbevaring av snus vil si at en person under 18 år i Norge ikke har lov tå i ta vare på en boks snus. Det vil si at man da ikke har lov å ha en boks snus liggende i skuffen på rommet hvis man er under 18. Det er også ulovlig hvis noen personer som er 18 år eller eldre selger, gir, kjøper eller tar imot snus av personer under 18 år. Så helt greit hvis du syner snus er en fin ting, men absolutt vent til du er 18 år, med mindre du er det.... Av helsemessige årsaker kan det være lurt å begrense mengden snus, og gjerne stoppe helt. Men dette er din sak, og så lenge det ikke plager noen andre, er det opp til deg om du skal snuse eller ikke. Min personlige mening er uansett at snus ikke er noe bra.
kuken
6
04.04.2016 10:19:56
jeg elsker snus
_Mester_C_
0
01.03.2016 17:21:09
flot :D
snix'eren
6
26.01.2016 23:09:53
Snus er livet. Det er det eneste som drar meg gjennom uka. Fra mandag morning til fredag etter skolen er skruf det beste
G3
3
09.06.2016 22:50:51
skruf er for kjærringer bruk general aka G3
Bugeboi
0
10.08.2016 00:24:50
Thunder
Ikke for fisefine folk
0
24.02.2017 22:16:33
Prøv Siberia-snusen. Kan vedde på at du får nikotinsjokk på første forsøk..
Turbokåre500
1
31.10.2017 00:53:20
Du er ikke ekte mann før du snuser dinosaurusgjødsel.
haidi den skjeve bilkjøreren
3
14.01.2016 13:01:55
ahhh! Jäg älskar snusssss
Store bug supporter 1
7
13.12.2015 01:56:48
Bedre å kosa seg me en snus en å spisa di blå kreft coladlaskene du finne i smågodte vare mye lenger å e faktisk sunnere i lengden
store bug
16
13.12.2015 01:41:45
snus er helt fantastisk. og folk må få gjøre det di vil. noen liker å drikke satans mye Cola og brus og spise mye dritt. Er ikke det kreft fremkallende . Jeg tror man finner bivirkninger i alle mulige produkter. lesete nettop at snus var like gale som å drikke kaffe.... og hvem faen drikker ikke kaffe
Gutt (15)
0
13.08.2017 19:42:14
Hei. Er litt enig, men samtidig litt uenig. I Norge har vi 18-års aldersgrense på Snus, så det er da ikke lov og ikke greitt å snuse når man er under 18 år. Det er egentlig ikke lurt å snuse uansett alder heller. I mine øyne er ikke snus fantastisk. Finn heller andre ting å nyte, som litt snop iblant. Snop er også skadelig i for store mengder ja, men på en litt annen måte. Jeg vil si at snop er greit i små mengder, og snus er ikke greit i det hele.
Sindakneisar
5
11.12.2015 10:37:41
kokerikok snus er got
Lebednykas
3
11.12.2015 10:36:59
fok
shaaaacccooomlg
17
10.12.2015 12:54:28
Jeg hater snus
Lebednikas
12
10.12.2015 12:50:14
Altså snus er helt ok! Om man vil vere ei kålrot kan man få låv til det.
Gutt (15)
1
13.08.2017 19:39:14
Det er faktisk 18 års aldersgrense i Norge på snus. Så nei, hvis man er under 18 år og vil være en kålrot, får man faktisk ikke lov til det.
M
9
30.11.2015 21:45:08
Jeg snuser fordi jeg vil. Ikke fordi det er kult. Ikke fordi du synes det er dritt. Ikke fordi du synes det er jævlig kult. Jeg snuser kun fordi JEG vil.
Allahu Akbar
1
18.10.2015 22:58:31
Skal ikke klage på at dokke snusa, men kan dokke være så snill lære å skrive business?
supernova
14
04.10.2015 20:24:02
Putta en snus i kjeften, første og siste gangen. (må spy)
KK
6
26.08.2015 15:49:33
Jævla folk som prøver å undervise om at snus er dårlig og ikke burde være lovlig xD Antagelighvis en del småkids som aldri har hatt en boks selv:P Folk tar sine egne valg, gjør som man lærer på skolen; pass på deg selv^^
Piety
2
17.11.2015 07:37:30
Helt enig.
snus is love snus i life
4
23.11.2015 18:21:37
helt enig jeg også!!! jævlig irriterende at alle skal blande seg hele fuckings tiden
Marie
3
22.08.2015 00:50:34
Snus e så for jævligt at eg eg vet che ka
heyy
4
07.08.2015 06:18:24
jeg syns det er digg med snus jeg
Snuser #1
5
29.07.2015 10:05:08
"De la ikke inn en pris under leppa, men snuste tørrsnus inn i nesa.", det kalles snufs, ikke snus. Og å sammenligne snus med yoghurt og ost er litt idiotisk for ost og yoghurt er nesten harmless.
treningsnarkoman 16
2
29.07.2015 02:45:32
Ingen betyding om man snuser under trening eller ikke, veldig veldig veldig liten forskjell
pækk
0
28.11.2017 13:29:46
ikke kødd med deprisjon dude!!!
Torilj
5
10.06.2015 12:43:10
Jeg elsker snus, jeg snuser hvær dagg omg omg. ike snus i tisen
4
08.06.2015 21:28:23
det e greit, snus i vei. Men faen ikkje hiv han i gangan på skola
trønder pi
1
20.02.2017 23:24:20
å? kaste snusn åveralljt æ... nårr æ vill, å korr æ vill, ingen bestæmme over mæ :)
Jente 16
4
05.06.2015 18:30:57
Hvordan vet du at snus er dritt? Har du noen gang snust eller prøvd det?
tellemannen 2.0
8
14.10.2015 13:51:55
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
leo
5
28.07.2015 02:36:31
jeg snuser ofte og hva andre synes driter jeg i, det burde du også gjøre
Jente 17
6
13.08.2015 22:39:35
Jeg snuser ikke jeg :)
Prinsesseskruf
4
05.06.2015 10:25:51
Hvis de som velger å snuse gjør det, syns jeg de som ikke gjør det kan tenke på sine egne valg isteden for andres ;) samme med de som røyker. la folk ta side egne valg. Pass på deg selv!! ;) la alle som snuser møtes i Sverige på Lisseberg, så kan vi ha schniparty!! bare de fra 14 år og oppover! snus is love, snus in life!!
Prinsesse fresh white
6
05.06.2015 10:23:57
Jeg snuser sånne som dere til frokost... Mind your own buisniss om noen vil snuse la de snuse Om de dør av kreft, javell vi er klar over risikoen? Er det noe bedre å spise drittmat og ta sol hver dag? Nei nettopp Så shut up For noen er snus beroligende, er det noe bedre å gå på medisiner for det? Nei, for mye tabletter kan ødelegge nyrene Jeg snuser hver dag, og jeg elsker livet! ps; alle som snuser la oss møte på liseberg vi kan ha schni party Elskar alle dere i hoppa SNI IS LAYF LAYF IS SNUS
likerikkefolksomklager
6
02.06.2015 23:06:28
Jeg synes at snusing bør være lov for de som vil. Og motsatt. Norge er også et fritt land for unge!
Marius 18
3
01.06.2015 19:20:27
Om regjeringen har lyst til å fjerne tobakksproduktene fra butikkhyllene, burde det bestemmes gjennom folkeavstemning, synes jeg. Gir det ikke mening at det er samfunnet selv som skal få bestemme om de vil bruke disse produktene eller ikke?
Anonym
1
15.03.2017 13:04:54
Da håper jeg at tobakk fjernes i butikkhyllene (:
BobMarley
9
01.06.2015 17:25:43
Jeg prøvde en snus forrige helg, etter å ha sluttet i noen år. Jeg fikk sansen for det igjen å kjøpte en boks.. Jeg var på fest i tillegg så 1 snusboks på lørdag var vekke på søndag.. Jeg hadde den kun oppe foran til høyre. Og nå kjenner jeg at jeg er VELDIG sår i overleppen der snusen har ligget. Keg bare lurer på om dette er vanlig? Og evt hvor lang tid det tar før det fikk vekk? Og om jeg må vente til det har "grodd" for jeg kan kjenne at det er sårt, før jeg tar i en ny? Eller hva bør jeg gjøre?
Vademecum
0
06.01.2017 12:27:05
Skyll munnen din med vademecum etter du er ferdig med å snuse, for å rense munnsår(ene) i hvertfall. Det kan bli sterkt å ha i munnen, men er bare for å skylle munnen, ikke svelge.
ganjawiz
5
10.06.2015 00:36:38
bare byte side da?
626
6
05.06.2015 18:12:43
STOPPE Å SNUSE! Få tak i hjelp som skal få deg til å slutte å snuse.
Jada
2
18.09.2016 23:41:28
Hvorfor det?
lol
1
10.03.2017 11:04:43
xD
jente 17
7
19.05.2015 15:07:15
syns burde være lov, det er behagelig og avslappendes. kan hjelpe mot rastløse personer eller ADHD folk. ikke døm folk for at de snuser. jeg snuser, its like heaven
WUT?!?
10
08.05.2015 08:52:58
Kaffor må dåkk snuse?!? Dåkk brir ikkje populære om de likevel.
HAHHAha
4
28.07.2015 02:42:20
du vet ingenting
Snus dronningen
7
06.05.2015 14:17:34
Hvafaen? Javel, hvorfor liker ikke dere gutter at vi jenter snuser? Vi er like som dere, la oss jenter so snuser få snuse, enn og klage. Skal vi liksom klage på at dere snuser? Nei. Hilsen snus dronninga❤️ snus er elsket, snus er livet
Prinsesse fresh white
5
05.06.2015 10:20:15
And amen to that Snus er livet!! Dette er virkelig noen kloke ord Hilsen prinsesse fresh white ❤️

Spørsmål og svar

Hva er kvoten for å ta med seg snus inn i Norge?
Hei Reglene for å ta med alkohol og tobakk inn i Norge finner du på Tollvesenet sine nettsider:http://www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=23386...
Er epok snus mindre helseskadelig enn annen snus og er den mer skånsom for tennene?
Hei   Du forteller at du har gått over til epok snus for å se om dette kan ha effekt i forhold til dårlig ånde og tannhelse, samtidig som du vi...
Utgifter for å bestille snus fra Sverige?
Hei Det er en avgift for å kjøpe tobakk fra utlandet. For snus er avgiften nå kr 0,99 per gram av pakningens nettovekt. Dersom du kjøper en p...
Hvor mange bokser snus kan jeg ta med til USA?
Hei   Vi har dessverre ikke oversikt over andre lands regelverk, men skal du reise til USA kan du sjekke litt på nettsidene til US Customs and Bor...
Er det lovlig å kjøpe snus på nettsider
Hei Det er strenge regler for import av tobakksvarer til privatpersoner i en sending, blant annet er det krav om merking med norsk advarselstekst. Du...
Konsekvenser av røyking og snus
Hei Nedenfor kan du lese litt om hva røyk og snus kan gjøre med helsen din. Røyk: Røyk inneholder flere tusen kjemiske stoffer, og mange av diss...
1. Hva skjer hvis jeg blir sett med kniv på skolen?2. Kan tannlegen se det hvis jeg snuser, og vil han/hun fortelle det? 3. Går det an å røyke sigarettsneiper man finner på bakken? 
Hei! 1. Det er ulovlig å gå med kniv offentlig hvis kniven ikke  skal brukes til noe nyttig, som ved fiske og friluftsliv eller i jobb og lignende...
Hvor mye koster et tårn i sverige med snus?
Hei Det er nok litt avhengig av hvilken type snus du bruker, men jeg har dessverr ingen oversikt over dette. Kanskje noen andre har det? Kommentér u...
Hva er aldersgrensen for bruk av snus i norge ?
Hei   Snus har i likhet med annen tobakk 18-års aldersgrense. Tobakksskadelovens § 5 sier at det er forbudt å selge eller overlate tobakksvarer ...
Jeg har vondt i magen, er det på grunn av snus?
Hei! Det kan godt hende at du får vondt i magen fordi du svelger spytt med stoffer fra snusen, ja. Snus inneholder giftstoffer som ingen egentlig tå...
Bestille snus på nett.
Hei.   Det er i praksis ikke mulig å bestille tobakksvarer lovlig fra utlandet over nett. Hovedårsaken til dette er kravene til merking og hels...
Hvor lang tid tar det før snus skader tannkjøttet, og går det over om man slutter? 
Hei!   Det er umulig å si hvor mye eller hvor lite snus som skal til før man kan se spor av det i slimhinnene. Om man snuser over tid blir det sp...
Hvor lang tid tar det før stoffene i snus ikke lenger er i kroppen?
Hei Gutt 18 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Snus gir så og si likt nikotin nivå i blodet som røyk. Nikotin nivået holder seg lengre i kr...
Er det aldersgrense på å kjøpe nikotinfri snus?
Hei   Det er 18 årsgrense for kjøp av nikotinfri snus, ja.   Tobakksskadeloven § 5 første ledd, første punktum lyder: ”Det er forbudt å ...
Blir tennene gule hvis jeg snuser hvit snus?
Hei Forskningen på snus har vist at vanlig brun snus kan gi misfargede tenner, men hvit snus er et såpass nytt produkt at jeg ikke kan svare på om...
Svimmel og rar av snus.
Hei Du skriver at du blir svimmel og rar hver gang du bruker snus, og du lurer på om det er normalt. Ut ifra symptomene du beskriver høres det ut ...
Jeg har snust i ca 3 år, og har i de siste to årene vert plaget av mageproblemer: løs mage, forstoppelse, luft .Jeg lurer på om snusen kan være årsaken til disse plagene!!??
  Hei og takk for spørsmål.   Snusing kan gi mange bivirkninger ,men jeg har ikke funnet ut at snusing kan gi de plagene du har. Men det er nå...
Se alle