Hopp til hovedinnholdet

A-Å

Fakta om snus

snusboks

Inneholder snus egentlig små glassbiter, og lages det av sigarettrester? Få svar på dine spørsmål om snus her.

Offentlig og kvalitetssikret

Snus består av mørke tobakkssorter blandet med vann, salt, smaksstoffer og pottaske. Blandingen virker som lut på tannkjøttet og framkaller etseskader der prisen legges. I dag er snus forbudt i EU/EØS, med unntak av Norge og Sverige.

Snus har i likhet med annen tobakk 18-års aldersgrense.

 

Sterke saker

Snus inneholder mer enn 2.500 kjemiske stoffer, deriblant nikotin. 31 stoffer i snus er identifisert som kreftfremkallende. Hvor mye nikotin man får i seg avhenger av type snus og hvor lenge man har den i munnen. Akkurat som røyk er snus sterkt avhengighetsskapende.

 

Helseskader ved snusbruk

  Tenner: På tennene er det mikroskopiske sprekker og uregelmessigheter som snusen setter seg i. De som snuser har derfor ofte misfargede tenner. Etter en stund begynner tannkjøttet å trekke seg unna. Det fører til at tannhalser og røtter kommer til syne og blir veldig utsatt. Det kan igjen føre til ising og hull.

  Munnhulen: Etter en kort stund med snusing begynner kjøttet i munnhulen å bli rødt og irritert. Etter en litt lengre stund blir kjøttet hvitaktig og fortykket. Etter enda en stund blir kjøttet rynkete, gulbrunt med sår og sprekker. 40-70% av de som snuser får noe som kalles "snuslomme". Det betyr at det blir en fortykkelse av slimhinnen der hvor snusen blir lagt. Dette kan bli som normalt igjen når du slutter å snuse.

  Kreft: EU og WHO har klassifisert snus som kreftfremkallende. Bukspyttkjertelen og spiserøret er mest utsatt.

  Sukkersyke/diabetes:

  Det er en mulig sammenheng mellom snusing og utvikling av sukkersyke (diabetes type 2) og overvekt.

  Skjelett og muskler: Én studie av norske soldater viser at når du snuser øker sjansene for skader ved fysisk trening. Nikotinet i snusen gjør at blodtilførselen i muskelvevet blir redusert, forstyrrer blodsirkulasjonen og stoffskiftet. Blir du skadet er det også mulig at det tar lenger tid å bli frisk igjen.

  Høyt blodtrykk: Snusen inneholder salt som gjør at nikotinet lettere trenger inn i blodårene. Nikotin fører til at blodårene trekker seg sammen og at pulsen stiger. Dette fører igjen til høyere blodtrykk. Nivåene forblir høye så lenge du har snusen i munnen. På grunn av dette kan bruk av snus for personer med hjerte- og karsykdom eller høyt blodtrykk trolig være særlig uheldig. Studier har vist at bruk av snus gir økt dødsrisiko ved hjerteinfarkt.

  Hjerte- og karsykdommer: Høyt blodtrykk kan bli resultatet av snusing. På lang sikt kan det bidra til utvikling av alvorlig hjerte- og karsykdom. Kolestrolet i kroppen øker også i takt med ditt snusforbruk, dette er farlig for alle hjerte- og karsykdommer.

 

 

Graviditet og snus

Hvis gravide snuser går nikotinet over i fosterets blod. Dette kan medføre at barnet blir født for tidlig eller får lavere fødselsvekt. En studie fra Sverige tyder på at bruk av snus under graviditet også øker risikoen for svangerskapsforgiftning.

 

Snus og trening

Når du legger inn en porsjon snus stiger både puls og blodtrykk. Nivåene forblir høye så lenge du beholder snusen i munnen. De som snuser kan merke at det føles tyngre å yte maksimalt under trening og i konkurranser.

Nikotinet i snusen gjør at blodårene trekker seg sammen og øker motstanden for blodstrømmen. Når blodtrykket stiger må hjertet arbeide hardere og du får dårligere kondisjon.

Skillelinje, ung.no

Myter om snus


"Snus inneholder små glassbiter.."

Feil: I snus finnes det små saltkrystaller, disse ligner på glassbiter. Saltkrystallene risper ikke opp slimhinnen, men irriterer den. Saltet gjør også at blodtrykket øker. Du har sikkert hørt at for mye salt ikke er bra for kroppen.

"Snus er ufarlig i motsetning til røyken"
Feil: Snus er mindre skadelig enn røyk, men alikevel 1000 ganger mer skadelig enn vanlige husholdningsvarer som ost eller yoghurt. Både snus og sigaretter inneholder betydelige mengder nikotin og andre farlige, kjemiske stoffer.

"I våre dager får man jo kreft av alt mulig.."
Feil: Nei, man får ikke det! De viktigste årsakene til kreft er tobakksbruk, feil kosthold, soling og overdrevent alkoholforbruk.

"Snus lages av restene av sigaretter og sigarer"
Feil: Snus lages av en helt annen type tobakk.

Skillelinje, ung.no

Avhengighet

Nikotin er et stoff det er lett å bli avhengig av. Nikotinet i snus blir tatt opp i blodkarene i munnens slimhinner og ført med rundt i kroppen. Det tar kort tid fra du legger en porsjon snus i munnen til nikotinet når hjernen. Når det skjer, frigjøres stoffer i hjernen som både kan ha en beroligende og stimulerende effekt. Det er denne virkningen som gjør deg avhengig. Etter hvert utvikles en toleranse for nikotin og de positive effektene avtar. Det betyr at du vil trenge mer og mer for å få den effekten du ønsker. I tillegg vil man kunne oppleve ubehag og trang til nikotin de periodene man ikke bruker det.

 

 

Den fysiske avhengigheten merker du spesielt når du slutter å snuse. Da kan du få abstinensplager som hjertebank, kaldsvette eller hodepine. Mange blir også irritable, trøtte, rastløse, deprimerte eller engstelige. Plagene er vanligvis verst de første to til tre dagene etter at du har sluttet. Etter to til fire uker er plagene som regel borte.

 

Vil du slutte??

Det går an å slutte med snus selv om det kan være vanskelig. For mange er det en utfordring å bestemme seg for å slutte. Les vårt forslag til slutteoppskrift: Vil du slutte å snuse?

For å få hjelp med motivasjon og gode råd: ring 800 400 85, chat med Slutta eller last ned Slutta-appen. (Tidligere het Slutta Røyketelefonen).

 

Snusens historie

Historien om snus, for Europas del, begynte med at Columbus "oppdaget" Amerika. Han var den første til å beskrive bruk av tobakksplanten. Indianerne, derimot, hadde nok snust denne planten i årevis.

Snus vanlig blant fiffen

En av Columbus medreisende, den franske ambassadøren Jean Nicot, tok med seg frø av tobakksplanten før han dro hjem. I Paris dyrket han fram tobakk og framstilte snus. De første som brukte dette var hoffet til dronning Catharina av Medici på midten av 1600-tallet. De la ikke inn en pris under leppa, men snuste tørrsnus inn i nesa. Det var vanlig å oppbevare tørrsnusen i snusdåser som var utsmykket eller i gull og sølv. Snusdåser var populære gaver i de fine kretsene.

Soldater som hadde deltatt i tredveårskrigen tok med seg snusen til Sverige på slutten av 1600-tallet. På 1800-tallet var det tre snusfabrikker i Sverige og våtsnusen ble vanlig. Idag er det Sverige og USA som er de største eksportørene av produktet. I EU/EØS er snus bare tillatt i Sverige og Norge. I Danmark er det et delvis forbud; løssnus er tillatt. De andre landene ønsket ikke å innføre enda et nytt og helseskadelig tobakksprodukt. I tillegg sier New Zealand, Israel, Australia og Hong Kong klart nei til snus. Det ser relativt mørkt ut i framtida for snusen...

 

Kilde: Helsedirektoratet.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
#ikkegreit
0
06.11.2017 13:25:57
Dirtysnappe?
snusdog
1
06.11.2017 13:21:40
spot it, get some help
kul fyr
1
06.11.2017 13:19:56
Snus er ekkelt!!!!
h*tle*
0
06.11.2017 13:23:38
Nain
moren din
1
06.11.2017 13:16:38
åååååååååååå
Tor
0
19.10.2017 15:41:39
Eg snuser ikje, eg er kular enn dokker.
02 som snuser å ruser
0
01.10.2017 21:09:27
dere som er 02 eller yngre, gi faen i å begynn med snus røyk å narkotika, har snust røykt siden 2013 også begynte jeg å ruse meg i 2014. det er faen ikke verdt det, det er rett å slett jævelig på både rykte å helsa :P..
Leo 19 år
0
08.08.2017 23:42:43
Jeg har røyka før men har slutta med det det men en kompis av meg har snus han sier slutt å røyk OK sier jeg prøv snus ja det kan jeg han hjelp meg med å slutte å røyke jeg er ikke i graven takk Gud at jeg lever på snus i dag å min kompis jeg bruker G3 volt den har 5 prikker
Stian
0
08.08.2017 15:24:13
Hva er greien med at folk ser ned på folk som snuser? Golk snakker til og om de som om de har gjort noe fælt mot dere. Det er jo deres valg om de vil eller ikke? Jeg er snart 17 år og har snust i nesten et år. Det betyr ikke at jeg er en drittsekk som og at jeg fortjener å bli slengt drit til? Har jeg gjort dere noe? Jeg er faktisk et ganske godt menneske som elsker barn og hår i kirken. Det at du snuser, betyr IKKE at du er et dårlig menneske og fortjener å bli slengt drit til!
Stian
0
08.08.2017 15:24:55
Haha mente går i kirken
det
0
07.06.2017 09:52:58
ikke vært det
ey
3
04.05.2017 16:44:58
Snusing er ekstremt ekkelt. Alle som snuser blir automatisk sett på som "trashy" idioter for meg. Hva er vitsen med å forgifte seg selv? Det er dyrt, det ødelegger både tennene og helsa, det stinker, og folk legger fra seg sånne snus klumper over alt. Kjøp deg heller tyggis.
Anonym
2
03.05.2017 14:54:44
Ihvertfall (personlig), så er det lettere å bli avhengig av røyk enn snus. Jeg er 13 (snart 14, ser ut som 17), og har røyka i 4 mnd nå, og er mer eller mindre avhengig. Jeg prøvde å snuse istedenfor, men får ikke samme effekt av det. De fleste som snuser gjør det fordi det er "kult", FOLKA, det er ukult. De som gjør det blir forbundet med smålige dårlige mennesker. Jeg røyker fordi det er avslappende, men det er langt fra kult! Ikke start!
Petter
4
16.04.2017 23:04:48
Snus er IKKE å anbefale. En uke etter at jeg ble 18 år ble jeg spurt om å prøve snus, og jeg sa ja (noe jeg angrer litt på). Snus er bokstavelig talt det jævligste jeg noengang har hatt i kjeften, holdt på å kaste opp fordi det var så forferdelig ekkelt. Tror den snusen kun var i leppa i 15-20 sekunder. Fysj og fysj! Snus og all tobakk bør forbys.
jfufdsf
1
03.04.2017 09:05:30
hei
Jaas
0
06.11.2017 13:24:34
skjønner
Noe
5
28.03.2017 14:59:48
Pappa snuser og jeg er redd for ham. (for at han blir syk/skadd) Jeg synes snus skal bli tatt i fra butikkene og alt der man selger sånne dødsfeller!!! De hører ikke hjemme noe sted. Jeg vil ha dem bort. MED EN GANG
Anna
8
15.03.2017 12:47:38
Jeg er selv 17 år og har aldri røyket eller snuser. Best og ikke prøve ellers blir det kaputt haha
homofil gutt
5
17.03.2017 09:25:56
prøv dah
Anna
5
18.03.2017 18:05:53
Takker nei
lover
4
29.03.2017 21:37:31
bra du har mot til å si nei! du er veldig tøff
lasse
2
14.03.2017 11:21:53
ceppis galskap#107% savage
Emil
3
28.11.2016 13:13:22
Æ elske snus :D
Bent Kjetil Steikpølse
7
20.04.2016 13:45:31
Æ har nu farsken mæ snusa i alle år og e ikkje en døyt avhening, bare pisspreik
kurt nilsen
8
15.04.2016 10:49:23
du må slutte å snus for det går ut over helse og kroppen din. det går også utover alle andre som bryr seg om deg.
Sex god
8
05.04.2016 18:27:54
Snus is love, snus is life.
Gutt (15)
1
13.08.2017 19:52:32
Snus inneholder nikotin som gjør at det er blant annet kreftfremkallende, gir dårligere tenner over tid, og noe dårligere kondisjon. I Norge er det 18-årsaldersgrense på snus. Det er derimot helt greit og lov å synes at snus er ``love`` og ``life`` selv om man er under 18 år. Det er derimot ikke lov å bruke snus i Norge dersom man er under 18 år. Selv om det etter din og kanskje noen andre sin mening er ``love`` og ``life`` må du vente til du er 18 år, med mindre du allerede er fylt 18. Aldersgrensen gjelder også for kjøp, salg og oppbevaring av snus. Oppbevaring av snus vil si at en person under 18 år i Norge ikke har lov tå i ta vare på en boks snus. Det vil si at man da ikke har lov å ha en boks snus liggende i skuffen på rommet hvis man er under 18. Det er også ulovlig hvis noen personer som er 18 år eller eldre selger, gir, kjøper eller tar imot snus av personer under 18 år. Så helt greit hvis du syner snus er en fin ting, men absolutt vent til du er 18 år, med mindre du er det.... Av helsemessige årsaker kan det være lurt å begrense mengden snus, og gjerne stoppe helt. Men dette er din sak, og så lenge det ikke plager noen andre, er det opp til deg om du skal snuse eller ikke. Min personlige mening er uansett at snus ikke er noe bra.
kuken
6
04.04.2016 10:19:56
jeg elsker snus
_Mester_C_
0
01.03.2016 17:21:09
flot :D
snix'eren
6
26.01.2016 23:09:53
Snus er livet. Det er det eneste som drar meg gjennom uka. Fra mandag morning til fredag etter skolen er skruf det beste
G3
3
09.06.2016 22:50:51
skruf er for kjærringer bruk general aka G3
Bugeboi
0
10.08.2016 00:24:50
Thunder
Ikke for fisefine folk
0
24.02.2017 22:16:33
Prøv Siberia-snusen. Kan vedde på at du får nikotinsjokk på første forsøk..
Turbokåre500
0
31.10.2017 00:53:20
Du er ikke ekte mann før du snuser dinosaurusgjødsel.
haidi den skjeve bilkjøreren
3
14.01.2016 13:01:55
ahhh! Jäg älskar snusssss
Store bug supporter 1
7
13.12.2015 01:56:48
Bedre å kosa seg me en snus en å spisa di blå kreft coladlaskene du finne i smågodte vare mye lenger å e faktisk sunnere i lengden
store bug
16
13.12.2015 01:41:45
snus er helt fantastisk. og folk må få gjøre det di vil. noen liker å drikke satans mye Cola og brus og spise mye dritt. Er ikke det kreft fremkallende . Jeg tror man finner bivirkninger i alle mulige produkter. lesete nettop at snus var like gale som å drikke kaffe.... og hvem faen drikker ikke kaffe
Gutt (15)
0
13.08.2017 19:42:14
Hei. Er litt enig, men samtidig litt uenig. I Norge har vi 18-års aldersgrense på Snus, så det er da ikke lov og ikke greitt å snuse når man er under 18 år. Det er egentlig ikke lurt å snuse uansett alder heller. I mine øyne er ikke snus fantastisk. Finn heller andre ting å nyte, som litt snop iblant. Snop er også skadelig i for store mengder ja, men på en litt annen måte. Jeg vil si at snop er greit i små mengder, og snus er ikke greit i det hele.
Sindakneisar
5
11.12.2015 10:37:41
kokerikok snus er got
Lebednykas
3
11.12.2015 10:36:59
fok
shaaaacccooomlg
17
10.12.2015 12:54:28
Jeg hater snus
Lebednikas
12
10.12.2015 12:50:14
Altså snus er helt ok! Om man vil vere ei kålrot kan man få låv til det.
Gutt (15)
1
13.08.2017 19:39:14
Det er faktisk 18 års aldersgrense i Norge på snus. Så nei, hvis man er under 18 år og vil være en kålrot, får man faktisk ikke lov til det.
M
9
30.11.2015 21:45:08
Jeg snuser fordi jeg vil. Ikke fordi det er kult. Ikke fordi du synes det er dritt. Ikke fordi du synes det er jævlig kult. Jeg snuser kun fordi JEG vil.
Allahu Akbar
1
18.10.2015 22:58:31
Skal ikke klage på at dokke snusa, men kan dokke være så snill lære å skrive business?
supernova
14
04.10.2015 20:24:02
Putta en snus i kjeften, første og siste gangen. (må spy)
KK
6
26.08.2015 15:49:33
Jævla folk som prøver å undervise om at snus er dårlig og ikke burde være lovlig xD Antagelighvis en del småkids som aldri har hatt en boks selv:P Folk tar sine egne valg, gjør som man lærer på skolen; pass på deg selv^^
Piety
2
17.11.2015 07:37:30
Helt enig.
snus is love snus i life
4
23.11.2015 18:21:37
helt enig jeg også!!! jævlig irriterende at alle skal blande seg hele fuckings tiden
Marie
3
22.08.2015 00:50:34
Snus e så for jævligt at eg eg vet che ka
heyy
4
07.08.2015 06:18:24
jeg syns det er digg med snus jeg
Snuser #1
5
29.07.2015 10:05:08
"De la ikke inn en pris under leppa, men snuste tørrsnus inn i nesa.", det kalles snufs, ikke snus. Og å sammenligne snus med yoghurt og ost er litt idiotisk for ost og yoghurt er nesten harmless.
treningsnarkoman 16
2
29.07.2015 02:45:32
Ingen betyding om man snuser under trening eller ikke, veldig veldig veldig liten forskjell
Torilj
5
10.06.2015 12:43:10
Jeg elsker snus, jeg snuser hvær dagg omg omg. ike snus i tisen
4
08.06.2015 21:28:23
det e greit, snus i vei. Men faen ikkje hiv han i gangan på skola
trønder pi
1
20.02.2017 23:24:20
å? kaste snusn åveralljt æ... nårr æ vill, å korr æ vill, ingen bestæmme over mæ :)
Jente 16
4
05.06.2015 18:30:57
Hvordan vet du at snus er dritt? Har du noen gang snust eller prøvd det?
tellemannen 2.0
7
14.10.2015 13:51:55
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
leo
5
28.07.2015 02:36:31
jeg snuser ofte og hva andre synes driter jeg i, det burde du også gjøre
Jente 17
6
13.08.2015 22:39:35
Jeg snuser ikke jeg :)
Prinsesseskruf
4
05.06.2015 10:25:51
Hvis de som velger å snuse gjør det, syns jeg de som ikke gjør det kan tenke på sine egne valg isteden for andres ;) samme med de som røyker. la folk ta side egne valg. Pass på deg selv!! ;) la alle som snuser møtes i Sverige på Lisseberg, så kan vi ha schniparty!! bare de fra 14 år og oppover! snus is love, snus in life!!
Prinsesse fresh white
6
05.06.2015 10:23:57
Jeg snuser sånne som dere til frokost... Mind your own buisniss om noen vil snuse la de snuse Om de dør av kreft, javell vi er klar over risikoen? Er det noe bedre å spise drittmat og ta sol hver dag? Nei nettopp Så shut up For noen er snus beroligende, er det noe bedre å gå på medisiner for det? Nei, for mye tabletter kan ødelegge nyrene Jeg snuser hver dag, og jeg elsker livet! ps; alle som snuser la oss møte på liseberg vi kan ha schni party Elskar alle dere i hoppa SNI IS LAYF LAYF IS SNUS
likerikkefolksomklager
6
02.06.2015 23:06:28
Jeg synes at snusing bør være lov for de som vil. Og motsatt. Norge er også et fritt land for unge!
Marius 18
3
01.06.2015 19:20:27
Om regjeringen har lyst til å fjerne tobakksproduktene fra butikkhyllene, burde det bestemmes gjennom folkeavstemning, synes jeg. Gir det ikke mening at det er samfunnet selv som skal få bestemme om de vil bruke disse produktene eller ikke?
Anonym
1
15.03.2017 13:04:54
Da håper jeg at tobakk fjernes i butikkhyllene (:
BobMarley
9
01.06.2015 17:25:43
Jeg prøvde en snus forrige helg, etter å ha sluttet i noen år. Jeg fikk sansen for det igjen å kjøpte en boks.. Jeg var på fest i tillegg så 1 snusboks på lørdag var vekke på søndag.. Jeg hadde den kun oppe foran til høyre. Og nå kjenner jeg at jeg er VELDIG sår i overleppen der snusen har ligget. Keg bare lurer på om dette er vanlig? Og evt hvor lang tid det tar før det fikk vekk? Og om jeg må vente til det har "grodd" for jeg kan kjenne at det er sårt, før jeg tar i en ny? Eller hva bør jeg gjøre?
Vademecum
0
06.01.2017 12:27:05
Skyll munnen din med vademecum etter du er ferdig med å snuse, for å rense munnsår(ene) i hvertfall. Det kan bli sterkt å ha i munnen, men er bare for å skylle munnen, ikke svelge.
ganjawiz
4
10.06.2015 00:36:38
bare byte side da?
626
5
05.06.2015 18:12:43
STOPPE Å SNUSE! Få tak i hjelp som skal få deg til å slutte å snuse.
Jada
0
18.09.2016 23:41:28
Hvorfor det?
lol
0
10.03.2017 11:04:43
xD
jente 17
5
19.05.2015 15:07:15
syns burde være lov, det er behagelig og avslappendes. kan hjelpe mot rastløse personer eller ADHD folk. ikke døm folk for at de snuser. jeg snuser, its like heaven
WUT?!?
8
08.05.2015 08:52:58
Kaffor må dåkk snuse?!? Dåkk brir ikkje populære om de likevel.
HAHHAha
3
28.07.2015 02:42:20
du vet ingenting
Snus dronningen
6
06.05.2015 14:17:34
Hvafaen? Javel, hvorfor liker ikke dere gutter at vi jenter snuser? Vi er like som dere, la oss jenter so snuser få snuse, enn og klage. Skal vi liksom klage på at dere snuser? Nei. Hilsen snus dronninga❤️ snus er elsket, snus er livet
Prinsesse fresh white
4
05.06.2015 10:20:15
And amen to that Snus er livet!! Dette er virkelig noen kloke ord Hilsen prinsesse fresh white ❤️
Tja
7
27.04.2015 06:09:16
Forskere fra SIRUS går ut å seier at det er en risiko differanse på 90 % knyttet til det å snuse, kontra røyke. Syntes Ung.no går i den samme fallgruven som mange andre, med å marginalisere forskjellene mellom å røyke og snuse.

Spørsmål og svar

Hva er kvoten for å ta med seg snus inn i Norge?
Hei Reglene for å ta med alkohol og tobakk inn i Norge finner du på Tollvesenet sine nettsider:http://www.toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=23386...
Er epok snus mindre helseskadelig enn annen snus og er den mer skånsom for tennene?
Hei   Du forteller at du har gått over til epok snus for å se om dette kan ha effekt i forhold til dårlig ånde og tannhelse, samtidig som du vi...
Utgifter for å bestille snus fra Sverige?
Hei Det er en avgift for å kjøpe tobakk fra utlandet. For snus er avgiften nå kr 0,99 per gram av pakningens nettovekt. Dersom du kjøper en p...
Hvor mange bokser snus kan jeg ta med til USA?
Hei   Vi har dessverre ikke oversikt over andre lands regelverk, men skal du reise til USA kan du sjekke litt på nettsidene til US Customs and Bor...
Er det lovlig å kjøpe snus på nettsider
Hei Det er strenge regler for import av tobakksvarer til privatpersoner i en sending, blant annet er det krav om merking med norsk advarselstekst. Du...
Konsekvenser av røyking og snus
Hei Nedenfor kan du lese litt om hva røyk og snus kan gjøre med helsen din. Røyk: Røyk inneholder flere tusen kjemiske stoffer, og mange av diss...
Hvor mye koster et tårn i sverige med snus?
Hei Det er nok litt avhengig av hvilken type snus du bruker, men jeg har dessverr ingen oversikt over dette. Kanskje noen andre har det? Kommentér u...
Bestille snus på nett.
Hei.   Det er i praksis ikke mulig å bestille tobakksvarer lovlig fra utlandet over nett. Hovedårsaken til dette er kravene til merking og hels...
Hva er aldersgrensen for bruk av snus i norge ?
Hei   Snus har i likhet med annen tobakk 18-års aldersgrense. Tobakksskadelovens § 5 sier at det er forbudt å selge eller overlate tobakksvarer ...
Du spør om snus like før eller etter trening gir dårligere treningsresultater. Så tror jeg du også lurer på om du da bør trene mindre og snuse mindre istedenfor å trene mens du snuser.
Hei Du spør om snus like før eller etter trening gir dårligere treningsresultater. Så tror jeg du også lurer på om du da bør trene mindre og s...
Hvor lang tid tar det før snus skader tannkjøttet, og går det over om man slutter? 
Hei!   Det er umulig å si hvor mye eller hvor lite snus som skal til før man kan se spor av det i slimhinnene. Om man snuser over tid blir det sp...
Jeg har snust i ca 3 år, og har i de siste to årene vert plaget av mageproblemer: løs mage, forstoppelse, luft .Jeg lurer på om snusen kan være årsaken til disse plagene!!??
  Hei og takk for spørsmål.   Snusing kan gi mange bivirkninger ,men jeg har ikke funnet ut at snusing kan gi de plagene du har. Men det er nå...
Svimmel og rar av snus.
Hei Du skriver at du blir svimmel og rar hver gang du bruker snus, og du lurer på om det er normalt. Ut ifra symptomene du beskriver høres det ut ...
1. Hva skjer hvis jeg blir sett med kniv på skolen?2. Kan tannlegen se det hvis jeg snuser, og vil han/hun fortelle det? 3. Går det an å røyke sigarettsneiper man finner på bakken? 
Hei! 1. Det er ulovlig å gå med kniv offentlig hvis kniven ikke  skal brukes til noe nyttig, som ved fiske og friluftsliv eller i jobb og lignende...
Jeg har vondt i magen, er det på grunn av snus?
Hei! Det kan godt hende at du får vondt i magen fordi du svelger spytt med stoffer fra snusen, ja. Snus inneholder giftstoffer som ingen egentlig tå...
Er det aldersgrense på å kjøpe nikotinfri snus?
Hei   Det er 18 årsgrense for kjøp av nikotinfri snus, ja.   Tobakksskadeloven § 5 første ledd, første punktum lyder: ”Det er forbudt å ...
Se alle

ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre