Hopp til hovedinnholdet

Regler for å gifte seg i utlandet

Par gifter seg
GYLDIG? Utlendingsmyndighetene bestemmer om ekteskapet er gyldig i Norge dersom noen søker om familiegjenforening.

Ekteskap som er inngått i utlandet vil ikke være gyldig i Norge hvis:

  • En av partene ikke vil.
  • En av partene er under 18 år når de gifter seg.
  • Ekteskapet er inngått uten at begge parter var til stede under vigselen (stedfortrederekteskap og telefonekteskap).
  • En av partene allerede er gift.

Offentlig og kvalitetssikret
Par gifter seg
GYLDIG? Utlendingsmyndighetene bestemmer om ekteskapet er gyldig i Norge dersom noen søker om familiegjenforening.

De som gifter seg i utlandet må selv melde fra til folkeregisteret og vise fram vigselsattest eller bevis for at de har inngått ekteskapet.

Dersom folkeregisteret finner ekteskapet gyldig, blir ekteskapet registrert. Finner derimot folkeregisteret at ekteskapet ikke er gyldig etter norsk rett, for eksempel fordi en av partene var under 18 år på vigselstidspunktet, vil ekteskapet ikke bli godkjent og ikke registrert i folkeregisteret.

Last ned brosjyre om reglene.

I denne artikkelen kan du lese om regler for å gifte seg i Norge eller etter norsk rett i utlandet, for eksempel på en norsk ambassade.

Er ekteskapet gyldig i Norge?

Utlendingsmyndighetene bestemmer om ekteskapet er gyldig i Norge dersom noen søker om familiegjenforening (gjenforening med en person bosatt i Norge). Hvis utlendingsmyndighetene kommer frem til at det ikke er et gyldig ekteskap, for eksempel fordi ekteskapet ble inngått da en av partene var under 18 år, vil de ikke få familiegjenforening i Norge. Dermed får paret heller ikke mulighet til å bo sammen i Norge.

Det er viktig å være oppmerksom på at det er alderen på vigselstidspunktet som er avgjørende, noe som medfører at det ikke hjelper å søke familiegjenforening etter at begge parter er fylt 18 år.

Fylkesmannen kan godkjenne ekteskapet i ettertid dersom det foreligger helt spesielle forhold.

Søknad om etterfølgende godkjenning av ekteskap sendes til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Eksempel:

Nadia er norsk statsborger og bosatt i Norge. Hun er 16 år og det er ønsket at hun gifter seg med Marco som er bosatt i X-land.

De ønsker å gifte seg i X-land hvor ekteskapsalderen for jenter er 16 år. Hvis de gifter seg i X-land vil de ikke bli regnet som gift i Norge – heller ikke etter at Nadia fyller 18 år. Det vil bli praktiske problemer for paret at de blir ansett som gift i X-land, men ikke i Norge.

Marco vil ikke kunne få familiegjenforening på grunn av ekteskap med Nadia. De bestemmer seg for å vente med ekteskap til Nadia i hvert fall har fylt 18 år.

Om tvangsekteskap

Ekteskap skal inngåes av fri vilje. Ingen skal tvinges til ekteskap mot sin vilje. Dette er nedfelt i menneskerettighetene og følger også av norsk lov.

Straffbart med tvang

Det er straffbart å tvinge noen til å inngå ekteskap. Dette gjelder både psykisk og fysisk tvang.

Straff for dette er fengsel inntil 6 år, (jf. straffeloven § 253).

Også den som medvirker til tvangsekteskap kan straffes etter loven. Dette gjelder også når noen (norsk eller utenlandsk statsborger) har begått den straffbare handlingen i utlandet.

Eksempel:

Har for eksempel en far, bosatt i Norge, truet sin datter til å inngå ekteskap på en ferietur til opprinnelseslandet, vil dette også være straffbart.


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
mister
0
30.03.2017 16:44:23
hei jeg har vært sammen med min kjæreste i 4-5 måneder hun må tilbake til vietnam 15 August. da skole visumet går ut. hun har 2 onkler og 2 tanter og en drøss av søskenbarn. som har bodd i Norge i mange år når det gjelder meg så kan jeg ikke få godkjent forlovelse / giftemål for at hun skal kunne bli her pga jeg gikk 4 mnd på nav i år ( har 2 jobber nå ) hvilke muligheter har vi ? stemmer det at hun kan få visum 3mnd av og 3 mnd på i verste tilfelle? whats my case and my play? mvh Frustrert mister
ossylisa
7
18.02.2015 00:28:53
Jeg finner ikke svar på et spørsmål noe sted.. la oss si at dersom man gifter seg i feks Italia og begge samtykker og er over 18. Hva skjer om man ikke melder dette til folkeregisteret? Er det straffbart eller et valg man har? Hva er konsekvensene? Håper noen vet.
johan
0
08.07.2013 13:25:56
har en dame fra estland som er filipinsk pass , men hun er gift i estland . Hun vil skilles fra mannen. Vet noen der hvor lenge er separasjonstiden i Estlan
xdr
7
03.04.2013 12:00:43
hvis man gifte seg med to kvener en av de har norsk pass men han har giftet seg i gjeme landet hva er loven mot han hvis han kuna har ikke problem og hun hvil det
Sake
25
28.03.2013 19:53:48
Hei! Jeg er en jente på 18 år som skal gifte meg med en fra Tyrkia og han er 23. Vi lurte litt på om vi skal ha ett elelr to bryllup ett i hvert land eller om vi eventuellt må gjøre det i Norge først, om det er noe regler på det, Har hørt at vi må i Norge først, men stemmer det? har også hørt at man bare trenger å gifte seg der nede for at det er nye regler og at det blir automatisk overført slik at en er gift i Norge også! :)
sabina
0
30.06.2015 14:22:07
Hei, jeg vil gifte meg i kosovo . Hvordan kan jeg da hente han her i Norge. ? Jeg har norsk pass og har bod her i 12 år er 25 år gammel.
janne
28
21.01.2013 03:03:41
hei jeg trenger hjelp jeg er norsk og bor i spania og vil gifte meg med samboeren min som kommer i fra tunisia vi bor sammen hær nede og ønsker og gifte oss til en dommer hvilke dokumenter trenger vi har disse dokumentene : bostedsbevis - fødselsattest- sivilattest og pass hørte at vi måtte ha et papir på at vi er ikke umyndiggjort hva er det evt hva det heter hvor kan det bringes i fra ? (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
jann
11
25.01.2012 00:53:31
jeg kommer fra thailand og bor i norge 16 år jeg har ikke norsk pass og jeg vil gift med mann fra pakistan Hva trenger jeg å ha med? Hva slags regler gjelder for meg. Vi skal komme bosette oss her i norge etter på
Hufsa
4
04.01.2012 14:51:25
Mandana: Har du fått klarhet i dine spm ? hvis ikke kan jeg prøve å hjelpe deg :)
Hei
10
08.11.2011 23:11:45
Hei jeg vill gifte meg i spania, jeg er norsk statsborger. Hva trenger jeg å ha med? Hva slags regler gjelder for meg. Vi skal komme bosette oss her i norge etter på.
Mandana
16
12.07.2011 15:43:44
Jeg skal gifte meg med min egyptiske kjæreste i Egypt. Men er veldig usikker på hvordan jeg skal gå frem? Hvilket daskumenter jeg trenger, og hvor lang tid dette. Har prøvd å komme i kontakt med andre jenter med det samme problemet, slik at vi kanskje kunne veilede og støtte verandre :) (Red. Du kan stille spørsmål på ung.no/oss)
marte
14
08.10.2010 16:07:57
skal gifte meg i spania med en mann fra vest afrika, hva må jeg ha av dokumentasjon?
Henrik
2
24.09.2010 10:37:10
Hei eg er frå Norge, men foreldra mine er frå Irak. eg må reise ned og gifte meg med ein gut der nedde. det er eit jente namn. (Red. Husk at du kan få råd og hjelp anonymt på ung.no/oss. Les også mer på ung.no/tvangsekteskap )
Azzm
2
24.05.2010 18:18:00
Hei jeg er ei jente på 15 år, og sommeren 2009 ( da var jeg 14 år ) ble jeg med familien min til hjemmelandet mitt. >Der ble jeg tvangsgifta bort til fetteren min. Jeg hadde to valg 1. gifte meg med fetteren min, og bil med hjem til Norge eller 2: ikke gifte meg og bli igjen i Hjemmelandet mitt. Da valgte jeg 1: gifte meg, og bli med hjem til norge, fordi jeg viste at selv om jeg ble igjen i hjemmelandet mitt, så ville en annen i familien min gifte meg bort. Ja, nå sitter jeg her, og aner ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vil ikke at foreldrene mine skal bli straffet, fordi det er slik at jenter skal gifte seg innen de er 14-15 år i hjemmelandet mitt. Jeg har en kjæreste, pluss at jeg er gift. Kjæresten min er 18 år, og vi har vert sammen i snart to år. Kjæresten min er fra samme land som meg, og han vet at jeg er gift. Foreldrene mine er kjempe glad for at jeg er gift, og gleder seg til « mannen min>> kommer til Norge. Mens jeg brenner inni meg, og av og til tenker på en måte jeg kan begå selvmord på. Hjelp meg pliss, men jeg VIL IKKE MISTE FORELDRENE MINE sorry, jeg skrev e-mailen min feil den første gangen .. (red: Du kan få hjelp og råd om du skriver inn på ung.no/oss)
**
4
07.11.2010 12:51:54
du kan anmelde saken da du har vært mindreårig når du ble giftet bort, alle skal ha en reell mulighet til å si nei før de blir giftet, de kan heller ikke tvinge deg til å bli i "hjemmelandet" ditt når du er har norsk statsborgerskap. anmelder du kan du til og med få opphørt giftemålet, dere er ikke gyldig ektefeller av norsk lov.
fi
0
16.05.2010 18:35:00
hei jeg har en kjæreste som bor i england og vi vil gifte oss. jeg lurte på om jeg kunne gifte meg med han i england også få registrert her etterpå?? vi tenkte og gifte oss i det norske ambasaden i england, men han er egentlig fra saudi arabia og jeg er norsk men kan vi fortsatt gifte oss i norske ambasaden i england`?? vi er 23 og 26 år. vil gjerne ha svar snart (red: du kan sende inn ditt spørsmål på ung.no/oss)
Mikael
1
06.04.2010 21:06:00
Hei! Jeg har et spørsmål til dere angående ekteskap i Tyrkia. Vi er begge over 18 år. jeg har Norsk pass. Jeg vil gjerne hente konen min til Norge etter at vi har giftet oss. Er det mulig? og vet dere om hva loven sier om dette ? (red: Du kan kontakte Bufdir 46615000, for informasjon om ekteskap i utlandet)
Bahman Jameii
3
10.01.2010 16:13:00
første generasjon av invanderere må overbevises at de ødelegger sine ungdommenes framtid og det er gammel dags tanke om tvangs ekteskaap må utryddes.
ah
1
06.10.2009 13:25:00
Vil man gifte seg bør det skje slik: 1. Bli voksen først (helst over 24 år, aldri under 18) 2. Skaff deg en utdannelse 3. Skaff deg en fast og god jobb 4. Skaff deg et eget hjem 5. Skaff deg en kjæreste 6. Etter å ha vært kjærester lenge: forlov dere og prøv å leve sammen for å se om det går 7. Diskuter fremtiden, bli enige om hva dere vil og felles mål (yrke, barn, bosted, ønsker) Lykke til
AH
0
06.10.2009 13:19:00
Syntes IKKE at barn skal gifte seg før de er voksen/myndig (18 år). Og selv om man er 18 år så bør man fullføre skole og leve litt som ung før man gifter seg. Kan man ikke finne en mann/kvinne i Norge og gifte seg med og absolutt må finne en i utlandet, da bør en tenke seg nøye om hvorfor man ikke kan finne noen i Norge. Jeg tror at alle kan finne den rette i Norge om de bare vil og at de som "bare kan" finne noen i utlandet har et personlig problem som de bør løse før eventuelt ekteskap.
Nikki
0
24.09.2009 17:37:00
Hei jeg er norsk og forlovet med en amerikaner. hvis vi gifter oss i utlandet vil feks spania vil ekteskapet også være gyldig i Statene ? takker for alle svar . mvh nikki (red: du kan sende inn spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Magne
0
23.05.2009 14:06:05
Er det noen som vet hva netto inteks grensen er for å gifte seg med en kvinne i utlandet ,er selvstendig nærings,så inteks utregningen blir litt anerledes en vanlig fast .Setter stor pris på å få svar fra noen som vet .
Anne
1
03.05.2009 14:24:13
Tvangsekteskap er bare trist og totalt meingsløst. Mennesker er født frie, og når man velger en partner bør det være kjærlighet med i bildet. Ingen har noen rett til å velge for noen!!!
Ren
1
13.02.2009 08:48:02
Oii da...
Losla
5
16.10.2008 23:15:13
hei Noen som vet hvor lenge en kvinne må jobbe for å hente mannen sin til Norge? viktig .. (red: du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
clt
0
13.08.2007 12:35:32
jente 20. poenget var vel hvis den ene parten ikke visste at den andre var gift...ikke sant?
monica
0
07.06.2007 22:18:30
hvis en av partien er 16år og begge bor i norge men har lyst å gift seg er dt love?
jente20
2
06.06.2007 23:56:12
* En av partene allerede er gift. HEEERREGUUD!!! FOR ET HELVETET!!?? DE FLESTE LIKER IKKE Å GIFTE SEG MED EN SOM ER ALLEREDE GIFT DA!!!! FOR ET JÆVLIG TULL!!????????
ensom
1
05.06.2007 15:31:20
Det som er sørgelig er at nå vil staten få alle ekteskap til å bli sett på som tvangekteskap. Dumt at folk gjør sånn, men hva med oss som virkelig blir forelsket og gifter oss, man blir offer for andres handlinger. Ingenting er lett når en er rotløs!!

Spørsmål og svar

Når kan en kan gifte seg lovlig her i Norge??
Hei Den som ønsker å inngå ekteskap må være 18 år. Dersom noen under 18 år ønsker å gifte seg, må de ha samtykke fra den/de som har foreldr...
Kan jeg gifte meg med en kjæreste fra Thailand?
Hei Enten dere gifter dere i Norge eller i Thailand, så må dere følge norske regler for at ekteskapet skal bli godkjent. (Man må være 18 år for...
Hvor kan jeg gifte meg med en mann som ikke har oppholdstillatelse i Norge?
Hei Du har rett i at dere ikke kan gifte dere i Norge siden mannen ikke har oppholdstillatelse i Norge. Her er dokumentasjonen som kreves for å kunn...
Jeg skal tvangsgiftes. Hvem kan hjelpe meg?
Hei! Takk for at du tar kontakt med oss!Det er veldig bra at du ber om hjelp tidlig, for da er det lettere å få god hjelp. Å tvinge noen til å gi...
ønsker å gifte meg med en fra utlandet, men er utføretrygdet 
Hei Reglene er slik at for å få familiegjenforening (at den personen du har giftet deg med, får opphold i Norge), er det som hovedregel krav til...
Kan jeg gifte meg med en utenlandsk kvinne slik at hun kan komme til Norge?
Hei   I Norge er det Utlendingsnemda som behandler og behandler slike saker i Norge. Du kan lese mer om hva som gjelder for utenlandske borgere som...
14 år og vil gifte meg med fetter på 21 år
Hei I Norge må man være 18 år for å gifte seg. Denne loven gjelder også dersom du, som bor i Norge, drar til utlandet for å gifte deg. Det er d...
Hva kan jeg gjøre både for meg alle de andre muslimske jentene at du får gifte seg med hvem de vil
Hei   Takk for henvendelsen din. Det er fint at du er opptatt av muslimske jenters situasjon og vil hjelpe de som blir tvunget til å gifte seg mot...
Hvordan er reglene for å gifte seg i UAE? 
Hei Jeg kjenner ikke til reglene eller dokumentasjonskravene for å gifte seg i UAE (De forente arabiske emirater). I mange land vil du måtte ha en ...
Er reglene i Hellas slik at foreldre kan bestemme at barna skal gifte seg?
Hei Reglene i både Hellas og Norge er slik at man som hovedregel må være over 18 år for å kunne gifte seg. Ettersom du kun er 13 år gammel, har...
Vil gifte meg med en jente på 17
Hei   Det er gledelig når man finner kjærligheten og bestemmer seg for å ta vare på den og etablere nærere forhold til den man elsker. Først ...
Jeg er en jente på 17 år som er folovet med en tyrker som bor i Tyrkia. Vi skal gifte oss i Tyrkia når jeg fyller 18 år.
Hei! Her er det flere ting som spiller inn, så dette kan vi dessverre ikke gi deg noe enkelt svar på. Vi anbefaler deg å kontakte Utlendingsdire...
Flytte til USA et par år - mister jeg rettighetene mine i Norge?
Hei Takk for at du skriver til oss.Du mister ikke rettighetene dine i Norge (medlemskap i folketrygden) fordi du gifter deg med en amerikaner. Det er...
Vil ekteskapet jeg inngikk i mitt hjemland bli godkjent her i Norge når min kone den gang var 17 år?
Hei En hovedregel når det gjelder ekteskap som er inngått i utlandet, er at dersom ekteskapet er gyldig inngått i det aktuelle landet så vil dere...
Jeg har en veninne på 18, snart 19 år. Hun er utenlandsk og har veldig streng mor og lever et veldig "lukket" liv.
Hei Så fint at du har tatt kontakt og ønsker å hjelpe venninnen din. Venninnen din er heldig som har en venn som deg som både ser hva hun sliter ...
Hvor gammel må man være for og gifte seg i Kina
Hei Ekteskap som er inngått i utlandet vil IKKE være gyldig i Norge hvis:En av partene er under 18 år når de gifter seg. Vi har ellers ikke info...
Har byttet navn - skal ut og reise
Hei Jeg forstår det slik at du har endret navnet ditt, og at du nå skal ut å fly. I passet ditt er det ditt gamle navn som står.   Så lenge ...
Vil flytte til USA, hvordan blir det da med kjønnsbekreftende behandling?
Hei Så fint du tar kontakt! Vi kan dessverre ikke svare på hvordan reglene er for å bosette seg og gifte seg i USA. Reglene vil kunne være forsk...
Se alle