Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Kan du bestemme selv om du kan ha kjæreste eller gifte deg?

Hva kan du bestemme selv?
SØK HJELP: Hvis du er redd for å bli giftet mot din vilje, kan det være en stor risiko å reise ut av Norge. Det kan være vanskelig å hjelpe deg i utlandet, så det er viktig at du søker hjelp før du skal dra.

Les om Sara (18) og Tariq (19), som ikke ønsker å følge familiens råd om valg av ektefelle. Få tips om hvor du kan få hjelp og råd.

Offentlig og kvalitetssikret
Hva kan du bestemme selv?
SØK HJELP: Hvis du er redd for å bli giftet mot din vilje, kan det være en stor risiko å reise ut av Norge. Det kan være vanskelig å hjelpe deg i utlandet, så det er viktig at du søker hjelp før du skal dra.

Sara, 18 år

Sara, 18 år

Sara har en kjæreste som hun er veldig glad i. Hun har ikke fortalt dette til foreldrene, fordi hun vet at de ikke tillater at hun har kjæreste.

Moren hennes har i flere år snakket om at Sara skal gifte seg med en slektning i foreldrenes hjemland. Det er snart sommerferie, og hele familien skal dit på ferie. Sara har lyst til å treffe besteforeldrene og slektningene sine. Samtidig har hun lyst til å jobbe og tjene penger i ferien, men moren sier at hun må være med på den planlagte reisen.

 

Hvilke planer har foreldrene for Sara?

Sara blir bekymret. Hvilke planer har foreldrene? Har de funnet ut at hun har kjæreste? Har de tenkt at hun skal gifte seg nå? Hun syns det er vanskelig å spørre dem direkte.

Sara tenker mye og sliter med å konsentrere seg om skolearbeidet. Hun sover dårlig og er ofte trist. Hun tenker at hun ikke har lyst til å gifte seg med gutten foreldrene har valgt. Hun kjenner ham ikke så godt, og det er hun som skal leve med ham! Så tenker hun på hvor glad hun er i foreldrene sine, og på alt det gode de har gjort for henne.

Hun vil ikke at de skal bli lei seg eller få problemer med familien og slekten. Sara tenker også på venninnen sin som har det veldig strengt hjemme, og som ble slått av faren sin da hun nektet å gifte seg med den gutten foreldrene hadde valgt til henne.

 

Se film om tvangsekteskap

 

Skal hun oppsøke hjelp?

Sara har mange spørsmål: Er det trygt for henne å bli med på ferie hvis hun ikke vil gifte seg? Hva skjer hvis hun snakker med foreldrene og forteller hvordan hun har det? Skal hun våge å snakke med noen andre?

Lengre ned i artikkelen finner du informasjon om steder hun kan oppsøke for å få hjelp og råd.

 

Tariq, 19 år

Tariq, 19 år

Tariq lurer på om han er homofil. Vil familien godta at han ikke vil gifte seg med ei jente?

Tariq er 19 år og jobber i en kiosk etter skoltid. I kiosken kommer det ofte en gutt som han liker å prate med. Noen ganger tar de en kaffe sammen etter jobb. De siste årene har Tariq tenkt mye på at han ikke er interessert i jenter på samme måte som kameratene sine. Men hva betyr det at han liker denne gutten veldig godt? Hva vil skje hvis han blir kjæreste med en gutt?

Hvis han ikke vil gifte seg med ei jente? Hva vil foreldrene si? Familien?

Slektningene i hjemlandet? Kan han fortsette å bo hjemme? Vil foreldrene fortsatt ha kontakt med ham? Kan han klare seg uten familien sin? Vil noen prøve å skade ham? Er det noen han kan snakke med?

Tariq føler seg forvirret og har mange spørsmål. Hva skal han gjøre?

Nederst i artikkelen finner du informasjon om steder der han kan få hjelp og råd.

 

ung.no-logo

Et ekteskap inngått i utlandet er ikke gyldig i Norge hvis:

 • En av partene er under 18 år når de gifter seg
 • Ekteskapet er inngått uten at begge partene var tilstede under vigselen
 • En av partene allerede er gift.

Disse reglene gjelder hvis minst en av partene er bosatt i Norge når ekteskapet inngås. Et ekteskap inngått ved hjelp av press/tvang kan annulleres i Norge.

ung.no-logo

Det ER mulig å få hjelp

Skal du til utlandet og er redd for å bli tvangsgiftet?

Hvis du er redd for å bli gift mot din vilje, kan det være en stor risiko å reise ut av Norge. Det kan være vanskelig å hjelpe deg i utlandet. Det er derfor viktig at du søker hjelp før du skal dra.

 

HVOR kan du få hjelp?

Still spørsmål anonymt på ung.no

ung.no/oss kan du stille spørsmål anonymt og få hjelp og råd.

  Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  Røde Kors-telefonen er en informasjonstelefon for hele landet, hvor du kan få råd av noen med kunnskap om temaet og hjelp til å komme i kontakt med det offentlige hjelpeapparatet.

  Ring tlf: 815 55 201 (man - fre, 09.00 - 16.00),

  e-post: info.tvangsekteskap@redcross.no

  Helsesøster/rådgiver/sosiallærer

  Ved ungdoms- og videregående skoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærer og rådgiver som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser. Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom.

  Minoritetsrådgivere på utvalgte skoler

  Noen skoler har minoritetsrådgivere som spesielt skal hjelpe elever med innvandrerbakgrunn. Minoritetsrådgiverne er spesielt opptatt av elever som er under giftepress og elever som er i ferd med å slutte på skolen uten å bestå eller fullføre. Minoritetsrådgiverne kan enten hjelpe deg selv, eller skaffe deg hjelp fra andre. Les mer om minoritetsrådgivere.

  Barnevernet

  Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Barnevernet gir hjelp til barn som har det vanskelig hjemme, se www.barnevernet.no.

  Hver kommune har en barneverntjeneste. Helsesøster på skolen kan hjelpe deg å komme i kontakt med barnevernet. Du kan også finne informasjon på kommunens nettside eller ved å ringe din kommune.

  Krisesenter

  Alle kommuner skal ha et krisesentertilbud for kvinner og menn over 18 år.

  Du kan ta kontakt med din kommune eller nærmeste krisesenter. Krisesentrene har åpent hele døgnet og gir tilbud om samtaler, overnatting, beskyttelse og oppfølging for en periode.

  Barnevernvakten

  Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernvakten. Barnevernvakten har åpent når andre kontorer er stengt. Du kan ta kontakt dersom du har problemer som gjør at du trenger hjelp raskt. Ring 116 111 og bli satt over til din kommunes barnevernvakt. Hvis det ikke er barnevernvakt i din kommune eller denne er stengt, blir telefonen satt over til Alarmtelefonen. For mer informasjon og oversikt over hvor du kan finne nærmeste barnevernvakt se: www.barnevernvakt.no

  Alarmtelefonen for barn og unge

  Alarmtelefonen er en gratis nødtelefon som er åpen når barnevernet er stengt, fra 15.00 til 08.00 og hele døgnet i helgene. Tlf. 116 111 (fra utlandet 00 47 95 41 17 55), SMS 41 71 61 11, e-post: alarm@116111.no

  Politiet

  Hvis du er redd for din egen sikkerhet eller ønsker å anmelde noen for press, tvang eller vold, kan du henvende deg til politiet. Du kan få hjelp til å få hemmelig adresse, voldsalarm og andre sikkerhetstiltak, også uten å anmelde forholdene. Tlf: 02800. Politiets nødnummer er 112.

  Advokat

  Om du er utsatt for press og tvang som omhandler ekteskap, har du rett til fri rettshjelp fra en advokat, selv om du ikke ønsker å anmelde forholdet. Du kan få informasjon

  og hjelp til sikkerhetstiltak. Hvis du ønsker å anmelde forholdet til politiet, kan du få hjelp fra bistandsadvokat, uten at du trenger å betale for det.

   

  Familievernet

  Ungdom i konflikt med familien sin kan ta kontakt med familievernkontoret. Hvis du ønsker det, kan du få hjelp til å snakke med foreldrene dine, men du kan også komme alene og drøfte problemet ditt. På nettsiden www.bufetat.no kan du finne nærmeste kontor.

  Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  Kompetanseteamet gir råd og veiledning til hjelpeapparatet i saker som omhandler tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold. Kompetanseteamet bistår også enkeltpersoner som tar kontakt, og hjelper dem i kontakt med hjelpeapparatet.

  Tlf. 478 09 050, (9 – 16 mandag til fredag), e-post: kompetanseteamet@bufdir.no

  Bo- og støttetilbud

  Det finnes bo- og støttetilbud for unge under og over 18 år utsatt for tvangsekteskap eller æresrelatert vold. Tilbudet er for ungdom som er utsatt for trusler eller er i alvorlig konflikt med familien og som trenger et beskyttet botilbud med oppfølging i en periode. Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Hvis du er over 18 år, kan du ta kontakt med Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, alle hverdager mellom 09.00 og 16.00, tlf: 47 80 90 50, e-post: kompetanseteamet@bufdir.no Er du over 18 år og i en akutt krisesituasjon, kontakt nærmeste krisesenter.

  Ansatte på asylmottak

  Om du bor på asylmottak, kan du snakke med ansatte ved mottaket. De kan gi deg råd og hjelpe deg med å ta kontakt med hjelpeinstanser.

  Skeiv Verden (Om du er homofil)

  Skeiv verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans- og queerpersoner (LHBTQ) med minoritetsbakgrunn. Skeiv verden ønsker å tilby et fellesskap hvor vi man kan dele erfaringer, utfordringer og hvor man har mulighet til å være seg selv fullt ut.

  E-post: info@skeivverden.no, nettside: www.skeivverden.no

  SEIF – Selvhjelp til innvandrere og flyktninger

  SEIF gir informasjon og råd til innvandrere og flyktninger. De kan hjelpe deg å komme i kontakt med det offentlige hjelpeapparatet. Tlf: 22 03 48 30, e-post: seif@seif.no, nettside: www.seif.no

 

Hjelp i utlandet

Hvis du befinner deg i utlandet, kan du søke hjelp ved en norsk utenriksstasjon. På www.norway.info kan du finne adresse, telefon og e-postadresse til nærmeste ambassade eller konsulat.

Du kan kontakte hvilken som helst ambassade i utlandet via tlf: + 47 23 95 13 00. De setter deg i kontakt med nærmeste ambassade.

Hvis du er redd for å bli gift mot din vilje under ferie i utlandet, bør du prøve å unngå å reise. Det kan være vanskelig for norske myndigheter å hjelpe deg. Det er spesielt vanskelig å hjelpe deg dersom du er under 18 år og er i utlandet, da det er dine foreldre som har ansvar for deg som barn. Dersom du er under 18 år og er redd i forbindelse med en kommende utenlandsreise, bør du kontakte barneverntjenesten, eller be en annen voksen hjelpe deg i kontakt med barnevernet.

Hvis du likevel reiser:

 • snakk med en rådgiver, helsesøster eller en annen du stoler på før du drar
 • gi noen du stoler på navn, adresse og telefonnummer dit du skal
 • gi noen du stoler på en kopi av passet ditt og en skriftlig avtale om at de skal si fra til politiet og at du ønsker hjelp hvis du ikke er kommet tilbake til Norge til avtalt tid
 • ta med deg noen ekstra penger og en kopi av passet ditt
 • ta med deg adresse og telefonnummer til nærmeste ambassade eller konsulat

Kilde og tekst: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Du kan bestille informasjonsbrosjyrer om tvangstketeskap for ungdom eller foreldre på www.bufetat.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Du bestemmer over ditt kjærlighetsliv
2
05.08.2016 18:51:03
Til dere der ute som ikke får lov til å gifte dere med hvem dere vil. Dere får lov til det, uansett hva familie og venner sier. Når du gifter deg skal DU tilbringe resten av livet med denne personen og det er derfor viktig at det er DU som elsker ham. Det er ingen voksne eller noen i hele verden som kan bestemme hvem du skal elske. Det der med religion vil jeg ikke høre på, for i SAMME religion er det noen som mener at det er lov, og noen som mener det ikke er lov. Det går ikke ann å snakke på vegne av en hel religion når du sier dere har lov til å viste dere med hvem dere vil. Det er hvordan DU velger å følge religionen din. Når det kommer til kjærligheten syns jeg ikke man skal lese i noe bibel eller koran. Jeg syns man skal gifte seg med den man vil, for det er da du gifter deg med den rette. I jesu navn, gjør hva søren du vil.
enig
0
01.05.2017 16:14:10
Helt enig og gjet hva? I de lfeste religioner er tvangsekteskap ULOVELIG. Gud tillater ikke å tvinge noen til ekteskap og personen må velge selv
Lea Pea
2
05.10.2013 14:00:24
Det er dumt at noen skal bestemme hvem en voksen person skal gifte seg med :/
Klara- Klok
2
11.06.2012 14:00:28
Hei sander, gift deg gjerne, men jeg syntes du skal vente til du er 16 år med å ha sex. Selv om du er avhengig, bur deg inne i ett mørkt rom uten å spise innen 12 timer ;) bare på vann, så går du ut- kurert!
Dina
3
10.06.2012 19:11:14
jeg mener at det høres fælt ut å bli tvangs gifta med en du ikke kjenner er mest sansynerlig. det burde være sånn at man kan velge selv
svar
2
20.11.2013 21:08:14
man kan jo velge selv, men de fleste foreldrene vil jo at man skal gifte seg i slekt og sånt, de fleste foreldrene vil at de skal bestemme, derfor de blir presset, det er viktig å ta sitt eget valg husk folkens hvem enn dere liker la verden ligge bak dere, det er snakk om ditt liv og din framtid, du velger valg for deg selv, ikke la de andre komme seg i forholde ditt, folk bare ødelegger uansett.. elsker du virkelig en person så kan du gjøre alt for den: derfor det heter ekte kjærlighet folkens.
En jente til Sara
0
19.10.2011 13:22:13
Hei. Jeg vet det er så vanskelig sak for henne. Bedre at hun skal sende kjæreste sin til foreldrene sin at han kan gifte med Sara. Hvis det går ikke Sara må snakke med familien sin at de elsker hverandre veldig godt. Nr3 hvis fongerer ingen. Så må ta hjelp fra helsestasjon for ung. Hun er 18 år og hun kan bo på egen leilighet. Jeg sier det fordig jeg selv hadde en kjæreste og familien viste ikke om det. Men gutten kom til familien min for be å gifte. De sa defekte nei. Kjæreste min bet meg å si til familien min at skal si at vi elsker hverandre og vil gifte. Men familien min er streng og litt syke. Jeg tørt ikke å si til dem. Bare jeg spandere kjærligheten min og nå vi ikke sammen jeg og jeg måtte på grunn familien min forlate kjæreste min og ødelege lykkelig mitt. Det vil si jeg vil ikke at det skal skje med Sara som meg. Hun må få hjelp fra alt som gir hjelp. Jeg vil at hun skal gå på den vei som stor til henne med kjæreste hennes. Takk. Hilsen en god venninne.

Spørsmål og svar

Kan jeg gifte meg med en kjæreste fra Thailand?
Hei Enten dere gifter dere i Norge eller i Thailand, så må dere følge norske regler for at ekteskapet skal bli godkjent. (Man må være 18 år for...
Familien min kontrollerer meg. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung. no.    Det er veldig leit å høre at du har det vanskelig! Du er norsk, du er flott akkurat som du er, og ...
Finnes det klinikker i Norge som kan sy igjen en jomfruhinne?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Du er ikke alene om å være i en slik vanskelig situasjon og være bekymret for dette. Det er mange myter om skjede...
Vi må holde ting borte fra foreldrene våres
Hei Det er litt slitsomt å måtte holde ting hemmelig.  Jeg vet ikke hvorfor det er slik.  Vil ikke foreldrene godta at dere er kjærester?  Du h...
Jeg får ikke lov til å ha kjæreste av mine foreldre, men jeg vil gjerne ha det.
Hei Jeg forstår at det er vanskelig for deg når du ikke får lov til å ha kjæreste, mens dine venner får lov. Det å være forelsket kan oppleve...
Moren min har gått inn på meg og kjæresten flere ganger
Hei Så fint du skriver til oss når du har spørsmål. Jeg forstår at det ikke er noe gøy at moren din går inn på deg og kjæresten din, og at du...
Foreldrene mine er fra er land der gutter og jenter ikke får være kjærester. Nå har jeg kjæreste og vil fortelle det. Jeg er 15 år og mamma mener jeg må vente til jeg er 18 år. 
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Nå lever dere i et land som har andre regler en foreldrene dine sitt hjemland. Jeg vil anbefale deg å kontakte ...
Pappa vil gifte meg bort til fetteren min, men det ønsker ikke jeg.
Hei Jeg forstår at dette er en veldig vanskelig situasjon for deg! Du ønsker ikke å gifte deg med din fetter, men synes det er vanskelig å oppsø...
Vi er muslimer, mamma og pappa liker ikke at vi omgås med gutter her i Norge.
Hei   Jeg forstår godt at dette er en vanskelig situasjon for deg. Det er tydelig at familien betyr mye for deg og at du ønsker å snakke med dem...
Er muslim og jeg ble lei av alle de reglene mot jenter. Er redd
Hei Jeg forstår godt at det er forferdelig slik som du har det. Det din mor gjorde mot deg er vondt, skremmende og ikke lov å gjøre. Det kalles vo...
Hva er fordelene med tvangsekteskap?
Hei Først og fremst vil jeg understreke forskjellen mellom et arrangert ekteskap og et tvangsekteskap. Arrangerte ekteskap, hvis det er frivillig og...
Er det mulig å gifte seg med en fra en annen religion?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Ja, det er mulig å gifte seg med en person fra en annen religion. Det er din rett å bestemme hvem du vil gifte deg ...
Faren min ville gifte meg bort
Hei Jeg forstår at du har det veldig vanskelig. Det å bli utsatt for press til å gifte seg er veldig tøft. Hvis du føler deg stresset, trist, ha...
Bryte med familiens tradisjoner
Hei Ja, dette høres ut som en tøff situasjon for deg! Sånn rent formelt sett, så har du jo nå all rett til å gifte deg med hvem du selv måtte ...
Er det tvangsekteskap hvis en gutt sier ja til forlovelse mot sin vilje? 
Hei Jeg er glad for at du tar kontakt slik at du slipper å sitte alene med tankene dine. Vi vet at mange gutter sliter med samme problemstilling so...
Jeg er en muslimsk jente som har det veldig dårlig hjemme. 
Hei Det høres ikke greit ut å ha det slik du har det nå. Skjønner at det må føles veldig urettferdig at de lar sinnet sitt gå utover deg, og at...
Se alle