Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

A-Å

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Her får du også oversikt over hvem du kan snakke med.

Offentlig og kvalitetssikret
To jenter (colourbox.com)

Foreldre som er vokst opp i et annet land enn Norge, med kultur og tradisjoner som er veldig forskjellige fra de norske, kan ha forventninger det er vanskelig å leve opp til når man bor i Norge. I tillegg kan man oppleve andre forventninger fra skole og venner. Dette kan bli vanskelig.

Hanif har det akkurat slik, og syns det er vanskelig hele tiden å måtte tenke på hva andre syns om han. Han prøver å passe inn.

 

Hjemme sier far at han må være en mann

Hanif må være sterk og passe på familien. Han må ikke vise følelser, men ta ansvar! Det er han som skal passe på søstrene. Moren er ikke så streng, men prater alltid om at han må studere. Det er så viktig at familien kan være stolt av ham. Moren har allerede begynt å fortelle slektninger at han skal bli lege eller advokat, men det er egentlig ikke det han vil selv.

Begge foreldrene maser om at han ikke må glemme sin kultur. Han er ikke norsk, sier de. Han må sørge for at tradisjoner ikke blir glemt. Hjemme prøver han å være en bra sønn, en slik sønn som foreldrene vil ha.

 

Vennene kjenner ikke Hanif på den måten

Hanif har vokst opp i Norge, han er ikke så opptatt av tradisjonene som foreldrene gjerne vil opprettholde. Vennene syns Hanif er snill og morsom. Han bryr seg om alle og er alltid kul å ha med når det er noe som skjer. Vennene vil ha han med på alt, og det blir mange fester. Alle drikker alkohol, de danser og finner på mye gøy. Hanif prøvde å la være å drikke en gang, men da ble han sett på som festbrems.

Det er bare Thea som ser litt innenfor det ytre, som han kan åpne seg for, men hun vet ikke at familien hans aldri ville godtatt henne. Han ville aldri få lov til å ha en norsk kjæreste.

 

Skvis mellom to kulturer

Det å føle at man står i skvis mellom to kulturer og mellom ulike forventninger, kan føre til mye stress. Noen ungdom føler seg presset til å leve et dobbeltliv, der løgn kan føles som eneste utvei. Mange står igjen med dårlig selvtillit og forvirring. Hvem er JEG egentlig?

I denne situasjonen kan det være godt å snakke med noen. Det er godt å dele det man sliter med - med noen man kan stoler på. Da blir det kanskje litt lettere.

 

Be om hjelp!

Nedenfor finner du en oversikt over hjelpeinstanser som du kan kontakte dersom du har det vanskelig. Kanskje kan noen gi deg mot til å ta dine egne valg og til å si ifra når du ikke vil? Kanskje kan samtaler med en voksen eller en venn styrke deg til å gjøre motstand mot ting du ikke egentlig syns er greit?

 

Å tilhøre to kulturer kan også bety muligheter

Til sist en liten tanke til deg som føler at du står midt imellom alt, som føler at du ikke hører til i det ene eller det andre, som hverken føler deg norsk eller pakistansk, iransk eller annet. Til deg som føler at du er annerledes og ikke passer inn. Kanskje står du ikke midt imellom, men tilhører begge eller flere kulturer? Kanskje er du både norsk og tamilsk (eller annen kultur), og kan passe inn i mange ulike settinger?

Med din flerkulturelle bakgrunn tilegner du deg ferdigheter og en unik flerkulturell forståelse som blant annet gjør at du kan forstå ulike folk og tilpasse deg ulike kulturer. Dette kan bety muligheter for deg!

 

HVOR kan du få hjelp?

Still spørsmål anonymt på ung.no

ung.no/oss kan du stille spørsmål anonymt og få hjelp og råd.

  Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  Røde Kors-telefonen er en informasjonstelefon for hele landet, hvor du kan få råd av noen med kunnskap om temaet og hjelp til å komme i kontakt med det offentlige hjelpeapparatet.

  Ring tlf: 815 55 201 (man - fre, 09.00 - 16.00),

  e-post: info.tvangsekteskap@redcross.no

  Helsesøster/rådgiver/sosiallærer

  Ved ungdoms- og videregående skoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærer og rådgiver som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser. Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom.

  Minoritetsrådgivere på utvalgte skoler

  Noen skoler har minoritetsrådgivere som spesielt skal hjelpe elever med innvandrerbakgrunn. Minoritetsrådgiverne er spesielt opptatt av elever som er under giftepress og elever som er i ferd med å slutte på skolen uten å bestå eller fullføre. Minoritetsrådgiverne kan enten hjelpe deg selv, eller skaffe deg hjelp fra andre. Les mer om skolen og minoritetsrådgiverens rolle på feltet.

  Barnevernet

  Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Barnevernet gir hjelp til barn som har det vanskelig hjemme, se www.barnevernet.no.

  Hver kommune har en barneverntjeneste. Helsesøster på skolen kan hjelpe deg å komme i kontakt med barnevernet. Du kan også finne informasjon på kommunens nettside eller ved å ringe din kommune.

  Barnevernvakten

  Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernvakten. Barnevernvakten har åpent når andre kontorer er stengt. Du kan ta kontakt dersom du har problemer som gjør at du trenger hjelp raskt. Ring 116 111 og bli satt over til din kommunes barnevernvakt. Hvis det ikke er barnevernvakt i din kommune eller denne er stengt, blir telefonen satt over til Alarmtelefonen. For mer informasjon og oversikt over hvor du kan finne nærmeste barnevernvakt se: www.barnevernvakt.no

  Alarmtelefonen for barn og unge

  Alarmtelefonen er en gratis nødtelefon som er åpen når barnevernet har stengt, fra 15.00 til 08.00 og hele døgnet i helgene. Tlf. 116 111 (fra utlandet 00 47 95 41 17 55), SMS 41 71 61 11, e-post: alarm@116111.no

  Krisesenter

  Alle kommuner skal ha et krisesentertilbud for kvinner og menn over 18 år som er utsatt for vold.

  Du kan ta kontakt med din kommune eller nærmeste krisesenter. Krisesentrene har åpent hele døgnet og gir tilbud om samtaler, overnatting, beskyttelse og oppfølging for en periode.

  Politiet

  Hvis du er redd for din egen sikkerhet eller ønsker å anmelde noen for press, tvang eller vold, kan du henvende deg til politiet. Du kan få hjelp til å få hemmelig adresse, voldsalarm og andre sikkerhetstiltak, også uten å anmelde forholdene. Tlf: 02800. Politiets nødnummer er 112.

  Advokat

  Om du er utsatt for press og tvang som omhandler ekteskap, har du rett til fri rettshjelp fra en advokat, selv om du ikke ønsker å anmelde forholdet. Du kan få informasjon

  og hjelp til sikkerhetstiltak. Hvis du ønsker å anmelde forholdet til politiet, kan du få hjelp fra bistandsadvokat, uten at du trenger å betale for det.

  Familievernet

  Ungdom i konflikt med familien sin kan ta kontakt med familievernkontoret. Hvis du ønsker det, kan du få hjelp til å snakke med foreldrene dine, men du kan også komme alene og drøfte problemet ditt. På nettsiden www.bufdir.no kan du finne nærmeste kontor.

  Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  Kompetanseteamet gir råd og veiledning til hjelpeapparatet i saker som omhandler tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold. Kompetanseteamet bistår også enkeltpersoner som tar kontakt, og hjelper dem i kontakt med hjelpeapparatet.

  Tlf: 47809050, e-post: kompetanseteamet@bufdir.no

  Bo- og støttetilbud

  Det finnes bo- og støttetilbud for unge under og over 18 år utsatt for tvangsekteskap eller æresrelatert vold. Tilbudet er for ungdom som er utsatt for trusler eller er i alvorlig konflikt med familien og som trenger et beskyttet botilbud med oppfølging i en periode. Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Hvis du er over 18 år, kan du ta kontakt med Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, alle hverdager mellom 09.00 og 16.00, tlf: 47 80 90 50, e-post: kompetanseteamet@bufdir.no Er du over 18 år og i en akutt krisesituasjon, kontakt nærmeste krisesenter.

  Ansatte på asylmottak

  Om du bor på asylmottak, kan du snakke med ansatte ved mottaket. De kan gi deg råd og hjelpe deg med å ta kontakt med hjelpeinstanser.

  SEIF – Selvhjelp til innvandrere og flyktninger

  SEIF gir informasjon og råd til innvandrere og flyktninger. De kan hjelpe deg å komme i kontakt med det offentlige hjelpeapparatet. Tlf: 22 03 48 30, e-post: seif@seif.no, nettside: www.seif.no

  Skeiv Verden (Om du er homofil)

  Skeiv verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans- og queerpersoner (LHBTQ) med minoritetsbakgrunn. Skeiv verden ønsker å tilby et fellesskap hvor vi man kan dele erfaringer, utfordringer og hvor man har mulighet til å være seg selv fullt ut.

  E-post: info@skeivverden.no, nettside: www.skeivverden.no

 

Hjelp i utlandet

Hvis du befinner deg i utlandet, kan du søke hjelp ved en norsk utenriksstasjon. På www.norway.info kan du finne adresse, telefon og e-postadresse til nærmeste ambassade eller konsulat.

Du kan kontakte hvilken som helst ambassade i utlandet via tlf: + 47 23 95 13 00. De setter deg i kontakt med nærmeste ambassade.

Hvis du er redd for å bli gift mot din vilje under ferie i utlandet, bør du prøve å unngå å reise. Det kan være vanskelig for norske myndigheter å hjelpe deg. Det er spesielt vanskelig å hjelpe deg dersom du er under 18 år og er i utlandet, da det er dine foreldre som har ansvar for deg som barn. Dersom du er under 18 år og er redd i forbindelse med en kommende utenlandsreise, bør du kontakte barneverntjenesten, eller be en annen voksen hjelpe deg i kontakt med barnevernet.

 

Hvis du likevel reiser:

 • snakk med en rådgiver, helsesøster eller en annen du stoler på før du drar
 • gi noen du stoler på navn, adresse og telefonnummer dit du skal
 • gi noen du stoler på en kopi av passet ditt og en skriftlig avtale om at de skal si fra til politiet og at du ønsker hjelp hvis du ikke er kommet tilbake til Norge til avtalt tid
 • ta med deg noen ekstra penger og en kopi av passet ditt
 • ta med deg adresse og telefonnummer til nærmeste ambassade eller konsulat

 

Kilde og tekst: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Kompetanseteamet mot tvangsekteskap

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
mkjh
1
25.10.2017 18:51:29
hei jeg er fra afrika. Mamma forventer sååå mye av meg at jeg skal gjøre det bra på skolen og sånt.Men jeg blir lit utestenget på skolen, og søsterene mine er sååå åptatt av alt uen om meg men de er veldig frekke og
Anonym
0
16.07.2017 12:35:07
Noen kulturer er bedere en andre.
anonym
2
30.10.2017 00:00:54
Man kan ikke sammenligne og rangere kulturer! Det finnes ikke gode kulturer eller dårlige kulturer, bare subjektive meninger om praksiser og verdier innenfor en viss kultur. Det som oppleves forkastelig for deg, kan være naturlig og normalt for andre. Det som oppleves normalt for deg, betyr ikke at det er slik for alle. Du ble tillært til å tro at det er normalt, akkurat som alle andre innenfor ulike kulturer. Kultur er ikke en statisk fenomen, den er alltid i utvikling og forandring.

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg lære norsk fort?
Hei og takk for at du skriver til ung.no! Det er veldig bra at du vil lære norsk fort! Det er lettere å være i Norge når man kan snakke norsk.  ...
Hvor kan jeg finne informasjon om mitt slektstre?
Hei og takk for at du skriver til ung. no.   Så spennende at du vil finne ut mer om din familie!   Du kan prøve nettsteder som dette: http://w...
Hva skjer i en kristen begravelse?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.    Det er normalt å være nervøs for å gå i begravelser, spesielt når man ikke har opplevd det før...
Hodet mitt er fylt med kaos på grunn av skole og familie.
Hei Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Slik jeg forstår det du skriver så er du ikke med andre ungdommer på fritiden da du blir nek...
Jeg har lyst til å ta selvmord. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung.no!   Det er veldig leit å høre at du har det så vanskelig nå. Jeg forstår godt at du er redd og føler ...
Kan muslimer ha sex før ekteskap?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Så fint at du er forelsket og at dere har det bra sammen! Det er både spennende og utfordrende å ha ...
Har utenlandske foreldre, men født i Norge. Er jeg norsk?
Hei, Du stiller et vanskelig, men for mange veldig viktig, spørsmål. Det finnes ingen faste regler for når man kan kalles «nordmann», eller hv...
Prevensjon, muslimsk jente
Hei jente 15 år. Takk for spørsmål. Du forteller at du er fra et muslimsk land hvor det ikke er akseptert å ha sex før ekteskapet. Nå har du f...
Det sårer meg at et av landene jeg kommer fra snakkes om på en dårlig måte
Hei og tusen takk for at du skriver til ung.no.   Det er veldig bra at du endelig tør å snakke med noen om dette, slik at du kan få støtten du...
Moren min kontrollerer meg.
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Jeg forstår veldig godt at det ikke føles bra å ha så strenge grenser hjemme! Det er så viktig at ...
Pappa respekterer ikke mine meninger. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Det viktigste du kan gjøre er å begynne med å vite inni deg at du har full rett til dine meninger. D...
Hvordan ta vare på sin egen kulturbakgrunn når man kommer til et nytt land?
Hei Siden du selv har kommet til Norge tror jeg du selv kan ha noen viktige tanker om nettopp dette tema. Opplever du noen utfordringer i møte med e...
Jeg har innvandringsbakgrunn, og synes ikke jeg passer inn.
Hei Så bra at du skriver til oss!Du forteller at du er innvandrer fra Afrika, og at du føler at du ikke passer inn hverken i Norge eller i hjemland...
Må forholde meg til to kulturer. Hva gjør jeg?
Hei Takk for at du henvender deg til oss.Du beskriver en situasjon som ikke er enkel å leve i. Foreldrene dine har klare synspunkter på hva du skal...
Er det lov med burqa og niqab i Norge?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.   Det er ikke forbudt med niqab og burqa i Norge.   Ta gjerne kontakt med helsesøster eller minoritet...
Hvilke ulike utfordringer kan en person med flerkulturell bakgrunn kan oppleve i sosialiseringsprosessen?
Hei og takk for at du skriver til ung.no.  Her kan du finne tips om dette: https://www.studienett.no/Oppgaver/innvandrerungdom-og-sosialiseringspr...
Kjæresten min er muslim og får ikke ha norsk kjæreste. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung.no!   Jeg forstår godt at du er i en vanskelig situasjon nå der du er full av tanker og spørsmål. Det er ...
Familien min kontrollerer meg. Hva skal jeg gjøre?
Hei og takk for at du skriver til ung. no.    Det er veldig leit å høre at du har det vanskelig! Du er norsk, du er flott akkurat som du er, og ...
Kan vennen min gifte seg med den hun ønsker?
Hei Takk for at du tar kontakt for å hjelpe bestevennen din! Det er veldig bra at hun har fortalt deg hvorfor hun er så lei seg, og jeg skjønner a...
Se alle