Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

A-Å

Skal gutter si ja til ekteskap når de egentlig ikke vil?

Tvangsekteskap

Skal jeg liksom gifte meg med ei fra landsbygda, som ikke kan norsk, og som ikke kjenner noen her?

Det var slik Ahmed opplevde det da faren kom og fortalte at han hadde funnet en passende kone for ham i hjemlandet.

Offentlig og kvalitetssikret
Tvangsekteskap

I noen familier er det foreldrene eller annen slekt som bestemmer når barna skal gifte seg. Ofte finner de også ekteskapskandidater de mener er passende for sine barn. Likevel kan det komme som et sjokk for noen gutter. Mens det kanskje har vært snakk om når og med hvem søstrene skal gifte seg, har det kanskje aldri tidligere vært snakk om guttenes ekteskap.

 

Skal jeg liksom gifte meg med ei fra landsbygda?

Det var slik Ahmed opplevde det. Da faren kom og fortalte at han hadde funnet en passende kone for ham i hjemlandet, reagerte Ahmed først med å le.

”Seriøst?! Skal jeg liksom gifte meg med ei fra landsbygda, som ikke kan norsk, og som ikke kjenner noen her? Og dessuten, det er alt for tidlig, jeg har nettopp begynt på ingeniørstudiet”.

Faren svarer at han ikke trenger å gifte seg nå, men at de må forlove seg. Da vil Ahmed være sikret en bra jente. Om de venter til han er ferdig med studiene, vil alle de bra jentene være giftet bort.

 

Ahmed har jo en kjæreste

Ahmed er sjokkert over farens ord. Han er ikke interessert i å gifte seg. Han har en kjæreste. Det er jo henne han liker! Men hva vil faren si om han sier nei? Eller burde han kanskje gå med på forlovelsen for å slippe maset og foreldrenes skuffelse? Kan han trekke seg når bryllupet nærmer seg? Vil han bli nødt til å lyve for sin kjæreste? Er det ikke tvangsekteskap om han må gifte seg med ei jente han ikke engang kjenner?

 

De vanskelige valgene

Ahmed blir gal av tankene sine og bestemmer seg for å snakke med Knut, som er ungdomsarbeider på klubben. Knut kan mye om æreskulturen som Ahmed har vokst opp med i sin familie. Knut råder han til å tenke seg godt om, og ikke si ja til noe han ikke ønsker. Dette er ikke noe han bør si ja til bare for å glede sine foreldre, dette valget vil påvirke hele livet hans.

Hvis han sier ja til forlovelse for så å trekke seg, vil dette medføre store konsekvenser for begge familiene. Det vil kunne medføre konflikt og splittelse. Med forlovelse følger forventninger til ekteskap. Med bryllupet følger forventninger om sex på bryllupsnatten og barn. Ahmed vet at det Knut sier er sant.

 

Kanskje jenta blir tvunget til å gifte seg med han?

Knut ber Ahmed tenke igjennom hvordan han tror det vil være å ha sex med ei han ikke har lyst på, og hvordan han tror det vil være for jenta å ha sex med ham. Kanskje hun også blir tvunget til å gifte seg med han? Hun kjenner han jo ikke. Kanskje har hun også en hemmelig kjæreste eller en annen hun er forelsket i? Knut forteller at han har møtt flere menn her i Norge som får koner fra hjemlandet, men som fortsetter å ha et forhold til den norske kjæresten. Er dette et dobbeltliv som Ahmed ønsker å leve? Og hvordan vil dette være for jenta som kommer hit fra hjemlandet med helt andre forventninger til et liv med ektemann og barn. Ahmed vet også om menn som nesten ikke er hjemme hos sin kone engang. Han har ikke tenkt så mye på hvordan dette vil være for kona… før nå. De stakkars kvinnene er ”stuck” hos sin svigerfamilie, for å skille seg er vanskelig for en kvinne. Ahmed syns det er godt å snakke med Knut, som hjelper ham til å se ting klarere. Han føler at Knut tar han på alvor, at han forstår hvilket press han står i.

Han vil gifte seg med ei han er glad i

Ahmed tenker over det Knuts har sagt. Han ønsker å velge selv hvem han skal gifte seg med. Han vil gifte seg med ei han er glad i, som han har lyst til å være sammen med og som han kan ha det gøy med. Han vil ikke ha ei kone som han blir sur på fordi hun har ødelagt kjærlighetslivet hans. Det vil jo ikke være hennes feil. Og hvis han blir tvunget til å gifte seg med henne, ja, da er vel hun også tvunget til å gifte seg med ham?

Ahmed kan godt tenke seg familie og barn en gang i framtida, men han vil ikke ha sex med noen han ikke har valgt selv og som ikke har valgt han. Han har hørt at det ikke er bra for barn at foreldrene deres ikke har det godt sammen. Det er ikke et slikt familieliv han vil ha.

Ahmed har bestemt seg. Han vil ikke ødelegge sitt eget og kanskje ei uskyldig jentes liv for å gjøre familien glad og stolt! Han ønsker seg et godt familieliv, også av hensyn til framtidige barn. Det eneste riktige er å si ifra at en forlovelse er noe han ikke ønsker. Han vil selv bestemme hvem han skal gifte seg med, den dagen han er klar for det!

Står du i noen av de samme dilemmaene som Ahmed?

Søk hjelp og noen å snakke med

 

HVOR kan du få hjelp?

Still spørsmål anonymt på ung.no

ung.no/oss kan du stille spørsmål anonymt og få hjelp og råd.

  Røde Kors-telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  Røde Kors-telefonen er en informasjonstelefon for hele landet, hvor du kan få råd av noen med kunnskap om temaet og hjelp til å komme i kontakt med det offentlige hjelpeapparatet.

  Ring tlf: 815 55 201 (man - fre, 09.00 - 16.00),

  e-post: info.tvangsekteskap@redcross.no

  Helsesøster/rådgiver/sosiallærer

  Ved ungdoms- og videregående skoler er det skolehelsetjeneste, sosiallærer og rådgiver som du kan snakke med. De kan også hjelpe deg med å ta kontakt med andre hjelpeinstanser. Du kan også kontakte helsestasjon for ungdom.

  Minoritetsrådgivere på utvalgte skoler

  Noen skoler har minoritetsrådgivere som spesielt skal hjelpe elever med innvandrerbakgrunn. Minoritetsrådgiverne er spesielt opptatt av elever som er under giftepress og elever som er i ferd med å slutte på skolen uten å bestå eller fullføre. Minoritetsrådgiverne kan enten hjelpe deg selv, eller skaffe deg hjelp fra andre. Les mer om minoritetsrådgivere.

  Barnevernet

  Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Barnevernet gir hjelp til barn som har det vanskelig hjemme, se www.barnevernet.no.

  Hver kommune har en barneverntjeneste. Helsesøster på skolen kan hjelpe deg å komme i kontakt med barnevernet. Du kan også finne informasjon på kommunens nettside eller ved å ringe din kommune.

  Krisesenter

  Alle kommuner skal ha et krisesentertilbud for kvinner og menn over 18 år.

  Du kan ta kontakt med din kommune eller nærmeste krisesenter. Krisesentrene har åpent hele døgnet og gir tilbud om samtaler, overnatting, beskyttelse og oppfølging for en periode.

  Barnevernvakten

  Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernvakten. Barnevernvakten har åpent når andre kontorer er stengt. Du kan ta kontakt dersom du har problemer som gjør at du trenger hjelp raskt. Ring 116 111 og bli satt over til din kommunes barnevernvakt. Hvis det ikke er barnevernvakt i din kommune eller denne er stengt, blir telefonen satt over til Alarmtelefonen. For mer informasjon og oversikt over hvor du kan finne nærmeste barnevernvakt se: www.barnevernvakt.no

  Alarmtelefonen for barn og unge

  Alarmtelefonen er en gratis nødtelefon som er åpen når barnevernet er stengt, fra 15.00 til 08.00 og hele døgnet i helgene. Tlf. 116 111 (fra utlandet 00 47 95 41 17 55), SMS 41 71 61 11, e-post: alarm@116111.no

  Politiet

  Hvis du er redd for din egen sikkerhet eller ønsker å anmelde noen for press, tvang eller vold, kan du henvende deg til politiet. Du kan få hjelp til å få hemmelig adresse, voldsalarm og andre sikkerhetstiltak, også uten å anmelde forholdene. Tlf: 02800. Politiets nødnummer er 112.

  Advokat

  Om du er utsatt for press og tvang som omhandler ekteskap, har du rett til fri rettshjelp fra en advokat, selv om du ikke ønsker å anmelde forholdet. Du kan få informasjon

  og hjelp til sikkerhetstiltak. Hvis du ønsker å anmelde forholdet til politiet, kan du få hjelp fra bistandsadvokat, uten at du trenger å betale for det.

  Familievernet

  Ungdom i konflikt med familien sin kan ta kontakt med familievernkontoret. Hvis du ønsker det, kan du få hjelp til å snakke med foreldrene dine, men du kan også komme alene og drøfte problemet ditt. På nettsiden www.bufetat.no kan du finne nærmeste kontor.

  Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  Kompetanseteamet gir råd og veiledning til hjelpeapparatet i saker som omhandler tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller andre former for æresrelatert vold. Kompetanseteamet bistår også enkeltpersoner som tar kontakt, og hjelper dem i kontakt med hjelpeapparatet.

  Tlf. 478 09 050, (9 – 16 mandag til fredag), e-post: kompetanseteamet@imdi.no

  Bo- og støttetilbud

  Det finnes bo- og støttetilbud for unge under og over 18 år utsatt for tvangsekteskap eller æresrelatert vold. Tilbudet er for ungdom som er utsatt for trusler eller er i alvorlig konflikt med familien og som trenger et beskyttet botilbud med oppfølging i en periode. Hvis du er under 18 år, kan du ta kontakt med barnevernet. Hvis du er over 18 år, kan du ta kontakt med Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, alle hverdager mellom 09.00 og 16.00, tlf: 47 80 90 50, e-post: kompetanseteamet@bufdir.no Er du over 18 år og i en akutt krisesituasjon, kontakt nærmeste krisesenter.

  Ansatte på asylmottak

  Om du bor på asylmottak, kan du snakke med ansatte ved mottaket. De kan gi deg råd og hjelpe deg med å ta kontakt med hjelpeinstanser.

  Skeiv Verden (Om du er homofil)

  Skeiv verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans- og queerpersoner (LHBTQ) med minoritetsbakgrunn. Skeiv verden ønsker å tilby et fellesskap hvor vi man kan dele erfaringer, utfordringer og hvor man har mulighet til å være seg selv fullt ut.

  E-post: info@skeivverden.no, nettside: www.skeivverden.no

  SEIF – Selvhjelp til innvandrere og flyktninger

  SEIF gir informasjon og råd til innvandrere og flyktninger. De kan hjelpe deg å komme i kontakt med det offentlige hjelpeapparatet. Tlf: 22 03 48 30, e-post: seif@seif.no, nettside: www.seif.no

 

Hjelp i utlandet

Hvis du befinner deg i utlandet, kan du søke hjelp ved en norsk utenriksstasjon. På www.norway.info kan du finne adresse, telefon og e-postadresse til nærmeste ambassade eller konsulat.

Du kan kontakte hvilken som helst ambassade i utlandet via tlf: + 47 23 95 13 00. De setter deg i kontakt med nærmeste ambassade.

Hvis du er redd for å bli gift mot din vilje under ferie i utlandet, bør du prøve å unngå å reise. Det kan være vanskelig for norske myndigheter å hjelpe deg. Det er spesielt vanskelig å hjelpe deg dersom du er under 18 år og er i utlandet, da det er dine foreldre som har ansvar for deg som barn. Dersom du er under 18 år og er redd i forbindelse med en kommende utenlandsreise, bør du kontakte barneverntjenesten, eller be en annen voksen hjelpe deg i kontakt med barnevernet.

Hvis du likevel reiser:

 • snakk med en rådgiver, helsesøster eller en annen du stoler på før du drar
 • gi noen du stoler på navn, adresse og telefonnummer dit du skal
 • gi noen du stoler på en kopi av passet ditt og en skriftlig avtale om at de skal si fra til politiet og at du ønsker hjelp hvis du ikke er kommet tilbake til Norge til avtalt tid
 • ta med deg noen ekstra penger og en kopi av passet ditt
 • ta med deg adresse og telefonnummer til nærmeste ambassade eller konsulat

 

Kilde og tekst: Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Kompetanseteamet mot tvangsekteskap

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Hva er fordelene med tvangsekteskap?
Hei Først og fremst vil jeg understreke forskjellen mellom et arrangert ekteskap og et tvangsekteskap. Arrangerte ekteskap, hvis det er frivillig og...