Hopp til hovedinnholdet

A-Å

Vil du ut i verden?

Gutt pakker (colourbox.com)
NYTTIG: Her får du en oversikt over hvordan du kan planlegge utenlandsoppholdet ditt.

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du på ingen måte finner hjemme.

Gutt pakker (colourbox.com)
NYTTIG: Her får du en oversikt over hvordan du kan planlegge utenlandsoppholdet ditt.

Backpacking, språkreiser, studier, frivillig arbeid eller au pair? Vil du lære et nytt språk, bli kjent med en annen kultur og få venner fra andre land? Listen over hva du kan oppleve ute i verden er uendelig lang, og hvis du føler deg klar for det, anbefaler vi på det varmeste at du hiver deg ut i det.

Mange velger å reise til utlandet en periode i løpet av ungdomstiden. Noen reiser på språkreise i sommerferien, mens andre studerer eller skaffer seg en jobb etter at de er ferdige med videregående skole. Det finnes også muligheter for arbeidspraksis, frivillig arbeid eller opphold som au pair. Du kan være borte bare noen uker, eller flere år, alt etter hva du føler for.

 

Positivt på CV-en

Når du senere skal søke jobb her hjemme, teller det uansett positivt at du har erfaring fra utlandet på CV-en. Dette forteller nemlig potensielle arbeidsgivere at du er en person som tør å ta en utfordring, at du er selvstendig og kanskje har lært deg flere språk.

Uansett om du skal studere, jobbe eller bare reise rundt på egenhånd, er det mye som må ordnes før du setter deg på flyet, så start planleggingen tidlig!

 

Prøv deg som praktikant

Hvis du vil vil skaffe deg arbeidserfaring fra utlandet, kan praktikantordninger og internships være en god vei inn.

Tar du høyere utdanning, kan et opphold som studentpraktikant ved en ambassade være en spennende mulighet. Mange norske ambassader tilbyr praktikantopphold der du får muligheten til å tilbringe et halvår ved en utrenriksstasjon. Du kan lese mer om denne ordningen på regjeringen sine nettsider.

Det finnes også en rekke andre organisasjoner som formidler praktikantstillinger i utlandet, som blant annet Erasmusintern.org, IAESTE, Kilroy og flere andre.

Merk at det er stor forskjell på om du får dekket utgifter eller må betale for oppholdet.

Les mer i artikkelen Drømmer du om en jobb i utlandet.

 

Sommerjobb?

Hvis du har lyst til å tjene penger samtidig som du får en annerledes opplevelse, kan sommerjobb i utlandet være midt i blinken! Nordjobb formidler sommerjobb til ungdom mellom 18 og 30 år innenfor de nordiske landene. Man kan eksempelvis få jobb på hotell i Danmark, som guide på Island, på kafé i Finland eller med gårdsarbeid i Sverige. Nordjobb hjelper deg med å finne jobb innenfor det du har lyst til, og du kan selv velge hvilket land du helst vil jobbe i.

 

Frivillig arbeid

Det finnes mange organisasjoner som tilbyr ungdom å reise ut i verden for å arbeide frivillig. Noen av organisasjonene er religiøse, eller de arbeider for miljøet og naturvern. Andre vil bidra til en bedre verden uten krig og konflikt. Noen opplegg er også laget kun for å gi norsk ungdom erfaringer fra en annen kultur og en opplevelse man ikke får her hjemme. Frivillig arbeid er en flott måte å lære språk naturlig sammen med mennesker som prater språket til daglig.

Eksempel på frivillig arbeid i utlandet:

Aktiv ungdom sin volontørtjeneste gjør det mulig for ungdom mellom 18-30 år å jobbe frivillig i 2-12 måneder i et annet land i Europa eller EUs naboland. Kostnader til reise og opphold blir dekket. I tillegg får du lommepenger underveis. Man blir imidlertid ikke rik på disse pengene, men du blir kjent med hyggelige mennesker og får bidra i lokalsamfunnet i et annet land, og det er jo tross alt det du er det for? Det finnes mange forskjellige arbeidsfelt å velge mellom, og du bestemmer selv hvor du vil dra.

Les om hvilke alternativer du kan velge blant i artikkelen Frivillig arbeid i utlandet

 

Studier i utlandet

I noen tilfeller finnes muligheter til å gå hele eller deler av videregående skole i utlandet. I artikkelen VG2 som utvekslingselev her på ung.no kan du lese mer om hvilke opplegg man kan velge blant.

Dersom du etter videregående ønsker å studere ved et universitet eller en høgskole i utlandet, finnes mange muligheter til dette. Du kan reise på utveksling gjennom studiet du går ved et norsk lærested. Et annet alternativ er å ta et semester i utlandet gjennom en norsk organisasjon som samarbeider med norske læresteder. Dersom du helst vil ta hele utdanningen din i utlandet, kan du både gå bachelorgrad og mastergrad ved skoler over hele verden.

 

Husk alltid å undersøke om utdanningen er støttet av Lånekassen slik at du kan søke om lån og stipend. Sjekk også hvilke jobbmuligheter eller muligheter for videre studier du kan velge blant her hjemme når du kommer hjem etter fullførte utenlandsstudier. Har du spørsmål om skolegang eller studier i utlandet? Hos Eurodesk og ANSA kan du spørre og få hjelp i planleggingsprosessen. I tillegg finnes det egne organisasjoner som hjelper norske studenter med å skaffe studieplass i utlandet. Eksempelvis så rekrutterer Fulbright studenter til USA, mens Across The Pond hjelper studenter som vil til Storbritannia.

Les mer om hvordan du bør gå fram for å planlegge studier i utlandet

 

Vil du jobbe i utlandet?

Å skaffe seg en jobb i ulandet er ikke nødvendigvis så enkelt uten mye erfaring og gode kontakter. Hvis du likevel vil prøve dette, er det noen tips som kan være lure å ta med seg:

  • Tenk gjennom hva slags jobb du ønsker og hvor lenge du vil være borte. Vær realistisk. Husk at arbeidsledigheten i mange land er høyere enn i Norge, og at det kan være vanskeligere å få jobb i andre land dersom du ikke snakker språket.
  • Kjenner du noen i det landet du vil jobbe i? Ofte kan kontakter og nettverk gjøre det lettere å finne både jobb og et sted å bo.
  • Let blant jobbannonser hos vikarbyråer og søkemotorer. Husk at det er enklere å finne ledige jobber på denne måten dersom du har tatt en bestemt utdanning eller hvis du snakker flere språk. Det kan være smart å ha en norsk organisasjon i ryggen, som feks. Kilroy eller Education First.
  • Oversett CV og skriv jobbsøknad til språket som snakkes i landet du skal til, eller engelsk. Sjekk hva som er vanlig oppsett og innhold i jobbsøknad og CV i landet du skal til. Dette kan variere mye.
  • Ta kontakt med landets ambassade i Norge, og gjerne også den norske ambassaden i landet du skal til. Spør om hva du trenger av papirer, visum, oppholdstillatelse og liknende. Dette er normalt litt mindre komplisert om du ønsker å jobbe innenfor Europa enn om du vil lengre vekk. Undersøk også om det finnes vennskapsforeninger. For eksempel kan Foreningen Norden ha gode tips på veien hvis du skal flytte til et annet nordisk land. Norge-Amerikaforeningen kan hjelpe deg på vei hvis du vurderer jobbing i USA.
  • Planlegg godt og skaff deg mest mulig informasjon om landet du vil reise til. Det er mange som kan hjelpe deg i denne prosessen. Eurodesk svarer på spørsmål om muligheter i utlandet for ungdom. NAV Eures kan gi deg tips på veien om jobbsøking i utlandet, hvor det finnes ledige jobber og hvordan man setter opp CV og jobbsøknad. NAV Internasjonal har oversikt over regler rundt skatt og sosiale ordninger for nordmenn som jobber i utlandet.

 

Andre muligheter?

Noen reiser jorden rundt, tilbringer en sommer på interrail eller jobber som au pair et år. Andre synes det er nok å gå på en folkehøgskole her hjemme som reiser sammen til utlandet underveis i skoleåret. Eller kanskje er en periode på språkkurs eller språkreise noe for deg? Tenk kreativt, mulighetene i utlandet er mange, og erfaringene utenlandsoppholdet gir vil uansett være nyttige for deg senere!

 

Lykke til med planleggingen!

Skrevet av:
Redaksjonen, ung.no.
Sist oppdatert:
30.11.2017
Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Ønsker å bo og jobbe i USA
Hei Å bo i USA er drømmen for mange, og den blir også virkelighet for en god del.   Hvis du ønsker å dra dit for å bo og jobbe, er det svær...
Har jeg tenkt å bo et år i utlandet når jeg er ferdig.
Hei, og takk for spørsmål! Så spennende at du planlegger et utenlandsopphold! Dette blir helt sikkert en veldig nyttig og minnerik erfaring, som o...
Kan jeg ta med p-pillene i håndbagasjen på flyet?
Hei Så spennende med lang reise til Australia! Jeg kjenner ikke til regler der du ikke kan ta med p-piller på flyet, men om du er litt usikker, ka...
Språkskole i Sør Amerika i en periode på 4-6 måneder
Hei Det finnes språkreiser/språkkurs/språkskoler for alle aldersgrupper. Noen av oppleggene har mest fokus på språk, mens andre handler også my...
Hvordan få sommerjobb i utlandet, når man er 15 år
Hei, og takk for spørsmålet ditt!    Så spennende planer du har! Dessverre er det slik at de aller fleste opplegg for jobb i utlandet krever ...
Organisasjoner som gjør at du heller kan ta en sommerferie istedet for Vg2?
Hei, og takk for spørsmål! Så fint at du sjekker hvilke alternativer du har!   Har du sjekket om kanskje språkreise kan være noe for deg?  ...
Friår i utlandet - tips?
Hei   Et friår kan være inspirerende for valg av jobb og utdanning senere, og det å bo i utlandet og lære språket der, er en viktig erfaring. ...
Har så lyst til å dra på utveksling, men det blir for dyrt..
Hei Beklager at jeg svarer så sent. Jeg skjønner godt at du syntes det er trist og dumt at det blir for dyrt å gjøre dette. Det å dra på utvek...
Hvor mye penger trenger vi for å reise i Asia?
Hei Det høres ut som en spennende reise dere planlegger!   Du kan lese masse nyttig om å reise utenlands på www.ung.no/reise   Dere bør set...
Hvordan er det å bo i England? 
Hei.  Takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil flytte til utlandet!  Det er vanskelig for meg å si hvordan det er å bo i London, Birmingha...
Starte på skole eller Jobbe og få leilighet i Gran Canaria i Puerto Rico
Hei, og takk for spørsmålet ditt! I og med at du er over 18 år, så er du myndig og har alle rettigheter. Du kan derfor velge å flytte til andre ...
Hvordan få seg jobb på gård i USA?
Hei dette høres ut som en spennende plan, og det er lurt av deg å starte planleggingen i god tid! Det kan dessverre være vanskelig å få arbeids...
Jeg vil på språkreise til Sør-Korea
Hei hvis du går på nettsiden til GOAbroad.com, finner du en del ulike tilbud om språk- og kulturstudier i Sør-Korea. Det er også en svensk tjene...
Jeg vil jobbe frivillig med barn eller på sykehus, hva er mulighetene?
Hei så bra at du kan tenke deg å reise ut som frivillig enda en gang! Det er flott å høre at dere som reiser ut er fornøyde, og ønsker å bidra...
Frivillig arbeid med dyr, hvem tilbyr gode prosjekter?
Hei det er utrolig mange aktører på markedet som tilbyr frivillig arbeid med ulike tema og i ulike land. Det ser ut til at mange er villige til å ...
Jeg har lyst til å reise og oppleve verden, men jeg er ikke gammel nok. 
Hei Så gøy å høre at du har lyst til å reise og oppleve. Det finnes mange spennende steder rundt i verden, og jeg skjønner at du blir utålmodi...
Frivillig arbeid i utlandet en måned. Fravær?
Hei, og takk for spørsmål! Det er dessverre ikke mulig å få strøket fravær for å jobbe frivillig i utlandet over en såpass lang periode. Hvis...
Er lei skole, å kommer nok aldri mer til å gå skole. Hva kan jeg gjøre som ikke kan begynne å studere eller få en lærlingeplass
Hei, og takk for spørsmål! Det viktigste nå er at du skaffer deg en jobb eller eventuelt annen aktivitet som du føler er meningsfull. Senere vil ...
Sykepleier utdanning i Tyrkia
Hei, og takk for spørsmålet ditt! For å kunne jobbe som sykepleier i Norge, må man ha autorisasjon fra Helsedirektoratet. Du kan ta kontakt med d...
Har tenkt på å søke sommerjobb som bartender i syden
Hei, og takk for spørsmålet ditt!  1.  Mange som jobber som bartendere har ingen formell utdanning, men begynner bare å jobbe i en kafé, res...
Se alle