Hopp til hovedinnholdet

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Offentlig og kvalitetssikret
skriver (colourbox.com)

Privatist?

Som privatist er du ansvarlig for egen opplæring og undervisning, og du må selv melde deg opp til eksamen. Du kan ta eksamen i fag du ikke har fra før eller forbedre karakterene dine i fag du har tatt eksamen i tidligere.

Du kan ta privatisteksamen i fag fra:

  • Yrkesfag og studiespesialiserende fag på videregående skole.
  • Høgskole og universitet.

Som privatist har man kun eksamen i fagene. Man får altså ingen undervisning og heller ingen standpunktkarakter. I mange fag må man imidlertid ha både muntlig og skriftlig eksamen.

Hva skjer om jeg forbedrer karakteren?

Om du oppnår bedre karakter på privatisteksamen enn det du har på vitnemålet, strykes både den gamle standpunktkarakteren og eventuell eksamenskarakter du har i faget fra før. De forbedrede karakterene føres på vitnemålet i stedet for de gamle.

Hva skjer om karakteren er dårligere?

Får du dårligere karakter på privatisteksamen enn du hadde i standpunkt fra før, blir den gamle standpunktkarakteren stående. Det er altså ingen sjanse for å sitte igjen med en dårligere karakter enn utgangspunktet, etter å ha tatt eksamen som privatist.

Undervisning

Som privatist så har man ikke krav på noen undervisning i fagene før eksamen. Man er altså selv ansvarlig for å skaffe seg pensumlister, lærebøker, samt lære seg innholdet i faget. Det er viktig å være disiplinert og ta ansvar for å lære seg pensum på egen hånd før eksamen. Noen synes dette er tøft, og velger derfor å ordne undervisning i noen eller alle fagene man skal ha privatisteksamen i.

Her er mulighetene dine som privatist:

  • Lese på egen hånd.
  • Hospitere i et fag ved en videregående skole. Dette er gratis, men du må selv kontakte skolen. Vilbli har oversikt over hvilke fag skolene tilbyr.
  • Følge undervisning på privat skole i det aktuelle faget. Dette må du betale for.
  • Følge undervisning på nettet. Dette må du betale for.

Ønsker du å ta fag på høgskole- og universitetsnivå, får du informasjon om privatistordningen hos hvert enkelt universitet.

Ta opp fag mens man fortsatt går på videregående

Husk at hvis du tar fag som privatist etter at du har fullført videregående skole, vil du søke høyere utdanning i det som heter ordinær kvote. Det er ofte litt vanskeligere å komme inn på studier i ordinær kvote enn i kvoten for førstegangsvitnemål. Vil du forbedre en karakter fra Vg1 kan det altså være lurt å ta faget som privatist samtidig med at du går Vg2 eller Vg3. Du kan forbedre fag/ta nye fag og fremdeles være i førstegangsvitnemålskvoten hvis forbedringene/nye fagene er tatt under det 3 årige løpet og er ført på førstegangsvitnemålet. Les mer om opptakskvoter på samordnaopptak.no

Hvordan blir du privatist?

Man kan melde seg opp til privatisteksamen to ganger i året. Fristene for oppmelding er som oftest i midten av september (med eksamen i november/desember) og i begynnelsen av februar (med eksamen i mai/juni). Man velger selv hvor mange fag man vil melde seg opp i av gangen. Eksamensoppmelding skjer på Privatistweb.no.

Hvor melder jeg meg opp til eksamen?

Du må selv melde deg opp til privatisteksamen. I de fleste tilfeller melder du deg opp via www.privatistweb.no. På dette nettstedet finner du også nyttig informasjon fra ditt fylke om fag, eksamensavgifter, tilrettelegging m.m.

Oppmeldingsfristene er ca. 15. september for høsteksamen og ca. 1. februar for våreksamen.

Sjekk også informasjonen fra hjemfylket ditt på vilbli.no.

Spørsmål?

Er du usikker på noe eller har spørsmål om det å være privatist, ta en prat med privatistkontoret der du bor. Du finner kontaktinformasjon til privatistkontoret i hvert fylke på Privatistweb.no.

Kilde: vilbli.no, privatistweb.no, samordnaopptak.no, ung.no/oss/utdanning.

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
Am
2
05.05.2016 22:41:20
Hei, lurer på om jeg kan ta opp fag i eletro? De fagene ødelegger snittet mitt veldig!
Privatisten3
3
12.11.2015 18:51:02
Hei!
Jeg strøk på kjemi 2 eksamen i våres, lurer derfor på om det er mulig å bytte ut stryken på eksamen med spansk 3 eksamen som jeg hadde ekstra? altså at jeg sletter den eksamen. Setter pris på svar!! (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Privatisten
7
01.10.2015 11:37:25
Jeg sliter med å finne ut hvilken skole og fag jeg skal velge, men jeg fant heldigvis en side som jeg anbefaler til dere som vurderer å gå som privatist. Skoleprisen.no sammenligner priser på fag osv. på privatistskolene. Det hjalp meg å kunne se forskjellen på prisene enkelt og greit. Ikke minst hvor mange timer i uka man får i hvert fag på hver skole. Det varierer faktisk veldig mye.
Hjelp!!!
2
07.06.2015 23:15:06
Hei. Jeg kom opp i samfunnsfaglig engelsk skriftlig eksamen vg3. Denne består av tre deler, to kortsvar og et langsvar. Jeg trodde at jeg hadde gjort det ganske bra på eksamen, men etter å ha snakket med andre elever viser det seg at jeg har misforstått den andre kortsvarsoppgaven.. Jeg føler den første kortsvarsoppgaven er god og langsvaret mitt er bra, men er det automatisk stryk ved en slik misforståelse? Eller har jeg en sjangse til å bestå eksamen selvom jeg misforsto den ene oppgaven?
Siri
7
13.09.2013 15:10:06
En venn av meg har strøket på en av sine eksamener i jus. Ikke nok med det, han har strøket for fjerde gang. Etter innkallelse og møte fikk han lov og få et fjerde forsøk. Men han har nå strøket igjen! Blir han da kastet ut av jus-studiet, eller vil det være noen som helst mulighet for å få et femte forsøk! Han har virkelig jobbet hardt denne fjerde gangen for å bestå. Jeg begynner nesten å lure på om dette er personangrep mot han!
Lenny
25
14.07.2013 14:10:38
Jeg fikk 1 i fysikk 2 på standpunkt men 3 til eksamen i samme fag 3 året VGO. Har jeg da strøket eller overstyrer eksamenskarakter standpunkt? Kan jeg da fortsatt søke høyskole?
Marie O
13
31.01.2013 14:51:22
Hei :) Jeg skal ta opp 4 fag som privatist fordi jeg skal over fra naturbruk VG1 til barn og ungdom VG2.. men lurer på om jeg får både privatist karakterene og eksamenskarakterene fra natubruk og må regne snittet av alt..?
Maria U
8
30.11.2012 16:03:58
Hei! Som Ida allerede har kommentert over her så finnes det en blogg hvor privatister og tidligere privatister skriver. Innleggene handler om hvordan det er å være privatist og tips til privatisthverdagen. Det er mange nyttige tips til studering og eksamenslesinng som alle kan ha nytte av :) Der kan dere spørre oss om ting som har med privatister å gjøre. Ellers er det lurt å kontakte privatistkontoret i sitt fylke, det ligger gjerne hos den skolen som arrangerer flest privatisteksamener. Sjekk ut http://privatistbloggen.blogspot.no/
adnan
11
14.09.2012 19:17:40
får man 0,5 poeng dersom man tar morsmålet sitt som privatist altså nivå 2
Celin
4
18.06.2012 20:05:48
Hei, har ett spørsmål her! jeg er nå ferdig på vg1 helse og sosial, men vil nå over på design og håndværk å starter da første året på nytt. men nå vurderer jeg å ta opp noen fag som privatist i utlandet, å lurer på om dette er mulig? også lurer jeg på om hvis jeg da bare er i utlandet ett halvt år/ett år om det er mulig å da hoppe rtt inn på siste halv år på vg2/vg3 ? jeg er ikke kjent med dette skoleopplegget og hvordan dette fungerer. så hvis spørsmålene mine var forstålige, blir jeg veldig takknemmelig for svar !:-) (red: Du kan stille spørsmål og få svar på ung.no/oss)
Ida
5
19.02.2012 14:42:16
Nå har vi stiftet "Foreningen for førstegangsprivatister med rett til videregående opplæring". Se www.privatistforeningen.no!
Malene
15
18.08.2011 15:12:34
Går det ann å endre standpunkt karakteren?
Ida
4
19.05.2011 14:13:50
http://privatistbloggen.blogspot.com/
Ida
4
11.03.2011 14:15:39
Til Karl Jo han og andre vgs-elever som vurderer å gå over til å være privatister! Søk etter "privatist" på Facebook, så finner dere en foreløpig liten gruppe for folk som er eller har vært privatister med rett til videregående opplæring. Send en melding til meg, så kan jeg gi gode råd og oppmuntring!
Karl Jo han
21
13.10.2010 23:30:46
Går tredje vgs, er det mulig å ta norsk-faget som privatist og dermed slippe standpunktkarakter, og da bare få eksamenskarakter. Er det mulig med dette i andre fag også. Har man på en tilsvarende måte også tatt antall eksamener man må ta og kan få vitnemålet?
Camilla H
9
06.08.2010 23:19:57
Hei! Det er endel ting jeg lurer på ang min utdanning, stipend og foreldrepenger. Jeg har nå gått tre år på vidregående, studiespesaliserende med formgivning. Men jeg har stryket i noen fag som jeg tenker å ta opp igjen som privatist, de fagene er: tysk, gym, design, media og engelsk. Skal kanskje ta opp igjen noen andre fag også som jeg har fått dårlig standpunktkarakter i. Men det første jeg lurer på er om man har krav på noe stipend fra lånekassa når man tar fag hos privatist? Jeg skal ta opp fagene på vidregående skolen som jeg har gått på i tre år på, og kanskje være med litt i timene hvis jeg får lov av skolen. Det andre jeg lurte på er om jeg må ta opp faget tysk for å få generell studiekompetanse? Jeg sliter veldig når det kommer til språk, spesielt tysk, så håper på å kunne slippe å ta opp igjen det faget. Jeg er nå gravid og har termin i oktober, så lurer på litt ang. foreldrepenger også. Har lest at et av kravene er at man har gått skole de 6 siste mnd, og det har jeg jo. For å ha krav på foreldrepenger så må man være i utdanning eller ha permisjon. Man er jo i utdanning når man tar fag hos privatist? Så jeg er vel det, men er i tvil om jeg har krav på foreldepenger eller ikke. Kanskje jeg brude ha søk om permisjon, men er ikke det forseint nå? Tror det stod at man måtte søke om det samtidig som man søker på skole, og at man da måtte ha papirer fra den skolen man søkte på om at man er i permisjon. Men jeg har ikke søkt på noe skole, for jeg må jo ta opp igjen noen fag først før jeg kommer inn på det jeg vil. Håper du har noen svar og råd til meg:) Mvh: Camilla H:)
Andreas A
6
10.05.2010 04:01:00
...og skulle eksamenskarakteren bli dårlgere enn karakteren man allerede har i faget, vil den beste karakteren likevel bli stående.

Spørsmål og svar

Hvor mange timer praksis trenger jeg?
Hei og beklager tregt svar Så flott at du ønsker å ta fagbrev! Du har to veier å velge mellom: Den ordinære utdanningen for å bli helsefagarbe...
Hvor mye koster privatisteksamen?
Hei Takk for spørsmålet ditt. Prisen avhenger av om du bare vil gå opp til eksamen og lese pensumet selv, eller om du i tillegg vil ha undervisnin...
Hva er snittet for å komme inn på medisinstudiet?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du har lyst til dette, og så bra at du har et så høyt snitt! Medisin er et spennende studie, med...
Kan jeg ta gym som privatist?
Hei Ja, du kan ta kroppsøving som privatist. Oppmelding til privatisteksamen gjør du på www.privatistweb.no på gitte tidspunkt i året, avhengig ...
Kan jeg ta eksamen i barne- og ungdomsarbeider som privatist?
Hei Så flott at du tenker på å ta fagbrev. Ut fra det du skriver skjønner vi det dithen at du ønsker å ta fagbrev etter praksiskandidatordninge...
Hvor lang tid tar det å bli kirurg?
Hei Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer. Du har forstått det omtrent riktig, men det er et par forklaringer. Vi skal gjøre så g...
Får du ny standpunkt- og eksamenskarakter hvis du tar opp et fag som privatist?
Hei Det er ikke alle fag en har eksamen i på videregående. Hvis du bare har en standpunktkarakter i faget fra før, er det eventuelt bare denne som...
Hva skjer om jeg stryker før jul? Eller til sommeren?
Hei! Stryker du i fag kun 1. termin (til jul), men får karakter i faget 2. termin (til sommer) på Vg1 - har du bestått faget så fremt du har få...
Kan jeg ta fagbrev som privatist?
Hei Ja, det kan du. Det å ta et fagbrev som privatist kalles praksiskandidatordningen. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordnin...
Hvordan er det å ta opp igjen fag etter vgs?
Hei Det er mulig å ta opp fag som privatist. Det innebærer at man melder seg opp til eksamen og tar denne på egen hånd. Mange velger å forbedre ...
Er det noe forskjell på 1 og stryk?
Hei Nei, det er det samme. Karakteren 1 er strykkarakter, det vil si ikke bestått. Karakteren 2 eller bedre er bestått. Nå til jul får du en hal...
Hva koster det å ta opp fag som privatist?
Hei Takk for ditt spørsmål! Om du oppnår bedre karakter på privatisteksamen enn det du har på vitnemålet, strykes både den gamle standpunktka...
Dersom jeg tar opp fag, kommer de på førstegangsvitnemålet? Hva med ny eksamen ved skolen jeg gikk på?
Hei! Først, håper det gikk greit på eksamen, så du får vitnemål til sommeren. Dersom du strøk på eksamen har du rett på å få tilbud om å ...
Kan jeg bli lærling uten riktig skolegang?
Hei Så flott at du ønsker å ta en yrkesutdanning! Utdanningen for å bli barne- og ungdomsarbeider er i utgangspunktet fireårig, to år på sko...
Får jeg språkpoeng?
Hei Du kan gjerne ta ditt morsmål som privatist, og få det godkjent som det obligatoriske fremmedspråket på Studiespesialisering. Når du har tat...
Kan jeg bli helsefagarbeider?
Hei Så flott at du har funnet noe du trives med!Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har valgt et løp som gir generell ...
Kan jeg være voksenlærling?
Hei Du har gått et løp som gir generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det. Det er dessverre ikke så enkelt å ta en fagu...
Kan en ta opp norsk skriftlig som privatist, uten å ta opp igjen muntlig og sidemål?
Hei Du kan ta norsk skriftlig(hovedmål) som privatist, uten å ta opp muntlig og sidemål. Karakteren du får på eksamen vil da kunne erstatte båd...
Hva skjer hvis jeg stryker i et fag i VGS?
Hei Takk for spørsmålet ditt! På videregående har du rett til ny eksamen om du har fått karakteren 1 (stryk) på ordinær eksamen. Skolen plikt...
Er det mulig å ta hele vgs som privatist?
Hei Vi anbefaler aldri noen som har rett på gratis opplæring i videregående skole å ta hele skoleår som privatist.Som privatist får man ikke op...
Se alle